Slavko Jovičić -

Bodigard u svakom džepu

Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2010 | read_nums (359)

  S. MIŠLjENOVIĆ, 13.01.2010   BANjALUKA - Kad se na sarajevskim ulicama pojavi neko od bosansko-hercegovačkih političara, sve liči na strani akcioni film. Od broja telohranitelja, koji ih okružuju, sa obaveznim naočarima za sunce i strogim izrazom na licu, malo koga od njih neko uopšte uspe da ugleda.
  ------------------------------------
   Poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da je ponašanje političara, koji su oko sebe nagomilali obezbeđenje tek da ih narod vidi, za svaku osudu.

  - Građani BiH teško mogu i da prepoznaju sve „svoje“ ministre. Kad oni negde putuju, kolona njihovih automobila liči na vozove. Njima je samo važno da se napravi spektakl za narod, a to što se od tog istog naroda svake godine uzme više od milion maraka za to obezbeđenje manje je bitno - ističe Jovičić.
  ---------------------------------------------------------
  Kako za „Novosti“ kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, mnogi političari u BiH, pogotovo oni iz Sarajeva, zloupotrebljavaju Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i bespotrebno oko sebe gomilaju bodigarde iz državne službe.
  Posle pretnji koje je dobila prilikom gostovanja na Federalnoj TV, u novembru prošle godine, i Dušanka Majkić je zatražila obezbeđenje.

  - Dobila sam jednog pripadnika SIPA koji me prati u stopu - kaže ona.
  Međutim, dug je spisak onih koji su svakodnevno okruženi obezbeđenjem, ali koji nisu zadovoljni ako je to samo jedan telohranitelj. Umislivši da su mnogo važni i značajni, tvrdi Majkić, pojedini političari i funkcioneri bodigarde koriste kao manifestaciju lične moći, pa oko sebe bez nekog velikog razloga gomilaju nesrazmerno veliki broj telohranitelja u odnosu na funkciju na kojoj se nalaze.
  --------------------------------------------------------------
  Prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini čak 19 osoba ima VIP status. Njih obezbeđuju pripadnici SIPA. Među zaštićenima su članovi Predsedništva BiH, predsedavajući Saveta ministara, ministri u Savetu ministara, predsedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik Suda i glavni tužilac BiH, strani zvaničnici u poseti BiH i druge osobe po odluci Saveta ministara BiH.

  Prvi na ovom podugačkom spisku koji telohranitelje „troši“ kao žvake, bez premca je lider SDA Sulejman Tihić. Kad on izađe na ulicu, od ličnog obezbeđenja prosto se ne vidi.
  - Ako Tihiću treba toliko obezbeđenje, koliko je obezbeđenje potrebno nama koji dolazimo iz RS u Sarajevo na posao i koji smo dobili već stotine pretećih poruka? Nisam čula da su Tihiću pretili kao meni. Ipak, on u Sarajevu, gradu u kojem već godinama živi i radi, ima obezbeđenje veće nego bilo koji drugi funkcioner - ističe Majkićeva.

  Ona tvrdi da je u čitavom ovom procesu SIPA najveći gubitnik, jer i inače imaju manjak ljudi, a sada ih još i političari pritiskaju i traže pojačano obezbeđenje.
  - SIPA mora da reaguje na svaki zahtev za obezbeđenjem. Ona ne sme da dopusti da se nekom nešto desi, što očigledno u BiH neki vešto zloupotrebljavaju - poručila je Majkićeva.

  OSUDA PRETNjI

  PREDSTAVNIČKI dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je da sve nadležne institucije vlasti na svim nivoima, a pre svega bezbednosne agencije odmah preduzmu sve neophodne aktivnosti, kako bi se stalo u kraj daljem sejanju mržnje i netrpeljivosti.
  Na sednici su bezrezervno osuđene pretnje upućene zamenici predsedavajućeg Doma naroda Dušanki Majkić, tokom njenog gostovanja u programu FTV 25. novembra i sve slične slučajeve.

  I DALjE ANARHIJA

  PREMA rečima Slavka Jovičića, teško će se promeniti nešto po pitanju obezbeđenja političara, jer u parlamentu nema inicijative za izmenama zakona oko obezbeđivanja funkcionera, tako da će i dalje vladati anarhija u ovoj oblasti.

  - Ako neko želi da te ubije, onda te neće spasti ni pet hiljada policajaca. Ja sam dobijao po 50 pretećih poruka svakog dana, pa nisam tražio zaštitu. Sada su ljudima koji su na funkcijama glavni cilj - zaštita i obezbeđenje, pa tek onda rad za narod - poručio je Jovičić.
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva