Slavko Jovičić -

Barašin štiti Mujezinovića

Autor sjovicicslavuj | 13 Decembar, 2010 | read_nums (519)

   

  SARAJEVO 14. 12. 2010

  Glavni tužilac BiH Milorad Barašin neće da preduzme mere protiv premijera Federacije Mustafe Mujezinovića iako on uporno odbija da formira komisiju za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu i krši odluku Ustavnog suda BiH

  ŠTA RADI OVAJ ČOVEK?...Milorad Barašin
   
  Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović ne zarezuje odluku Ustavnog suda da formira komisiju za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu, a Tužilaštvo BiH ne čini ništa da kazni Mujezinovića ili da ga natera da se stvari posle četiri i po godine ignorisanja pomere sa mrtve tačke.

  ---------------------------------------------------------------

  Sto deset porodica u čije je ime poslanik SNSD-a Slavko Jovičić pre šest godina podneo zahtev da se utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i srpski predstavnici u zajedničkim organima tvrde da je očigledno da Tužilaštvo BiH, pa i Ustavni sud, čine sve da zataškaju priču, koja bi mogla da poremeti sliku o „dobrim" i „lošim" momcima u BiH.

  Jovičić, koji je još 2004. tadašnjem Domu za ljudska prava podneo apelaciju s ciljem utvrđivanja istine o nestalim sarajevskim Srbima, kaže da je reč o klasičnoj opstrukciji najviših pravosudnih institucija u zemlji. Jovičić ističe da je tu opstrukciju, započetu za vreme mandata Marinka Jurčevića na mestu glavnog tužioca, nastavio njegov naslednik Milorad Barašin, kome ni danas ne pada na pamet da reaguje i natera federalne institucije da formiraju komisiju o Sarajevu.

  Dvostruki aršini

  - Još 2004. godine sam u ime 110 porodica podneo apelaciju da bi Ustavni sud BiH godinu dana kasnije naložio Vladi Federacije da u roku od 30 dana porodicama dostavi informacije o njihovim najbližima. Godinu dana niko ništa nije radio, a onda je 2006. godine Ustavni sud BiH uputio Tužilaštvu BiH rešenje o neizvršenju presude. Od tada su prošle četiri i po godine, ali se još ništa nije promenilo - podseća Jovičić.

  Porodice žrtava dodatno su revoltirane jučerašnjom informacijom da je pre njihovog slučaja na dnevni red stigla žalba bivšeg pripadnika muslimanske armije Azema Omerbašića. Rešenjem Ustavnog suda BiH, koje je dostavljeno Tužilaštvu BiH, slučaj ovog vojnika tretira se kao krivična prijava, dok 110 porodica još uvek čeka da njihova apelacija uđe u proceduru. Da stvar bude gora, Omerbašić je svoj prigovor Ustavnom sudu BiH podneo tri godine posle Jovičićeve apelacije!

   Komentarišući očiglednu selektivnost u ažuriranju apelacija, Jovičić kaže da je sve jasno i da nelogične odluke Ustavnog suda i Tužilaštva izazivaju bes porodica žrtava.

  - Ustavni sud ne čini ništa da se odluke te institucije izvršavaju. Pa, to može samo u BiH! Ako su oni pre četiri i po godine obavestili Tužilaštvo o tome da njihova presuda nije izvršena, zašto nisu intervenisali u proteklom periodu? Kakva je to institucija koja ne poštuje svoje odluke?! - pita se Jovičić.

  --------------------------------------------------------------

  U Ustavnom sudu BiH Pressu RS je potvrđeno da je rešenje o neizvršenju njihove odluke u slučaju Jovičićeve apelacije prosleđeno Tužilaštvu BiH još 2006. godine. Nedim Ademović, šef kabineta predsednika Ustavnog suda BiH, tvrdi da je sud time završio svoj deo posla.

  - Mi smo obavestili Tužilaštvo o neizvršenju te presude, kao što smo to uradili i u slučaju Azema Omerbašića. Sada je sve na toj instituciji - kaže Ademović.

  ---------------------------------------------------------------------------

  Košarac: Barašin se dodvorava Sarajevu!

  Šef Koordinacionog tima RS za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac kaže da je očigledno da Tužilaštvo BiH sprovodi politiku dvostrukih aršina.

  - Pretpostavljam da će taj slučaj vojnika Armije BiH biti ekspresno rešen, dok porodice sarajevskih žrtava pravdu čekaju godinama. Ignorisanjem odluke Ustavnog suda, Tužilaštvo BiH krši i tu odluku, ali i Dejtonski sporazum. Za to je direktno odgovoran glavni tužilac Milorad Barašin, koji se ponaša anemično i pokušava da se dodvori sarajevskoj političkoj eliti - tvrdi Košarac.

   -----------------------------------------------------

  Tužilaštvo: Vodimo istragu!

  U Tužilaštvu BiH, međutim, kažu da je ta institucija naredila da se sprovede istraga o tome ko blokira sprovođenje odluke Ustavnog suda.

  NE ZANIMA GA SUDBINA NESTALIH...Mustafa Mujezinović

  - Tužilaštvo BiH sprovodi istragu u tom predmetu. Ali, to je kompleksno pitanje, jer je veoma teško utvrditi ko je odgovoran za nečiji nestanak tokom rata - rečeno nam je u Tužilaštvu.

   Mustafa Mujezinović juče je bio nedostupan. Podsetimo, on je letos navukao gnev porodica nestalih bahatom tvrdnjom da mu ne pada na pamet da pokrene formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

  - Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rešava ko hoće - poručio je Mujezinović, odgovarajući na pitanje kada će biti formirana komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva