Slavko Jovičić -

SIPA posvađala poslanike

Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2010 | read_nums (305)

   Datum: 12.01.2010

  Autor: M. Čubro

  SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH jučer je Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prvih devet mjeseci prošle godine vratio na doradu Parlamentarnoj komisiji za odbranu i sigurnost.

  SIPA posvađala poslanike

  Dio ovog izvještaja odnosi se i na smjenu Dragana Lukača s pozicije pomoćnika direktora SIPA i o njemu su poslanici juče vodili više nego žučnu raspravu.

  "Lukač je smijenjen jer je podnio krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika, što je izuzetno loša poruka. Ovom se smjenom poručuje da će policajci koji se usude istraživati visoke dužnosnike biti smijenjeni, a istovremeno tražimo borbu protiv korupcije. Potrebno je da zatražimo vraćanje Lukača na njegovo ranije radno mjesto", kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

  Poslanici SNSD-a, s druge strane, optužili su Lukača da je pokušao zloupotrijebiti SIPA kako bi vodio, kako su kazali, politički i revanšistički motivirane istrage.

  "Poslanik Izetbegović je kazao da je Lukač vodio istragu protiv premijera RS. Istrage vode institucije, a ne pojedinci. Nemam ništa protiv da se ova istraga što prije okonča, ali sam protiv toga da se politički odnosi unutar BiH kreiraju kroz rad SIPA", odgovorio je Drago Kalabić, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, te dodao da ako je Lukač vodio istragu protiv premijera RS, onda je zaslužio da bude odstranjen iz policijskih struktura jer, kako je istakao Kalabić, ne može jedan čovjek zgaziti instituciju i vršiti politički obračun sa premijerom RS, što je on učinio. Kalabić je upozorio da kršenja procedura, osim u SIPA, ima i u Oružanim snagama BiH.

  Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković ocijenio je kako međunarodna zajednica preko SIPA, te međunarodnih sudija i tužilaca vodi postupke protiv dužnosnika iz RS.

  "Ne radi se ovdje o jednom čovjeku, nego o sudbini cijele države i pokušaju da se SIPA zloupotrijebi u političke svrhe", kazao je Živković.

  Niko Lozančić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, izrazio je uvjerenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni. Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, smatra da je direktor SIPA Mirko Lujić, ako su tačne brojne rasprave u kojima je govoreno o uplitanju politike u rad ove agencije, trebalo da smijeni sve koji rade pod uticajem politike ili je sam trebalo da ode.

  Direktor SIPA Mirko Lujić, koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici ali nije odgovarao na pitanja poslanika i novinara, u septembru prošle godine je Dragana Lukača imenovao načelnikom Odjela za zaštitu VIP ličnosti i objekata. Ovaj odjel u SIPA ne postoji od usvajanja seta zakona o reformi policije, jer je prebačen u Direkciju za koordinaciju policije u BiH.

  Poslanici SDA optužili su direktora SIPA da je imenovanjem Lukača na ovu poziciju prekršio zakon i niz pravilnika.

  -------------------------------------------------------------

  S druge strane, podsjećajući da Lukač nije smijenjen već je nakon isteka mandata raspoređen na drugo mjesto, Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a, ocijenio je da je Lukač zbog svojih političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smijenjen, nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.

  "Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu prijetnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH", rekao je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------

  Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, upozorio je da troškovi izgradnje zgrade za smještaj SIPA stalno rastu, a rokovi za završetak radova se prolongiraju.

  "Stalno se potpisuju aneksi ugovora kršeći Zakon o javnim nabavkama. To je odgovornost onih koji vode SIPA. Također, direktor SIPA od sadašnjeg pomoćnika za krivične istrage Anđelka Hrgića traži da istražuje ljude koji se prijavljuju na konkurse u razne policijske agencije, što je klasična zloupotreba Agencije", dodao je Mehmedović.

  Osuda prijetnji funkcionerima

  Predstavnički dom parlamenta BiH juče je, u nastavku krajem prošle godine prekinute sjednice, odlučio da izmjene Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojim se produžava mandat svim stranim sudijama i tužiocima, razmatra po skraćenoj proceduri. Poslanici su osudili telefonske prijetnje upućene Dušanki Majkić, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, kao i prijetnje upućene svim dužnosnicima u BiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva