Slavko Jovičić -

Oštar sukob poslanika stranaka iz FBiH i RS zbog SIPA-e i Lukača

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (351)
  Rasprava o izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu
   Autor: Srna
  12.01.2010.
   

  Foto: Arhiv

  Poslanici stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oštro su se verbalno sukobili tokom rasprave o izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) za period od januara do septembra prošle godine. 

  ---------------------------------------------------------------

  Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović na samom je početku raspravu o izvještaju o radu SIPA-e usmjerio na nekadašnjeg pomoćnika direktora SIPA-e Dragana Lukača, za čijeg je mandata Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika.

  Izetbegović je zatražio da Predstavnički dom donese zaključak da se ubrza istraga protiv Dodika i da se, dok ne bude  završena, Lukač vrati na mjesto pomoćnika direktora SIPA-e i načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja, na kojima je bio u vrijeme podnošenja izvještaja.

  ----------------------------------------------

  Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić i poslanik SDS-a Mirko Okolić istakli su da predmet parlamentarne rasprave treba da bude izvještaj o radu SIPA-e, a ne Lukač, te da postoje druga mjesta za vođenje rasprave o ovom policijskom službeniku, koji je nakon isteka mandata preraspoređen na drugu funkciju.

  -------------------------------------------------------------------

  Podsjećajući da Lukač nije smijenjen, već je nakon isteka mandata raspoređen na drugo mjesto, Slavko Jovičić iz Kluba poslanika SNSD-a ocijenio je da Lukač zbog svojih političkih izjava o Dodiku zaslužio ne da bude smijenjen, nego da bude odstranjen iz svih policijskih struktura.

  "Izjavom da ljudi kao Dodik završavaju u zatvoru ili na groblju, koja predstavlja direktnu prijetnju protiv premijera RS, Lukač je zaslužio da bude odstranjen iz svih policijskih struktura BiH", istakao je Jovičić.

  -------------------------------------------------------

  Prema riječima Sefera Halilovića iz BPS kroz SIPA-u se prelamaju nesređeni odnosi u BiH, zbog čega je potrebno doraditi zakon o ovoj policijskoj agenciji i ojačati hijerarhiju u njoj, dok je Niko Lozančić iz HDZ BiH izrazio uvjerenje da ni Lukač ni Lujić nisu bili politički nezavisni.

  -----------------------------------------------------

  Izetbegović je tokom svoje rasprave zatražio od SIPA-e informaciju šta je preduzela kad je u pitanju napad na grob njegovog oca, Alije Izetbegovića, koji je okarakterisao kao teroristički napad, te informaciju koliko je istraga koje je provela ova agencija rezultiralo hapšenjima, odnosno podizanjem optužnica.

  Lukač je 17. februara prošle godine Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dodika i većeg broja lica iz RS zbog počinjene štete od 145 miliona KM.

  Prethodno su poslanici završili raspravu o Godišnjoj platformi o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2010. godinu, koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, a kojom se određuju se osnovni zadaci, ciljevi i prioriteti djelovanja Obavještajno-bezbjednosne agencije u području njene nadležnosti.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva