Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: BiH i lobisti

Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2009 | read_nums (311)

  Puls-kolumna
   

   11.05.2009

  Već više mjeseci, ma ispravnije je reći - više godina, određena lobistička grupa, oličena u bošnjačkim lobističkim krugovima, predvođena pijanistom Sašom Toperićem, ne izbiva iz kabineta nekolicine američkih kongresmena i senatora u Vašingtonu i otvoreno se zalaže za donošenje novog ustava BiH, naravno, na štetu srpskog naroda.

   Drugim riječima, ta grupa otvoreno radi na rušenju Dejtonskog sporazuma i takvim aktivnostima degradira postojanje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, čime se ruši i Ustav BiH, jer se upravo Ustav zasniva na postulatima ravnopravnosti i postojanju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Jasno je onda da su sve aktivnosti "pijaniste" Toperića trezveno usmjerene na ukidanje RS i na stvaranje unitarne BiH i to po mjeri samo jednog naroda, zar treba i napominjati - bošnjačkog. Zašto se onda pitamo kako to nastaju i kako se donose razne rezolucije, koje po sistemu zadatih optužbi unaprijed za sve optužuju Srbe i RS, i to se dešava i u Kongresu SAD i u Evropskom parlamentu i na mnogim drugim mjestima. Dakle, ti i mnogi drugi lobisti rade samo u interesu bošnjačkog naroda i pritom se lažno predstavljaju za bosansko-hercegovačku dijasporu koja, uzgred rečeno, kao udružena cjelina Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, nigdje u svijetu i ne postoji, pa samim tim, ni u Sjedinjenim Američkim Državama!

  Sve stalne članice Savjeta bezbjednosti, pa i nestalne, suverene su i samostalne države. BiH ne ispunjava ni minimum tih kriterijuma, pa samim tim i ne ispunjava ni osnovne uslove nezavisne i samostalne države kako je to definisano za sve članice i to u Povelji o članstvu, organizaciji i funkcionisanju Ujedinjenih nacija.

  Niz je primjera koji BiH oduzimaju atribute suverene zemlje. Opšte poznato je da je BiH jedina zemlja u svijetu kojom upravlja i vlada OHR, zapravo institucija koje čak nema ni u Dejtonskom sporazumu. Ali birokratizovani OHR jeste sve u BiH. OHR je i Predsjedništvo BiH i Skupština BiH i Savjet ministara BiH i cjelokupni pravosudni sistem, ma sve i svja je OHR. Nijedna domaća institucija niti njeni predstavnici koji su izabrani na demokratskim i legalnim izborima ništa ne mogu, a mnogo puta i ne smiju uraditi bez saglasnosti OHR. Nadalje, BiH je jedina zemlja na ovoj planeti u kojoj u najvišoj sudskoj instanci, dakle u Ustavnom sudu, sjede i rade tri stranca!? To je nezabilježen slučaj u svijetu i nijedna demokratija, autokratija, diktatura, anarhija... takav slučaj ne poznaje u praksi! Ista situacija je i u Sudu BiH. To implicira da ovom zemljom ne upravljaju domaće vlasti, kao što je to normalna situacija u svakoj drugoj zemlji! Za BiH bi mnogo značilo da postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti za period 2010-2011. godine, ali kako doći do toga ako su domaće vlasti, koje su izabrane na demokratskim izborima, samo paravan iza kojeg vladaju predstavnici međunarodne zajednice.

  I da zaključim. BiH je već izdvojila određena sredstva, a ministar spoljnih poslova, Sven Alkalaj, traži još para kako bi se ojačala Misija BiH pri UN u Njujorku i koja bi još intenzivnije lobirala kod ostalih članica UN da BiH postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti. Naravno, da su prilike u ovoj zemlji normalne i da domaće institucije upravljaju ovom državom, sasvim logično bi bilo i odgovaralo bi svakom čovjeku u BiH da ova zemlja bude izabrana u izvršni organ UN. Ali, pošto BiH nije suverena i samostalna i ona to neće ni biti sve dotle dok ovom zemljom upravljaju stranci, onda je sasvim razumljivo da naša zemlja ne treba i ne može da bude nestalna članica Savjeta bezbjednosti.

  Obje opcije su u igri i, sad za sada, ravnopravne su i sa istim su izgledima na uspjeh ili neuspjeh. Dakle, mogući rezultat je: iz jedan u dva, ali i iz dva u jedan, odnosno i nula!?


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva