Slavko Jovičić -

Milorad želi protjerati "Sarajevo" iz Srba u Istočnom Sarajevu

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (361)
  Premijer RS smatra da bi trebalo promijeniti naziv grada
   Autor: Srna
  13.01.2010.
  Dodik: Alergičan na Sarajevo?

  Foto: Arhiv

  Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik smatra da bi trebalo promijeniti naziv grada Istočno Sarajevo, kako bi se eliminisale "spekulacije" o broju Srba koji žive u glavnom gradu BiH. 

  "Te manipulacije su nam poznate i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice objašnjavamo da u federalnom Sarajevu živi 95 odsto Bošnjaka i da tamo ne živi 150 000 Srba, kako je to juče izjavio Bakir Izetbegović", rekao je Dodik novinarima danas u Banjaluci.

  On je istakao da upravo naziv grada Istočno Sarajevo "daje mogućnost Izetbegoviću da manipuliše sa pričom da je sve Sarajevo, jer stranci to ne razumiju".

  Prema Dodikovim riječima, o promjeni naziva Istočno Sarajevo treba razgovarati sa Srbima iz tog grada, bez obzira na  njihove emocije.

  On je dodao da to nije njegova odluka, ali da će pokušati sa ljudima na tom prostoru razgovarati da Istočno Sarajevo dobije neki drugi naziv i da se na taj način eliminišu "spekulacije".

  "Mislim da ne treba u imenu da stoji Sarajevo", poručio je Dodik.

  -------------------------------------------------------------------------

  Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je jučer za RTRS da u Sarajevu živi 100 000 ili 150 000 Srba.

  "U Sarajevu živi 100 000 ili 150 000 Srba. Dijeli nas neka nevidljiva linija tamo kod Lukavice i Krupca, prema Palama", rekao je Izetbegović.

  -----------------------------------------------------------------

  "Slavuj" podržao ideju

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić izjavio je danas da podržava ideju o promjeni naziva grada Istočno Sarajevo.  

  "To što je sada formiran novi grad na području RS samo pokazuje da su Srbi iz Sarajeva, kojih je prije rata u tom gradu bilo blizu 200 000, morali da "bježe sa svojih vjekovnih ognjišta" i priče o broju Srba u federalnom Sarajevu čista su izmišljotina", dodao je Jovičić. 

  --------------------------------------------------------------------

  Radovanović ne vidi potrebu da se promijeni naziv grada

  Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović izjavio je danas da  ne vidi pretjeranu potrebu da se promijeni naziv ovog grada, ali da je spreman da razgovara na tu temu.

  "Možemo razgovarati o tom pitanju ali, s obzirom na emocionalnu vezu sarajevskih Srba sa tim nazivom, ne znam kakav će biti rezultat tih razgovora ", rekao je Radovanović.

  ----------------------------------------------------------

   Kovač: Promjena naziva ne dolazi u obzir

  Povodom Dodikove izjave da bi trebalo promijeniti naziv grada Istočno Sarajevo, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i načelnik Opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač izjavio je da to ne dolazi u obzir, izuzev eventualnog povratka starog imena Srpsko Sarajevo.

  - 'To bi značilo prekrajanje istorije i omogućavanje Bošnjacima da sakriju istinu o etničkom čišćenju 150.000 Srba. Sarajevo je bilo drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju Srba, i treba da se zna da su Srbi iz njega protjerani i da su na livadi izgradili svoj grad koji se, kada se stvore demokratski uslovi, ponovo može zvati Srpsko Sarajevo - smatra Kovač.

  ------------------------------------------------------------------------

  Košarac: Svrstavaju Srbe u "federalno" Sarajevo

  Bošnjačke političke elite treba spriječiti da manipulišu stanovništvom koje živi u Istočnom Sarajevu na način da ga poistovjećuju sa građanima iz "federalnog" Sarajeva, izjavio je predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

  - Smatram da treba naći najbolji način kako to onemogućiti. Sve više se spekuliše brojem Srba u "federalnom" Sarajevu i bošnjački politički predstavnici to vrlo vješto eksploatišu na način da je Sarajevo multietničko, jer i građane Istočnog Sarajeva svrstavaju u red građana Sarajeva", rekao je Košarac.

  Prema njegovim riječima, ako bi se ispostavilo da je najbolje rješenje promjena naziva grada Istočno Sarajevo, o tome bi se trebalo razgovarati, ali prije svega svrsishodno da se onemoguće bilo kakve spekulacije bošnjačkih političkih elita o strukturi stanovništva grada Sarajeva.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva