Slavko Jovičić -

Rekorder Azra Hadžiahmetović

Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2009 | read_nums (406)

                         

  Autor: Vesna Popović

  SARAJEVO - Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH, "rekorder" je po visini potrošenih sredstava na put u inostranstvo prošle godine, jer je na 12 putovanja van granica BiH potrošila više od 34.000 maraka, kazao je izvor "Nezavisnih".

  Rekorder Azra Hadžiahmetović

  Poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH samo u protekloj godini potrošli su na putovanja na međunarodne skupove (seminare, konferencije, raznorazne skupštine, okrugle stolove) na stotine hiljada maraka, ali neki od njih su trošili daleko više od ostalih.

  Kako saznajemo, u grupu "rekordera" po broju putovanja i naplaćenim troškovima spada i Halid Genjac, poslanik SDA u Predstavničkom domu, koji je za 10 putovanja u svijet inkasirao više od 21.000 maraka.

  Tu je i Bakir Izetbegović iz SDA koji je za šest odlazaka van granica BiH naplatio putne i druge troškove više od 18.000 KM.

  Vinko Zorić, poslanik HDZ 1990, je prošle godine čak 12 puta bio u inostranstvu i naplatio je troškove putovanja i dnevnice u iznosu od tačno 22.356 KM.

  Njegov stranački kolega, delegat u Domu naroda BiH, Ivo Miro Jović je za 11 putovanja naplatio skoro 20.000 maraka (pet maraka manje), dok je Branko Zrno takođe, iz HDZ BiH, prošle godine boravio u inostranstvu čak 15 puta i potrošio više od 23.000 maraka.

  Ništa štedljiviji nisu bili ni članovi kolegijuma Predstavničkog doma, pa je tako predsjedavajući Beriz Belkić iz SBiH za 10 putovanja naplatio 18.727 KM.

  Prvi zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković iz SNSD-a je za osam putovanja u svijet naplatio skoro 20.000 maraka.

  Nešto "štedljiviji" je bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić iz HDZ BiH koji je za šest putovanja naplatio 11.288 KM.

  Kada je riječ o kolegijumu Doma naroda, Ilija Filipović, član kolegijuma iz HDZ-a, za 11 putovanja potrošio je 27.193 marke.

  Slijedi ga Mladen Ivanić iz PDP-a koji je za 15 putovanja naplatio 15.744 KM, dok je Sulejman Tihić iz SDA za tri putovanja van zemlje naplatio blizu 10.000 maraka.

  Osim gore navedenih, Alma Čolo iz SDA je za osam putovanja potrošila 12.500 KM, dok je Branko Dokić iz PDP-a za sedam putovanja naplatio 11.455 KM.

  Savo Erić iz SDS-a osam putovanja je naplatio 15.526 KM, dok je Mirjana Malić iz SDP-a tokom sedam putovanja potrošila 11.088 KM.

  Drago Ljubičić iz SNSD-a za šest putovanja naplatio je 12.380 KM, dok je Mehmed Suljkanović SBiH za samo tri putovanja naplatio više od 8.600 maraka.

  Prostor nam ne dozvoljava da objavimo ko je i gdje sve putovao i koliko je to koštalo poreske obveznike, ali oni koji su putovali smatraju da ''nije bilo rasipništva u trošenju sredstva''.

  Azra Hadžiahmetović smatra da ''rekordna'' sredstva koja je potrošila i nisu velika s obzirom na opis poslova koje obavlja kao član delegacije bh. parlamentu u Savjetu Evrope, a uz to i je i na mjestu operativnog guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu.

  ''To povlači veće troškove koji su daleko od rasipništva'', smatra ona.

  Ivo Miro Jović užasava se, kaže, negativnih kritika da se troše basnoslovne sume na putovanja, jer on pokušava da ''nešto napravi u svom poslu, a da to ne mora plaćati iz svog džepa''.

  ''Ne putujem svojom voljom već po programu parlamenta i to su kontakti sa parlamentima zemalja koje mogu svojim iskustvima pomoći BiH na njenom putu ka EU. Niko ne može reći da sam iskoristio put, da sam imao provod, tu nema plaćenog ručka ili dodatnih primanja, ne putujem biznis klasom i slično'', kaže on.

  Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da ima onih koji putuju previše, a rezultati su nikakvi, ali da ima i onih koji manje putuju, a imaju rezultate.

  Drago Kalabić kaže da je šef Kluba poslanika SNSD-a i član tri komisije i svugdje je, navodi, išao po odluci kolegijuma parlamenta, a za najveći dio putovanja su neki drugi plaćali troškove.

  ''Veliki dio putovanja sam odbio, dok neki ne odbijaju ništa. Ne znam kako neki ljudi koji su stalno na putu stižu na posao'', kaže on.

  "Troškovi nisu veliki, niti rasipnički ako su putovanja ciljana i osmišljena", ocijenio je Branko Dokić. 

  Na putovanja potrošili blizu dva miliona

  Za vrijeme ovog mandata poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH u samo dvije godine i dva mjeseca potrošili su blizu dva miliona maraka na putovanja i probili budžet, a da niko ne zna kakvu je korist od tih silnih putovanja imala BiH, navodi naš izvor iz bh. parlamenta.

  "Potrošeni novac bio bi i mnogo veći da za mnoga putovanja troškove nisu snosili organizatori tih posjeta. Putovalo se od Kube, SAD, Moldavije, Litvanije, arapskih zemalja, svih evropskih zemalja, teško je nabrojati sve zemlje gdje su putovali'', kaže on i dodaje da se s obzirom na destinacije koje su obišli teško može zaključiti kada su poslanici bili na poslu.

  Ko nije puno trošio

  Najmanje na račun države u inostranstvo su putovali Ekrem Ajanović, poslanik SDA u bh. parlamentu, Slavko Jovičić iz SNSD-a i Denis Bećirović iz SDP BiH koji su potrošili po 500 maraka u ove svrhe.

  Nikako do sada na račun države u inostranstvo nisu putovali poslanici Sefer Halilović iz BPS, Selim Bešlagić iz SDP BiH, Jovan Hadži Mitrović iz DNS, Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, Bajazit Jašarević iz SDA, te Salko Sokolović iz SDA.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva