Slavko Jovičić -

BiH - Političko opijelo himni

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2010 | read_nums (341)  utorak, 05 januar 2010 

  BiH je u Novu godinu ušla bez teksta himne, a sudeći prema riječima parlamentaraca BiH postoji mala vjerovatnoća da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta svečane pjesme.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, rekao je da u ovoj izbornoj godini nije moguće očekivati bilo kakve promjene, prvo Ustava, a onda i svega onoga što je ostalo iz prošle godine, uključujući i usvajanje teksta himne.

  - Nemoguće je napisati tekst himne koji će odgovarati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Insistiralo se na neutralnom tekstu - kazao je Jovičić.

  Kako je istakao, u BiH treba riješiti mnogo značajnih pitanja kao što su ekonomski opstanak zemlje, vizna liberalizacija i stvaranje bezbjednosti u BiH, pa se tek onda može govoriti o tekstu himne.

  --------------------------------------------------------------

  Branko Dokić, poslanik PDP u Predstavničkom domu paralmenta BiH, ne vjeruje da će se ove godine prioritet dati tekstu himne BiH.

  - Nisam optimista u pogledu spremnosti da se naprave potrebni kompromisi da bi se usvojio tekst i da BiH nakon dvanaest godina dobije i riječi za već postojeću muziku himne - kazao je Dokić.

  --------------------------------------------------------------------

  Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je trenutno nepotrebno baviti se pitanjem teksta svečane pjesme BiH.

  - Mislim da imamo mnogo bitnijih stvari koje treba da uradimo tokom ove godine. Smatram da tekst himne nije suštinsko pitanje neke države, pa ni BiH - kazao je Novaković.

  -----------------------------------------------------------------------------

  Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, rekla je da se tekst himne može usvojiti samo onda kada bude izražena spremnost svih naroda.

  - Ako vlasti pokažu da su spremne za napredak u BiH i ako budu ukinute sve barijere, onda se može nadati da će tokom ove godine biti riješeno pitanje teksta himne BiH - rekla je Hadžiahmetovićeva.

  ------------------------------------------------------------------

  Branko Zrno, delegat HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH i član bivše Komisije za izbor teksta himne BiH, i dalje zagovara stav da BiH treba da ima tekst hime.

  - Smatram da je nepotrebno povezivati tekst himne s političkim pitanjima i mislim da je neophodno za BiH da nakon više od deceniju dobije tekst najsvečanije pjesme jedne zemlje - kazao je Zrno.

  On je izrazio sumnju da će se ove godine uspjeti riješiti sve peripetije u vezi s tekstom himne.

  --------------------------------------------------------------

  Muziku za tekst himne koju je uradio Dušan Šestić Parlamentarna skupština usvojila je 10. februara 1998. godine.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva