Slavko Jovičić -

СИЛАЈЏИЋУ СМЕТА САРАДЊА, НАРОЧИТО СРПСКИХ ЗЕМАЉА

Autor sjovicicslavuj | 19 Mart, 2009 | read_nums (456)
  БиХ - Јовичић
  18-03-2009
                               

  САРАЈЕВО, 18. МАРТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је да Харису Силајџићу, члану Предсједништва БиХ, смета све што асоцира на сарадњу с другим државама, нарочито када се та сарадња остварује између српских земаља. 

  Реагујући на најаву Силајџића да ће покренути питање заштите виталног ентитетског интереса, јер сматра погубним уговор између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству, Јовичић је рекао да се Силајџић није руководио логичним параметрима, истичући да је ријеч о политичару који испољава велики анимозитет када је ријеч о сарадњи у региону.

  "Грађани Републике Српске по свим претпоставкама немају изражене интересе за стицање држављанства Црне Горе у ситуацији када би многи Бошњаци из те земље пожељели документе БиХ, па је блокирање уговора о двојном држављанству ове двије државе потпуно нелогично, рекао је Јовичић за сутрашњи "Фокус".

  Азра Хаџиахметовић, члан Предсједништва Странке за БиХ, рекла је да је принципијелан став те странке, којим се руководио Силајџић, о да се не склапају билатерални уговори с појединим земљама у вези с двојним држављанством, већ да се то оствари брисањем члана 17 Устава БиХ, који се односи на двојна држављанства.

  "Треба водити рачуна о свим грађанима БиХ, па је, руководећи се тим начелима, потребно избрисати члан 17 Устава БиХ на чему инсистирамо већ дуже", рекла је Хаџиахметовићева. 

  Предсједништво БиХ усвојило је јуче Уговор између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству. Предсједавајући Небојша Радмановић и члан Предсједништва Жељко Комшић гласали за усвајање уговора, док је члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић био против. 

  Силајџић је 25. фебруара на сједници Предсједништва БиХ уложио вето на одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања уговора између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству 

  Странка за БиХ тражи измјену члана 17 Устава БиХ, зато што добар дио Бошњака који живи у западној Европи и Америци нема могућност да поднесе захтјев за двојно држављанство, прије свега што те земље не дозвољавају двојна држављанства.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva