Slavko Jovičić -

Lagumdžija želi da vlada Bosnom

Autor sjovicicslavuj | 21 Decembar, 2010 | read_nums (468)

  M. FILIPOVIĆ | 20. decembar 2010. 20:49

  Šta je suština plana lidera SDP BiH.

  Jovičić: Unitarizacija neprihvatljiva za RS.

  Čović: Ne preko volje Hrvata

   USPOSTAVLJANJE Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine, teritorijalna reorganizacija zemlje, ukidanje entitetskog glasanja u BH parlamentu, uspostavljanje jednog predsednika BiH i glavnokomandujućeg Oružanih snaga BiH politički su prioriteti programske platforme SDP BiH, saznaju "Novosti".

  Sve ove odredbe platforme, ocenjuju političari u Srpskoj, nedvosmisleno pokazuju da je cilj SDP stvaranje apsolutno unitarne i centralizovane BiH, "u kojoj bi lider ove partije Zlatko Lagumdžija bio gospodar života i smrti".

  Zapravo, ističu političari u RS, kompletna platforma SDP usmerena je na grubo poništavanje Dejtonskog sporazuma i njime zagarantovanih nadležnosti Srpske.

  Plan SDP je, kako saznajemo, da udruživanjem sa SDA, Narodnom strankom "Radom za boljitak" i HSP, sprovede svoj plan u čijoj srži je da se izguraju HDZ BiH i HDZ 1990 iz vlasti, pa čak i vodeće srpske partije.

  U SDP su svesni da jedino tako mogu da primene platformu koja, kako tvrde zvaničnici RS, kroz priču o ubrzanju evropskog puta zemlje, treba da dovede do ukidanja dejtonskih nadležnosti RS.

  Lideri SDP BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i HSP BiH Zvonko Jurišić u ponedeljak su u Sarajevu predstavili usaglašenu zajedničku programsku platformu.

  - Cilj je da se iz Sarajeva, a po Lagumdžijinim direktivama, upravlja celom zemljom. Ako bi ova platforma bila primenjena, to bi sigurno zemlju uvelo u duboke političke probleme i neizvesnost - rekao je za "Novosti" poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

  On kaže da je za RS neprihvatljiva većina odredbi Lagumdžijine platforme, posebno ukidanje entitetskog glasanja, jer bi to omogućilo da bošnjački poslanici, preglasavanjem srpskih, usvajaju sve zakone, pa čak i amandmane na izmene Ustava.

  - Za nas su takođe neprihvatljive odredbe o jednom predsedniku BiH i teritorijalnoj reorganizaciji zemlje, jer "Dejton" dugoročno čuva mir i stabilnost u zemlji - ocenio je Jovičić.

  ---------------------------------------------------------------

  Na ovu programsku platformu žestoko su reagovali i u vodećim hrvatskim partijama, ocenjujući da bi borba protiv Lagumdžijinog plana mogla da blokira celu zemlju.

  Lider HDZ BiH Dragan Čović poručio je da ova partija neće dozvoliti da SDP grubo pogazi volju hrvatskog naroda.

  - Platforma SDP je štetna po sve narode u BiH - kazao je Čović.

  --------------------------------------------------------------------------

  JASNI CILjEVI U PLATFORMI SDP jasno se navodi kojim ciljevima teže - bazni paket ustavnih reformi, usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, definisanje izvornih i podeljenih nadležnosti, formiranje Vrhovnog suda BiH, ugrađivanje instrumenta deblokade, odnosno sprečavanja zloupotrebe entitetskog glasanja, ustavne promene, teritorijalna reorganizacija, u meri u kojoj se ukaže potreba kroz prethodne faze, ili po ostvarivanju potrebnih političkih uslova, knjiženje 69 perspektivnih vojnih lokacija na BiH, izbor članova Predsedništva BiH iz parlamenta (jedan predsednik i dva potpredsednika) i jednog glavnokomandujućeg Oružanih snaga...
  ------------------------------------------------------------------------

  U SREDU SEDNICA PARLAMENTA?

  PARTIJE RS u parlamentu BiH spremne su da u sredu, 22. decembra, završe konstituisanje ovog parlamentarnog doma, ali je to neizvesno, jer stranke iz FBiH još nisu postigle dogovor o parlamentarnoj većini.

  Prema rečima predsednika SDS i poslanika ove stranke u parlamentu BiH Mladena Bosića, i ova stranka je spremna da se završi konstituisanje Predstavničkog doma.

  Ističući da od stranaka iz FBiH zavisi da li će biti održan nastavak konstitutivne sednice Predstavničkog doma, Bosić je podsetio na dogovor da SDS podrži kandidata SNSD za člana Kolegijuma Predstavničkog doma, a da SDS predloži svog predstavnika za člana Kolegijuma Doma naroda.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Lagumdzija-zeli-da-vlada-Bosnom
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva