Slavko Jovičić -

Visoka diplomatija iz čaršijske kuhinje

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2010 | read_nums (369)  ponedjeljak, 04 januar 2010 

  Šef Stalne misije BiH pri UN ili njegovi zamjenici predstavljaće BiH u Savjetu bezbjednosti zastupajući usaglašene stavove zemlje i postupajući u skladu sa stavovima Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova BiH, rekla je za "Fokus" Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra spoljnih poslova BiH.

  Ona je rekla da je Ivan Barbalić, šef Stalne misije BiH pri UN, a zamjenici su Miloš Vukašinović i Mirsada Čolaković.

  - U BiH moraće postojati dogovor o tome kako će se ponašati naša misija u vezi sa svim pitanjima u Savjetu. Predsjedništvo BiH mora imati svoj stav u vezi s ovim pitanjima koja budu u Savjetu. Pošto se očekuje da će ove godine na sjednici biti i pitanje Kosova, odnosno razmatranje odluke Međunarodnog suda o Kosovu, moraće postojati apsolutan dogovor sva tri člana Predsjedništva oko ovog pitanja - kazala je Trišić-Babićeva, te dodala da će BiH kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti morati da pokaže da zna međunarodno pravo i da to isto pravo poštuje na svim pitanjima.

  Kako je naglasila postoji mogućnost da sjednicama Savjeta, osim šefa Misije, prisustvuje i neko drugi kao što su članovi Predsjedništva BiH ili ministar spoljnih poslova, ali samo ako su pozvani da prisustvuju nekoj tematskoj sjednici i ako se traži njihovo prisustvo.

  - Predstavnik BiH u Savjetu bezbjednosti redovno će obavještavati resorno ministarstvo o aktivnostima i dešavanjima, a za sve će tražiti saglasnost Ministarstva odnosno Predsjedništva BiH - rekla je Trišić-Babićeva.

  --------------------------------------------------------------------------

  Milica Marković, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, kazala je da ovo članstvo znači korak naprijed za BiH na spoljnopolitičkom planu.

  - S obzirom da se rijetko kad usaglase stavovi u Predsjedništvu BiH, jer Željko Komšić i Haris Silajdžić imaju protivne stavove u odnosu na člana iz RS, ne znam da li će se moći postići saglasnost u vezi s pitanjima koja se tamo budu razmatrala. Stav RS jeste da BiH ne može priznati nezavisnot Kosova, jer je to narušavanje prava i oduzimanje teritorijalnog integriteta Srbiji, a taj stav podržava i Nebojša Radmanović - kazala je Markovićeva.

  ------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH smatra da je BiH nespremna ušla u Savjet bezbjednosti, jer ne može da riješi ni svoje probleme.

  - Stalna misija BiH dobijaće direktive od Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova. Nemoguće je da se dogovore sva tri člana Predsjedništva jer je u većini slučajeva srpski član preglasan - kazao je Jovičić.

  Na naše pitanje šta će se desiti ako se na dnevnom redu Savjeta nađe pitanje Kosova, odnosno kakav će stav BiH imati, Jovičić je kazao da BiH neće glasati za nezavisno  Kosovo dok god Srbi budu sjedili u zajedničkim institucijama BiH.

  - Odluke se više ne mogu donositi bez Srba i Sarajevo više nikada neće odlučivati o srpskom narodu u BiH. Nema priznavanja Kosova dok posljednji Srbin bude sjedio u institucijama BiH. Ni uzdržanost BiH po ovom pitanju neće ništa značiti, nego BiH mora dati glas protiv nezavisnosti Kosova - podvukao je Jovičić.

  -------------------------------------------------------------------

   Ko su članovi misije BiH pri UN

  Ivan Barbalić, aktualni šef Stalne misije BiH pri UN bio je jedan od osnivača nevladine organizacije ACIPS, a na sadašnju funkciju postavljen je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

  Mirsada Čolaković prije sadašnje funkcije četiri godine bila je sekretarica u Briselu, nakon čega je imenovana za zamjenicu ambasadora u Atini. Nakon što se vratila iz srca evropske diplomatije, raspoređena je u kabinet Mirze Hajrića. Ova službenica Ministarstva spoljnih poslova nije prošla nikakva testiranja dok je boravila u bazi, a na ničim potkrijepljeno imenovanje u Atini otišla je iz kabineta Huseina Živalja.

  Iz reda srpskog naroda na funkciju zamjenika šefa Stalne misije BiH pri UN imenovan je Miloš Vukašinović, tako da je kako se hvale po Sarajevu zadovoljen etnički balans u ovoj misiji.

  Ukoliko Barbalić i Čolakovićeva budu slijedili politiku svojih mentora moguće je da srpski član misije bude preglasan i tokom učešća na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN po uzoru na Nebojšu Radmanovića.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva