Slavko Jovičić -

Parlamentu omogućen nadzor nad špijunima

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2008 | read_nums (684)

   


   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  SARAJEVO- Usvojene izmjene Zakona o OSA-i imat će za cilj osposobljavanje ove jedine obavještajne agencije u BiH, ali će omogućiti i kvalitetniji nadzor nad njezinim radom, pogotovu zbog činjenice da je u ovom trenutku sustav za presretanje telefonskih i elektronskih komunikacije već u funkciji. Jedan od članova parlamentarnog Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Slavko Jovičić za naš je list kazao kako javnost mora postati svjesna da će upravo ove izmjene zakona omogućiti bolji nadzor nad radom obavještajaca. Iako se zloporabe ne mogu isključiti, dodaje Jovičić, svatko iz povjerenstva će dati maksimum da spriječi eventualnu manipulaciju sa sustavom.

  Uz pratnju i strogi nadzor

  No, izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka koje će parlamentarcima omogućiti pristup tajnim podacima bez provjere, izazvali su čak i veću buru u javnosti, no Jović kaže kako će svaki tajni podatak parlamentarac moći preuzeti samo ukoliko mu je to nužnu za posao koji radi i uz maksimalan videonadzor i pratnju ovlaštene osobe. Tvrdi da se osobno protivio provjerama nad parlamentarcima, jer mu je nelogično da se provjeravaju javne osobe koje upravo imaju zadaću nadzora nad radom obavještajaca. Ipak, on sugerira javnosti da ne bude zabrinuta, jer je uvjeren kako danas u BiH praktično i ne postoje tajne, a za koje već ne znaju strane obavještajne službe, koje u BiH posebno aktivno djeluju.

  Kontrola djelatnika i telekoma

  Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Božo Rajić napominje da se izmjenama Zakona o OSA-i napokon definirala uloga nadzora Parlamenta nad obavještajcima. Tijekom izradbe izmjena zakona velika je pozornost bila posvećena kontroli telekom operatera koji imaju mogućnosti za nadzor komunikacija, te kako provesti sigurnosne provjere nad ljudima koji će raditi na ovom poslu.

  Piše: Dario Pušić

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva