Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2010 | read_nums (322)
        
         САРАЈЕВО, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Члан Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да је очигледно да постоје опструкције из Сарајева када је ријеч о истраживању утрошка донаторских средстава.

        "Опструкције постоје с разлогом, јер је 98 одсто донација стигло преко Сарајева, а у РС свега један до један и по одсто. Зато њима не одговара истина, а ријеч је о милијардама КМ покрадених донаторских средстава", рекао је Јовичић.

        Он је нагласио да је Истражна комисија данас на сједници у Сарајеву закључила да ће интензивирати рад, јер су доношењем Закона о доступности информација створене све законске претпоставке за то.

        "Истражна комисија и Парламентарна скупштина БиХ не смију бити инфериорни јер имају све механизме у својим рукама", рекао је Јовичић.

        Он је додао да ће Истражна комисија ангажовати све агенције и министарства преко којих су долазиле донације, прије свега Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство иностраних послова БиХ и Министарство безбједности БиХ, те Државну агенцију за истраге и заштиту, Обавјештајно -безбједносну агенције и Тужилаштво БиХ како би се утврдила истина.
    
Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2010 | read_nums (430)

На данашњи дан 1996. године, дакле прије 14. година, на Богојављење - Бог се јавио и помогао ми је да након 44 мјесеца или 1.334 дана, стравичног страдања, мучења, злостављања и несхватљивих тортура, изађем из хајзлогласнијег муслиманског концентрационог логора смрти "СИЛОС" у Тарчину и да дочекам тако жељену СЛОБОДУ!

 

Најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти "СИЛОС" у Тарчину

(Отворен је за Србе 11. маја 1992. год., а затворен 27. јануара 1996. године, на Светог Саву!) . Коинциденција или не - на исти дан у Другом свјетском рату је затворен и фашистички концентрациони логор Аушвиц!!!

---------------------------------------

У мом животу, најважнија ријеч је СЛОБОДА! Сви они који, хвала Богу, нису имали ту несрећу да западну у руке злотвора, никада неће разумјети шта значи СЛОБОДА!!!!

 

 

 

Само ми је Драги Бог помогао да изађем на Богојављење и да стигнем

на своју породичну крсну славу Светог ЈОВАНА!

 

 

 

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2010 | read_nums (281)
Datum: 17.01.2010
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ води појединачне истраге о утрошку донаторских средстава која су стизала у БиХ, али никада није добило извјештаје ни од једне парламентарне комисије које су се бавиле овим питањем.

Изјавио је то "Гласу Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

- Истражујемо неке појединачне донације, али извјештаје о милионима марака донација које су нелегално утрошене, о чему се годинама говори, нисмо добили. Очекујемо да од надзорних и полицијских органа на свим нивоима добијемо податке и сва ваљана документација о томе добро ће нам доћи - казао је Грубешић.

----------------------------------------------------------

Својевремено је Парламент усвојио закључак да се извјештај комисије о трошењу донација достави Тужилаштву БиХ које је требало утврдити законитост тог трошења донација, али то се до данас није десило.

------------------------------------------------------------

Предсједавајући Истражне комисије Сефер Халиловић је рекао да је изгубљен значајан дио времена јер су били "забављени административним пословима".

- Јавност ће веома брзо имати праве информације о донаторским средствима која су стигла у БиХ послије рата - обећао је Халиловић додавши да су им познати резултати рада претходног сазива Комисије која је утврдила да се не зна судбина 8.600.000.000 марака.

Халиловић каже да овај састав Комисије не може ни да потврди ни да демантује валидност података претходног сазива.

- Може се доћи до већих, али и до мањих цифара - истакао је Халиловић.

-----------------------------------------------------

Његов колега Aдем Хускић који је био члан и претходне Комисије раније је рекао да су у БиХ стигла енормна донаторска средства и да су "руке омастили сви који су имали контакт са донацијама".

Он каже да се не сјећа података до којих је дошао претходни сазив Комисије.

Хускић каже да надлежност комисије није да "чачка по папирима" и да код њих не постоје подаци.

- Треба добити податке од међународних институција и агенција, амбасада, и сабрати. Све што би се мимо тога рекло су спекулације и произвољна прича без икаквог основа - сматра Хускић.

Он није знао да одговори на питање ко је одговоран због тога што јавност у БиХ не зна гдје су донаторска средства, али да би волио да се открије гдје је отишао сваки фенинг.

----------------------------------------------------

Члан Истражне комисије Славко Јовичић тврди да нико ни приближно не може да каже колико је новца ушло на име донација у БиХ.

- Чињеница је да је 98 одсто донација стигло у ФБиХ. На сљедећој сједници Комисије изнијећу приједлог да SIPA и Тужилаштво БиХ утврде ко је тај новац потрошио, гдје и у чијим је џеповима завршио без обзира на то да ли су донације стизале из исламских земаља или од неких других извора. Знам само да је један или два одсто тих донација стигло у РС и да су транспарентно утрошене - тврди Јовичић.

Истакао је да је у цијелој причи битна борба против криминала, те да су усвајањем Закона о слободи приступа информацијама отворена врата SIPA и Тужилаштву БиХ.

- Када су без икаквог разлога саслушавали све у Народној скупштини РС нека то чине и овдје у Сарајеву гдје су паре. Новац је стизао у Сарајево и нестао је у Сарајеву а не у Бањој Луци или Бијељини.  Нестало је око десет милијарди марака, а још нико није дао оправдање за то гдје је новац завршио. Нико неће да каже да ли је завршио у вјерским, привредним објектима или за куће избјеглица. Знам да сигурно није завршио за обнову српских кућа у ФБиХ- каже Јовичић.

Он додаје да се тај посао мора завршити до краја мандата Комисије.

----------------------------------------------------------

Члан Комисије Мирко Околић тврди да донаторски новац који је стизао од 1996. године до данас у БиХ није отишао у сврхе у које је требало.

- Податак о томе колико је новца отишло у друге сврхе даће правосудни органи. Када судски процес буде у току ми ћемо тек тада доћи до изненађујућих података и видјети да је злоупотреба тих донација већа него што се може и претпоставити - каже Околић и тврди да ће аргументоване доказе моћи понудити SIPA и Тужилаштву да би се против одређених људи могле покрену кривичне пријаве.

---------------------------------------------------------------

Стигло 17 милијарди

Према подацима до којих је дошла претходна Истражна комисија која се бавила истраживањем трошења донација и злоупотреба новца добијеног на тај начин, до 2005. године када је прекинут њен рад, утврдила је да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација.

Друге надлежне институције, односно Министарство спољне трговине и економских односа евидентирало је свега седам милијарди и двјеста милиона марака донација.

Како није било података о томе колико је новца ненамјенски потрошено, закључено је да се у цијели у посао треба да укључе и друге институције попут SIPA, ревизорских кућа и Тужилаштва.

http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (477)nedjelja, 17 januar 2010 

Tunel ispod sarajevske aerodromske piste, koji je izgrađen ratne 1993. godine, nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, koji su hapšeni po Sarajevu, te najvećeg kriminala, šverca i uvoza oružja. S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu, koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH, mora se prestati, jer to je uvreda za srpski narod.

Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, koji mjesecima čeka da mu relevantne institucije u BiH odgovore na pitanje u čijoj organizaciji strane delegacije i razna nevladina udruženja iz inostranstva posjećuju taj takozvani tunel spasa.

Kao bivši zatočenik ozloglašenog logora "Silos" Jovičić je, kako kaže, sa svojim sapatnicima kopao tranšee prema tunelu i to na prvim borbenim linijama, na koje su, upravo kroz tunel, dovođeni Srbi iz Sarajeva i postavljani kao živi štit.

Prema njegovim saznanjima, na izgradnji tunela i prilaznih tranšea ubijeno je najmanje 50 srpskih civila iz Hrasnice i pet Srba logoraša iz "Silosa".

- Mogu oni nekog šeika privatno da vodaju gdje hoće, ali ako se radi o delegaciji koja zvanično boravi u BiH i ako je protokolom predviđena i posjeta  tunelu, u tom slučaju ne mogu joj samo Bošnjaci biti domaćini i pričati svoju priču, koja pri tom nije tačna - kaže Jovičić.

To se, dodaje on, radi i svjesno i namjerno, kako bi stranci stekli utisak da je bilo nemoguće u Sarajevu ostati živ i kako je samo Sarajevo bilo u blokadi.

- Naravno, "iskrenim domaćinima" i ne pada na pamet da kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su bile pod kontrolom srpske vojske i koje su doživjele najveća ljudska i materijalna stradanja - naglašava Jovičić i dodaje da samo zarad istine želi da i on bude domaćin delegacijama koje posjećuju tunel.

Poslaničko pitanje Jovičić je postavio na 38. sjednici Predstavničkog doma, a tek na 67. dobio je odgovor i to samo od Savjeta ministara BiH u kojem se, između ostalog, naglašava da Generalni sekretarijat Savjeta ministara nije organizovao posjete tunelu.

- Neću odustati, insistiraću i dalje na odgovoru. Stvaranju lažne slike o tunelu mora doći kraj - kategoričan je on.

---------------------------------------------------------------

U takozvani tunel spasa ulazi se sa butmirske strane kroz kuću Bajre Kolara, koju je on pretvorio u muzej i sebe proglasio kustosom i zgrće pare, jer naplaćuje ulaz. Posjetiocima prikazuje osamnaestominutni film o izgradnji i ulozi tunela, a dio njegove muzejske postavke jeste i stolica na kojoj je sjedio Alija Izetbegović, svaki put kad je tunelom izlazio iz Sarajeva.

Bošnjački zvaničnici su svojevremeno tražili da se tunel proglasi nacionalnim spomenikom i da se njegovo održavanje finansira iz budžeta BiH.

------------------------------------------------------

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da je tunel koji Bošnjaci nazivaju tunel spasa, za Srbe bio tunel smrti.

- Mi smo kopali taj tunel, gdje je 30 logoraša ubijeno, a njihove kosti i danas se traže. Treba reći da smo i mi preživjeli, koji smo kopali tunel, doživjeli pravo mučenje. S obzirom da su eksperti medicine dokazali da je u ovom tunelu bilo preko 149 vrsta mučenja, onda je svima jasno šta se pripadnicima srpskog naroda tamo dešavalo - istakao je Dukić.

-------------------------------------------------------------------

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže da bošnjačke vlasti nazivajući tunel ispod aerodromske piste tunelom spasa nastoje da utiču na stvaranje drugačije slike u vezi s ratnim dešavanjima.

- Ne može se govoriti ni o kakvom tunelu spasa, jer se zna da je to bilo jedno od mjesta stradanja srpskog naroda u Sarajevu. Bošnjačke vlasti i ovo pitanje stavljaju u službu dnevne politike stvarajući iskrivljenu sliku o dešavanjima devedesetih godina prošlog vijeka - istakao je Ćurguz.

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (307)
Rasprava o izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu
 Autor: Srna
12.01.2010.
 

Foto: Arhiv

Poslanici stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su se verbalno sukobili tokom rasprave o izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) za period od januara do septembra prošle godine. 

---------------------------------------------------------------

Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović na samom je početku raspravu o izvještaju o radu SIPA-e usmjerio na nekadašnjeg pomoćnika direktora SIPA-e Dragana Lukača, za čijeg je mandata Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika.

Izetbegović je zatražio da Predstavnički dom donese zaključak da se ubrza istraga protiv Dodika i da se, dok ne bude  završena, Lukač vrati na mjesto pomoćnika direktora SIPA-e i načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja, na kojima je bio u vrijeme podnošenja izvještaja.

----------------------------------------------

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić i poslanik SDS-a Mirko Okolić istakli su da predmet parlamentarne rasprave treba da bude izvještaj o radu SIPA-e, a ne Lukač, te da postoje druga mjesta za vođenje rasprave o ovom policijskom službeniku, koji je nakon isteka mandata preraspoređen na drugu funkciju.

-------------------------------------------------------------------

Podsjećajući da Lukač nije smijenjen, već je nakon isteka mandata raspoređen na drugo mjesto, Slavko Jovičić iz Kluba poslanika SNSD-a ocijenio je da Lukač zbog svojih političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smijenjen, nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.

"Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu prijetnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH", istakao je Jovičić.

-------------------------------------------------------

Prema riječima Sefera Halilovića iz BPS kroz SIPA-u se prelamaju nesređeni odnosi u BiH, zbog čega je potrebno doraditi zakon o ovoj policijskoj agenciji i ojačati hijerarhiju u njoj, dok je Niko Lozančić iz HDZ BiH izrazio uvjerenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni.

-----------------------------------------------------

Izetbegović je tokom svoje rasprave zatražio od SIPA-e informaciju šta je preduzela kad je u pitanju napad na grob njegovog oca, Alije Izetbegovića, koji je okarakterisao kao teroristički napad, te informaciju koliko je istraga koje je provela ova agencija rezultiralo hapšenjima, odnosno podizanjem optužnica.

Lukač je 17. februara prošle godine Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dodika i većeg broja lica iz RS zbog počinjene štete od 145 miliona KM.

Prethodno su poslanici završili raspravu o Godišnjoj platformi o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2010. godinu, koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, a kojom se određuju se osnovni zadaci, ciljevi i prioriteti djelovanja Obavještajno-bezbjednosne agencije u području njene nadležnosti.

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (357)
Premijer RS smatra da bi trebalo promijeniti naziv grada
 Autor: Srna
13.01.2010.
Dodik: Alergičan na Sarajevo?

Foto: Arhiv

Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik smatra da bi trebalo promijeniti naziv grada Istočno Sarajevo, kako bi se eliminisale "spekulacije" o broju Srba koji žive u glavnom gradu BiH. 

"Te manipulacije su nam poznate i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice objašnjavamo da u federalnom Sarajevu živi 95 odsto Bošnjaka i da tamo ne živi 150 000 Srba, kako je to juče izjavio Bakir Izetbegović", rekao je Dodik novinarima danas u Banjaluci.

On je istakao da upravo naziv grada Istočno Sarajevo "daje mogućnost Izetbegoviću da manipuliše sa pričom da je sve Sarajevo, jer stranci to ne razumiju".

Prema Dodikovim riječima, o promjeni naziva Istočno Sarajevo treba razgovarati sa Srbima iz tog grada, bez obzira na  njihove emocije.

On je dodao da to nije njegova odluka, ali da će pokušati sa ljudima na tom prostoru razgovarati da Istočno Sarajevo dobije neki drugi naziv i da se na taj način eliminišu "spekulacije".

"Mislim da ne treba u imenu da stoji Sarajevo", poručio je Dodik.

-------------------------------------------------------------------------

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je jučer za RTRS da u Sarajevu živi 100 000 ili 150 000 Srba.

"U Sarajevu živi 100 000 ili 150 000 Srba. Dijeli nas neka nevidljiva linija tamo kod Lukavice i Krupca, prema Palama", rekao je Izetbegović.

-----------------------------------------------------------------

"Slavuj" podržao ideju

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić izjavio je danas da podržava ideju o promjeni naziva grada Istočno Sarajevo.  

"To što je sada formiran novi grad na području RS samo pokazuje da su Srbi iz Sarajeva, kojih je prije rata u tom gradu bilo blizu 200 000, morali da "bježe sa svojih vjekovnih ognjišta" i priče o broju Srba u federalnom Sarajevu čista su izmišljotina", dodao je Jovičić. 

--------------------------------------------------------------------

Radovanović ne vidi potrebu da se promijeni naziv grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović izjavio je danas da  ne vidi pretjeranu potrebu da se promijeni naziv ovog grada, ali da je spreman da razgovara na tu temu.

"Možemo razgovarati o tom pitanju ali, s obzirom na emocionalnu vezu sarajevskih Srba sa tim nazivom, ne znam kakav će biti rezultat tih razgovora ", rekao je Radovanović.

----------------------------------------------------------

 Kovač: Promjena naziva ne dolazi u obzir

Povodom Dodikove izjave da bi trebalo promijeniti naziv grada Istočno Sarajevo, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i načelnik Opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač izjavio je da to ne dolazi u obzir, izuzev eventualnog povratka starog imena Srpsko Sarajevo.

- 'To bi značilo prekrajanje istorije i omogućavanje Bošnjacima da sakriju istinu o etničkom čišćenju 150.000 Srba. Sarajevo je bilo drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju Srba, i treba da se zna da su Srbi iz njega protjerani i da su na livadi izgradili svoj grad koji se, kada se stvore demokratski uslovi, ponovo može zvati Srpsko Sarajevo - smatra Kovač.

------------------------------------------------------------------------

Košarac: Svrstavaju Srbe u "federalno" Sarajevo

Bošnjačke političke elite treba spriječiti da manipulišu stanovništvom koje živi u Istočnom Sarajevu na način da ga poistovjećuju sa građanima iz "federalnog" Sarajeva, izjavio je predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

- Smatram da treba naći najbolji način kako to onemogućiti. Sve više se spekuliše brojem Srba u "federalnom" Sarajevu i bošnjački politički predstavnici to vrlo vješto eksploatišu na način da je Sarajevo multietničko, jer i građane Istočnog Sarajeva svrstavaju u red građana Sarajeva", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ako bi se ispostavilo da je najbolje rješenje promjena naziva grada Istočno Sarajevo, o tome bi se trebalo razgovarati, ali prije svega svrsishodno da se onemoguće bilo kakve spekulacije bošnjačkih političkih elita o strukturi stanovništva grada Sarajeva.

Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2010 | read_nums (355)

S. MIŠLjENOVIĆ, 13.01.2010 BANjALUKA - Kad se na sarajevskim ulicama pojavi neko od bosansko-hercegovačkih političara, sve liči na strani akcioni film. Od broja telohranitelja, koji ih okružuju, sa obaveznim naočarima za sunce i strogim izrazom na licu, malo koga od njih neko uopšte uspe da ugleda.
------------------------------------
 Poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da je ponašanje političara, koji su oko sebe nagomilali obezbeđenje tek da ih narod vidi, za svaku osudu.

- Građani BiH teško mogu i da prepoznaju sve „svoje“ ministre. Kad oni negde putuju, kolona njihovih automobila liči na vozove. Njima je samo važno da se napravi spektakl za narod, a to što se od tog istog naroda svake godine uzme više od milion maraka za to obezbeđenje manje je bitno - ističe Jovičić.
---------------------------------------------------------
Kako za „Novosti“ kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, mnogi političari u BiH, pogotovo oni iz Sarajeva, zloupotrebljavaju Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i bespotrebno oko sebe gomilaju bodigarde iz državne službe.
Posle pretnji koje je dobila prilikom gostovanja na Federalnoj TV, u novembru prošle godine, i Dušanka Majkić je zatražila obezbeđenje.

- Dobila sam jednog pripadnika SIPA koji me prati u stopu - kaže ona.
Međutim, dug je spisak onih koji su svakodnevno okruženi obezbeđenjem, ali koji nisu zadovoljni ako je to samo jedan telohranitelj. Umislivši da su mnogo važni i značajni, tvrdi Majkić, pojedini političari i funkcioneri bodigarde koriste kao manifestaciju lične moći, pa oko sebe bez nekog velikog razloga gomilaju nesrazmerno veliki broj telohranitelja u odnosu na funkciju na kojoj se nalaze.
--------------------------------------------------------------
Prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini čak 19 osoba ima VIP status. Njih obezbeđuju pripadnici SIPA. Među zaštićenima su članovi Predsedništva BiH, predsedavajući Saveta ministara, ministri u Savetu ministara, predsedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik Suda i glavni tužilac BiH, strani zvaničnici u poseti BiH i druge osobe po odluci Saveta ministara BiH.

Prvi na ovom podugačkom spisku koji telohranitelje „troši“ kao žvake, bez premca je lider SDA Sulejman Tihić. Kad on izađe na ulicu, od ličnog obezbeđenja prosto se ne vidi.
- Ako Tihiću treba toliko obezbeđenje, koliko je obezbeđenje potrebno nama koji dolazimo iz RS u Sarajevo na posao i koji smo dobili već stotine pretećih poruka? Nisam čula da su Tihiću pretili kao meni. Ipak, on u Sarajevu, gradu u kojem već godinama živi i radi, ima obezbeđenje veće nego bilo koji drugi funkcioner - ističe Majkićeva.

Ona tvrdi da je u čitavom ovom procesu SIPA najveći gubitnik, jer i inače imaju manjak ljudi, a sada ih još i političari pritiskaju i traže pojačano obezbeđenje.
- SIPA mora da reaguje na svaki zahtev za obezbeđenjem. Ona ne sme da dopusti da se nekom nešto desi, što očigledno u BiH neki vešto zloupotrebljavaju - poručila je Majkićeva.

OSUDA PRETNjI

PREDSTAVNIČKI dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je da sve nadležne institucije vlasti na svim nivoima, a pre svega bezbednosne agencije odmah preduzmu sve neophodne aktivnosti, kako bi se stalo u kraj daljem sejanju mržnje i netrpeljivosti.
Na sednici su bezrezervno osuđene pretnje upućene zamenici predsedavajućeg Doma naroda Dušanki Majkić, tokom njenog gostovanja u programu FTV 25. novembra i sve slične slučajeve.

I DALjE ANARHIJA

PREMA rečima Slavka Jovičića, teško će se promeniti nešto po pitanju obezbeđenja političara, jer u parlamentu nema inicijative za izmenama zakona oko obezbeđivanja funkcionera, tako da će i dalje vladati anarhija u ovoj oblasti.

- Ako neko želi da te ubije, onda te neće spasti ni pet hiljada policajaca. Ja sam dobijao po 50 pretećih poruka svakog dana, pa nisam tražio zaštitu. Sada su ljudima koji su na funkcijama glavni cilj - zaštita i obezbeđenje, pa tek onda rad za narod - poručio je Jovičić.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2010 | read_nums (306)

 Datum: 12.01.2010

Autor: M. Čubro

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH jučer je Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prvih devet mjeseci prošle godine vratio na doradu Parlamentarnoj komisiji za odbranu i sigurnost.

SIPA posvađala poslanike

Dio ovog izvještaja odnosi se i na smjenu Dragana Lukača s pozicije pomoćnika direktora SIPA i o njemu su poslanici juče vodili više nego žučnu raspravu.

"Lukač je smijenjen jer je podnio krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika, što je izuzetno loša poruka. Ovom se smjenom poručuje da će policajci koji se usude istraživati visoke dužnosnike biti smijenjeni, a istovremeno tražimo borbu protiv korupcije. Potrebno je da zatražimo vraćanje Lukača na njegovo ranije radno mjesto", kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Poslanici SNSD-a, s druge strane, optužili su Lukača da je pokušao zloupotrijebiti SIPA kako bi vodio, kako su kazali, politički i revanšistički motivirane istrage.

"Poslanik Izetbegović je kazao da je Lukač vodio istragu protiv premijera RS. Istrage vode institucije, a ne pojedinci. Nemam ništa protiv da se ova istraga što prije okonča, ali sam protiv toga da se politički odnosi unutar BiH kreiraju kroz rad SIPA", odgovorio je Drago Kalabić, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, te dodao da ako je Lukač vodio istragu protiv premijera RS, onda je zaslužio da bude odstranjen iz policijskih struktura jer, kako je istakao Kalabić, ne može jedan čovjek zgaziti instituciju i vršiti politički obračun sa premijerom RS, što je on učinio. Kalabić je upozorio da kršenja procedura, osim u SIPA, ima i u Oružanim snagama BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković ocijenio je kako međunarodna zajednica preko SIPA, te međunarodnih sudija i tužilaca vodi postupke protiv dužnosnika iz RS.

"Ne radi se ovdje o jednom čovjeku, nego o sudbini cijele države i pokušaju da se SIPA zloupotrijebi u političke svrhe", kazao je Živković.

Niko Lozančić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, izrazio je uvjerenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni. Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, smatra da je direktor SIPA Mirko Lujić, ako su tačne brojne rasprave u kojima je govoreno o uplitanju politike u rad ove agencije, trebalo da smijeni sve koji rade pod uticajem politike ili je sam trebalo da ode.

Direktor SIPA Mirko Lujić, koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici ali nije odgovarao na pitanja poslanika i novinara, u septembru prošle godine je Dragana Lukača imenovao načelnikom Odjela za zaštitu VIP ličnosti i objekata. Ovaj odjel u SIPA ne postoji od usvajanja seta zakona o reformi policije, jer je prebačen u Direkciju za koordinaciju policije u BiH.

Poslanici SDA optužili su direktora SIPA da je imenovanjem Lukača na ovu poziciju prekršio zakon i niz pravilnika.

-------------------------------------------------------------

S druge strane, podsjećajući da Lukač nije smijenjen već je nakon isteka mandata raspoređen na drugo mjesto, Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a, ocijenio je da je Lukač zbog svojih političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smijenjen, nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.

"Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu prijetnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH", rekao je Jovičić.

-----------------------------------------------------------

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, upozorio je da troškovi izgradnje zgrade za smještaj SIPA stalno rastu, a rokovi za završetak radova se prolongiraju.

"Stalno se potpisuju aneksi ugovora kršeći Zakon o javnim nabavkama. To je odgovornost onih koji vode SIPA. Također, direktor SIPA od sadašnjeg pomoćnika za krivične istrage Anđelka Hrgića traži da istražuje ljude koji se prijavljuju na konkurse u razne policijske agencije, što je klasična zloupotreba Agencije", dodao je Mehmedović.

Osuda prijetnji funkcionerima

Predstavnički dom parlamenta BiH juče je, u nastavku krajem prošle godine prekinute sjednice, odlučio da izmjene Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojim se produžava mandat svim stranim sudijama i tužiocima, razmatra po skraćenoj proceduri. Poslanici su osudili telefonske prijetnje upućene Dušanki Majkić, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, kao i prijetnje upućene svim dužnosnicima u BiH.

Autor sjovicicslavuj | 13 Januar, 2010 | read_nums (381)

S. MIŠLjENOVIĆ, 12.01.2010 SARAJEVO - Izveštaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), za prvih devet meseci prošle godine, doveo je do žestoke svađe srpskih i bošnjačkih delegata u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Najviše teških reči palo je zbog izveštaja protiv premijera RS Milorada Dodika, koji je u februaru prošle godine dostavljen Tužilaštvu BiH.
----------------------------------------------------
 Raspravu je izazvao šef kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović, koji je svoju pažnju usmerio na nekadašnjeg pomoćnika direktora SIPA Dragana Lukača. Upravo je za vreme njegovog mandata, bez znanja direktora ove policijske agencije, Mirka Lujića, Tužilaštvu BiH dostavljen izveštaj protiv predsednika Vlade RS Milorada Dodika.

Izetbegović je zatražio da Predstavnički dom donese zaključak da se ubrza istraga protiv Dodika i da se, dok traje istraga, Lukač vrati na mesto pomoćnika direktora SIPA i načelnika Kriminalističko-istražnog odeljenja.
-----------------------------------------------------------
 Ovakav istup člana SDA razljutio je srpske poslanike u Predstavničkom domu. Drago Kalabić, šef kluba poslanika SNSD, zahvalio se Izetbegoviću što je potvrdio da je Lukač vodio istragu protiv Dodika, a ne SIPA.
- Ukoliko je Lukač sam vodio istragu protiv premijera RS, onda je zaslužio da bude odstranjen iz policijskih struktura. Ne može jedan čovek da zgazi instituciju i politički se obračunava sa premijerom RS, što je on učinio - smatra Kalabić i dodaje da se ne može bilo koja istraga opravdavati kršenjem procedura. - Uostalom - dodao je Kalabić - niko ne sme da krši procedure koje su donete da bi te institucije funkcionisale za dobrobit naroda.
------------------------------------------------------
Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković, naglasio je da broj i struktura predmeta koji se odnose na osobe iz RS govore o uticaju politike na rad SIPA, ali i na pravosuđe BiH i pojedine medije.
-------------------------------------------------------
Ni Slavko Jovičić, iz kluba poslanika SNSD, nije mogao da se uzdrži od komentara. Podsetio je da Lukač nije smenjen, već je posle isteka mandata raspoređen na drugo mesto. On je dodao da je Lukač zbog političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smenjen nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.
 
- Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu pretnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH - poručio je Jovičić.
--------------------------------------------------
U raspravu se uključio i Sefer Halilović iz BPS. On je rekao da se kroz Državnu agenciju za istrage i zaštitu prelamaju nesređeni odnosi u BiH, zbog čega je potrebno doraditi zakon o ovoj policijskoj agenciji i ojačati hijerarhiju u njoj. Na ovu konstataciju Niko Lozančić iz HDZ BiH izrazio je uverenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni kad su podnosili izveštaj protiv premijera.
----------------------------------------------------------
LUJIĆU, PODNESI OSTAVKU!

NEZAVISNI poslanik Momčilo Novaković rekao je da je direktor SIPA Mirko Lujić, ako su tačne mnogobrojne rasprave u kojima je govoreno o uplitanju politike u rad ove agencije, trebalo da smeni sve koji rade pod uticajem politike. Ili, da sam ode!
---------------------------------------------------------
LUKAČEV IZVEŠTAJ

DRAGAN Lukač je 17. februara prošle godine Tužilaštvu BiH podneo izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv premijera RS Milorada Dodika i većeg broja osoba iz Srpske, zbog, navodno, počinjene štete od 145 miliona KM.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Januar, 2010 | read_nums (320)
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је данас Срни да подржава идеју о промјени назива града Источно Сарајево прије свега због спекулација бошњачких политичара о броју Срба који живе у федералном Сарајеву.

        "Ако не дође до промјене назива града Источно Сарајево, бошњачки политичари ће и у времену које је испред нас наставити са спекулацијама и манипулацијама о броју Срба који живе у федералном Сарајеву. Давно сам предлагао и говорио да је потребно промијенити назив Источног Сарајева управо из наведених разлога", рекао је Јовичић.

        Он је подсјетио да у федералном Сарајеву данас живи око 8 000 Срба и да се налазе у веома тешком положају.        

        "То што је сада формиран нови град на подручју Републике Српске само показује да су Срби из Сарајева, којих је прије рата у том граду било близу 200 000, морали да бјеже са својих вјековних огњишта и приче о броју Срба у федералном сарајеву чиста су измишљотина бошњачких политичара", додао је Јовичић.

        Премијер Републике Српске Милорад Додик сматра да би требало промијенити назив града Источно Сарајево, како би се елиминисале спекулације бошњачких политичара о броју Срба који живе у федерланом Сарајеву.

        Посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је јуче за РТРС да у Сарајеву живи 100 000 или 150 000 Срба.

         "У Сарајеву живи 100 000 или 150 000 Срба. Дијели нас нека невидљива линија тамо код Лукавице и Крупца, према Палама", рекао је Изетбеговић.
Autor sjovicicslavuj | 12 Januar, 2010 | read_nums (320)
 
 DOGAđAJI DANA
12-01-2010

"Političko-seksualni" skandal koji potresa Sjevernu Irsku našao se za vikend na naslovnicama gotovo svih britanskih listova. Naime, sve britanske novine su prozvale Iris Robinson, inače suprugu premijera Sjeverne Irske Petera Robinsona, kao nevjernu ženu koja je prevarila muža sa trostruko mlađim, devetnaestogodišnjim mladićem.
 

Neslane šale

Aludirajući na poznati film "Diplomac", šaljivo su je prozvali "gospođom Robinson", koja je u filmu također uživala pažnju puno mlađeg momka . No, ministrima u Vestminsteru ovo nije nimalo smiješno čak strahuju da bi skandal mogao ugroziti proces nastojanja Sjeverne Irske da sklope dogovor na temelju kojeg bi London mogao prenijeti ovlasti za sigurnost na Belfast.

--------------------------------------------------------------------

I bh. političari su se našalili kad su pročitali tekst o ovom slučaju. Prokomentarisali su da to kod nas kad bi se i desilo ne bi bio nikakav skandal za državu niti bi bilo dalekosežnih posljedica, nego bi to bila dika i ponos. An­te Čolak, po­sla­nik u Federalnom parlamentu je šaljivim tonom najslikovitije opisao to što je premijera žena prevarila sa tinejdžerom. Ispričao je za "San" aktuelni vic koji je nastao kada i epidemija svinjske gripe.

 - Kako se žene čuvaju od svinjske gripe - napuste svinju i pređu na piletinu - našalio se Čolak.

No, kad ostavimo šalu na stranu, kaže, da se kod nas nešto slično desi, o tome bi se pričalo dan, dva i zaboravilo...

-Kad bi naše brakolomce poslikali i svima pokazali slike oni bi napravili takvu hampu da bi nas sve uvjerili da to nije to i da ne vjerujemo svojim očima nego njima. Tada dolazi onaj klasični izgovor kako je zemlja u problemima i kako mi imamo prečih problema - kazao je Čolak.

-----------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u državnom Parlamentu se također našalio na taj račun i kazao da bi BiH trebala ostvariti bilateralne odnose sa Sjevernom Irskom, pa "možda nešto naučimo".

Pare  nisu sve

-Tako je kad se čovjek sav pretvori u politiku i nema vremena za ženu, a onda žena nađe drugog. Tu se vidi da nisu pare sve, nego da porodica mora biti na prvom mjestu - istakao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS -a je također mišljenja da je kod nas sve naopako i suprotno od ostatka svijeta, "pa je dika i ponos da se političari švaleraju".

- Ja sam već imao načina da se uvjerim da takvo ponašanje političara rezultira tim da se oni u svojoj raji hvale "kakav sam ja mačo muškarac ili super žena". Kod nas je u potpunosti došlo do degradacije morala u svakom smislu i kod političara i kod birača koji to opravdavaju. Normalno je varanje, izdavane bračnih obećanja... Sve što je evropska i svjetska sramota kod nas je bosanska dika - mišljenja je Ajanović. 

-------------------------------------------------------------

Kafić za ljubavnika

Robinson je optužen da nije obavijestio nadležne kako je njegova supruga bila umiješana u poslovne transakcije, pomogavši svome mladom ljubavniku da otvori kafić, a koje se kose s njegovim političkim položajem. On je demantirao da je učinio bilo što nepropisno, brani svoju suprugu i ne želi podnijeti ostavku. Ona je, sa svoje strane, objavila da se povlači iz politike. Robinsonov zamjenik Martin Mekginis, iz Snin Feina, tražio je da razgovara i s njim i s britanskim premijerom Gordonom Braunom, što nagovještava da je ova stranka odlučila povećati pritisak da se Robinson povuče, potpomognuta vjerojatno i glasinama o nezadovoljstvu i u samoj Robinsonovoj stranci, prenosi Independent.

Dž. Busnov

 

Autor sjovicicslavuj | 10 Januar, 2010 | read_nums (349)nedjelja, 10 januar 2010 

Dok američki istražni organi na teritoriji SAD hapse naturalizovane Bošnjake, osumnjičene za pripremanje terorističkih napada, sličnih onima od 11. septembra 2001. godine, Stejt department krivicu za zastoj BiH na evropskom putu ponovo adresira na Republiku Srpsku.

U dokumentu "Najveći izazovi američke spoljne politike u 2010. godini", saznaje "Fokus", zvanični Vašington, pod dirigentskom palicom američkog državnog sekretara, Hilari Klinton, kao prioritete u ovoj godini označio je četiri svjetska žarišta - Irak, Avganistan, Iran i BiH. "Fokusov" sagovornik, blizak diplomatskim krugovima u Sarajevu, tvrdi da su američki zvaničnici izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u BiH, a kao glavnog krivca za to označili su premijera Milorada Dodika.

-------------------------------------------------------------

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević smatra da zbog sitnih ličnih interesa vodeći američki službenci u BiH, ambasador Čarls Ingliš i Rafi Gregorijan, pod tepih guraju daleko veće probleme od RS i Milorada Dodika. Galijašević ističe da Ingliš i Gregorijan pričom o ustavnim promjenama žele da skrenu pažnju američke javnost s mnogo većeg problema u BiH - ubrzane radikalizacije mladih Bošnjaka i jačanja najznačajnije ćelije Al Kaide u Evropi, koja se nalazi upravo u BiH. Prema njegovim riječima, na to je nedavno ukazao i ministar spoljnih poslova Izraela, Avdigor Liberman, koji je kazao da je Balkan sljedeća destinacija Al Kaide.

- Umjesto da se pozabave time, Ingliš i Gregorijan prijete Srpskoj. Krajnje je vrijeme da Vašington shvati da prijetnja za nacionalnu bezbjednost SAD nije Milorad Dodik, već bratija u džamiji Kralj Fahd u Sarajevu - dodao je Galijašević.

----------------------------------------------------

Za poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavka Jovičića, izvještaj Stejt deparmenta nije ništa novo, jer zvaničnom Vašingtonu i dalje se dostavljaju poluinformacije iz Sarajeva.

- Riječ je o podvalama, koje Vašingtonu plasiraju takozvani analitičari i bjelosvjetski besposličari, okupljeni oko Ambasade SAD u Sarajevu i Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da na blaćenju Republike Srpske već godinama predano radi i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, ali i lobistička grupa, kojoj pripada i sam prvi zamjenik visokog predstavnika, Rafi Gregorijan - smatra Jovičić.

Prema njegovim riječima, zvaničnom Sarajevu i njemu naklonjenoj administraciji SAD, očigledno je, smeta jaka Republika Srpska, iako ni RS ni njen premijer Dodik, kao ni jedan jedini predstavnik srpskog naroda u BiH nikada nisu ni bili niti će biti opasnost po nacionalnu bezbjednost Amerike. Da jesu opasnost, navodi dalje Jovičić, američki Ef-Bi-Aj hapsio bi Srbe, a ne Bošnjake s pasošima SAD, koji i sami priznaju da su pripremali terorističke napade na američkoj teritoriji.

- Ako je RS toliko problematična, pozivam Vašington da nas, zarad prosperiteta BiH i Evrope, slobodno priključe sebi, kao 52. saveznu državu. Ako im smeta ime Republika Srpska, izvolite, gospodo, nazovite nas Kalifornija 2, recimo. Kad već toliko vole da se bave nama, neka urade tako, pa da vidimo hoće li onda biti napretka na Balkanu. Mada, šta god oni uradili, Banja Luka će biti tamo gdje je i danas, baš kao i Sarajevo - rekao je Jovičić.

-------------------------------------------------------------

 TRIFUNOVIĆ Srpska kolateralna šteta

Profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović razlog za otvorenu netrpeljivost Vašingtona prema Dodiku vidi u činjenici da se Republika Srpska, ni kriva ni dužna, našla u vrtlogu borbe za prevlast na energetskom tržištu. Ta borba, podsjetio je on, vodi se između SAD i Rusije, a prodajom Rafinerije nafte u Brodu ruskom kupcu, Republika Srpska, vođena isključivo ekonomskim razlozima, pomutila je Amerikancima velike planove u ovom dijelu Evrope.

- Samo tu treba tražiti objašnjenje za sve postupke Vašingtona prema Banjoj Luci. Ti pritisci neće se smanjivati, već će, naprotiv, biti sve jači i jači. U ovoj godini premijer Dodik i Republika Srpska pretrpjeće nove američke udare, samo zbog toga što ne dozvoljavaju da budu robovi u sopstvenoj zemlji - dodao je Trifunović.

Autor sjovicicslavuj | 10 Januar, 2010 | read_nums (368)
 

Jovičić zatražio od Vijeća ministara BiH da mu objasni ko pravi posjete stranih dužnosnika
 Autor: S. R
 10.01.2010
 

Jovičić: Tražio program posjeta

Foto: Arhiv

Državnom poslaniku SNSD-a Slavku Jovičiću Slavuju zasmetalo je što strani dužnosnici, prilikom dolaska u glavni grad BiH, posjećuju sarajevski ratni tunel, pa je od Vijeća ministara BiH zatražio da mu objasni ko pravi posjete stranih dužnosnika koji dolaze u posjetu našoj zemlji.

- Programe posjete visokih izaslanstava organiziraju i realiziraju službe protokola s uredima predsjednika, premijera i ministarstva dviju zemalja, u skladu sa zahtjevima i željama gosta, a koje na kraju mijenja, dopunjava ili odobrava domaćin - kaže se u odgovoru Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara također objašnjavaju i da Služba za protokolarne poslove u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH nije organizirala posjete sarajevskom ratnom tunelu.

- U slučaju da plan programa posjete nekog stranog zvaničnika predviđa ovu tačku, bio bi angažiran profesionalni turistički vodič, isto kao i u slučajevima kada se obilaze druge znamenitosti Sarajeva ili BiH - zaključeno je u odgovoru Vijeća ministara BiH.

  http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/slavku-jovicici-slavuju-smeta-sarajevski-tunel

-----------------------------------------------------------------

ODGOVOR:

Naravno da sam tražio objašnjenje. Ovdje je samo jedna strana rekla svoje. Na izgradnji tunela, odnosno prilaznih tranšeja i rovova danonoćno su dovodjeni srpski logoraši iz zloglasnog koncentracionog logora smrti "Silos" u Tarčinu. Tu sam lično preveo 198 dana, danonoćno radeći najteže fizičke radove, kopajući tranšeje i bunkere na prvim borbenim linijama i u "živom štitu"... Iz logora za Srbe u Hrasnici i iz logora "Silos" tu je zvjerski likvidirano preko 50 srpskih logoraša...Svaka medalja ima dvije strane! Istina je jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema samo svoje ekskluzivno pravo... 

Autor sjovicicslavuj | 10 Januar, 2010 | read_nums (606)

 

05. 01. 2010. |

A. Pandurević - Vesti

DODIK: OHR potreban kao muška sisa zmeđu žestokih političkih tema, političari u RS u protekloj godini redovno su svojim izjavama uveseljavali narod, u čemu svakako prednjači premijer RS Milorad Dodik, ali su se i drugi trudili da ga slede.

Šta misli o OHR-u, premijer RS Milorad Dodik je opisao rečima: "OHR nam ne treba jer ničemu ne služi - kao ni muška sisa". - Incka znam godinama i nije loš čovek, ali ni moja mama nije loš čovek, pa ne može da radi šta hoće - rekao je Dodik o Incku, a na pitanje novinara da li će se odazvati na poziv Tužilaštva BiH odgovorio je: "To je kao da me pitate jesam li trudan i hoću li se poroditi".

-----------------------------------------------------

S druge strane, i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokazao se duhovitim. - Meni su tonovi Borisa Tadića bili pomirljivi. On je rekao da će se radovati ako BiH pobedi Tursku u fudbalu -pomirljivo je zaključio Incko i dao sebi sizifovski zadatak: - BiH ima budućnost, još samo moram pokušati da proniknem vašu logiku - rekao je Incko.

--------------------------------------------------

Interesantno je da se premijer RS na novogodišnjoj pres konferenciji "osvetio" novinarima, priznajući da ih je pratio šta rade na prijemu u Skupšti RS, jer i oni njega stalno prate. - Pratio sam šta se dešava oko onog stola, jer znam da vi to uvek slikate, i mogu vam reći da ste vi najviše punili tanjire. Jeste bogami, kad bi se izvagalo… nije korektno da kažete kako se samo mezete poslanici -revanširao se Dodik predstavnicima medija.

-------------------------------------------------

Bogata trpeza bila je noćna mora i ministra poljoprivrede Radivoja Bratića koji je na novogodišnjoj pres konferenciji priznao novinarima da je razmišljao o zakusci, ali je od nje odustao kada je video da je trpeza iz Skupštine RS prikazana na BN televiziji. - Razmišljao sam o nekoj maloj zakusci. Ali, ja sam dva puta gledao na BN-u i samo zumiraju, kažu -vidite kako ovi jedu, pa sam rekao - nemojte da nastavljamo tu priču.

--------------------------------------------------

Izuzev što je radikal Milanko Mihajlica poručio premijeru RS Miloradu Dodiku "da od njega bolje i peva", te da mu to može pokazati u kafani, u minuloj godini poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj otkrio je da peva bolje od Severine", žaleći se da je pevanje zapostavio zbog politike.

Saznalo se takođe i za muzičke ukuse OHR-a, pa se supervizor za Brčko Rafi Gregorijan požalio javnosti što Severina nije zapevala u distriktu, i poželeo da ove godine dođe Lepa Brena. - Da su mene angažovali u Brčkom, pevao bih im za džabe. U stvari, osim za federalni deo. Njima bih naplatio, ali bih opet bio povoljniji od Severine -ponudio je Slavuj.

--------------------------------------------------

Ministar unutrašnih poslova Stanislav Čađo novinarima se pak požalio da ima krizu identiteta. Policajci mu govore da je političar, političari da je policajac. -Ko sam onda ja? -pitao je Čađo.

------------------------------------------------------------

Ovce i svetinje Predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić  Mladena Ivanića u prošloj godini pozvao je lidera PDP-a da se "vrati u stado, jer su bez mehanizma entitetskog glasanja, svi ovce". -Čim PDP pomene svetinju, ja odmah pomislim na novac -rekao je Špirić, komentarišući negiranje PDP-a da su otvorili pitanje entitetskog glasanja. -Oni koji nas žele videti u EU, moraju malo da odreše kesu, a ne da nas zadovoljavaju praznom pričom -otkrio je Špirić da je novac ipak bitan.

-------------------------------------------------------

Računi Da je poštenje u RS i BiH moguće pokazao je glavni revizor RS Boško Čeko koji je svog vozača kritikovao jer je za mobilni telefon '"nasvirao"74 KM (37 evra), dok je Čeko ceo mesec pričao za samo 25 KM (12,5 evra) Ipak, premijer Srpske ga je nazvao "Eliotom Nesom koji uvek ima neke sumnje".

-------------------------------------------------------

http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje

Autor sjovicicslavuj | 9 Januar, 2010 | read_nums (964)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Svjedok sa lica mjesta

Punoljetstvo...Prošlo je 18 godina od stvaranja Republike Srpske. Kratko je to vrijeme da bi se mogle složiti sve kockice u mozaik stvaranja i trajanja Republike Srpske. No, da pokušam da na bazi činjenica i kao svjedok sa lica mjesta, kažem nekoliko ključnih stvari koje su doprinijele stvaranju Republike Srpske.

Prvi višestranački izbori u BiH održani su 1990. godine. Na vlast su došle tri nacionalne stranke – SDA, HDZ i SDS. U Parlamentu BiH su postojala dva doma (vijeća) – Vijeće naroda i gradjana, koje je brojalo 130 poslanika i vijeće opština sa 110 poslanika. Dakle skupština BiH je brojala 240 poslanika. Održano je 10 zajedničkih sjenica i zbog separatističkih tendencija i nezaustavljivog razbijanja SFR Jugoslavije, taj talas je, preko Slovenije i Hrvatske stigao i u BiH.

Svi sistemi vlasti u BiH su se raspadali i raspršivali kao mjehur od sapunice. Postojala su dva dijametralno suprotna koncepta za rješavanje budućeg statusa BiH; jedan muslimansko-hrvatski i na drugoj strani srpski. Udruženi i svezanih zastava Muslimani i Hrvati su na nelegalan i protivustavan način izvršili akt secesije i uz pomoć jednog dijela tzv. medjunarodne zajednice su izdvojili BiH iz tadašnje SFR Jugoslavije. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH su pokušavali na sve moguće načine da zadrže BiH u sastavu tadašnje Jugoslavije. Kasnije će se ispostaviti da to nije bilo moguće.

Znajući sve to i nakon 14. oktovbra 1991. godine i definitivnog raspada parlamenta BiH i podjela na dva bloka: muslimansko-hrvatski i na srpski, - srpski predstavnici su tražili moguća rješenja za opstanak srpskog naroda na prostorima BiH (NAPOMENA: O tim dogadjajima mnogo šire sam napisao u svojoj knjizi – „Silоs".

 9. januara 1992. godine, održana je svećana sjednica srpskih poslanika (70 iz SDS-a, dva iz SPO-oa i 4 iz Reformskih snaga). Kao gosti na toj sjednici bili su i predsjednici opština iz reda srpskog naroda, te predsjednici opštinskih odbora SDS-a i druge zvanice. Sjednica je održana u „Plavoj sali“ skupštine BiH. U to vrijeme bio sam šef bezbijednosti i bio sam zadužen za bezbjednost srpskih poslanika i ministara. Sjednica je bila zakazana za 11,00 časova. Oko 10.00 sati sam sa kontradiverzionom grupom izvršio pregled sale i više od tridesetak kablova smo rastavili, jer je jedino ta sala imala nekoliko kabina za simultana prevodjenja. Ništa nije bilo skriveno, niti tajno...

Mnoge činjenice i detalji sa te, sada već istorijske sjednice su ostali zapisani, ali ovom anegdetom želim da podsjetim mnoge koji uopšte ne znaju kako je nastala Republika Srpska. Tog, dakle 9. januara na Svetog arhidjakona Stefana je u Sarajevu stvorena Republika Srpska Bosna i Hercegovina. To je bio zvaničan naziv tada stvorene republike. Kasnije će ona dobiti sadašnje ime - Republika Srpska...

Iako sam bio zadužen za bezbjedno održavanje ove skupštine srpskog naroda, zaista mi je samo puka slučajnost dodijelila i još jednu nevjerovatnu ulogu, ulogu koja će postati anegdota. Naime, na početku ove svečane sjednice kao što je to uobičajeno i kao što je protokolom bilo predvidjeno, trebalo pustiti himnu – Bože pravde!

U radnom predsjedništvu svečane sjednice su sjedili: članovi Predsjedništva BiH Biljana Plavšić i Nkola Koljević, te predsjednik Izvršnog odbora SDS-a Velibor Ostojić, zatim predsjednik Kluba SDS-ovih poslanika u parlamentu BiH Vojislav Maksimović, predsjednik Vijeća opština Petko Čanćar, predsjednik Skupštine BiH Momčilo Krajišnik i predsjednik SDS-a Radovan Karadžić...

Početak svečane sjednice je kasnio oko dvadesetak minuta??? Zašto? Iz kabineta potpredsjednika Vlade BiH Miodraga Simovića donio sam muzičku liniju, koja je tek prije desetak dana bila kupljena. Trebalo je sa kasete koju mi je, ne znam ko dostavio, pustiti himnu. No, ni ja, a ni bilo ko drugi nismo uspijevali da pustimo himnu? Uvijek je bez obzira kako pokušavao putem daljinskog, išla sa duge strane kompozicija „Marš na Drinu“. Ipak, nakon niza peripetija i ni kriv ni dužan, sticajem nevjerovatnih okolnosti, eto, i ja sam se našao za stolom radnog predsjedništva...Uspio sam nekako i himna Bože pravde se prvi put čula u zgradi parlamenta BiH...

Tako je počelo svečano proglašenje i stvaranje Republike Srpske... Od svih tadašnjih učesnika te istorijske sjednice srpskih političara, danas u politici samo smo još aktivni – Milorad Dodik i, eto, moja malenkost...

Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2010 | read_nums (3362)

    Православном српском роду, честитам најрадоснији  хришћански празник Божић!

На многаја љета!

                   МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

                     ВАИСТИНУ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2010 | read_nums (357)utorak, 05 januar 2010 

BiH je u Novu godinu ušla bez teksta himne, a sudeći prema riječima parlamentaraca BiH postoji mala vjerovatnoća da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta svečane pjesme.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, rekao je da u ovoj izbornoj godini nije moguće očekivati bilo kakve promjene, prvo Ustava, a onda i svega onoga što je ostalo iz prošle godine, uključujući i usvajanje teksta himne.

- Nemoguće je napisati tekst himne koji će odgovarati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Insistiralo se na neutralnom tekstu - kazao je Jovičić.

Kako je istakao, u BiH treba riješiti mnogo značajnih pitanja kao što su ekonomski opstanak zemlje, vizna liberalizacija i stvaranje bezbjednosti u BiH, pa se tek onda može govoriti o tekstu himne.

--------------------------------------------------------------

Branko Dokić, poslanik PDP u Predstavničkom domu paralmenta BiH, ne vjeruje da će se ove godine prioritet dati tekstu himne BiH.

- Nisam optimista u pogledu spremnosti da se naprave potrebni kompromisi da bi se usvojio tekst i da BiH nakon dvanaest godina dobije i riječi za već postojeću muziku himne - kazao je Dokić.

--------------------------------------------------------------------

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je trenutno nepotrebno baviti se pitanjem teksta svečane pjesme BiH.

- Mislim da imamo mnogo bitnijih stvari koje treba da uradimo tokom ove godine. Smatram da tekst himne nije suštinsko pitanje neke države, pa ni BiH - kazao je Novaković.

-----------------------------------------------------------------------------

Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, rekla je da se tekst himne može usvojiti samo onda kada bude izražena spremnost svih naroda.

- Ako vlasti pokažu da su spremne za napredak u BiH i ako budu ukinute sve barijere, onda se može nadati da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta himne BiH - rekla je Hadžiahmetovićeva.

------------------------------------------------------------------

Branko Zrno, delegat HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, i dalje zagovara stav da BiH treba da ima tekst hime.

- Smatram da je nepotrebno povezivati tekst himne s političkim pitanjima i mislim da je neophodno za BiH da nakon više od deceniju dobije tekst najsvečanije pjesme jedne zemlje - kazao je Zrno.

On je izrazio sumnju da će se ove godine uspjeti riješiti sve peripetije u vezi s tekstom himne.

--------------------------------------------------------------

Muziku za tekst himne koju je uradio Dušan Šestić Parlamentarna skupština usvojila je 10. februara 1998. godine.

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2010 | read_nums (357)ponedjeljak, 04 januar 2010 

Šef Stalne misije BiH pri UN ili njegovi zamjenici predstavljaće BiH u Savjetu bezbjednosti zastupajući usaglašene stavove zemlje i postupajući u skladu sa stavovima Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova BiH, rekla je za "Fokus" Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra spoljnih poslova BiH.

Ona je rekla da je Ivan Barbalić, šef Stalne misije BiH pri UN, a zamjenici su Miloš Vukašinović i Mirsada Čolaković.

- U BiH moraće postojati dogovor o tome kako će se ponašati naša misija u vezi sa svim pitanjima u Savjetu. Predsjedništvo BiH mora imati svoj stav u vezi s ovim pitanjima koja budu u Savjetu. Pošto se očekuje da će ove godine na sjednici biti i pitanje Kosova, odnosno razmatranje odluke Međunarodnog suda o Kosovu, moraće postojati apsolutan dogovor sva tri člana Predsjedništva oko ovog pitanja - kazala je Trišić-Babićeva, te dodala da će BiH kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti morati da pokaže da zna međunarodno pravo i da to isto pravo poštuje na svim pitanjima.

Kako je naglasila postoji mogućnost da sjednicama Savjeta, osim šefa Misije, prisustvuje i neko drugi kao što su članovi Predsjedništva BiH ili ministar spoljnih poslova, ali samo ako su pozvani da prisustvuju nekoj tematskoj sjednici i ako se traži njihovo prisustvo.

- Predstavnik BiH u Savjetu bezbjednosti redovno će obavještavati resorno ministarstvo o aktivnostima i dešavanjima, a za sve će tražiti saglasnost Ministarstva odnosno Predsjedništva BiH - rekla je Trišić-Babićeva.

--------------------------------------------------------------------------

Milica Marković, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, kazala je da ovo članstvo znači korak naprijed za BiH na spoljnopolitičkom planu.

- S obzirom da se rijetko kad usaglase stavovi u Predsjedništvu BiH, jer Željko Komšić i Haris Silajdžić imaju protivne stavove u odnosu na člana iz RS, ne znam da li će se moći postići saglasnost u vezi s pitanjima koja se tamo budu razmatrala. Stav RS jeste da BiH ne može priznati nezavisnot Kosova, jer je to narušavanje prava i oduzimanje teritorijalnog integriteta Srbiji, a taj stav podržava i Nebojša Radmanović - kazala je Markovićeva.

------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH smatra da je BiH nespremna ušla u Savjet bezbjednosti, jer ne može da riješi ni svoje probleme.

- Stalna misija BiH dobijaće direktive od Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova. Nemoguće je da se dogovore sva tri člana Predsjedništva jer je u većini slučajeva srpski član preglasan - kazao je Jovičić.

Na naše pitanje šta će se desiti ako se na dnevnom redu Savjeta nađe pitanje Kosova, odnosno kakav će stav BiH imati, Jovičić je kazao da BiH neće glasati za nezavisno  Kosovo dok god Srbi budu sjedili u zajedničkim institucijama BiH.

- Odluke se više ne mogu donositi bez Srba i Sarajevo više nikada neće odlučivati o srpskom narodu u BiH. Nema priznavanja Kosova dok posljednji Srbin bude sjedio u institucijama BiH. Ni uzdržanost BiH po ovom pitanju neće ništa značiti, nego BiH mora dati glas protiv nezavisnosti Kosova - podvukao je Jovičić.

-------------------------------------------------------------------

 Ko su članovi misije BiH pri UN

Ivan Barbalić, aktualni šef Stalne misije BiH pri UN bio je jedan od osnivača nevladine organizacije ACIPS, a na sadašnju funkciju postavljen je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Mirsada Čolaković prije sadašnje funkcije četiri godine bila je sekretarica u Briselu, nakon čega je imenovana za zamjenicu ambasadora u Atini. Nakon što se vratila iz srca evropske diplomatije, raspoređena je u kabinet Mirze Hajrića. Ova službenica Ministarstva spoljnih poslova nije prošla nikakva testiranja dok je boravila u bazi, a na ničim potkrijepljeno imenovanje u Atini otišla je iz kabineta Huseina Živalja.

Iz reda srpskog naroda na funkciju zamjenika šefa Stalne misije BiH pri UN imenovan je Miloš Vukašinović, tako da je kako se hvale po Sarajevu zadovoljen etnički balans u ovoj misiji.

Ukoliko Barbalić i Čolakovićeva budu slijedili politiku svojih mentora moguće je da srpski član misije bude preglasan i tokom učešća na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN po uzoru na Nebojšu Radmanovića.

Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2010 | read_nums (444)

 

Komentari i analize | 31.12.2009

Uspjeha u 2009. je malo bilo, ali nije nedostajalo političkih prepucavanja, posebno u parlamentima gdje političari više puta pokažu svoje pravo lice. Smiješne, nekad čak i neumjesne, izjave bh. političara smo sumirali.

 Atmosferu u skupštini RS na svakom zasjedanju podgrije rasprava pozicije i opozicije. Međutim, na jednoj od sjednica situacija je gotovo kulminirala kada je predsjednik skupštine Igor Radojičić zatražio izvinjenje šefa Kluba poslanika SDS-a Borislava Bojića povodom jedne od mnogih optužbi na račun SNSD-a koju je Bojić izbjegavao da kaže:

 

Radojičić: „Slušam kratko...“

Bojić: „ Možda biste Vi meni napisali šta ja da kažem...“

Radojičić: „Sram vas bilo...sram Vas da bude!

Bojić :“Sram vas da bude predsjedniče što se tako obraćate meni. Ja nisam ništa rek'o a već mi govorite sram...šta ti je čovječe, jesi izludio? Nemojte meni da govorite sram Vas bilo i da mi pokazujete prst jer ću da te bubnem ja torbom, razumiješ?!“

 

 Ajmo…ko bolje igra košarku i ljepše pjeva od Dodika?!

 

 U skupštini su se poslanici nadmetali ko bolje igra košarku od premijera Milorada Dodika pa je tako poslanik SRS RS Milanko Mihajlica izazvao Dodika na više dvoboja:

 

Milorad Dodik Milorad Dodik: "Ja sam svoje pokazao" 

 

Mihajlica: „Moram da kažem premijeru da i bolje pjevam od njega i spreman sam večeras da odemo gdje on hoće pa da mu pokažem i da bolje pjevam.“

Dodik: „Što se tiče pjevanja ja sam svoje pokazao, ali tebe nisam nigdje čuo. Ti samo laješ, ti ne pjevaš!“ 

 

 Ko zna dobar vic?

 

 Slika je malo bolja u državnom parlamentu gdje bar nije bilo toliko otvorenih psovki. Zato se koristila svaka prilika da se ispriča poneki vic da se, kako kaže nezavisni poslanik Momčilo Novaković, prikaže situacija u parlamentu :

 

Novaković :“Pitali staru baku šta prvo uradi ujutro kada ustane - sinko obavim malu potrebu. Zatim je pitaju šta bako drugo uradiš - sinko obavim veliku potrebu. Bako šta onda uradiš – onda, sine, ustanem. Dakle, ja sam protiv da neko ustaje nakon što po nama svima obavi i malu i veliku potrebu.“

 

Parlament BiH Parlament BiH

 

Međutim, svaka poslanička izjava je bila interesantna na svoj način:

 

„Garantujem vam da vas niko neće lopatom ili letvom.“ (Zlatko Lagumdžija)

 

„Ja mislim kada nešto trebamo uraditi da to uradimo kvalitetno a ne raditi djelomično.“ (Jerko Ivanković Lijanović)

 

“ Hajde nekako izdržite da i mi to nekako uradimo.“ (Slavko Jovičić)  

 

„Ja vas zaista molim, odmaknite se od mene.“ (Beriz Belkić)

 

 Optimizam od „radnika na privremenom radu u BiH“

 

 Iako je godina bila toliko loša da se većina slaže da je što prije treba zaboraviti, optimizma je uvijek bilo. Taj optimizam dolazio je sporadično od onih koji su samo privremeno u BiH. Od mnogobrojnih izjava visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u kojima je pozivao na dogovor, za kraj smo ostavili onu koja sigurno ne oslikava političku realnost u BiH:

 

„Ljudi BiH, koji su fantastični i divni ljudi i jako talentovani ljudi, oni to zaslužuju...mi uvijek pričamo o tome da Bosnu treba evropeizirati, ali zbog finih kvaliteta vaših ljudi i običaja ja kažem da treba Evropu pobosančiti.“

 

 Autor: Dragan Maksimović

 Odg. urednica: Marina Martinović

 

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5073026,00.html

 
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2010 | read_nums (403)Četvrtak, 31 Prosinac 2009 

MOSTAR – Ljepši i sretniji završetak godine za dvogodišnju djevojčicu Amnu i njezinu dvije godine stariju sestru Adnu nije se mogao zamisliti. Jučer su u njihovu zatvorsku ćeliju, u kojoj godinama spavaju u katastrofalnim i nehumanim uvjetima, došle dvije djelatnice Centra za socijalni rad u Mostaru. Osim novogodišnjih paketića i novca koje je svakom djetetu u nekadašnjoj zatvorskoj zgradi Konak poslao gradonačelnik Ljubo Bešlić, službenice iz Centra su priopćile radosnu vijest majki djevojčica.
“Rekle su nam da ćemo vrlo brzo napustiti Konak i da će biti riješen naš problem i pronađen novi smještaj. Naša obitelj je prioritet, a obećale su nam i da će preostalih sedam obitelji iz zgrade zauvijek napustiti Konak koji će biti zatvoren. Ovdje su ljudi presretni i raduju se ovakvom raspletu”, kazala nam je jučer Sanida Behram, majka djevojčica.

Grupa za pomoć na Facebooku


Tako je cijela priča, koju je otkrio i započeo Dnevni list prije desetak dana, sada je još evidentnije, dobila sretan epilog. Ipak, sa sigurnošću to možemo potvrditi tek onda kada djevojčice i njihove roditelje posjetimo u novom, boljem i čistom stanu, u koji im je obećano da će biti premješteni. Brojne su reakcije, ali i akcije naših čitatelja uslijedile su proteklih dana. Ljudi su se nesebično ponudili za pružanje pomoći u hrani, odjeći, igračkama, novčanim prilozima. Za posljednjih desetak dana mnogi su naši čitatelji i sami dolazili u zatvorsku ćeliju posjetiti djevojčice. Ljudi su pristizali iz svih krajeva, od Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara, Stoca, Sarajeva.

Naša čitateljica Semina Hadžović-Ajvaz pokrenula je akciju ogromnih razmjera preko globalne internetske mreže Facebooka, a grupa koju je pokrenula na toj mreži za nekoliko dana je premašila brojku od 8000 članova. Otvoreni su i tekući računi na banci za uplatu novca djevojčicama, a odazvali su se humani ljudi iz cijeloga svijeta. Nakon serije tekstova objavljenih u Dnevnom listu uspjeli smo alarmirati i ostale medije, a brojne kolege novinari su u medijima gdje rade objavile priloge o strahovitim uvjetima za život  u sablasnoj i mučnoj zgradi Konak.

--------------------------------------------------------------

Zastupnik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj je na intervenciju kolegice Adise Dedić Kološ, koja se također među prvima uključila u alarmiranje javnosti i pružanje pomoći djevojčicama, reagirao i na sjednici državnog Parlamenta.

Fotografi iz Mostara Edin Junuzović i Selma Hodžić proveli su dva dana s ljudima i djecom koji žive u Konaku, a potom priredili i organizirali izložbu fotografija pod simboličnim i ironičnim nazivom “Sretna Nova 2010.godina”.

Dvoje ljudi umrlo


Budući da je svakim danom nakon objavljivanja tekstova i potresnih fotografija u Dnevnom listu rastao broj ljudi koji su se željeli uključiti u pružanje pomoći, pod ogromnim pritiskom javnosti i građana Mostara konačno su se u rješavanje ove tužne i tragične priče umiješali i oni koji su davno trebali reagirati – dužnosnici iz Gradske uprave Mostara. Za nepunih desetak dana uspjeli su konačno i sami doći i svojim očima se uvjeriti u sav očaj i bijedu koji vladaju u Konaku. Istodobno, najavili su konkretne akcije i premještaj djevojčica iz prljavštine zatvorske tamnice u kojoj su spavali, dok su im oko glava hodale na tisuće buba, žohara i opasnih gmazova. Dvoje je ljudi za samo mjesec dana preminulo u toj zgradi. Riječ je o 55-godišnjem Asimu Ibriću i starici Zdravki Lukenda (78). Umirali su, kako su nam rekli stanari, u strahovitim bolovima i mukama bolno ječeći i vapeći za pomoć. Nisu imali adekvatan liječnički tretman jer im nitko nije ni dolazio u pomoć. Susjedi su pomagali koliko su mogli, ali kad više nije bilo mogućnosti za njihovu pomoć, za dvoje ljudi je već bilo kasno. Mnogi ljudi u Konaku su znali danima gladovati bez hrane i smrzavati se na niskim temperaturama.

Do objavljivanja naših priča i potresnih fotografija malo ili skoro nimalo ljudi nije uopće znalo za strahote od života u zgradi strave i užasa. Na kraju se ne možemo oteti dojmu, pa ne upitati jesu li nadležne ustanove i institucije morale čekati i početi djelovati tek nakon ogromnog pritiska koji se u javnosti stvorio nakon tekstova objavljenih u Dnevnom listu?

Piše: Nermin Bise

    My picture!

Kategorije

Arhiva