Slavko Jovičić -

Злоупотребе смањиле донације за трећину

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2010 | read_nums (420)

  Datum: 19.12.2010 
  Autor: Свјетлана Тадић

  БAЊAЛУКA - Институције БиХ из иностранства у првих девет мјесеци ове године добиле 11,7 милиона марака донација, што је за трећину мање него у исто вријеме прошле године.

  Злоупотребе смањиле донације за трећину

  Један од основних разлога за смањење прилива новца су лоши извјештаји о коришћењу донација у претходном периоду, сматрају у Истражној комисији за трошење донаторских средстава Парламента БиХ.

  -------------------------------------------------------- 

  Члан Комисије Мирко Околић рекао је "Гласу Српске" да није изненађен смањењем прилива донаторских средстава.

  - Први разлог за то су лоши извјештаји о утрошку донаторских средстава. На смањење донација утицала је и рецесија у свијету, те што је међународна заједница сама од себе смањила помоћ - истакао је Околић и додао да се та два фактора не би толико одразила на смањење донација да БиХ упућује квалитетне извјештаје о утрошку новца.

  У комисији сматрају да извјештаји о трошењу донација које институције подносе донаторима не описују јасно за шта је новац искориштен, па се не може тачно рећи да ли је намјенски утрошен.

  - И ревизије су показале да приликом трошења новца има злоупотреба, па се сумња да је чак 50 одсто донација које су стизале у БиХ потрошено ненамјенски. Ми смо предлагали у Парламенту БиХ да они који су на челу институције која два пута заредом добије негативно или мишљење са резервом не буду више на том мјесту, али то није подржано - нагласио је Околић.

  -------------------------------------------------------- 

  Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава Парламента БиХ доставила је Aгенцији за истраге и заштиту и Тужилаштву БиХ дио документације до које је дошла током истраге. Члан ове комисије Славко Јовичић раније је рекао да је из документације видљиво да је направљена велика пљачка.

  - Потврдило се оно што сам увијек говорио, а то је да се ради о милијардама долара које су дошле у БиХ и којима се напросто изгубио траг - рекао је Јовичић и додао да је видљиво да су у пљачку умијешани највиши политички лидери из реда бошњачког народа.

  Он је истакао да се то прије свега односи на Сарајево, јер је у ФБиХ стигло 98 одсто донација, од чега највише у Сарајево.

  - Надам се да ће напокон и на основу овог малог дијела прикупљене документације бити процесуирани одговорни, који су се на муци, патњи и крви сопственог народа енормно обогатили - истакао је Јовичић.

  ------------------------------------------------------- 

  У извјештају о извршењу буџета институција БиХ који је недавно усвојио Савјет министара наведено је да је донацију вриједну 498.965 марака добило Министарство иностраних послова БиХ, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ од UNHCR-а добило 111.774 КМ, од UNICEF-а 120.156, организације Саве Тхе Цхилдрен Норњаџ 27.961 КМ и од агенције SIDA 1.118.746 марака. Ово министарство добило је и 289.965 марака из других извора.

  На јединствени рачун Трезора БиХ уплаћено је и 586.749 марака од аустријске организације ADA, за реформу јавне управе донирано је 2.795.577, за Високи судски и тужилачки савјет 2.800.291 КМ, а за реконструкцију болнице Касиндо у Источном Сарајеву 1.112.710 марака.

  На име донација у Дирекцију за европске интеграције стигло је 283.179 марака, у Министарство цивилних послова БиХ 306.991, а Комисија за очување националних споменика добила је 141.982 марке. Министарству одбране БиХ влада СAД донирала је 372.081 марку.

  Централна изборна комисија БиХ добила је 66.223 марке од Савјета Европе, а за јачање тужилаштава Швајцарска је донирала 50.000 КМ.

  Сва донаторска средства уплаћују се на јединствени рачун Трезора или посебан намјенски рачун.

  ------------------------------------------------ 

  Остале донације

  У категорији остале донације у извјештају се наводи да је Норвешка обезбиједила 198.716 КМ за Обавјештајно-безбједносну агенцију, UNICEF је Центру за уклањање мина БиХ донирао 16.044, а UNHCR за пројекат заштите дјеце од порнографије 95.773 и за Министарство безбједности БиХ 108.794 марке.

  У тој категорији су и донације Дирекцији за економско планирање за Фонд за ревитализацију предузећа у износу од 46.316 КМ, те донација Норвешке од 18.557 марака и UNICEF-а вриједна 81.405 КМ за Aгенцију за предшколско, основно и средње образовање.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Zloupotrebe-smanjile-donacije-za-trecinu.htm


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva