Slavko Jovičić -

Silajdžić alergičan na regionalnu saradnju

Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (334)
                    
  M. K. | 18.03.2009 

  Građani Republike Srpske po svim pretpostavkama nemaju izražene interese za sticanje državljanstva Crne Gore u situciji kada bi mnogi Bošnjaci iz te zemlje poželjeli dokumente BiH, pa je blokiranje Ugovora o dvojnom državljanstvu ove dvije zemlje potpuno nelogično, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

  Jovičić je to izjavio reagujući na najavu Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer smatra pogubnim Ugovor između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo s dva glasa "za" i njegovim glasom "protiv".

  - Silajdžiću smeta sve što asocira na saradnju s drugim zemljama. To je naročito izraženo kada se ta saradnja ostvaruje između srpskih zemalja. Sada mu je to zasmetalo i sa Crnom Gorom i to kada je više nego jasno da interesovanje Srba iz RS i BiH sasvim izvjesno ne bi bilo izraženo za sticanje državljanstva te zemlje. To pravo je ponuđeno sa Srbijom, pa ni tu nema navale - zaključio je Jovičić.

  On kaže da se Silajdžić nije rukovodio logičnim parametrima, zbog čega po ko zna koji put dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose s drugim zemljama.

  - Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH smetala bi najvjerovatnije i saradnja folklornih društava Banje Luke i Podgorice. Radi se o političaru koji ispoljava veliki animozitet kada je u pitanju saradnja u regionu. To, naravno, dodatno komplikuje odnose i to na stvarima gdje treba da budemo lišeni ovako isključivih stavova - zaključuje Jovičić.

  Azra Hadžiahmetović, član Predsjedništva SBiH, rekla je da je principijelan stav ove stranke, kojim se rukovodio Silajdžić, to da se ne sklapaju bilateralni ugovori s pojedinim zemljama u vezi s dvojnim državljanstvom, već da se to ostvari brisanjem člana 17 Ustava BiH koji se odnosi na dvojna državljanstva.

  - Treba voditi računa o svim građanima BiH, pa je rukovodeći se tim načelima potrebno izbrisati član 17 Ustava BiH na čemu insistiramo već duže - rekla je Hadžiahmetovićeva.

   

       PORTAL - VESTI.RS OBJAVLJUJE NA:

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva