Slavko Jovičić -

За путовања два милиона марака

Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (728)

         

  На листи „расипника” парламентараца БиХ је толико имена да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет
  Седиште БиХ „путника”

  Сарајево – Актуелни посланици и делегати Парламента БиХ до сада су на путовања диљем света потрошили око два милиона конвертибилних марака. Тешко је набројати све земље у које су путовали, чињеница је да су ојадили буџет, а да ли је БиХ имала икакве користи од тих силних путовања то не зна нико– изјавио је „Политици” извор близак Парламенту БиХ.Наш извор тврди да је, кад је подвучена црта испод прошлогодишњих трошкова за путовања у иностранство, неславно прво место припало посланику Странке за БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Азри Хаџиахметовић. Она је „на 12 путовања ван граница БиХ потрошила ни мање, ни више него 34.000 КМ”.

  Одмах иза Хаџиахметовићеве је посланик ХДЗ 1990 Винко Зорић који је за 12 путовања у свет инкасирао 22.356 КМ, док је посланик СДА у Представничком дому Халид Гењац 10 пута боравио у иностранству и потрошио 21.000 КМ.Његов партијски колега Бакир Изетбеговић је узео, и то за само шест путовања, више од 18.000 КМ, колико је за 10 путовања, отприлике, наплатио и председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и члан Странке за БиХ Бериз Белкић.

  На листи оних који су о државном трошку одлазили на светске конференције, семинаре, округле столове и скупштине је и Младен Иванић из ПДП-а и његов партијски колега Бранко Докић. Иванић је за 15 путовања наплатио 15.744 КМ, а Докић је узео 11.455 КМ и то за само седам путовања ван земље, колико је за исти број путовања потрошила и Мирјана Малић из СДП-а БиХ.

  На листи „расипника” је, каже наш извор, толико имена „да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет”.Истовремено напомиње да би „њихова путовања коштала кудикамо више да нису, у већини случајева, трошкове сносили организатори посета”, јер „поставља се питање колико би коштало, рецимо, 10 одлазака Мехмеда Суљаковића из Странке за БиХ у иностранство, ако је за само три путовања узео 8.600КМ”.

  Ван БиХ путовали су и Славко Јовичић из СНСД-а, Денис Бећиревић из СДП-а и Екрем Ајановић из СДА, али је „путовање ових парламентараца државу коштало укупно 1.500 КМ, сваки од њих је потрошио само по 500 КМ”, док неки, попут независног посланика Момчила Новаковића, Бајазита Јапшаревића из СДА, Сефера Халиловића из БПС, те Јована Хаџи Митровића из ДНС, нису узели ни марку, односно нису ишли у иностранство на рачун државне касе.

  Давор Ковачевић

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva