Slavko Jovičić -

У Федерацији БиХ само два одсто одборника Срба

Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2008 | read_nums (565)

                  

  Datum: 22.09.2008 20:33
  Autor: Миирослав Филиповић

  БAЊA ЛУКA - У свим федералним општинама нема више од два одсто српских одборника у локалним парламентима, а посљедица тога је неравноправан положај Срба који се грчевито боре за опстанак и останак у ФБиХ.

                            

              Још је на снази противуставни грб Федерације БиХ....

  Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић оцијенио је да је заступљеност српских представника у општинским парламентима у ФБиХ минорна и безначајна.

   - Изузев Грахова, Гламоча и Дрвара, Срба јако мало има у парламентима у Тузли и Мостару и већини општина у ФБиХ. То је трагедија која показује да прича о наводној мултиетничности у ФБиХ није тачна - истакао је Иванић.

                                           

  Додао је да су Срби у ФБиХ у веома тешком положају.

  - Надам се да ће се послије ових локалних избора повећати број српских одборника у федералним општинама, јер ће ПДП и СНСД у неким мјестима наступити заједно - нагласио је Иванић.

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да је тренутно стање у Сарајеву најбољи примјер дискриминације Срба и Хрвата у ФБиХ.

                                                     

  - Сарајево је постало мрачно и нетолерантно мјесто у којем су Срби и Хрвати непожељни и на политичкој и друштвеној сцени. Сарајевске власти су задовољне оваквим стањем и једноставно не желе да дозволе Србима да учествују у власти - рекао је Јовичић. Он је нагласио да су због тога Срби у ФБиХ максимално дискриминисани и да се на улици свакодневно сусрећу са застрашујућим порукама исписаним на зидовима - "Ово је Турска", "Убиј Србина"...

  За посланика СДС-а у Парламенту БиХ,  Момчила Новаковића, највећа препрека већем броју Срба у општинским и кантоналним парламентима у ФБиХ је непоштовање одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

                                              

  - Такође, неопходно је измијенити и механизме за именовање одборника у локалним парламентима у ФБиХ који су компликовани и неефикасни - нагласио је Новаковић, уз оцјену да се број српских представника у законодавној власти федералних општина неће битније промијенити ни послије октобарских избора.

  Недостатак политичке воље

                                              

  Aналитичари тврде да због недовољног броја одборника у локалним парламентима није могуће створити боље животне услове за повратак и останак Срба у ФБиХ. Кључни проблем је, наводе, недостатак политичке воље у Сарајеву.

  Link: http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/11748/cir/U-Federaciji-BiH-samo-dva-odsto-odbornika-Srba.html

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva