Slavko Jovičić -

SADRŽAJ LETAKA PROTIV RS S CILJEM REINKARNACIJE REPUBLIKE BIH - Ratni pokliči

Autor sjovicicslavuj | 20 Mart, 2009 | read_nums (695)

   BEOGRADSKE NOVINE "GLAS JAVNOSTI"

  Ratni pokliči 

         


  Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je da je plakat koji se utorak pojavio u zgradi Skupštine pred početak javne debate o ustavnom amandmanu o Brčkom uvredljivog sadržaja usmeren protiv Republike Srpske s ciljem centralizacije BiH, ukidanja entiteta i reinkarnaciji Republike BiH.

  Jovičić smatra da su plakati sa sadržajem u kojem se poziva na rat klasična zloupotreba institucija BiH i da su pojedinci na arogantan, necivilizovan i drzak način iskoristili domaćinstvo parlamenta da izazovu nerede.

                         Slavko Jovičić Slavuj   

  - U lecima su pozivi i pokliči na rat, ratne parole, slike krvi... Na raspravi je bilo ratnih govora i pretnji ljudi iz udruženja, koji krajnje drsko žele da ostvare svoj cilj - unitarnu BiH. Oni razgrađuju BiH i teraju nas iz BiH, ali nas neće isterati - rekao je Jovičić, pišu Nezavisne novine.

  Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine RS Petar Đokić izjavio je da Ministarstvo bezbednosti BiH mora preduzeti mere radi zaštite bezbednosti građana i stabilnosti zemlje, jer su poruke udruženih bošnjačkih „Patriotskih snaga“ veoma opasne i radikalne, piše Glas Srpske, a prenosi Srna.

                        Petar Djokić

  Đokić je ocenio da svakog normalnog čoveka treba da zabrinu plakati „Patriotske lige BiH“, koja je, kako je naveo, bila nosilac aktivnosti oružane pobune u BiH i delovala od juna 1991. godine. On je naglasio da Savet ministara BiH mora hitno reagovati i sprečiti delovanje radikalnih bošnjačkih organizacija.

      Ivo Miro Jović 

  Predsedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović ocenio je da ratni pokliči iz devedesetih predstavljaju jednonacionalno ludilo i euforičnost, orkestrirane iz određenih političkih centara „čiji se rukopis prepoznaje“.

              _____________________________________________________________

  OPASNE PORUKE

  U utorak u Sarajevu i u zgradi parlamenta BiH, u kojem se razgovaralo o amandmanu o Brčkom, polepljene su plakate sa porukama: „Patriotske snage zovu“, „BiH umire“, „Četnički fašizam opet raste“, „Dodik završava ono što je Karadžić počeo“, „Džamije se opet za Bajram ruše“,
  „Ne dozvoli da nam izdajnici i fašisti komadaju domovinu“, „Agresija, genocid, silovanje...“.
  Udružene bošnjačke „Patriotske snage“, „Patriotska liga BiH“ i radikalni bošnjački internet portali pokrenuli su akciju postavljanja ovih plakata u svim većim gradovima FBiH, kako bi ukazali na pogubnost Prudskog sporazuma i sprečili „zakucavanje zadnjeg eksera u ‘sanduk’ zvani BiH“.
  Glas Srpske nezvanično saznaje da je plakate u zgradu parlamenta BiH uneo Sven Rustempašić.

  _____________________________________________________________________________

  - Ovakvu euforičnost nismo sreli ni u Banjaluci, ni u Brčkom, Mostaru, Tuzli, osim na javnoj raspravi u Sarajevu, gde se nije govorilo o amandmanu nego o ratu u BiH - rekao je Jović i naveo da je predstavnik „jednog od ratnih udruženja agresivno poručio da očekuje vrlo skoro rat Hrvata i Bošnjaka, da se s Hrvatima mora raščistiti“.

  Funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić je rekao da je nedopustivo da se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH pojave ovakvi plakati, navodeći da ničemu ne doprinosi blaćenje i iritiranje
   bilo koga.
   
                   Niko Lozančić     

  Predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH i visoki funkcioner SBiH Beriz Belkić rekao je da ne zna ko stoji iza plakata i poručio da je lepljenje letaka i izražavanje ličnog mišljenja uobičajena praksa i da tome ne treba pridavati poseban značaj.
                                Beriz Belkić

  U službi obezbeđenja parlamenta BiH naveli su da nemaju ovlašćenja da sankcionišu takve stvari i da je verovatno neko u torbi plakate, kao skupštinski materijal, uneo u zgradu.

  Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima u Banjaluci da su plakati koji su izlepljeni u parlamentu BiH i kojima se poziva na rat samo potvrda i poruka Republici Srpskoj na koji način se razmišlja u Sarajevu.
  Kada takvi plakati uđu u parlament BiH, gde treba da budemo ravnopravni, da vlada tolerantna atmosfera i gde se donose najvažniji zakoni za sve, jasna je poruka mnogima ovde, rekao
   je Dodik.
                       Milorad Dodik
   
  On je naveo da bi Srpska bila tema svih svetskih medija da su slični plakati osvanuli u Narodnoj skupštini RS.
  On je ocenio da su neki mediji u FBiH koji koriste jezik mržnje i ratnohuškačku retoriku napravili netolerantnu atmosferu i podlogu za takve plakate.

  Jovičić je izjavio i da Harisu Silajdžiću, članu Predsedništva BiH, smeta sve što asocira na saradnju s drugim državama, naročito kada se ta saradnja ostvaruje između srpskih zemalja. Reagujući na najavu Silajdžića da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer smatra pogubnim ugovor između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu, Jovičić je rekao da se Silajdžić nije rukovodio logičnim parametrima, ističući da se radi o političaru koji ispoljava veliki animozitet kada je reč o saradnji u regionu.
  - Građani Republike Srpske po svim pretpostavkama nemaju izražene interese za sticanje državljanstva Crne Gore u situaciji kada bi mnogi Bošnjaci iz te zemlje poželeli dokumente BiH, pa je blokiranje ugovora o dvojnom državljanstvu ove dve države potpuno nelogično - rekao je Jovičić za Fokus, a prenela Srna.
   

     LINK - http://www.vesti.rs/exit/Ratni-poklici.html


Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva