Slavko Jovičić -

БиХ - уставне промјене - Јовичић / ПЕТИЦИЈЕ ИЗ ФБиХ НЕ ОБАВЕЗУЈУ ПОСЛАНИКЕ ИЗ РС

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2010 | read_nums (455)

          САРАЈЕВО, 19. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је да никакве петиције нити било какви притисци невладиних организација из Федерације БиХ (ФБиХ) за њихово укључивање у промјене Устава БиХ не могу бити обавезујуће за посланике из Републике Српске (РС).

          "Да такозване организације цивилног друштва из ФБиХ разумију демократију и да им је стало до било каквог дијалога, прво би тражиле начин да разговарају са изабраним представницима у највишем законодавном органу ове земље, Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Јовичић Срни.

          Према његовим ријечима, то је демократски пут, а не пријетње петицијом, која није обавезујућа, или било каквим притисцима нарученим из Сарајева.

          Јовичић је подсјетио да су представници РС у Парламентарној скупштини БиХ били спремни да се имплементира одлука Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци", али да су бошњачке странке имале намјеру да се путем имплементације те одлуке изврши корјенита промјена Устава БиХ.

          "Дакле, одлуку у предмету 'Сејдић- Финци' можемо врло брзо уградити у Устав БиХ, али више од тога не долази у обзир", закључио је Јовичић.

          У организацији Асоцијације за демократске иницијативе јуче је почело потписивање петиције за укључивање грађана и организација цивилног друштва у дијалог о измјенама Устава БиХ, која ће бити упућена Парламентарној скупштини, Савјету министара и Предсједништву БиХ.

          Коментаришући најаву директорице Асоцијације Сњежане Ивандић-Нинковић да ће Савјету министара БиХ бити упућено писмо у којем ће организације цивилног друштва затражити да буду консултоване при доношењу било каквих измјена Устава БиХ, Јовичић је истакао да треба знати да је једино парламент БиХ надлежан за евентуалне уставне промјене.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva