Slavko Jovičić -

Bosnom ljiljan probeharao

Autor sjovicicslavuj | 20 Mart, 2009 | read_nums (1319)
  D. MAJSTOROVIĆ | 20.03.2009 

  Šef diplomatije BiH, Sven Alkalaj, Ministarstvo spoljnih poslova pretvorio je u privatno preduzeće, u kojem ljude zapošljava mimo svih zakonskih procedura, a najsvežiji primjer jeste angažman pijaniste Saše Toperića u Misiji BiH pri UN u Njujorku.

         Saša Toperić

  Upozorila je na to i zamjenica ministra spoljnih poslova, Ana Trišić-Babić, koja je "Fokusu" rekla da je za Toperićevo imenovanje na mjesto savjetnika u Misiji saznala iz medija. Alkalaj je Toperića, navodno, objasnila je ona, zaposlio na osnovu ugovora o angažmanu, iako diplomatija ne poznaje takav način zasnivanja radnog odnosa.

  - Ne ulazim u to ko je i čime se do sada bavio Saša Toperić, ali zna se kakva je procedura za zapošljavanje službenika u diplomatiji. Nevjerovatno je da sam iz medija saznala i za redizajn internet stranice Misije, koju je sponzorisala Američko-bosanska fondacija za kulturu, čiji je predsjednik upravo novoimenovani savjetnik Toperić - upozorila je Ana Trišić-Babić.

                    Ana Trišić-Babić.

  U sklopu kampanje za prijem BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN, Američko-bosanska fondacija za kulturu sponzorisala je i uradila novu internet stranicu Misije BiH pri UN. Veb stranica, osim osnovnih informacija Misije BiH pri UN, ima i linkove za nekoliko važnih ustanova, privrednih, turističkih i kulturnih organizacija. Na jednom od linkova predstavljena je turistička ponuda BiH, kojom dominira karta na kojoj je BiH podijeljena u pet regiona i to Bosnu, Hercegovinu, Sarajevo, sjeverozapadni i sjeveroistočni region, bez pomena Republike Srpske. I ne samo to! Na stranici je postavljen i link navodnog vrhovnog suda, koji uopšte i ne postoji, ali se posjetiocima otvori internet stranica Suda BiH.

  Ana Trišić-Babić napomenula je da je o svemu ovom obavijestila parlament BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, navodeći da ovakvo ponašanje ministra Alaklaja ruši ugled cijele BiH. Republika Srpska sa 40 odsto učestvuje u finansiranju zajedničkih organa i ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog toga građani zaslužuju da znaju koga plaćaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.

  Na istu činjenicu ukazao je i poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, i dodao da građani Srpske, u stvari, plaćaju ljude, koji rade protiv njih.

             Slavko Jovičić Slavuj        

  Prema njegovim riječima, Saša Toperić jedan je od najžešćih bošnjačkih lobista u SAD, a zahvaljujući njemu u Kongresu su usvojene dvije rezolucije nepovoljne za srpski narod u BiH.

  - Ovim imenovanjem nastavljena je praksa zapošljavanja sumnjivih osoba u Misiji BiH pri UN. Sjetimo se samo da je na platnom spisku te iste misije svojevremeno bio i tajanstveni ministar savjetnik Safet Ćatović, koga su zapadni obavještajni krugovi doveli u direktnu vezu s Al Kaidom - podsjetio je Jovičić.

  Safet Ćatović, podsjetimo, u isto vrijeme dok je obavljao dužnost ministra savjetnika u Misiji BiH pri UN u Njujorku, predstavljao se i kao portparol navodne humanitarne organizacije "Benevolenca internacional foundation", čiji je direktor Enam Arnaut u Americi osuđen zbog finansiranja međunarodnog terorizma. Ćatović, utvrdili su zapadni istražni organi, mjesec dana prije napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, vodio je ljetni džihad kamp u Pensilvaniji. Bezbjednosne i obavještajne službe čak tvrde da je Ćatović, u stvari, lažno ime zloglasnog Abu al-Malija, komandanta odreda "El Mudžahedin" i jednog od najtraženijih terorista današnjice

   Dukić: Toperić falsifikovao biografiju

                    Branislav Dukić

  Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić  , rekao je da postoje čvrsti dokazi za to da je Saša Toperić falsifikovao biografiju kako bi dobio izraelsko državljanstvo. Inače, navodi Dukić, riječ je o čovjeku slijepo odanom Harisu Silajdžiću i njegovoj ideji unitarne BiH, koji već godinama na sve moguće načine lobira u ime Bošnjaka.

  Trifunović: Otkaz zbog Safeta Ćatovića

                        Darko Trifunović   

  Imenovanje Saše Toperića za savjetnika u Misiji BiH pri UN prvorazredni je diplomatski skandal, smatra profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu dr Darko Trifunović, koji je svojevremeno obavljao funkciju prvog sekretara u ovoj misiji. Upravo je on, podsjetio je, na platnom spisku otkrio Safeta Ćatovića, kao i to da je na adresi Misije registrovana navodna humanitarna organzacija "Global medikal relif", kojoj je takođe zabranjeno djelovanje, zbog veza s međunarodnim terorizmom.

  - Umjesthttp://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-22-03-2009/pijanista-na-mestu-savetnika-u-uno istrage o ovim navodima, dobio sam otkaz - rekao je Trifunović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva