Slavko Jovičić -

Srbi dobili prijatelja u Bijeloj kući

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2008 | read_nums (528)
  M. K. | 07.11.2008. 

  Ram Emanuel, budući šef Kabineta predsjednika SAD, Baraka Obame, i četvrti po hijerarhiji u pobjedničkoj Demokratskoj stranci, koji je član Srpskog kokusa u Kongresu, jedna je od karata na koju zvanična Banja Luka treba da zaigra u realizovanju vlastitih interesa, rekao je Predrag Lazarević, politički analitičar.

  Barak Obama rekao je kako ovo imenovanje objavljuje prvo zato što je šef Kabineta centralna figura za sposobnost predsjednika i administracije da izvršava dnevne dužnosti.

  Lazarević je konstatovao kako, u sada već bipolarnom svijetu, pored izgradnje sve čvršćih veza s Rusijom i Kinom, treba njegovati političke veze i sa SAD, naročito ukoliko se na važnim pozicijama nalaze diplomate poput Emanuela.

  - Uprkos lagodnosti koja se stiče dobrim vezama sa svjetskim velesilama ključ zrele politike leži u nama samima. Dejtonski sporazum osnova je za BiH zbog čega insistiranje i držanje tih principa treba da bude osnova domaće politike - rekao je Lazarević.

         Predrag Lazarević                          

  On procjenjuje da je boljka zvanične politike RS u ranijem periodu bila pasivnost u ostvarivanju dobrih diplomatskih veza sa zvaničnicima svjetskih velesila.

  - Često smo se zbog toga nalazili u situaciji da ta pasivnost bude protumačena kao slabost. Politika RS ranije se držala pravila "ne diraj me, neću te dirati". To ne može biti napredan politički kurs jer ukoliko postoji vizija razvoja, nju moraju pratiti dobri od

  nosi s međunarodnom zajednicom - rekao je Lazarević.

  On je podsjetio da je rezultat američkih izbora ustoličenje Džozefa Bajdena za potpredsjednika SAD, poznatog kao lobiste Albanaca.

  - Naravno, američki sistem jeste takav da potpredsjednik nema gotovo nikakvu ulogu, osim u slučaju da je predsjednik spriječen da obavlja posao. Do tog trenutka, on ne donosi nikakve odluke niti igra važnu ulogu - kaže Lazarević.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, rekao je da RS treba ostvariti dobar diplomatski kontakt s novom administracijom SAD, rekavši kako rezultat posljednjih izbora pruža odličnu priliku da to bude ostvareno preko Emanuela.

                                        

  - Sreo sam se s Emanuelom prilikom skorašnje posjete SAD. Nevjerovatno koliko se radi o realnom političaru s izuzetno zdravim pogledima na dešavanja u BiH. Odmah pošto nova administracija preuzme dužnost pokušaću se sresti s ovim zvaničnikom - rekao je Jovičić.

  Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, kaže da je iznenađen izborom Emanuela kao šefa Kabineta u Bijeloj kući, što se smatra jednim od najvažnijih mjesta u administraciji.

                Obrad Kesić      

  - Zbog svakodnevnog kontakta i zbog mogućnosti da kontroliše pristup predsjedniku šef Kabineta uticaće dijelom na sprovođenje spoljne politike. Dobra vijest je da je otvoren prema srpskoj zajednici i što ima dobre kontakte sa srpskom zajednicom u Americi - naveo je Kesić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva