Slavko Jovičić -

Belkić: Lijanović je izmanipulirao poslanike

Autor sjovicicslavuj | 4 Maj, 2009 | read_nums (299)
  Teme
  Autor: S. ROŽAJAC 
   

  Parlament BiH: Direktno kršenje CEFTA-e
  Foto: Arhiv
  04.05.2009.
  Domaća proizvodnja zaštićena je sporazumom CEFTA i to smo trebali poštovati, kaže Belkić...

  Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je u prvom čitanju usvojio Predstavnički, a nakon njega i Dom naroda Parlamenta BiH, definitivno je podijelio poslanike i delegate iz SNSD-a i SBiH. Dok su delegati Doma naroda iz ovih stranaka jednoglasno podržali Prijedlog zakona poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, zastupnici u Predstavničkom domu su ipak bili razjedinjeni.

  Upitan zbog čega je SBiH podržala ovaj zakon, koji direktno krši odredbe sporazuma CEFTA, predsjedavajući Predstavničkog doma i poslanik te stranke Beriz Belkić kazao je za "Dnevni avaz" da je on glasao protiv.

  - Slobodno mogu reći da je Lijanović uspio izmanipulirati poslanike, šireći priču da je ovaj zakon dobar za BiH i da štiti domaću proizvodnju. Domaća proizvodnja zaštićena je sporazumom CEFTA koji smo potpisali i trebali smo ga poštovati. Ovo zasigurno nije bio način da se zaštiti domaća proizvodnja, jer rezultat debalansa u robnoj razmjeni nije rezultat superiornosti susjeda. Poslanici SBiH glasali su onako kako su mislili da trebaju i ja tu nisam mogao ništa učiniti - rekao je Belkić.

  Ni poslanik SNSD-a i predsjednik Komisije za carine i vanjsku politiku Slavko Jovičić nije bio za usvajanje ovog zakona. Prema njegovim riječima, problem zaštite domaće proizvodnje trebalo je riješiti bilateralnim razgovorima sa susjedima.

  - Osim toga, kroz budžet je trebalo štititi domaću proizvodnju. Sigurno je da će ovaj zakon dovesti do toga da nam susjedi uvedu kontramjere. Također, ukoliko dođe do arbitraže, sigurno je da će rezultat po nas biti negativan - istakao je Jovičić.

  Zarada od 160 miliona KM godišnje

  Procjene Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH govore da bi, ukoliko bi Lijanovićev zakon, u konačnici, i bio usvojen, prihodi od carina mogli porasti do 160 miliona KM godišnje.

  Prema podacima UIO o uvozu robe iz Hrvatske i Srbije u prva tri mjeseca ove godine, da je ovaj zakon bio na snazi od početka godine, BiH bi na jedinstvenom računu imala oko 40 miliona KM više. Ako bi se, prema tome, zadržao isti nivo uvoza kao u prvom kvartalu ove godine, od početka 1. jula, kada bi se zakon trebao početi primjenjivati, do kraja godine BiH bi inkasirala još oko 80 miliona KM od carina. No, nije isključeno da bi zbog mjera prema uvoznim proizvodima i potražnja za njima opala, pa time i uvoz i prihodi od carina. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva