Slavko Jovičić -

Тужилаштву БиХ нико није пријавио злоупотребу донација

Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2010 | read_nums (280)
  Datum: 17.01.2010
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ води појединачне истраге о утрошку донаторских средстава која су стизала у БиХ, али никада није добило извјештаје ни од једне парламентарне комисије које су се бавиле овим питањем.

  Изјавио је то "Гласу Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

  - Истражујемо неке појединачне донације, али извјештаје о милионима марака донација које су нелегално утрошене, о чему се годинама говори, нисмо добили. Очекујемо да од надзорних и полицијских органа на свим нивоима добијемо податке и сва ваљана документација о томе добро ће нам доћи - казао је Грубешић.

  ----------------------------------------------------------

  Својевремено је Парламент усвојио закључак да се извјештај комисије о трошењу донација достави Тужилаштву БиХ које је требало утврдити законитост тог трошења донација, али то се до данас није десило.

  ------------------------------------------------------------

  Предсједавајући Истражне комисије Сефер Халиловић је рекао да је изгубљен значајан дио времена јер су били "забављени административним пословима".

  - Јавност ће веома брзо имати праве информације о донаторским средствима која су стигла у БиХ послије рата - обећао је Халиловић додавши да су им познати резултати рада претходног сазива Комисије која је утврдила да се не зна судбина 8.600.000.000 марака.

  Халиловић каже да овај састав Комисије не може ни да потврди ни да демантује валидност података претходног сазива.

  - Може се доћи до већих, али и до мањих цифара - истакао је Халиловић.

  -----------------------------------------------------

  Његов колега Aдем Хускић који је био члан и претходне Комисије раније је рекао да су у БиХ стигла енормна донаторска средства и да су "руке омастили сви који су имали контакт са донацијама".

  Он каже да се не сјећа података до којих је дошао претходни сазив Комисије.

  Хускић каже да надлежност комисије није да "чачка по папирима" и да код њих не постоје подаци.

  - Треба добити податке од међународних институција и агенција, амбасада, и сабрати. Све што би се мимо тога рекло су спекулације и произвољна прича без икаквог основа - сматра Хускић.

  Он није знао да одговори на питање ко је одговоран због тога што јавност у БиХ не зна гдје су донаторска средства, али да би волио да се открије гдје је отишао сваки фенинг.

  ----------------------------------------------------

  Члан Истражне комисије Славко Јовичић тврди да нико ни приближно не може да каже колико је новца ушло на име донација у БиХ.

  - Чињеница је да је 98 одсто донација стигло у ФБиХ. На сљедећој сједници Комисије изнијећу приједлог да SIPA и Тужилаштво БиХ утврде ко је тај новац потрошио, гдје и у чијим је џеповима завршио без обзира на то да ли су донације стизале из исламских земаља или од неких других извора. Знам само да је један или два одсто тих донација стигло у РС и да су транспарентно утрошене - тврди Јовичић.

  Истакао је да је у цијелој причи битна борба против криминала, те да су усвајањем Закона о слободи приступа информацијама отворена врата SIPA и Тужилаштву БиХ.

  - Када су без икаквог разлога саслушавали све у Народној скупштини РС нека то чине и овдје у Сарајеву гдје су паре. Новац је стизао у Сарајево и нестао је у Сарајеву а не у Бањој Луци или Бијељини.  Нестало је око десет милијарди марака, а још нико није дао оправдање за то гдје је новац завршио. Нико неће да каже да ли је завршио у вјерским, привредним објектима или за куће избјеглица. Знам да сигурно није завршио за обнову српских кућа у ФБиХ- каже Јовичић.

  Он додаје да се тај посао мора завршити до краја мандата Комисије.

  ----------------------------------------------------------

  Члан Комисије Мирко Околић тврди да донаторски новац који је стизао од 1996. године до данас у БиХ није отишао у сврхе у које је требало.

  - Податак о томе колико је новца отишло у друге сврхе даће правосудни органи. Када судски процес буде у току ми ћемо тек тада доћи до изненађујућих података и видјети да је злоупотреба тих донација већа него што се може и претпоставити - каже Околић и тврди да ће аргументоване доказе моћи понудити SIPA и Тужилаштву да би се против одређених људи могле покрену кривичне пријаве.

  ---------------------------------------------------------------

  Стигло 17 милијарди

  Према подацима до којих је дошла претходна Истражна комисија која се бавила истраживањем трошења донација и злоупотреба новца добијеног на тај начин, до 2005. године када је прекинут њен рад, утврдила је да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација.

  Друге надлежне институције, односно Министарство спољне трговине и економских односа евидентирало је свега седам милијарди и двјеста милиона марака донација.

  Како није било података о томе колико је новца ненамјенски потрошено, закључено је да се у цијели у посао треба да укључе и друге институције попут SIPA, ревизорских кућа и Тужилаштва.

  http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva