Slavko Jovičić -

Praznuju samo u FBiH

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (540)
          

   
  M. KREMENOVIĆ | 17.11.2008  

  Dok se dva člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, pripremaju da organizuju svečani prijem povodom 25. novembra, koji se u polovini BiH obilježava kao Dan državnosti BiH, u RS biće to još jedan radni utorak, koji ni po čemu neće biti obojen prazničnom atmosferom.

   Ni delegati ni zvaničnici RS u zajedničkim institucijama BiH ne misle da odahnu narednog utorka, dok federalni zvaničnici najavljuju da ni četiri dana ranije, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, neće biti pretjeranog praznovanja u Federaciji BiH.

  U RS, 21. novembra biće praznično obilježen, a vrata državnih institucija i preduzeća biće zaključana.

  - Republičkim praznicima institucije ne rade. Svaka opština definiše koje su dežurne službe potrebne. Ostali ne rade, jer bi to bilo kažnjivo - rekla je Radmila Puzić, glavni republički inspektor rada.

  Zvaničnici u RS podsjetili su da Ustavom BiH, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

  - Za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, 25. novembra nije nikakav praznik. Nećemo ga obilježavati, a još manje slaviti - kratko je pojasnio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i konstatovao da RS neće slaviti 25. novembra kao državni praznik BiH.

                                                 

  Jovičić se zapitao kako proslaviti praznik ukoliko se datumu ne raduju svi podjednako, rekavši da, kao minimum zajedničkog obilježavanja nekog praznika, treba svi da ga osjećaju kao svoj dan sreće, radosti i zadovoljstva.

  - Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembra, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati - naveo je Jovičić i napomenuo da, dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike.

  - Može se očekivati da će Komšić i Silajdžić, kao i prošle godine, organizovati svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ceremoniji ponovo neće prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović - naveo je Jovičić.

  Branislav Borenović, poslanik PDP u parlamentu RS, rekao je da će 25. novembra obavljati svoje redovne aktivnosti.

      Branislav Borenović 

    - Taj datum ne obilježava se u RS, pa je sasvim jasno da će dan proteći u radnoj atmosferi. Evidentno je da pojedinci pokušavaju da minimiziraju važne istorijske događaje u bliskoj prošlosti. Za nas je praznik dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, odnosno 21. novembra, s obzirom na to da je na taj dan stvorena BiH u kakvoj danas živimo - rekao je Borenović.

  Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

         Jozo Križanović

  Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, slikovito je opisao praznično raspoloženje, rekavši da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

                   Adil Osmanović    

  - Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati - rekao je Osmanović.

  Prije 63 godine, 25. novembra, na zasjedanju ZAVNOBiH, donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, a 21. novembra 1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, koji je prekinuo četvorogodišnji rat i kojim je definisano sadašnje ustavno uređenje zemlje.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva