Slavko Jovičić -

Tunel je simbol likvidacije Srba

Autor sjovicicslavuj | 17 Januar, 2010 | read_nums (482)  nedjelja, 17 januar 2010 

  Tunel ispod sarajevske aerodromske piste, koji je izgrađen ratne 1993. godine, nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, koji su hapšeni po Sarajevu, te najvećeg kriminala, šverca i uvoza oružja. S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu, koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH, mora se prestati, jer to je uvreda za srpski narod.

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, koji mjesecima čeka da mu relevantne institucije u BiH odgovore na pitanje u čijoj organizaciji strane delegacije i razna nevladina udruženja iz inostranstva posjećuju taj takozvani tunel spasa.

  Kao bivši zatočenik ozloglašenog logora "Silos" Jovičić je, kako kaže, sa svojim sapatnicima kopao tranšee prema tunelu i to na prvim borbenim linijama, na koje su, upravo kroz tunel, dovođeni Srbi iz Sarajeva i postavljani kao živi štit.

  Prema njegovim saznanjima, na izgradnji tunela i prilaznih tranšea ubijeno je najmanje 50 srpskih civila iz Hrasnice i pet Srba logoraša iz "Silosa".

  - Mogu oni nekog šeika privatno da vodaju gdje hoće, ali ako se radi o delegaciji koja zvanično boravi u BiH i ako je protokolom predviđena i posjeta  tunelu, u tom slučaju ne mogu joj samo Bošnjaci biti domaćini i pričati svoju priču, koja pri tom nije tačna - kaže Jovičić.

  To se, dodaje on, radi i svjesno i namjerno, kako bi stranci stekli utisak da je bilo nemoguće u Sarajevu ostati živ i kako je samo Sarajevo bilo u blokadi.

  - Naravno, "iskrenim domaćinima" i ne pada na pamet da kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su bile pod kontrolom srpske vojske i koje su doživjele najveća ljudska i materijalna stradanja - naglašava Jovičić i dodaje da samo zarad istine želi da i on bude domaćin delegacijama koje posjećuju tunel.

  Poslaničko pitanje Jovičić je postavio na 38. sjednici Predstavničkog doma, a tek na 67. dobio je odgovor i to samo od Savjeta ministara BiH u kojem se, između ostalog, naglašava da Generalni sekretarijat Savjeta ministara nije organizovao posjete tunelu.

  - Neću odustati, insistiraću i dalje na odgovoru. Stvaranju lažne slike o tunelu mora doći kraj - kategoričan je on.

  ---------------------------------------------------------------

  U takozvani tunel spasa ulazi se sa butmirske strane kroz kuću Bajre Kolara, koju je on pretvorio u muzej i sebe proglasio kustosom i zgrće pare, jer naplaćuje ulaz. Posjetiocima prikazuje osamnaestominutni film o izgradnji i ulozi tunela, a dio njegove muzejske postavke jeste i stolica na kojoj je sjedio Alija Izetbegović, svaki put kad je tunelom izlazio iz Sarajeva.

  Bošnjački zvaničnici su svojevremeno tražili da se tunel proglasi nacionalnim spomenikom i da se njegovo održavanje finansira iz budžeta BiH.

  ------------------------------------------------------

  Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da je tunel koji Bošnjaci nazivaju tunel spasa, za Srbe bio tunel smrti.

  - Mi smo kopali taj tunel, gdje je 30 logoraša ubijeno, a njihove kosti i danas se traže. Treba reći da smo i mi preživjeli, koji smo kopali tunel, doživjeli pravo mučenje. S obzirom da su eksperti medicine dokazali da je u ovom tunelu bilo preko 149 vrsta mučenja, onda je svima jasno šta se pripadnicima srpskog naroda tamo dešavalo - istakao je Dukić.

  -------------------------------------------------------------------

  Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže da bošnjačke vlasti nazivajući tunel ispod aerodromske piste tunelom spasa nastoje da utiču na stvaranje drugačije slike u vezi s ratnim dešavanjima.

  - Ne može se govoriti ni o kakvom tunelu spasa, jer se zna da je to bilo jedno od mjesta stradanja srpskog naroda u Sarajevu. Bošnjačke vlasti i ovo pitanje stavljaju u službu dnevne politike stvarajući iskrivljenu sliku o dešavanjima devedesetih godina prošlog vijeka - istakao je Ćurguz.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva