Slavko Jovičić -

ZAJEDNIČKA POLITIKA ZAGREBA I SARAJEVA

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2008 | read_nums (539)

  HOĆE DA SRUŠE DEJTON I RS

   

  Hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković izjavio je da hrvatski zvaničnici već mesecima u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice ističu nužnost vraćanja fokusa na BiH, jer je situacija u ovoj zemlji, kako je naveo, nestabilna.

      Jandroković Gordan    

  Za Dejtonski mirovni sporazum on je ocenio da ne može osigurati dalji razvoj i funkcionisanje BiH.

  Ovo nediplomatsko mešanje u unutrašnje stvari BiH, očekivano, naišlo je na žestoke reakcije političara iz RS.

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj naglašava da "Zagreb i Sarajevo imaju zajednički cilj od kojeg nikada nisu odustali, a to je nestanak RS".

                                                                      


  - S tim snovima i željama, oni ležu i ustaju. Hrvatskim zvaničnicima bi pametnije bilo da povedu računa o svom narodu koji je u Federaciji obespravljen, a ni Zagreb ni Sarajevo nikada više neće odlučivati o budućnosti Srpske - kategoričan je Jovičić.

  Predsedavajući Doma naroda BiH Mladen Ivanić očekuje da visoki predstavnik  upozori hrvatske zvaničnike da se ne mešaju u unutrašnje stvari BiH, kao što je svojevremeno upozorio zvaničnike Srbije. Čim Hrvatska ima unutrašnjih problema, napominje on, žižu interesovanja pokušava prebaciti na BiH.                                      

                 Mladen Ivanić  

  Moraju da štite sporazum

  Lider SDS-a Mladen Bosić podseća da je Hrvatska jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena obaveza da ga štiti, a sve drugo je poziv na kršenje međunarodnog mirovnog sporazuma, napominjući da obespravljen položaj Hrvata u BiH nije posledica Dejtonskog mirovnog sporazuma, već muslimansko-hrvatskog Vašingtonskog sporazuma unutar kojeg i treba rešavati sporna pitanja u Federaciji BiH.

  - Ono što sam siguran je da iz Sarajeva niko neće poslati nijednu primedbu na ovo mešanja u unutrašnje stvari, iako galame na svaku reč izgovorenu u Beogradu - smatra Ivanić.

  Lider SDS-a Mladen Bosić u izjavi za "Vesti" ocenio je da cilj ovog najnovijeg mešanja u unutrašnje stvari BiH jeste dalja uzurpacija suvereniteta BiH i zadržavanje stanja protektorata, uz novo raspirivanje tenzija, kako bi se uz pomoć međunarodnih krugova izdejstvovalo nametanje izmena Ustava BiH.

   

                                           Mladen Bosić  
  - Hrvatski zvaničnici u fokus svojih razgovora sa međunarodnim zvaničnicima trebalo bi da stave nerešena pitanja unutar same Hrvatske, kao što je pitanje povratka proteranih Srba, obnove njihovih uništenih kuća i povrata njihovih otetih stanova - poručuje Bosić.

  A. PANDUREVIĆ

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva