Slavko Jovičić -

Država će slomiti mafiju i sve oblike terorizma i organizovanog kriminala...

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2008 | read_nums (513)
                                        PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                           

         Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je održana 5. novembra ove godine, a na zahtjev Kluba SNSD-e, na dnevnom redu imali smo – Aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na terorizam.

         Traženu informaciju  dobili smo samo dan prije održavanja sjednice, što smo ocijenili kao vrlo neozbiljan potez Ministrastva bezbjednosti i nikako nismo mogli prihvatiti, rekao bih, vrlo neozbiljan odnos predstavnika tako važne institucije prema nama poslanicima.  A pogotovo, nismo bili zadovoljni sa sadržajem podataka koji su prezentirani u informaciji.

        No, ono o čemu želim da pišem – jeste  prijedlog mog Zaključka koji je usvojen na sjednici ovog doma 3. 12. 2008. godine. U prijedlogu zaključka tražio sam da nadležna ministrastva - Ministarastvo pravde i  Ministarstvom bezbjednosti pripreme izmjene i dopune važećeg Krivičnog zakona BiH. Izmjene će tretirati povećanje krivičnih sankcija na maksimalnu zatvorsku kaznu predvidjenu našim zakonadovastvom, koje će biti izricane i do 40 godina za najteže oblike svih kriminalnih radnji i pošasti!

         Tako će za sva djela - terorizma; dilanja droge; trgovine ljudima, oružjem i svim opasnim stvarima koje mogu ugroziti bezbjednost ljudi i materijalnih sredstava; teška nasilja nad djecom /silovanja/, zatim neki oblici najtežeg organizovanog kriminala – biti predvidjene maksimalne zatvorske kazne i do 40 dodina zatvora, koliko je predvidjeno domaćim zakonodavstvom.

         Očekujem da nadležna ministarstva što prije ispune svoju obavezu i da odgovore na prijedlog mog Zaključka, koji je Predstavnički dom usvojio na sjednici 3. 12. ove godine.

         Cilj moje inicijative je da stvorimo zakonske preduslove pravosudnim organima da se,  na zakonit i institucionalan način, mogu obračunati sa svim vidovima najopasnijeg i najorganizovanijeg kriminala. Ova zemlja ne smije dozvoliti da je pobjedi mafija i lopovi, odnosno teroristi koji siju strah i trepet i zastrašuju poštene gradjane. Nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona i nakon zaprječivanja maksimalnih zatvorskih kazni, za sve pošasti za koje tražim povećanje sa sadašnjih na maksimalne zakonske kazne, naravno da očekujem i da  pravosudni sistem zajedno sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i definitivno krene u slamanje svih najtežih kriminalnih aktivnosti i svih drugih oblika zločinačkih  djelovanja.

        U slamanju svih najtežih oblika kriminala moramo  naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje bezbjednosnih agencija, uključujući tu i entitetske MUP-ove kao nezaobilazni faktor u očuvanju ukupne bezbjednosne situacije u zemlji. Nas očekuje vrlo teška naredna i kalendarska, a posebno ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje na hiljade radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imaćemo ugroženu unutrašnju bezbjednost i država mora biti spremna za to. Svim raspoloživim sredstvima ova zemlja mora odgovoriti na sve izazove i mora primijeniti sve materijalne i tehničke resurse protiv onih čije su namjere usmjerene ka narušavanju unutrašnje bezbjednosti i ugrožavanja ustavnog poretka. Ova država će spriječiti svaki oblik destruktivnih ponašanja koja bi ugrozila bezbjednost svojih gradjana. I tu kompromisa sa mafijom nema i nikada ga neće ni biti!  

        Bezbjednosni su problem bile i dosadašnje vrlo  blage kazne za najteža krivična djela, te naopaka praksa nagodbe tužilaca s kriminalcima, čiju nam je praksu, uzgred rečeno, "uvalio" demokratski svijet koji je, upravo, u permanentnom strahu od svih vidova terorizma i najtežih oblika kriminala.Time se, stalno upozoravam, samo stimulišu kriminalci, a BiH čini manje bezbjednom zemljom.

        Naglašavam - nikada ne smijemo dozvoliti da mafija i lopovi pobijede institucije ove zemlje!

       Svjedoci smo skoro svakodnevnih zločinačkih aktivnosti i svih oblika najtežih krivičnih djela koja usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u BiH. Sve bezbjednosne institucije ove zemlje moraju biti stavljene u potpunu operativnu i funkcionalnu aktivnost. To se posebno odnosi na sve obavještajne i policijeke strukture. Upravo, ove strukture ne smiju da ustuknu pred dobro organizovanom i na sve spremnom mafijom i udruženim zločinačkim organizacijama.

        Činjenica je da se Bosna i Hercegovina nalazi na, rekao bih, idealnom geografskom položaju, na tranzicionom putu od Bliskog istoka prema Evropi i svijetu. Upravo ti putevi su i najpogodniji za šverc droge, ljudi, oružja i svih drugih nedozvoljenih stvari. Svima su poznati evropski centri iz kojih se odvijaju sve kriminalne aktivnosti koje su ogromna prijetnja za bezbjednost gradjana, pa i same zemlje. Trenutno je na Evropskom kontinentu dominantna Albanska mafija koja raspolaže sa milijardama evra, koje stalno „ivestira“ u nove kriminalne aktivnosti. Nažalost, Evropa to još nije prepoznala, niti je to  ozbiljno shvatila?! Izgleda, takodje, nažalost, da ni mi  ovdje u BiH to  nismo ozbiljno shvatili! Na ovakve stvari stalno upozoravam sve nadležne institucije u BiH, pa preko ambasadora i neke druge evropske zemlje, ali...?


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva