Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić SLAVUJ: Kriza ili paraliza

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2009 | read_nums (411)
  Puls - kolumna
    04.03.2009 

  Oni što bar nešto govore - kažu da je BiH zahvatila opasna ekonomska kriza! Pa šta? Zar se izolovano od ekonomske mogla samo i stalno produkovati politička kriza.

   

  Oni što ćute o svemu ovom, misle da su se samoizolovanošću spasili od ličnih trauma, koje su uvijek kao prateća manifestacija samo izražene u posljedicama neke krize. Ne, ovi drugi nisu u pravu. Oni su u još većoj krizi i zabludi!

  Dakle, krizna vremena već i predugo traju i bar zasad im se ne nazire kraj. Danas, u modernističkoj eri najsavremenijih tehničkih dostignuća, još niko nije, a u bližoj i daljoj budućnosti i neće uspjeti da involvira svoj patent: "Kako živjeti bez hrane?!" Vode hvala bogu ima, međutim, voda je još uvijek jeftin prirodni artikl, ali je skuplja od mlijeka i to baš ovdje kod nas u BiH!

  Ali, moramo se zapitati - kad u ovoj napaćenoj zemlji nije bilo kriznih vremena? A, bogami, eno opasna ekonomska kriza prvo počela tamo kod njih, u razvijenim zemljama.

  Upravo su te zemlje najviše i doprinijele ovakvoj situaciji i sad cijeli svijet su natjerali u akciju - spasavaj se ko zna i umije. I, šta imamo danas? Imamo nikad neprekinuto krizno vrijeme i neizvjesnost. Evo, iz svega se može zaključiti da se vrtimo u začaranom krugu i opet s pitanjem - kad je to na ovim prostorima bilo izvjesnosti? Bilo je samo prividne uljuljkanosti u opštu bezbjednost svih, ali koja u svojoj suštini nikada nije dugotrajna bila.

  Niz je pitanja koja se sama od sebe nameću. Starije generacije i jugonostalgičari bi se rado vratili u ona dosadna stara vremena, kada je jedina istorijska promjena bila snimanje partizanskih filmova u kojima se unaprijed znao vječiti pobjednik. Tako se unaprijed znalo da će mala grupica partizana i to uvijek na spektakularan, na mudar i strategijski perfektan način, u neravnopravnoj borbi, izvojevati sigurnu pobjedu protiv nadmoćnih Nijemaca, četnika, ustaša i inih izdajnika svoje zemlje. Barem tako su u školama učene mnoge generacije. Je li to bila istina? Ne zna se, ali se zna da kroz vjekove istoriju pišu pobjednici!

  Danas je situacija mnogo složenija i turbulentnija. Na svu sreću, rata više nema i najvažnije je da vlada mir! Međutim, u kojem pravcu će ići aktuelne promjene i neophodne reforme dalje - ne zna se, jer neizvjesnost je jedina sigurna stvar na planeti, tako da ama baš niko na to ne može da utiče. Samo još nepopravljivi entuzijasti, zatim razni estetičari, te umjetnici traže u ovakvoj krizi inspiraciju za svoja vrhunska umjetnička djela. Kriza se ne crta na platnu, ona je projektovana i vidljiva u svakom praznom ili polupraznom tanjiru na stolu običnog smrtnika. Kriza se, dakle, ispoljava u svim oblicima, čak i u svim medijima koji su samo puki statističari svakojakih društvenih stagnacija.

  Ljudski strahovi su ponajprije krenuli od polupraznih kontejnera. Bilo je kakve-takve nade sve dok je u njima bar ponešto otpada bilo, ali u ovoj krizi i oni su prazni. I gdje smo sad? Još smo na zemlji, iako bi mnogi poželjeli da, ako je to ikako moguće, živi uzlete na nebo. I sasvim na kraju, hoćemo li preživjeti? Naravno da hoćemo! Republika Srpska - sigurno! Zalažem se da ne propadne ni BiH!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva