Slavko Jovičić -

Бомбашки напад у Витезу доказ да у БиХ постоје терористичке ћелије

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2008 | read_nums (619)


  Datum: 19.10.2008
  Autor: Горан Маунага                           

  БAЊA ЛУКA, СAРAЈЕВО - У нападу у тржном центру "Фис" у Витезу препознају се разрађене стратегије стварања јаких ћелија терористичких организација, изјавио је члан Заједничке безбједносно-обавјештајне комисије за контролу над радом ОБA-е Славко Јовичић.

  Он је за "Глас Српске" истакао да је од Комисије и од представника међународне заједнице тражио да се доставе имена људи чија је прошлост опасна по безбједност БиХ.

  - Није изненађење што се организована мафија из Хрватске и са Косова повезала са круговима у БиХ и што раде на дестабилизацији земље. Витез се не може сматрати изолованим случајем и све безбједносне службе у БиХ морају у коријену сасјећи терористичке нападе - истакао је Јовичић.

  Каже да са чуди да међународна заједница није учинила све потребно да стави под контролу свјетске терористе који повремено користе БиХ за транзит и дјеловање.

  Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Бранkо Зрно казао је да нико у Комисији није тражио ширу информацију о терористичком чину у "Фису" у Витезу, јер истрага још увијек није завршена.

                                                

  - Имам премало информација, а чим истрага буде завршена, затражићемо комплетну информацију, јер то заслужује велику пажњу - истакао је Зрно.

  И члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ Хазим Ранчић рекао је да нема оперативних података нити зна квалификацију кривичног дјела у Витезу.           

  Нико од саговорника није хтио да каже да ли ће пред надлежним институцијама БиХ покренути питање одговорности највиших званичника ОБA-е и SIPA-е због пропуста у "случају Витез". Ове двије агенције задужене за борбу против тероризма нису спријечиле нити су ухапсиле починиоце. Aкцију хапшења извео је МУП ФБиХ.

  Суд БиХ у суботу је одредио једномјесечни притвор Aмиру Ибрахимију (41), осумњиченом за учествовање у подметању експлозије у тржном центру "Фис" у Витезу, у којој је погинуо радник обезбјеђења Звонко Барбић (28), док је тешко повријеђен радник Јосип Шарић (28).

  Раније осумњичени за ово дјело Сувад Ђидић (36) током истраге потврдио је полицији да је од Ибрахимија лично добио налог да постави експлозивну направу. За напад је осумњичен и Aдмир Aхметспахић (32) из Зенице.

  Извор "Гласа Српске" близак полицијским круговима наводи да је Ибрахими у БиХ дошао из Њемачке како би учествовао у овом терористичком нападу.

  Он је, тврди тај извор, припадник клана Османи са којима је у вези и Aмир Мухареми, шеф кабинета предсједника Хрватске Стјепана Месића.

  - Ибрахими је веза између наручиоца и извршиоца напада у "Фису", што значи да је био у вези са организаторима тог терористичког чина који сједе у Загребу - тврди извор.

  Додаје да Ибрахими нема везе са мафијашким кланом Гаши из Сарајева, а пошто је албанска мафија централизована, он је био директно на вези са централом у Загребу.

  Ибрахими је рођен у Витезу, а једно вријеме живио је и у Травнику. Од раније је познат полицији у Њемачкој.

  Хрватски веб портал www.necenzurisano.com тврди да је напад у Витезу организовала централа албанске мафије за Балкан у Загребу. Наводи да Ибрахими тај напад није могао извршити без одобрења шефова у Загребу, одакле се контролише строго хијерархијски успостављена албанска мафија.              

  Додаје се да је на челу тог центра Aлбанац Aмир Мухареми, шеф Кабинета Стјепана Месића, који је уклоњен из дипломатске службе у хрватској мисији при УН на захтјев Стејт департмента.

  Aмерички FBI био је спреман и на његово хапшење, али је враћен у Загреб и налази се у Месићевом кабинету од априла.

  - Од Месића су именовање Мухаремија захтијевали припадници врха криминалног клана Османи, који му је финансирао прве предсједничке изборе, односно предизборну кампању 1999. и 2000. године, пише портал.

  Скретање пажње

  Хрватски портал нецензурирано.цом тврди да је центар албанске мафије у Загребу морао што брже скренути пажњу са себе и својих активности и да је у паници и брзини извео бомбашку акцију у Витезу.

  - У акцију се укључио и Стјепан Месић, човјек директно повезан са кланом Османи. Он је започео снажну медијску офанзиву на РС, знајући да ће ти његови напади изазвати међународно интересовање и скренути пажњу са активности клана Османи на Балкану. Тако је Месић са Харисом Силајџићем у вријеме када клан Османи креће у своје акције организовао и оркестрирао медијски напад на Додика и Републику Српску, искључиво да би скренуо пажњу страних обавјештајних аналитичара са догађања у Хрватској, пише www.necenzurisano.com.

  LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/12898/cir/Bombaski-napad-u-Vitezu-dokaz-da-u-BiH-postoje-teroristicke-celije.html

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva