Slavko Jovičić -

Svađe oko premijera

Autor sjovicicslavuj | 13 Januar, 2010 | read_nums (386)

  S. MIŠLjENOVIĆ, 12.01.2010   SARAJEVO - Izveštaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), za prvih devet meseci prošle godine, doveo je do žestoke svađe srpskih i bošnjačkih delegata u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Najviše teških reči palo je zbog izveštaja protiv premijera RS Milorada Dodika, koji je u februaru prošle godine dostavljen Tužilaštvu BiH.
  ----------------------------------------------------
   Raspravu je izazvao šef kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović, koji je svoju pažnju usmerio na nekadašnjeg pomoćnika direktora SIPA Dragana Lukača. Upravo je za vreme njegovog mandata, bez znanja direktora ove policijske agencije, Mirka Lujića, Tužilaštvu BiH dostavljen izveštaj protiv predsednika Vlade RS Milorada Dodika.

  Izetbegović je zatražio da Predstavnički dom donese zaključak da se ubrza istraga protiv Dodika i da se, dok traje istraga, Lukač vrati na mesto pomoćnika direktora SIPA i načelnika Kriminalističko-istražnog odeljenja.
  -----------------------------------------------------------
   Ovakav istup člana SDA razljutio je srpske poslanike u Predstavničkom domu. Drago Kalabić, šef kluba poslanika SNSD, zahvalio se Izetbegoviću što je potvrdio da je Lukač vodio istragu protiv Dodika, a ne SIPA.
  - Ukoliko je Lukač sam vodio istragu protiv premijera RS, onda je zaslužio da bude odstranjen iz policijskih struktura. Ne može jedan čovek da zgazi instituciju i politički se obračunava sa premijerom RS, što je on učinio - smatra Kalabić i dodaje da se ne može bilo koja istraga opravdavati kršenjem procedura. - Uostalom - dodao je Kalabić - niko ne sme da krši procedure koje su donete da bi te institucije funkcionisale za dobrobit naroda.
  ------------------------------------------------------
  Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković, naglasio je da broj i struktura predmeta koji se odnose na osobe iz RS govore o uticaju politike na rad SIPA, ali i na pravosuđe BiH i pojedine medije.
  -------------------------------------------------------
  Ni Slavko Jovičić, iz kluba poslanika SNSD, nije mogao da se uzdrži od komentara. Podsetio je da Lukač nije smenjen, već je posle isteka mandata raspoređen na drugo mesto. On je dodao da je Lukač zbog političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smenjen nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.
   
  - Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu pretnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH - poručio je Jovičić.
  --------------------------------------------------
  U raspravu se uključio i Sefer Halilović iz BPS. On je rekao da se kroz Državnu agenciju za istrage i zaštitu prelamaju nesređeni odnosi u BiH, zbog čega je potrebno doraditi zakon o ovoj policijskoj agenciji i ojačati hijerarhiju u njoj. Na ovu konstataciju Niko Lozančić iz HDZ BiH izrazio je uverenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni kad su podnosili izveštaj protiv premijera.
  ----------------------------------------------------------
  LUJIĆU, PODNESI OSTAVKU!

  NEZAVISNI poslanik Momčilo Novaković rekao je da je direktor SIPA Mirko Lujić, ako su tačne mnogobrojne rasprave u kojima je govoreno o uplitanju politike u rad ove agencije, trebalo da smeni sve koji rade pod uticajem politike. Ili, da sam ode!
  ---------------------------------------------------------
  LUKAČEV IZVEŠTAJ

  DRAGAN Lukač je 17. februara prošle godine Tužilaštvu BiH podneo izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv premijera RS Milorada Dodika i većeg broja osoba iz Srpske, zbog, navodno, počinjene štete od 145 miliona KM.
   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva