Slavko Jovičić -

Jukiću oduzeti čekić

Autor sjovicicslavuj | 17 Decembar, 2010 | read_nums (615)

  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 17 decembar 2010
   

  Ukoliko Visoki sudski i tužilački savjet BiH imenuje sudiju Davorina Jukića za predsjednika Suda BiH, uprkos njegovoj, blago rečeno, sumnjivoj ratnoj prošlosti, biće to samo još jedna u nizu potvrda sumnji srpskog naroda u nepristrasnost pravosudnih organa BiH.

  Rekao je ovo Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dodavši da Jukić nikako nije trebalo da bude na bilo kojoj poziciji u pravosudnim institucijama, a kamoli da ima mogućnost da aplicira za najznačajniju fotelju Suda BiH.

  - VSTS je nezavisan od politike, ali zavisi od svih drugih lobista, pa se vrlo lako mogu prikriti loše strane iz prošlosti sudija. Davorin Jukić danas sjedi u Sudu BiH i, što je još gore, aplicira za najvišu funkciju. Da stvar bude još gora, VSTS nije zainteresovan za njegovu ratnu prošlost i onda nije nikakvo iznenađenje ako ga imenuju na poziciju predsjednika Suda - naglasio je Jovičić, koji je bio zatvoren u logoru "Silos", te dodao da se više puta obraćao VSTS i tražio da svi koji imaju ratnu prošlost kao Jukić više ne budu dio pravosudnog sistema BiH, ali nije bilo nikakvih reakcija.

  - Pretpostavljam da Davorin Jukić nije prijavio svoju ratnu prošlost. Postoje stotine svjedoka iz zloglasnog koncentracionog logora "Silos" koji će potvrditi da je Jukić dolazio u "Silos" s ranije pripremljenim optužnicama protiv srpskih civila koji su tamo bili zatvoreni. Na saslušanjima nije bio prisutan advokat - naglasio je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, oko 20 logoraša Jukić je optužio za najteža krivična djela, koja nisu ni postojala, a on je u optužnici tražio da se nekim logorašima izreknu smrtne kazne.

  - Tada je vladao sistem "kadija te tuži, kadija ti sudi". Nije bilo nikakvih razloga da se podižu optužnice, a kamoli da nam se sudi. Te optužnice služile su Jukiću da nas godinama drži u logoru - rekao je Jovičić.

  On je rekao da Sud i Tužilaštvo BiH nikad neće postići svoj cilj, a to je pravda za žrtve. Kada su u pitanju srpske žrtve, smatra Jovičić, pravda u BiH ne postoji.

  Govoreći o tome da je VSTS na posljednjoj sjednici odgodio imenovanje predsjednika Suda, Jovičić je rekao da ne vjeruju da su ovaj postupak odgodili za sljedeću sjednicu zbog Jukića i njegove ratne prošlosti.

  ----------------------------------------------------

  Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da Savez od VSTS BiH traži da sve sudije ili tužioci koji su bili na funkcijama tokom ratnih godina više ne budu u pravosudnim organima.

  - Treba pronaći onaj kadar koji nema ratnu prošlost, jer sve drugo dovodi u pitanje kako se provode istrage i procesuiraju odgovorni za ratna stradanja - naglasio je Dukić.

   -----------------------------------------------

  VSTS odgodio imenovanje predsjednika Suda BiH

  Na sjednici koja je održana u srijedu, VSTS BiH donio je odluku da se imenovanje predsjednika Suda BiH odgodi za narednu sjednicu Savjeta. Na konkurs koji je za ovu pravosudnu poziciju ranije raspisao VSTS BiH prijavilo se šest kandidata: aktuelni predsjednik Suda BiH, Meddžida Kreso, i sudije Suda Tihomir Lukes, Izo Tankić, Nenad Šeleda, Davorin Jukić i Azra Miletić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva