Slavko Jovičić -

Radikalni Islam barikada na evropskom putu

Autor sjovicicslavuj | 10 Januar, 2010 | read_nums (362)  nedjelja, 10 januar 2010 

  Dok američki istražni organi na teritoriji SAD hapse naturalizovane Bošnjake, osumnjičene za pripremanje terorističkih napada, sličnih onima od 11. septembra 2001. godine, Stejt department krivicu za zastoj BiH na evropskom putu ponovo adresira na Republiku Srpsku.

  U dokumentu "Najveći izazovi američke spoljne politike u 2010. godini", saznaje "Fokus", zvanični Vašington, pod dirigentskom palicom američkog državnog sekretara, Hilari Klinton, kao prioritete u ovoj godini označio je četiri svjetska žarišta - Irak, Avganistan, Iran i BiH. "Fokusov" sagovornik, blizak diplomatskim krugovima u Sarajevu, tvrdi da su američki zvaničnici izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u BiH, a kao glavnog krivca za to označili su premijera Milorada Dodika.

  -------------------------------------------------------------

  Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević smatra da zbog sitnih ličnih interesa vodeći američki službenci u BiH, ambasador Čarls Ingliš i Rafi Gregorijan, pod tepih guraju daleko veće probleme od RS i Milorada Dodika. Galijašević ističe da Ingliš i Gregorijan pričom o ustavnim promjenama žele da skrenu pažnju američke javnost s mnogo većeg problema u BiH - ubrzane radikalizacije mladih Bošnjaka i jačanja najznačajnije ćelije Al Kaide u Evropi, koja se nalazi upravo u BiH. Prema njegovim riječima, na to je nedavno ukazao i ministar spoljnih poslova Izraela, Avdigor Liberman, koji je kazao da je Balkan sljedeća destinacija Al Kaide.

  - Umjesto da se pozabave time, Ingliš i Gregorijan prijete Srpskoj. Krajnje je vrijeme da Vašington shvati da prijetnja za nacionalnu bezbjednost SAD nije Milorad Dodik, već bratija u džamiji Kralj Fahd u Sarajevu - dodao je Galijašević.

  ----------------------------------------------------

  Za poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavka Jovičića, izvještaj Stejt deparmenta nije ništa novo, jer zvaničnom Vašingtonu i dalje se dostavljaju poluinformacije iz Sarajeva.

  - Riječ je o podvalama, koje Vašingtonu plasiraju takozvani analitičari i bjelosvjetski besposličari, okupljeni oko Ambasade SAD u Sarajevu i Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da na blaćenju Republike Srpske već godinama predano radi i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, ali i lobistička grupa, kojoj pripada i sam prvi zamjenik visokog predstavnika, Rafi Gregorijan - smatra Jovičić.

  Prema njegovim riječima, zvaničnom Sarajevu i njemu naklonjenoj administraciji SAD, očigledno je, smeta jaka Republika Srpska, iako ni RS ni njen premijer Dodik, kao ni jedan jedini predstavnik srpskog naroda u BiH nikada nisu ni bili niti će biti opasnost po nacionalnu bezbjednost Amerike. Da jesu opasnost, navodi dalje Jovičić, američki Ef-Bi-Aj hapsio bi Srbe, a ne Bošnjake s pasošima SAD, koji i sami priznaju da su pripremali terorističke napade na američkoj teritoriji.

  - Ako je RS toliko problematična, pozivam Vašington da nas, zarad prosperiteta BiH i Evrope, slobodno priključe sebi, kao 52. saveznu državu. Ako im smeta ime Republika Srpska, izvolite, gospodo, nazovite nas Kalifornija 2, recimo. Kad već toliko vole da se bave nama, neka urade tako, pa da vidimo hoće li onda biti napretka na Balkanu. Mada, šta god oni uradili, Banja Luka će biti tamo gdje je i danas, baš kao i Sarajevo - rekao je Jovičić.

  -------------------------------------------------------------

   TRIFUNOVIĆ Srpska kolateralna šteta

  Profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović razlog za otvorenu netrpeljivost Vašingtona prema Dodiku vidi u činjenici da se Republika Srpska, ni kriva ni dužna, našla u vrtlogu borbe za prevlast na energetskom tržištu. Ta borba, podsjetio je on, vodi se između SAD i Rusije, a prodajom Rafinerije nafte u Brodu ruskom kupcu, Republika Srpska, vođena isključivo ekonomskim razlozima, pomutila je Amerikancima velike planove u ovom dijelu Evrope.

  - Samo tu treba tražiti objašnjenje za sve postupke Vašingtona prema Banjoj Luci. Ti pritisci neće se smanjivati, već će, naprotiv, biti sve jači i jači. U ovoj godini premijer Dodik i Republika Srpska pretrpjeće nove američke udare, samo zbog toga što ne dozvoljavaju da budu robovi u sopstvenoj zemlji - dodao je Trifunović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva