Slavko Jovičić -

Zašto nas vrijedjate i ponižavate?

Autor sjovicicslavuj | 25 Septembar, 2008 | read_nums (774)

             

   PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                

                                          
   ______________________________________________________________________________

            Svakim danom, umjesto da se politička situacija u BiH relaksira i smiruje, ona se, zahvaljujući neodgovornim političarima iz reda bošnjačkog naroda samo usložnjava i, rekao bih, komplikuje i dovodi do usijanja i tektonskih poremećaja medjunacionalnih odnosa u BiH.   Politički establišment lociran u Sarajevu čini sve da se ionako komplikovana situacija u Federaciji BiH  prebaci na teren Republike Srpske i da se za sve nedaće u BiH, sasvim neopravdano i tendenciozno optuži Republika Srpska  i proglasi kao remetilački faktor unutrašnje (de)stabilizacije prilika u BiH.

                                       

         Iako su i Srbi jedan od tri konstitutivna naroda i u Federaciji, kao i u cijeloj BiH – njih tamo niko ništa i ne pita, a i kako bi, kad je Federacija BiH skoro potpuno etnički očišćena od srpskog naroda.

        Ta matrica traje već trinaest godina. Dakle, sa njom se krenulo odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i nastavila se vrtiti i realizovati u sarajevskoj kuhinji.  Zabrinjavajuće je što se takvoj politici diskriminacije prema i ono još malo preostalih  Srba u Federaciji BiH, nažalost, ne nazire kraj.

        Na svaki dozvoljen i još više na nedozvoljen i protivustavan način  skoro, pa traumatično političko i ekonomsko stanje u Federaciji BiH,  želi se fakturisati Republici Srpskoj, što je samo još dodatni vid pritiska na srpski narod i na rukovodstvo Republike Srpske.

             

                                     

        Možda bi se ova situacija mogla i razumjeti kada bi se vezala samo za predstojeće lokalne izbore i   nastojanje bošnjačkih političara da se za takvu politiku pridobiju birači?!  Ali nije tako. Intencije svih bošnjačkih političara, pa usudjujem se reči i svakog Bošnjaka, idu u pravcu osporavanja postojanja Republike Srpske i nama je jasno da takva nastojanja nikad neće ni prestati...

        No, nije protivzakonito, niti protivustavno sanjati i živjeti u virtuelnom i imaginarnom svijetu iluzija. Na to  svaki pojedinac ima pravo, ali te iluzije se prenose i na kolektivitet.   Neostvarene želje Bošnjaka, a one su –  ukidanje Republike Srpske, ipak ostaće samo na  nivou želja. Jer, stvarnost je sasvim drukčija i dijametralno je suprotna od bošnjačkih ciljeva.

                          

                                                     

        Republika Srpska je ustavna kategorija, što samim time implicira i  njeno medjunarodno priznanje kao entiteta u sastavu BiH i tu nema ništa sporno!  No, bošnjačka udružena politička i intelektualna elita, potpomognuta  bošnjačkim nevladinim organizacijama, pa onda i svim udruženjima gradjana, te  naravno i vjerskom islamskom zajednicom koja se u cijelom ovom projektu nikako ne može zaobići, dakle svi oni zajedno  - imaju samo jedan cilj - ukinuti Republiku Srpsku i stvoriti unitarnu BiH.

        Koriste  se sva sredstva da se dokinu ustavne nadležnosti Republike Srpske, da se oslabi ekonomska moć i evidentan napredak Republike Srpske. Jer, svi ekonomski parametri i pokazatelji pokazuju da je Republika Srpska bolji dio BiH. I umjesto da se Federacija BiH takmiči u svom razvoju sa Republikom Srpskom - ne, političari iz Federacije i naravno sa nivoa BiH iz reda bošnjačkog naroda čine sve da umanje značaj napretka Republike Srpske. O Republici Srpskoj i srpskom narodu se pričaju naogavnije i najružnije stvari, kako na domaćoj političkoj i medijskoj sceni, tako i na svim važnim mjestima u svjetskim metropolama i u krugovima medjunarodnih institucija.. 

        Republici Srpskoj i srpskom narodu  sve se osporava. Stiče se utisak da se na sarajevskim sećijama  samo smišljaju i radjaju ideje - kako da se nanese što veća šteta Republici Srpskoj, po sistemu: "neka komšiji crkne Republika Srpska"?! Čak se prijeti i ratom, ako se ne ostvari bošnjački san, a on je nestanak Republike Srpske. I da je ovo normalna i demokratska država, svi takvi koji raznim protivustavnim aktivnostima ruše i BiH, odgovarali bi za najteža krivična djela, djela udruživanja radi rušenja ustavnog poretka ove zemlje.

                                            

        Naša poruka iz Republike Srpske je jasna i na fonu je očuvanja Ustava BiH, i mi ništa drugo ne tražimo, niti imamo neke druge aspiracije. Takodje, moramo dobronamjerno upozoriti Sarajevo da prestane sa uvredama i optuživanjem srpskog naroda za sve i svašta.

        I mi Srbi imamo svoju bol, imamo svoju tugu, imamo svoja sjećanja na desetine hiljada  najboljih srpskih sinova  stradalih u prethodnom gradjanskom ratu u BiH. Mi ne umanjujemo patnje i boli drugih naroda. Mi ih razumijemo i žalimo za svakom nevinom žrtvom bez obzira iz kojeg je naroda.

        Mi ne tražimo balans u količini počinjenih ratnih zločina, već balans u količini pravde i za žrtve  iz srpskog naroda.  Ali, tako se ne dešava. Naprotiv, samo se permanentno nastavljaju antisrpske aktivnosti  koje su usmjerene na vrijedjanje i ponižavanje srpskog naroda.

         Rukovodstvo Republike Srpske, i mi srpski političari koji smo na privremenom radu u Sarajevu, više nećemo dozvoliti da nas bilo ko omalovažava, niti da antidejtonskim aktivnostima ruše Republiku Srpsku. Mi nikome ne prijetimo, mi samo branimo ustavnu poziciju Republike Srpske. Zar ima nešto prirodnije? Zar ima nešto normalnije i realnije? Nema!

                                               

        Koliki god budu i naredni pritisci i ataci na Republiku Srpsku, a sigurno je da će biti još  intenzivniji, još jači,  još žešći i još odlučniji – Republika Srpska će i, pored svega, opstati i ostati! Dejtonski sporazum je jedina garancija za to. Jer, bez saglasnosti Srba više nijedna odluka u BiH nije moguća. O sudbini Republike Srpske samo može da odlučuje srpski narod i naravno i drugi konstitutivni narodi i svi drugi koji poštuju Republiku Srpsku i njen teritoritorijalni i ustavni položaj u okviru Ustava BiH!

        Hoćemo da o svakoj temi koja je u interesu napretka BiH razgovaramo i da se dogovaramo, ali jedina tema o kojoj nikada nećemo razgovarati je postojanje Republike Srpske. Republika Srpska postoji i ona je nepromjenjiva činjenica!  I do sada je kompromisom sve tri konstitutivna naroda   mnogo toga riješeno i to zbog kooperativnosti srpskih predstavnika.  Ali, kompromisa nikada neće biti o statusu i budućnosti Republike Srpske. Republika Srpska će i na ovoj balkanskoj vjetrometini ostati u sastavu BiH, kao trajna teritoprijalna i ustavna  kategorija.

                                                 

        Naša je poruka dobronamjerna i upućujemo je svima: nikoga ne vrijedjamo, nikome ne prijetimo kao što to drugi rade nama, nikome ne  želimo zlo, i zbog toga imamo onda pravo i obavezu da i od svih drugih koji sa nama žive na ovim prostorima tražimo -  da i oni prema nama pokažu poštovanje, toleranciju, uvažavanje i razumijevanje. Jer, u naše ime više niko nikada neće odlučivati. Poštujemo svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo, bez obzira kojem  pripada  nacionalnom korpusu.  Srpski narod i mi kao njegovi legitimni predstavnici nikada više ne možemo dozvoliti da nas bilo ko vrijedja ili ponižava i da ruši naš dignitet!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva