Slavko Jovičić -

UGROZA SIGURNOSTI

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2008 | read_nums (649)

                                                  

   ZAHTJEV Državna vlast priznaje slabosti unutar sigurnosnog sustava

                 

  Za terorizam i do 40 godina zatvora

   

  SARAJEVO – Brojni problemi, kao što su nedostatak financijskih sredstava, neodgovarajuća kadrovska popunjenost i zakonska regulativa, ozbiljno ugrožavaju rad sigurnosnih agencija u BiH. Na to je upozorilo i parlamentarno Povjerenstvo za odbranu i sigurnost, nakon što je razgovaralo s čelnicima sigurnosnih agencija u državi. Tim pitanjem uskoro će se baviti i državni Parlament, čiji su članovi više puta ukazivali na to da sigurnosna situacija u zemlji nije zadovoljavajuća.

   Zastupnik Slavko Jovičić Slavuj kaže da je nužna bolja koordinacija svih policijskih i sigurnosnih službi BiH.

   - Mora se naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje sigurnosnih agencija. Nas očekuje vrlo teška ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imat ćemo ugroženu unutrašnju sigurnost i država mora biti spremna za to – upozorava Jovičić.

   Sigurnosni su problem, kaže Jovičić, i blage kazne za najteža kaznena djela, te praksa nagodbe tužitelja s kriminalcima. Time se,upozorava on, stimuliraju kriminalci, a BiH čini manje sigurnom.

   - Tražio sam od Ministarstva pravde da nam pripremi prijedloge drastičnog povećanja zatvorskih kazni na 40 godina za djela kao što su terorizam, trgovina oružjem i ljudima, te trgovina i raspačavanje droge.

  Ne smijemo dopustiti da mafija i lopovi podrivaju državu – kaže Jovičić.

   Priznanje države kako je sigurnosni aparat pun ’šupljina’ sigurno će ohrabriti kriminalne skupine, a o efikasnosti najavljenih mjera koje državna vlast kani poduzeti ovisi hoće li se BiH moći oduprijeti organiziranom kriminalu.

   Dejan Jazvić

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva