Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2009 | read_nums (338)
Puls - kolumna
  04.03.2009 

Oni što bar nešto govore - kažu da je BiH zahvatila opasna ekonomska kriza! Pa šta? Zar se izolovano od ekonomske mogla samo i stalno produkovati politička kriza.

 

Oni što ćute o svemu ovom, misle da su se samoizolovanošću spasili od ličnih trauma, koje su uvijek kao prateća manifestacija samo izražene u posljedicama neke krize. Ne, ovi drugi nisu u pravu. Oni su u još većoj krizi i zabludi!

Dakle, krizna vremena već i predugo traju i bar zasad im se ne nazire kraj. Danas, u modernističkoj eri najsavremenijih tehničkih dostignuća, još niko nije, a u bližoj i daljoj budućnosti i neće uspjeti da involvira svoj patent: "Kako živjeti bez hrane?!" Vode hvala bogu ima, međutim, voda je još uvijek jeftin prirodni artikl, ali je skuplja od mlijeka i to baš ovdje kod nas u BiH!

Ali, moramo se zapitati - kad u ovoj napaćenoj zemlji nije bilo kriznih vremena? A, bogami, eno opasna ekonomska kriza prvo počela tamo kod njih, u razvijenim zemljama.

Upravo su te zemlje najviše i doprinijele ovakvoj situaciji i sad cijeli svijet su natjerali u akciju - spasavaj se ko zna i umije. I, šta imamo danas? Imamo nikad neprekinuto krizno vrijeme i neizvjesnost. Evo, iz svega se može zaključiti da se vrtimo u začaranom krugu i opet s pitanjem - kad je to na ovim prostorima bilo izvjesnosti? Bilo je samo prividne uljuljkanosti u opštu bezbjednost svih, ali koja u svojoj suštini nikada nije dugotrajna bila.

Niz je pitanja koja se sama od sebe nameću. Starije generacije i jugonostalgičari bi se rado vratili u ona dosadna stara vremena, kada je jedina istorijska promjena bila snimanje partizanskih filmova u kojima se unaprijed znao vječiti pobjednik. Tako se unaprijed znalo da će mala grupica partizana i to uvijek na spektakularan, na mudar i strategijski perfektan način, u neravnopravnoj borbi, izvojevati sigurnu pobjedu protiv nadmoćnih Nijemaca, četnika, ustaša i inih izdajnika svoje zemlje. Barem tako su u školama učene mnoge generacije. Je li to bila istina? Ne zna se, ali se zna da kroz vjekove istoriju pišu pobjednici!

Danas je situacija mnogo složenija i turbulentnija. Na svu sreću, rata više nema i najvažnije je da vlada mir! Međutim, u kojem pravcu će ići aktuelne promjene i neophodne reforme dalje - ne zna se, jer neizvjesnost je jedina sigurna stvar na planeti, tako da ama baš niko na to ne može da utiče. Samo još nepopravljivi entuzijasti, zatim razni estetičari, te umjetnici traže u ovakvoj krizi inspiraciju za svoja vrhunska umjetnička djela. Kriza se ne crta na platnu, ona je projektovana i vidljiva u svakom praznom ili polupraznom tanjiru na stolu običnog smrtnika. Kriza se, dakle, ispoljava u svim oblicima, čak i u svim medijima koji su samo puki statističari svakojakih društvenih stagnacija.

Ljudski strahovi su ponajprije krenuli od polupraznih kontejnera. Bilo je kakve-takve nade sve dok je u njima bar ponešto otpada bilo, ali u ovoj krizi i oni su prazni. I gdje smo sad? Još smo na zemlji, iako bi mnogi poželjeli da, ako je to ikako moguće, živi uzlete na nebo. I sasvim na kraju, hoćemo li preživjeti? Naravno da hoćemo! Republika Srpska - sigurno! Zalažem se da ne propadne ni BiH!

Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2009 | read_nums (367)
02.Mar.2009 god.
FRANKFURTSKE VESTI

ŠTA STOJI IZA NAJAVE HRVATSKOG PREDSEDNIKA O NAMETANJU IZMENE DEJTONA I INTERVENCIJI U BIH
                                     
"NJujork tajms" objavio da je prvi čovek zvaničnog Zagreba spreman da napadne Banjaluku i naoruža Bošnjake ukoliko Milorad Dodik reši da otcepi RS • Zvaničnici Srpske odgovaraju da mu je bolje da se "spusti na zemlju"

Situacija u Bosni i Hercegovini sve više izmiče kontroli, a verbalni rat između predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika prestaje da zvuči tek kao puko prepucavanje dvojice političara i preti da se izrodi u ozbiljne incidente. U RS su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma mogla da bude i nametnuta, dok se ratnohuškačke izjave iz sva tri entiteta u Bosni dodatno podgrevaju i sa Zapada.

Naime, ugledni američki dnevnik "NJujork tajms" je pre samo nekoliko dana u tekstu "Zbog srpske pretnje nezavisnošću, rastu tenzije u još osetljivoj BiH", objavio šokantni tajni plan po kome će Hrvatska, u slučaju pokušaja RS da se osamostali u BiH poslati svoje trupe.


"Munjevitom akcijom, Hrvatska će napasti Banjaluku i poslati naoružanje bosanskim muslimanima. Na Balkanu će potom planuti novi, žestok građanski rat koji će u odnosu na sukob iz 1992. biti znatno krvaviji i suroviji", stoji u tekstu ovog časopisa čiji autor podseća kako je to lako ostvarivo jer mir u BiH čuva samo 2.000 pripadnika Eufora koji objektivno nisu sposobni da se "odupru sukobu širih razmera koji bi izazvala oružana intervencija iz Zagreba na Banjaluku".

BOSIĆ: Preko leđa RS
                         

Mladen Bosić smatra da Mesić podgreva ratnohuškačke priče i zbog nezadovoljstva hrvatskog naroda svojim položajem u BiH.                          
- RS je plod volje srpskog naroda, a ne htenja Hrvatske, i postojaće sve dok to želi srpski narod. Hrvatska je glavni krivac za nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH jer su im Vašingtonskim sporazumom obećali da će muslimansko-hrvatska Federacija i Hrvatska biti konfederacija, a onda je Hrvatska radi sopstvenih interesa ostavila na cedilu Hrvate u BiH, pa bi sad da se iskupi preko leđa Srpske - kaže Bosić.

"Aktuelna situacija preti da sasvim razori Dejtonski sporazum i stabilnost u BiH. Odlazak Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika, stvoriće veoma opasan vakuum i bezvlašće koje lako može prerasti u rat", piše ovaj američki dnevnik.
Zapanjujuće je da ovu teoriju podržavaju i neki bivši američki političari.

Bivši ambasador SAD pri UN Ričard Holbruk je među prvima ocenio kako "BiH prete ratne trube", te da su "odnosi između Srba, Bošnjaka i Hrvata gori nego nakon rata koji se na tom području odvijao između 1992. do 1995. godine". Holbruk je kao glavnog krivca ocenio Milorada Dodika, a odmah mu se priključio i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun, koji je Dodika nazvao "opasnim elementom", koji "uz pomoć Rusije radi na rušenju BiH".

                                                           

Prema pisanju nekih beogradskih medija, priča o mogućem novom ratu u Bosni "zakuvana" je između Mesića i bosanskog funkcionera Harisa Silajdžića i to pod uticajem iranske tajne službe.
- Oni će po svaku cenu, uz podršku Iranaca, pokušati da svoje političke neuspehe reše izazivanjem krize. Ako je "NJujork tajms" objavio podatke i detalje budućeg rata, situacija je krajnje ozbiljna. Sada to više nije čaršijska priča - kaže Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Bolje BiH nego Hrvatska
                               

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić ocenio je za "Vesti" da se Mesić bavi BiH kad god ima unutrašnjih problema u Hrvatskoj.
- Nažalost, on se koristi BiH kako bi ojačao svoj autoritet u Hrvatskoj i njegovi interni problemi na taj način postaju problemi BiH. Svojim izjavama on samo nanosi štetu BiH, produbljujući unutrašnje podele i podižući tenzije. To nikome ne može doneti dobro, pa čak ni Hrvatima u BiH - smatra Ivanić.

U Republici Srpskoj su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma lako mogla biti nametnuta.
Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić poručuje predsedniku Hrvatske da se, umesto što rastura BiH, pozabavi statusom Srba u svojoj zemlji.
- Mesić se zalaže za međunarodnu konferenciju o BiH. Trebalo bi da zna da bi takva konferencija bila dobra i u slučaju Hrvatske, kako bi se ispravile posledice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata i kako bi se u oblastima gde su Srbi do 1990. godine bili većina, dodelila autonomija, a srpski narod ponovo postao konstitutivan u Hrvatskoj - kaže Bosić u izjavi za "Vesti".

I poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić poziva Mesića da se - "spusti na zemlju".
                                     

- NJemu dobro ide rasturanje, ali sreća što se ipak ništa ne pita u BiH. Uostalom, da međunarodna zajednica nije imala selektivan pristup, on bi danas bio u Hagu. Mesić ne može kreirati međunarodnu politiku, ali nesreća BiH jeste što se on petlja i to ne da bi zaštitio Hrvate, nego da bi promovisao Silajdžićeve ideje zbog čega ga Bošnjaci kite lentama i ordenima - kaže Jovičić.

Apel za mir

Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović poručio je svim građanima BiH da ostanu mirni i da ne nasedaju na jezik mržnje i rata.          

- Uveren sam da će vlasti RS umeti da pronađu način da zaštite sve svoje građane bez obzira na nacionalnost. Apelujem na mir i na toleranciju jer ovo što rade Stipe Mesić i Haris Silajdžić nema veze ni sa hrvatskim, ni sa bošnjačkim narodom - kaže Trifunović.

Dj. Barović

A. Pandurević

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (336)
         
 General muslimanske vojske Jovan Divjak, zajedno sa pripadnicima "Zelenih beretki" na transporteru "UMPROFORA"
S. G. | 01.03.2009  

Ukoliko Tužilaštvo BiH od Tužilaštva Srbije preuzme predmet Dobrovoljačka ulica, to će dovesti samo do odugovlačenja postupka i onemogućavanja dokazivanja prave istine u vezi s napadom na vojnike JNA, rekao je za "Fokus" Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

    Nedeljko Mitrović        

- Tužilaštvo Srbije ne bi trebalo da da ovaj predmet Tužilaštvu BiH, jer da su oni željeli da se otkrije prava istina o zločinu u Doborovljačkoj ulici oni bi ranije pokrenuli postupak, jer se u Tužilaštvu BiH već godinama nalazi sva dokumentacija u vezi s napadom na vojnike JNA - istakao je Mitrović.

Eventualno preuzimanje predmeta od Tužilaštva Srbije, kaže Mitrović, predstavljalo bi demagogiju i zavaravanje naroda.

- Na ovaj način Tužilaštvo BiH, u najmanju ruku, ponaša se licemjerno. Oni imaju i dokaze i svjedoke i svu potrebnu dokumentaciju o "Dobrovoljačkoj ulici" i sad odjednom hoće da preuzmu postupak kako bi ga stavili u zapećak i onemogućili otkrivanje prave istine - naglasio je Mitrović.

On je rekao da, kao što se u Beogradu sudi za zločine u Zvorniku i na Ovčari, tako može i za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić, kaže da oni neće dozvoliti da Tužilaštvo BiH preuzme predmet Dobrovoljačka ulica.

          Branislav Dukić  

- Tužilaštvo BiH želi da preuzme ovaj predmet kako se ne bi otkrili pravi krivci, ili kako bi im dali minimalne kazne i proglasili ih nacionalnim herojima, kao što su to činili i ranije - naglasio je Dukić.

On kaže da se ovaj predmet i još 300 drugih, nalazi u Tužilaštvu BiH još od 2004. godine, kada su vraćeni iz Međunarodnog suda u Hagu.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da preuzimanjem predmeta Dobrovoljačka ulica, Tužilaštvo BiH pokazuje da je selektivno i antisrpsko, jer se tek sad sjetilo da pokrene ovaj predmet, koji se godinama nalazi kod njih.

- Oni sada hoće da pokažu da su navodno pravosudna institucija i pokušavaju da spasu svoju čast. Na ovaj način samo pokazuju da su licemjeri, jer se zna da i Tužilaštvo i Sud BiH sude samo Srbima i da su mali Hag - kazao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (337)
                           
D. MAJSTOROVIĆ | 01.03.2009 

Zastara i opšta amnestija spasili su desetine službenika federalnog i kantonalnih MUP-ova od krivičnog gonjenja zbog nezakonite naturalizacije lica iz islamskih zemalja.

 Ovo je "Fokusu" rekao portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, navodeći da je to jedini razlog zbog kojeg do sada niko od onih čiji su potpisi na spornim rješenjima o prijemu u državljanstvo BiH nije procesuiran.

   Boris Grubešić

- Ako je neko mislio da ih pozove na odgovornost, trebalo je to da uradi od 1996. do 2000. godine. Da su se u tom periodu pravosudni organi RS i FBiH odlučili na taj korak, službenici čiji su potpisi na spornim rješenjima mogli su da odgovaraju zbog zloupotrebe službenog položaja ili nekog drugog krivičnog djela - dodao je Grubešić, napominjući da je većina spornih rješenja izdata od 1992. do kraja 1995. godine.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine, pored izvještaja o oduzetim državljanstvima, Tužilaštvu BiH je dostavila i izvještaj o licima koja su zloupotrijebila službeni položaj i izdala rješenja o naturalizaciji velikog broja islamskih "svetih ratnika", među kojima su i neki od najmračnijih terorista današnjice.

Ismet Dahić sa ratnim saradnicima             Bakir Alispahić              Boriša Arnaut
 
                                      
            Mirsad Srebreniković             Muderiz Nezim Halilović
 

Na rješenjima o prijemu u državljanstvo, tvrdi "Fokusov" izvor, nalaze se potpisi Mirsade Žutić-Beganović, Ismeta Dahića, Bakira Alispahića, Boriše Arnauta, Mirsada Srebrenikovića, Nezima Halilovića, Alije Delimustafića i drugih.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, takođe je nedavno rekao da posjeduje spisak lica koja su na nezakonit način omogućila prijem u državljanstvo BiH. On je istakao da bi ta lica trebalo da odgovaraju ukoliko mudžahedini zaista tuže BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako su i najavili.

- Zar treba RS da plaća odštetu tim mudžahedinima, jer im je, kako oni tvrde, državljanstvo nezakonito oduzeto? Pa, ti ljudi su došli u BiH da nas ubijaju. Jesmo li to mi sad obavezni da platimo sopstveno ubistvo - zapitao je Jovičić.

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala dr Darko Trifunović naveo je da su i danas na vrlo visokim položajima mnogi od tih koji su devedesetih godina učestvovali u dovođenju i naturalizacji mudžahedina. On je upozorio da u ovoj priči nikako ne smije da se zaboravi uloga i današnjeg ministra spoljnih poslova BiH, Svena Alkalaja, bivšeg pomoćnika ministra spoljnih poslova Ivice Mišića, nekadašnjeg ambasadora BiH u SAD Muhameda Šaćirbegovića...

  Muhamed Šačirbegović  

- Kao prvi sekretar Misije BiH pri UN u Njujorku, svojim očima sam vidio naređenje bošnjačkog ratnog vođe Alije Izetbegovića da se "izvornim Bošnjacima iz Sandžaka, Plava i Gusinja" dodijeli državljanstvo BiH. Takvih uputstava o prijemu u državljanstvo BiH lica iz islamskih zemalja bilo je u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta - dodao je Trifunović.

            Darko Trifunović    

On je istakao da je većina tih lica u međuvremenu zaista i stekla pravo na državljanstvo BiH, a da se i ne govori o tome da su ovdje stekli porodicu, tako da bi njihovo protjerivanje bilo kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. Svega su toga, navodi on, svjesni nadležni u Sarajevu. Pitanje je samo, rekao je on, kome će račun biti ispostavljen.

Komisija obmanjena

Dr Darko Trifunović navodi da je Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji od početka bila obmanjena, jer im je podmetnuto kukavičje jaje, odnosno njima je ostavljeno da utvrde koliko je mudžahedina na nelagalan način došlo do državljanstva, samo da bi se pažnja skrenula s nalogodavaca. A zahvaljujući njima državljanstvo BiH i danas ima jedan od glavnih organizatora napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, šeik Halid Muhamed. 

  NEKAD I SAD, NAKON ŠTO JE UHAPŠEN

 

                                              Halid Šeik Muhamed

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (419)

 PIŠE: Dženana Karabegović,novinar Radia "Slobodna Evropa"

U Federaciji Bosne i Hercegovine 1.mart se obilježava kao Dan nezavisnosti. Na taj dan prije sedamnaest godina održan je referendum na kojem je nezavisnost podržalo oko 64% građana. U Republici Srpskoj 1.mart nije praznik. Država još uvijek nema zakon o zajedničkim praznicima

 Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su u nedjelju vijence i odali počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položio i počast odao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić, kao i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske opštine, predstavnici boračkih organizacija i udruženja.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao novinarima da je Dan nezavisnosti u svakoj normalnoj državi jedan od najvažnijih praznika „pa tako i za nas”. Po njegovim riječima, sada je na redu gradnja BiH, jer je „nezavisnost neupitna”.

Silajdžić je rekao kako se nada da će sljedeće dvije godine biti period u kome će se, napokon, početi s pravom izgradnjom demokratske BiH.

Inače, 1.marta 1992.godine, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum. Tog dana 64 odsto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste za to da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a i optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom Radovan Karadžić sa govornice skupštine otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: „Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”.

Vijeće ministara Evropske unije, 6. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo je odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon rata, nekadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja.

„1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje Evropske zajednice.  Iako je od tog dana prošlo sedamnaest godina, Dan nezavisnosti se obilježava samo u Federaciji BiH. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH trebalo bi da bude riješeno donošenjem Zakona o praznicima na nivou države. Prema nekim inicijativama, kao mogući datum za obilježavanje Dana nezavisnosti pominje se i 22 maj, dan kada je BiH primljena u Organizaciju Ujedinjenih naroda.

_______________________________________________________________________

PIŠE: SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

                                   

 REAKCIJA NA GORNJI TEKST

 Dan tzv. nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što se tiče Srba, pogotovo Srba iz Republike Srpske - nije nikakav praznik BiH! Zapravo, taj datum za srpski narod ne znači ama baš ništa!

Prvo, BiH još nema Zakon o državnim praznicima. A, ako se ikada i donese i izglasa takav zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH – sa stopostotnom sigurnošću mogu potvrditi da srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH - nikada neće glasati da 1. mart bude i praznik za sve narode u BiH, odnosno da to postane praznik koji će obeležavati i Srbi u Republici Srpskoj!!!

 Dakle, samo je tačno da to može biti praznik u jednom delu BiH, odnosno u Federaciji BiH  i ništa više! Apsulutno, nas, srpske političare, ne interesuje šta i ko slavi u Federaciji BiH!

 Što se tiče samog famoznog referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, moram da kažem da je to bio nelegalni čin muslimanskog i hrvatskog političkog rukovodstva BiH, koji su bez saglasnosti Srba u BiH, protivustavno i secesionističkim aktom srušili tada legalno i jedino priznati Ustav tadašnje SFR Jugoslavije, a samim tim su srušili i tadašnju Jugosaviju, članicu UN!. Tadašnje muslimansko i hrvatsko tukovodstvo u BiH je počinilo najteža krivična dela separatizma i državnog udara i da je bila normalna država, svi oni bi  odgovarali za najteža krivična dela!

 Sami procenti izlaznosti na referendum su potpuno lažni i nepouzdani, jer su u biračkim odborima sedeli samo Muslimani i Hrvati, a to jasno govori da su rezultati referenduma falsifikovani i da su prilagodjeni volji Alije Izetbegovića i ministrima inostranih poslova Njemačke Ditrihu Genšeru i austrijskom ministru inostranih poslova – Alojzu Moku, najvećim srbomrscima tog vremena.

 Pa, čak i u tim uslovima za legalnost i validnost referenduma bila je potrebna dvotrečinska večina od 66,6 odsto od broja upisanih birača, a to se nije desilo, jer je izlaznost bila nešto veća od 64 odsto?! Sve je dakle falsifikovano i preparirano sa jednim ciljem – neustavnim potezima politički i teritorijalno izdvojiti BiH iz legalno priznate države SFR Jugoslavije!

 Prije samog održavanja fererenduma, tadašnji predsedavajuči sedmočlanog Predsedništva BiH i lider muslimanskog naroda i predsednik SDA  Alija Izetbegović je 14. oktobra 1991. godine u Skupštini BiH rekao: “Za suverenu BiH – ja sam spreman žrtvovati mir”! Tom rečenicom - Alija Izetbegović je započeo krvavi četverogodišnji gradjanski  rat u BiH. Sve drugo su samo tragične posledice koje su nastale nakon ratne kataklizme koja je unesrećila sve narode u BiH.

I da zaključim – 1. mart za srpski narod i za Republiku Srpsku ne znači ništa i nikada neće biti državni praznik! 1. mart je samo Dan Civilne zaštite u Republici Srpskoj i on se tako i obeležava!

Autor sjovicicslavuj | 28 Februar, 2009 | read_nums (490)

Foto: Arhiv
 
 28.02.2009.
                              
Zašto u himni nemamo more?
 
Baš kao što o zemlji govori himna, tako govori i način na koji je ona nastala...

Koliko je posao stvaranja himne Bosne i Hercegovine bio težak, govori i to da se Komisija za izbor teksta himne Parlamenta BiH umalo nije raspala.

Problema i nesuglasica bilo je mnogo, a asocijacije su bile nebrojene. Primjera radi, polemika se vodila zbog riječi "sloga" koja je bila u jednom od tekstova. Izbačena je i zamijenjena jer bi predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda mogla asocirati na krilaticu "Samo sloga Srbina spašava". Tekstovi su bili prilično iskasapljeni, pa je na kraju u pojedinim strofama ostalo vrlo malo autorskog.

Koliko je izbor težak posao, požalio se i Slavko Jovičić Slavuj, član Komisije. Kaže kako više nikada ne bi prihvatio sličan angažman.

- Stvarno ne znam hoće li ovo proći, hoće li se neko buniti. Svi komentarišu: Što Krajina, kakva Hercegovina, što nije zajedno BiH. Pitaju što nema mora: ne mogu ja 18 kilometara mora proširiti na 300, volio bih ja da imamo toliko obale - žali se Jovičić.

Sve će zvučati malo drugačije, poziva Jovičić na strpljenje, kada se tekst snimi uz muziku.

- To će biti još bolje. Ova se članica Komisije (Dragica Panjić Kačanski, op. aut.), koja je otpjevala na konferenciji, izgubila, malo distonirala u trećoj strofi, tamo oko Krajine, slušam, propade Krajina - kaže Jovičić.  

Baš kao što o zemlji govori himna, tako govori i način na koji je ona nastala. Nepravedno je u ovom trenutku tražiti mane predloženom tekstu, a vjerovatno nije najvažnije.

Autor: Global
Autor sjovicicslavuj | 28 Februar, 2009 | read_nums (426)

                         

Datum: 27.02.2009
Autor: Vesna Popović

BANJALUKA - Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, rekao je da je zabrinjavajuće da se u zahtjevima za promjenu Ustava BiH već duže vrijeme javljaju "sve glasniji, utopijski i nerealni zahtjevi" da se uspostavi model građanske države po mjeri samo jednog većinskog naroda.

"To bi značilo prevlast većine nad manjinom, diskriminaciju i potiskivanje kredibiliteta drugih", istakao je Kuzmanović u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS predstavljajući svoju deklaraciju o eventualnim ustavnim promjenama i o zaštiti interesa RS.

Kuzmanović, na čiju je inicijativu zakazana posebna sjednica, predstavio je u uvodnoj riječi sadržaj deklaracije u kojoj se, između ostalog, navodi da je osnovni princip bilo kakvih promjena ustavnopravnog uređenja BiH da se polazi od sadašnjeg stanja složenog državnog uređenja, da BiH bude uređena kao složena država, u kojoj je jedna jedinica RS.

"Neupitni su naziv, postojanje, teritorija i puni kapacitet ustavnih nadležnosti RS kao pravne, političke i ekonomske kategorije zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da BiH može biti samo složena država i da takav oblik državnog uređenja nigdje i nikada nije označen kao slabost i nestabilnost, jer više od 100 država u svijetu ima složenu strukturu i uspješne su zemlje.

On je podsjetio da je veći dio sarajevskog političkog kruga nezadovoljan dejtonskim rješenjima sa entitetskom strukturom BiH sve do danas nastojao da se na razne načine mijenja Ustav i da se transformiše uređenje BiH, od složene i decentralizovane u unitarnu državu koja bi podrazumijevala nestanak entiteta.

"Takvi zahtjevi u osnovi znače rušenje dejtonskih ustavnih rješenja i ovakvi pokušaji osuđeni su na propast, jer je RS odlučna da odbrani konstitutivni, nacionalni i kulturni identitet", rekao je on.

On je istakao da međunarodna zajednica podržava dejtonska rješenja i sugeriše mogućnost promjene Ustava BiH, koje se isključivo odnose na efikasnije funkcionisanje institucija vlasti BiH, standarde i zaštitu ljudskih prava i sloboda, a ne na promjenu unutrašnje entitetske strukture.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Đerić upozorio je da razgovore o ustavnim promjenama treba vratiti u institucije RS i BiH, ističući da u BiH nema promjena Ustava bez konsenzusa i dvotrećinske podrške poslanika u parlamentu BiH.

Poslanik SNSD-a Ilija Vujičić rekao je da nije problem Dejtonski sporazum, već "tvorevina zvana Federacija BiH".

"Svima je jasno, posebno sa ove vremenske distance, da je FBiH formirana da bi se ujedinili Hrvati i Muslimani u borbi protiv Srba", istakao je Vujičić, dodajući da BiH danas ne funkcioniše zato što je FBiH tada isključivo formirana radi vojnih potreba.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić rekao je da je za ovu stranku neprihvatljiva promjena člana 1 stava 3 Ustava BiH, koji definiše da je BiH sastavljena od RS i FBiH, ističući da bi svaka izmjena ovog člana stavila van snage Dejtonski mirovni sporazum na štetu RS.

Vasić je rekao da će SDS zatražiti da se u Ustav RS ugradi odredba prema kojoj bi se prije svake promjene Ustava građani RS o tome izjašnjavali na referendumu.

Poslanik SP-a Petar Đokić izrazio je zabrinutost zbog izjave lidera SDA Sulejmana Tihića, nakon neuspjelog sastanka trojice stranačkih lidera u Mostaru, koju su prenijeli pojedini mediji, a u kojoj se navodi da "ukoliko u BiH ne bude bilo dogovora preostaje nam rat".

"Niko nema pravo da zagovara sukob u BiH ukoliko se ne može postići dogovor o ustavnim promjenama u BiH", zaključio je Đokić.

Poslanik SDA Zinajda Hošić replicirala je Đokiću, navodeći da je nepotrebno prenositi bilo čije izjave u parlamentu RS "koje su mediji, vjerovatno, izvukli iz konteksta".

Poslanik SNSD-a Siniša Dodik smatra da bi formiranje distrikta na teritoriji grada Sarajeva bilo prihvatljivo rješenje, ali da u njegov sastav ne bi ulazio grad Istočno Sarajevo koji je integralni dio RS.

Na 18. posebnoj sjednici parlamenta bili su brojni gosti, među kojima su predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić, član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, te poslanici Slavko Jovičić i Drago Kalabić, kao i predstavnici pravosudnih organa i boračkih organizacija. Do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" poslanici nisu glasali o predloženoj deklaraciji predsjednika RS.

Ne spominje se distrikt Sarajevo

Rajko Kuzmanović je kazao da se u platformi nigdje ne spominje četvrta teritorijalna jedinica.

"Tu mislim na distrikt Sarajevo, niti dolazi u obzir bilo kakva regionalizacija na bazi ekonomskih regija'', kaže on i dodaje da distrikt Sarajevo ne može biti četvrta teritorijalna jedinica.

On je kazao da banjalučki dogovor političara ne obavezuje Narodnu skupštinu RS, ali da je sigurno da se četvrta teritorijalna jedinica, odnosno distrikt nigdje ne spominje u platformi.

Autor sjovicicslavuj | 27 Februar, 2009 | read_nums (462)

                           

Proteklih dana puno se prašine diglo nakon odabira konačne verzije teksta himne Bosne i Hercegovine. Na vijest o objavi konačne verzije himne (tekst uz već postojeću glazbu), mediji na srpskoj strani su se usijali od nezadovoljstva, hrvatski su ostali konsternirani i dijelom sarkastični, bošnjački su oprezno trijumfirali, a velike rasprave vode se na forumima.

Jedan od naših čitatelja obratio nam se mailom, otkrivajući ujedno i  verziju jednog drugog teksta himne koje je također bila na natječaju, radi usporedbe.

Ujedno je zabilježio i niz nedosljednosti i nepravilnosti, na koje ukazjemo.

Priča ide ovako:
 
Čin 1. POVJERENSTVO
 
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Povjerenstva za izbor teksta himne BiH, koju je predložilo Ministarstvo pravde BiH. U Povjerenstvo je imenovano 11 članova među kojima su po tri predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH: Adem Huskić, Slavko Jovičić, Martin Raguž, Hilmo Neimarlija, Branko Zrno i Drago Ljubičić, predstavnici Ministarstva kulture i sporta FBiH Abdulah Sidran i Mile Stojić, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a Ranka Ristojević i Predrag Bjelošević, te Brčko Distrikta BiH Dragica Panić-Kašanski.

Povjerenstvo će raspisati javni natječaj za izbor teksta himne BiH, a utvrđeni nagradni fond je 30.000 KM.

Izvještaj o radu Povjerenstvo će podnijeti Vijeću ministara najkasnije do 31. prosinca.

Čin 2. NATJEČAJ
 
 16.06.2008.- Javni natječaj za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine bit će objavljen tokom ovoga tjedna. Na konstituirajućoj sjednici Komisije za izbor teksta himne, koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autor, utvrđeni su uvjeti i tekst javnog natječaja.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine, a tekst na jezicima u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini piše se na muziku himne autora Dušana Šestića. Radovi se dostavljaju pod šifrom a Povjerenstvo može sugerirati autorima određene izmjene i dopune teksta.
Na prvoj sjednici Komisije za izbor himne, za predsjednika Komisije izabran je dr. Hilmo Neimarlija, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a za zamjenike Martin Raguž, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je izabrati najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine. Odabrani rad će biti nagrađen sa 30.000 KM.

Rok za dostavljanje prijava na natječaj 01.10.2008.
Pozivaju se svi zainteresirani građani da sudjeluju na natječaju i daju svoj prijedlog teksta buduće reprezentativne pjesme Bosne i Hercegovine.
... i bi Povjerenstvo, i objaviše nam konačno tekst nesuđene himne, ali ... ne lezi vraže ...

Čin 3. EH, TAJ INTERNET I FORUMAŠI, KO TO IZMISLI ?

Profesionalno razmišljanje sa portala Pincom:

1) dvije pjesme od dva autora spojene u jednu i dijele prvu nagradu – apsolutno kršenje uvjeta konkursa!

2) jedan od autora (Šestić), bio je i član komisije! – skandalozno, Šestić je praktično sam sebi dodijelio prvo mjesto!

3) u cijelom tekstu nema naziva države – sramotno i nedopustivo!

4) tekst je nepodnošljivo banalan, jeftin, bez snage i dubine

5) druga strofa je sadržajno besmislena i vještački nakalemljena

6) metrika u 3. strofi apsolutno pogrešna čime je strofa potpuno nepjevljiva

7) tekst je stilski stravičan, nepamtljiv, ne ulazi u uho

8) nedostaje tekst za 12 taktova muzike na kraju pjesme pa ponavljaju zadnja dva stiha

9) zbog svega ovoga, prijedlog komisije se mora poništiti i dostaviti novi.

Dodao bih pod 10) :

S ovim se nemamo što slagati ili ne slagati, ovo su činjenice. Samo me zanima, pošto se iz gornjeg vidi da su postigli tek još jedan skandal, hoće li objaviti i drugo i trećeplasirani tekst da parlament ima izbor, ili će ostati poslovično netransparentni.

Čin 4. ONI NEĆE, ALI HOĆEMO MI !

Evo prijedloga Povjerenstva, a i prijedloga običnog građanina čiji je rad završio u košu. Pozivamo i sve ostale građane da javno objave prijedloge koje su poslali na Konkurs. S poštovanjem !
.............................................................

@ Povjerenstvo ( @ Komisija ) - Konačna verzija himne BiH

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!
.................................................................

kalimero@ Pjesma koja se pojavljuje na forumima, kao prijedlog, radi usporedbe s onom koja je pobijedila

HIMNA BOSNE I HERCEGOVINE

Una Sava Drina,
more Jadrana,
Bosna i Hercegovina
vila Balkana.

Gordi stećak drevni,
nikao iz sna,
Bosna i Hercegovina
sva od prkosa.

Snježna kruna, zlatna njedra,
pleća kamena,
Bosna i Hercegovina
diva stamena.

Naprijed zemljo moja,
jedna jedina,
svojih kćeri i sinova,
svojih naroda!

Vječna naša Bosna i Hercegovina!
..............................................................
Naš portal ne želi umanjiti vrijednost uradaka sretnih (nagrađenih) autora, ali ne treba ni skrivati mišljenje narodnih masa.

Razmislite i sami o svemu...

25.02.2009.
monet.ba

*********************************

НАПОМЕНА: Немам намеру да полемишем са било киме, али невероватне лажи се пласирају на бројним порталима. Овде ћу поменути само једну. Аутор музике Химне БиХ је Душан Шестић и он није био члан Комисије за избор текста химне.

Комисија није била жири, нити се одлучивала за ово или оно?! Има она народна - "О укусима не вреди расправљати"! И она друга - "Сто људи - сто чуди"!

Јер, не постоји човек на овом свету ко би написао такав текст који би одговарао и Србима, и Бошњацима, и Хрватима, па и осталим националним мањинама у БиХ?!

Две ствари су само могуће - а) Имати химну; б)немати химну?!

Дакле, нема другог или треће пласираног текста...Овај несуђени аутор, који на сваком порталу кукумавчи и ламентира над својом несрећом што, ето, његов текст није добио подршку. Он треба да зна - да је једини његов текст био , да лично ја никада не бих дао свој глас за његове стихове. Нећу све да коментаришем, али никада више БиХ неће бити никоме пркосна!!! Само је рођена мајка сваког од нас - једна и једина и ништа више!!!

Још се не може ни претпоставити да ли ће Парламент БиХ, који једини одлучује о избору текста Химне БиХ и донети одлуку о томе. Све остало су само спекулације!!!

Славуј.

Autor sjovicicslavuj | 26 Februar, 2009 | read_nums (475)
                                       


Subota, 21 Veljača 2009 

SARAJEVO - Članovi Povjerenstva za izbor teksta himne BiH odabrali su djelo Dušana Šestića i Benjamina Isovića i predstavili ga javnosti. Prijedlog teksta himne bit će upućen Vijeću ministara BiH, a poslije će tekst razmatrati Parlament BiH. “Mislim da sam s glazbom i djelom teksta za himnu BiH dovoljno rekao. Osjećam veliku profesionalnu satisfakciju. Naša generacija treba biti zadovoljna, a ako generacije koje slijede prihvate ovu našu himnu kao svoju, to će biti veliki razlog da budem veoma sretan”, kazao je Šestić.

Akcent je na ljepoti BiH

Predsjedatelj povjerenstva Hilmo Neimarlija je kazao da je tekst rezultat kreativnog stapanja dvaju tekstova koji su bili na natječaju za tekst himne BiH. “Za osam mjeseci rada povjerenstva trebalo je uskladiti politički sadržaj teksta himne i dobiti estetski uvjerljiv njezin oblik. Uspjeli smo doći do rješenja zahvaljujući činjenici da su svi članovi povjerenstva dijelili vjeru u uspješan rezultat našega rada”, istaknuo je Neimarlija. Dodao je da je ovo veliki uspjeh, jer za predloženi tekst glasovali su svi članovi povjerenstva. Član povjerenstva i književnik Mile Stojić kazao je da ovaj trenutak ulazi u povijest. “Kao pisac nisam se mogao ponašati kao član žirija, jer ovo nije žiri, ovo je državno povjerenstvo. Neke himne govore o povijesti, a neke o ljepotama, i mi smo bacili akcent na ljepote BiH”, kaže Stojić.

Jovičić bio pesimističan

Član povjerenstva Slavko Jovičić poželio je da je on autor himne, jer ovo je povijesni trenutak za našu zemlju. “Na početku sam izražavao pesimizam i mislio sam da je nemoguće napisati tekst u kojem bi se prepoznala sva tri konstitutivna naroda i ostali građani”, pojasnio je Jovičić.

Dodao je da je ovo za njega bio najteži posao koji je radio u politici. Naime, sa zakašnjenjem od 50 dana povjerenstvo je došlo do prijedloga teksta himne, jer se na natječaj prijavilo 339 tekstova. Dvojica autora podijelit će nagradu od 30.000 maraka.

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2009 | read_nums (439)

                                           

БИЈЕЉИНА, 22. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је да ће, ако муџахедини туже БиХ, поднијети тужбу против оних који су муџахедине овдје довели.

Он је Срни рекао да посједује списак на којем је поред сваког имена муџахедина и име лица које је издало држављанство.

Јовичић сматра да је апсурд да муџахедини туже БиХ, која им је дала држављанства и да опет остану овдје.

"То је невиђена лакрдија која се може десити", истакао је Јовичић коментаришући најаве да би муџахедини могли да туже БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру због незаконитог одузимања држављанства.

Јовичић је навео да је од Тужилаштва БиХ тражио да се процесуирају лица која су муџахединима нелегално додјељивала држављанства и да је добио одговор да су сва та кривична дјела застарјела.

"Тражио сам да стране држављане, којима је одузето нелегално стечено држављанство, прво прцесуира Тужилаштво БиХ и да, ако постоји одговорност, издрже казну, па онда буду протјерани. Много важније од тога је и да се процесуирају домицилни муслимани који су им нелегално додјељивали држављанства", истакао је Јовичић.

Јовичић напомиње да муџахедини нису дошли у БиХ због држављанства него да се боре за исламску БиХ, истакавши да је ријеч о најгорим терористима и криминалцима који су на овим просторима нашли уточиште.

Он је нагласио да је доста пута покретао питање да Тужилаштво БиХ узме у разматрање предмете који се односе на злочине муџахедина и да на бази достављених доказа и чињеница подигне оптужнице против њих. Међутим, како каже, то никоме није било у интересу да уради.

"То показује да реформа у правосуђу није успјела. У више од 90 одсто предмета оптужени су Срби, нема предмета гдје су оптужени Бошњаци, а имамо евидентне доказе и предмети се већ налазе у Тужилаштву, али их нико не отвара", истакао је Јовичић.


Шеф Клуба Срба у Вијећу народа РС Сташа Кошарац рекао је Срни да је долазак муџахедина на просторе БиХ био дио званичне политике деструктивних пробошњачких политичких организација и њихових лидера из Сарајева.

Он сматра да ће они тужити БиХ, јер "имају адекватне савјетнике да то учине", али, како је рекао, прво на нивоу БиХ.

Према ријечима Кошарца, сасвим је јасно да је присуство муџахедина у протеклом рату изазвало одређене обавезе ратних политичких лидера бошњачког народа према њима и сасвим је логично да имају проблем.

"Очигледно је да су у вријеме рата, када су жељели да имплементирају своју замисао исламске БиХ, веома пуно обећавали тим истим борцима за исламску БиХ и данас се испостављају фактуре према њима", оцијенио је Кошарац.

Кошарац је истакао да грађани БиХ немају право да испаштају због ретроградних политика које су доминирале деведесетих година, те додао да су и у 21. вијеку у БиХ исти лидери који су заговарали довођење муџахедина.

Он је изразио незадовољство процесима који би требало да докажу да је српски народ страдао у БиХ, и истакао да се допринос Тужилаштва БиХ у том смислу манифестује на тајној вези са политичким руководством бошњачког народа, нарочито онима који су и данас на политичкој сцени.

"Ми у српском народу имамо аргументе који указују да су муџахедини дошли у БиХ да би остварили одређене пробошњачке и происламске идеје", напоменуо је Кошарац.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић тврди да муџахедини у БиХ стварају радикални ислам послије рата.

"Умјесто да им се суди, дају им се држављанства БиХ, што никада нису имали", истакао је Дукић.

Он каже да је Савез логораша РС тражио да се муџахединима суди, а не да буду протјерани, те да се међу 300 предмета који су предати налазе и муџахедини.

Дукић је истакао да нема правде и да је зато истрага о злочинима муџахедина које су починили над српским војницима и цивилима спора.

Комисија за ревизију држављанстава БиХ почела је да ради у марту 2006. године и, према неким процјенама, до сада је без држављанства остало око 1 000 страних држављана. Без пасоша је и неформални вођа муџахедина Абу Хамза, који још није протјеран. Он се тренутно налази у Имиграционом центру у Сарајеву.

Недавно су се у БиХ вратила и тројица Алжираца који су били у затвору Гвантанамо након терористичких напада на САД.

Према писању "Преса РС", који се позвао на добро обавијештене изворе из Министарства безбједности БиХ, бивши муџахедини, којима је Комисија за ревизију држављанства БиХ одузела пасоше намјеравају да туже БиХ пред Европским судом за људска права и траже вишемилионске одштете.

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2009 | read_nums (502)

Datum: 22.02.2009
Autor: V. Popović

BANJALUKA - Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražiće od direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirka Lujića i njegovog zamjenika Seada Liska, glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, te ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da bh. parlamentu objasne posljednja događanja u SIPA.

Razjasniti dešavanja u SIPA

Ovo je juče izjavio Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, ističući da će poslanici te stranke zatražiti hitno održavanje posebne sjednice ili da se u okviru redovne sjednice 3. marta otvori rasprava o najnovijim dešavanjima u SIPA i Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA su, bez znanja direktora Mirka Lujića, podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara i drugih lica iz RS zbog sumnje da su oštetili budžet RS i BiH za 145 miliona KM.

Jovićić je rekao da ministar Sadović treba da objasni kako je moguće paralelno funkcionisanje u SIPA, kojoj je on nadređen, i da li su mimo njegovog znanja rađene nelegalne stvari u toj instituciji. Takođe, navodi da je neophodno da se razjasni nelegalno podnošenje izvještaja od strane Dragana Lukača, pomoćnika direktora SIPA.

''I direktor SIPA Mirko Lujić treba da objasni parlamentu cijelu genezu događaja, jer kako je moguće da on kao prva ličnost SIPA i njegov zamjenik Sead Lisak budu zaobiđeni u cijeloj proceduri i da ne znaju šta radi Lukač", naveo je Jovičić.

On je rekao da od Barašina traže da objasni način na koji je predmet iz SIPA zaprimljen u Tužilaštvo i kako je moguće postojanje paralelnih sistema u SIPA i Tužilaštvu BiH.

''Barašin treba da objasni kako je moguće da predmet ovako osjetljive prirode kao što je krivična prijava protiv premijera RS i određenih ministara i ljudi iz poslovnog svijeta RS dobije takve dimenzije i ovako usloženu bezbjednosnu situaciju u zemlji dovede do usijanja'', naveo je Jovičić.

On je poručio da parlamentarci iz RS neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva da im se na sjednici parlamenta BiH razjasni šta se u SIPA događalo.

Drago Kalabić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatražio je od predsjedavajućeg Branka Zrna održavanje hitne sjednice Komisije, na kojoj bi bilo raspravljano o posljednjim događanjima u SIPA.

"Sastanak sam zatražio u ime svih članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost oba doma Parlamentarne skupštine BiH koji dolaze iz RS jer smatramo da je ovaj 'slučaj' nanio veliku štetu BiH. Na sastanku bi bili saslušani i čelnici SIPA kako bi se konačno utvrdilo o čemu se tu radi", rekao je Kalabić.

Dodao je da su dešavanja u SIPA nametnula pitanje provođenja zakonitosti, kao osnovnog postulata te službe.

Selman: Postoje paralelni organi

Džerard Selman, ministar pravde RS, najavio je da će tokom ove sedmice zahtijevati sastanak sa glavnim tužiocem Miloradom Barašinom kako bi otklonili određene nedoumice i sumnje koje su se pojavile u vezi s navodnim izvještajem koji je grupa radnika SIPA podnijela protiv premijera RS, određenih ministara i ljudi iz poslovnog svijeta RS.

"Mi smatramo da su predstavnici SIPA na nelegalan način predali dokumentaciju Tužilaštvu BiH i stoga smo izrazili svoju zabrinutost jer smo došli do saznanja da postoje paralelni organi u okviru institucija BiH, koji djeluju apsolutno suprotno zakonu i na štetu BiH, a ne u njenu korist", rekao je Selman.

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2009 | read_nums (432)

                 

Srna | 22.02.2009 

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić izjavio je da će, ako mudžahedini tuže BiH, podnijeti tužbu protiv onih koji su mudžahedine ovdje doveli.

On je rekao da posjeduje spisak na kojem je pored svakog imena mudžahedina i ime lica koje je izdalo državljanstvo. Jovičić smatra da je apsurd da mudžahedini tuže BiH, koja im je dala državljanstva, i da opet ostanu ovdje.

- To je neviđena lakrdija koja se može desiti - istakao je Jovičić komentarišući najave da bi mudžahedini mogli tužiti BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog oduzimanja državljanstva. Jovičić je naveo da je od Tužilaštva BiH tražio da se procesuiraju lica koja su mudžahedinima nelegalno dodijelila državljanstvo i da je dobio odgovor da su sva ta krivična djela zastarjela.

- Tražio sam da strane državljane, kojima je oduzeto nelegalno stečeno državljanstvo, prvo procesuira Tužilaštvo BiH i da, ako postoji odgovornost, izdrže kaznu, pa onda budu protjerani. Mnogo važnije od toga jeste i da se procesuiraju domicilni muslimani koji su im nelegalno dodijelili državljanstvo - istakao je Jovičić. On je naglasio da je često pokretao pitanje da Tužilaštvo BiH uzme u razmatranje predmete koji se odnose na zločine mudžahedina i da na bazi dostavljenih dokaza i činjenica podigne optužnice protiv njih. Međutim, kako kaže, nikome nije bilo u interesu da to uradi.

- Sve ovo pokazuje da reforma u pravosuđu nije uspjela. U više od 90 odsto predmeta optuženi su Srbi, nema predmeta gdje su optuženi Bošnjaci, a imamo evidentne dokaze i predmeti se već nalaze u Tužilaštvu, ali ih niko ne otvara - istakao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 21 Februar, 2009 | read_nums (489)
Recesija, koncesija, agresija, digresija, secesija, globalizacija….baš sve "srpske" riječi?!

                                              PIŠE Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Oni što bar nešto govore - kažu da je BiH zahvatila opasna ekonomska kriza! Pa šta? Zar se izolovano od ekonomske, mogla samo i stalno produkovati politička kriza. Oni što čute o svemu ovom, misle da su se samoizolovanošću spasili od ličnih trauma,  koje su uvijek kao prateća manifestacija samo izražene u  posledicama  neke krize. Ne, ovi drugi  nisu upravu. Oni su u još većoj krizi i  zabludi!

 Dakle, krizna vremena već i predugo traju i bar sad za sad im se ne nazire kraj. Danas u modernističkoj eri najsavremenijih tehničkih dostignuća još niko do sada nije, a ni u bližoj i daljnoj budućnosti i neće uspjeti da  involvira svoj patent – “Kako živjeti bez hrane"?! Vode hvala Bogu ima, medjutim, voda je još uvijek jeftin prirodni artikal, ali je ipak skuplja od mlijeka i to baš ovdje kod nas u BiH!

 Mnoge stvari i njihov razvoj  počinju mnogo prije samog finala, i traju mnogo duže nego što se to, na prvi pogled, vidi i šta se o tome misli.

Malo podsjećanje na nedavnu prošlost, jer bez prošlosti nema budućnosti. Sadašnjost  živimo i preživljavamo.  Bila je jedna država u kojoj je mnogo različitih naroda živjelo u “bratstvu i jedinstvu”, u izmišljenoj i neprirodnoj slozi i ljubavi, i sve to po isklišeiranoj matrici jedne ideologije!? U tom sistemu tzv. blagostanja, sklapale su se mnoge veze, nakon čega su se manifestovale u raznim kombinacijama i varijantama – i to porodične, ekonomske, sportske, estradne, kulturne... i sve se to sublimiralo u tragikomičnu floskulu – “Naše različitosti su prednost za srećniju budućnost”!? Evo, baš se čudim da nikome od zaslijepljenih umova i trustova mozgova, još tada,  nije na um palo da pretpostavi da će, upravo, naše nepomirljive različitosti dovesti do krvavog gradjanskog rata na prostorima skoro cijele tadašnje SFR Jugoslavije. Ima nekih “umnih” ljudi koji, nakon svega, služeči se naknadnom pameču uvidjaju da je komunizam bio najveći "afrodizijak" za izbijanje ratne kataklizme. Ratni vihor je za kratko vrijeme pokidao pola decenije gradjene veze na svim poljiima društvenog života, mada još niko ne zna zbog čega su te veze kasnije pukle?  A, pukle su kao prezrela lubenica na stolu medjunacionalne disharmonije u kontaminiranom prostoru mržnje i svih drugih zala.

 Naime, mnogi se i danas pitaju gdje su, i zbog čega su, prestale te “bratske” veze?! Da li su prestale u deceniji nakon smrti Josipa Broza ili one, zaista, nikada nisu iskreno ni stvarane, niti su gradjene na medjusobnom povjerenju, toleranciji, uvažavanju i na platformi “miroljubive koegzistencije” različitih naroda!  Teško će i istorija utvrditi ko je  baš u tom vremenu ili mnogo ranije, onako u dobro osmišljenom projektu vršio amputaciju države, koja je  u drugoj polovini dvadesetog vijeka po svim parametrima, bila  mnogima u svijetu za primjer  kao uzorna zemlja.   Kome za primjer? Nesvrstanim zemljama? Tek sad smo na početku priče. O kakvoj se zabludi radilo? Kako je bilo moguće okupiti veliki broj zemalja  i upravo ih svrstavanjem ugurati u Savez nesvrstanih. Zaključak je da svako svrstavanje, pa bilo ono na prvi pogled i korisno, na kraju izvjesnog vremena dovodi do isto tako svrstavanja i onih drugih  i kasnijih pregrupisavanja, iz jednog tora u drugi i eto idealne situacije za sukobe. Ko je koga tu izdao i prevario? Ko je napustio ideju “bratske ljubavi” i zajedničkog života svih naroda i narodnosti i to od Triglava, pa sve do Djevdjelije! Triglav je još na istom mjestu i nije ni "narastao", niti se "smanjio". Za Djevdjeliju ne znam šta se tamo dešava. Mladim generacijama koje ne pamte ništa iz tog vremena, mogu slobodno podvaliti i napisati da je Djevdjelija bila predgradje Višegrada?!  Zašto su se “bratski narodi” prestali da vole? A, jesu li se ikada i voljeli, pitanje je na koje je odgovor jednostavan.  NISU!

Činjenica  je da su  današnji političari  istovremeno, izuzetno,  i  više nego dobro potkovani  sa stanovišta informacija koje primaju i razmenjuju  sa spoljašnjim svijetom, i s druge strane, izuzetno individualistički programirani, odnosno čipovani  u svojim opredjeljenjima  da ubjedjuju, naš narod kaže i da lažu  i, s druge strane,  da odbijaju  svaku i pomisao da  budu  ubjedjivani  ili podložni  bilo kakvoj kritici od strane širokih i ojadjenih narodnih masa.. Razdvajanje te dvije činjenice u nesklad dovodi kompletnu hijerarhijsku neuskladjenost bipolarno različitih klasa – onih koje vladaju i onih sa kojima  se vlada . Bilo kakvo segmentarno odvajanje jednih od drugih u potpunosti razara društvene i sistemske veze o postojanju vlasti, sistema, organizacije i, u krajnjoj liniji, političkog establišmenta kodiranog u nomenklaturi najbogatijeg sloja društva.

 Zapravo, u ovim teškim i kriznim vremenima radi se o amortizovanju ogromnog nezadovoljstava najsironašnijih slojeva društva i sveopštem sludjivanju naroda pričom o globalizaciji i ekonomskom svjetskom kolapsu.  Ali, moramo se zapitati – kad u ovoj napaćenoj zemlji nije bilo kriznih vremena? A, bogami eno,  opasna ekonomska kriza prvo počela tamo  kod njih  u  razvijenim zemljama. Upravo su te zemlje najviše i doprinijele ovakvoj situaciji  i sad cijeli svijet su natjerali u akciju - "spašavaj se ko zna i umije"!?

I šta imamo danas? Imamo nikad prekinuto krizno vrijeme i neizvijesnost. Evo, iz svega se može zaključiti da se vrtimo u začaranom krugu i opet sa pitanjem - kad je to na ovim prostorima bilo izvjesnosti? Bilo je samo prividne uljuljkanosti u opštu bezbjednost svih, ali koja u svojoj suštini nikada nije dugotrajna bila.  Niz je pitanja koja se sama od sebe nameću. Starije generacije i jugonostalgičari bi se rado vratili u ona „dosadna“  stara vremena, kada je jedina istorijska promjena, bila snimanje partizanskih filmova u kojima se unaprijed znao vječiti pobjednik. Tako se unaprijed  znalo da će mala grupica  partizana i to uvijek  na spektakularan,  na mudar i strategijski perfektan način, u neravnopravnoj borbi, izvojevati sigurnu pobjedu protiv nadmoćnih  Nijemaca, četnika, ustaša i inih "izdajnika" svoje zemlje. Barem tako su u školama  učene mnoge  generacije. Je li to bila istina? Ne zna se, ali se zna da kroz vijekove istoriju pišu pobjednici!

 Danas je situacija mnogo složenija i turbolentnija. Na svu sreću rata više nema i najvažnije je da vlada mir! Medjutim, u kom  pravcu će aktuelne promene i neophodne reforme dalje  ići -  ne zna se, jer neizvesnost je jedina sigurna stvar na planeti, tako da ama baš niko na to ne može da utiče. Samo još nepopravljivi entuzijasti, zatim razni estetičari, te umjetnici traže u ovakvoj krizi  inspiraciju za svoja vrhunska umjetnička djela. Kriza se ne crta na platnu, ona je projektovana i vidljiva u svakom praznom ili polupraznom tanjiru na stolu običnog smrtnika. Kriza se, dakle, ispoljava u svim oblicima, pa čak i u svim medijima koji su samo puki statističari svakojakih društvenih stagnacija. Ljudski strahovi su po najprije krenuli od polupraznih kontejnera. Bilo je kakve takve nade sve dok je u njima bar po nešto otpada bilo, ali u ovoj krizi i oni su prazni. I gdje smo sad? Još smo na zemlji, iako bi mnogi poželjeli da, ako je to ikako moguće, živi uzlete na nebo. Ne zna se gdje bi bila veća gužva?! Jesu li sve ove turbolencije na površinu izbacile čak i ono što su ljudi mislili da to uopšte i nije moguće. A, sad se potvrdilo da jeste! Itekako! Gdje smo se to uputili? Znamo li cilj? Ne znaju ga čak ni umjetnici koji stvaraju svoja apstraktna djela i njima predvidjaju budućnost. Mnogo toga nestaje i odlazi iz naših sječanja i pamćenja. Nestaje mnogo toga  na ovoj našoj, ali  možda i na  drugim planetama?!

 Poruka bi bila – “Ne tumbaj, lomljivo”! Taj istorijski kontekst i vremenska odgovornost je nešto što je veliki izazov za sve nas, a pogotovo  za sve   one koji ne primaju nikakve savjete i onih koji ubjedjuju druge da je sve što je protiv njih, nešto što je najbolje na tržištu pomahnitale civilizacije, koju danas u ovo modernističko vrijeme zovu recesija!?

 I sasvim na kraju, hoćemo li preživjeti? Naravno da hoćemo!!! Republika Srpska - sigurno! Zalažem se da ne propadne ni Bosna i Hercegovina!
Autor sjovicicslavuj | 21 Februar, 2009 | read_nums (445)
                                         
Autor: S. Stambol | Foto:S. PAŠALIC | 21.02.2009. 

Građani mogu zapevati himnu
SARAJEVO - Komisija za izbor teksta himne BiH predstavila je u Sarajevu nakon osmomesečnog rada predlog teksta svečane pesme ove države. Tekst predstavlja kreativno stapanje dva teksta od 339 koji su pristigli na konkurs iz svih krajeva BiH, ali i iz inostranstva.

„Tekst himne je rezultat autorskog napora dvojice pesnika, Dušana Šestića, koji je i autor muzike, i Benjamina Isovića”, saopštio je na konferenciji za novinare Hilmo Neimarlija, predsedavajući Komisije za izbor teksta himne BiH.

Nakon više od decenije koliko BiH ima samo muziku himne, tako je završen nimalo lak i jednostavan zadatak članova Komisije koju su činili predstavnici oba doma Parlamenta BIH, te književnici i pesnici Mile Stojić, Abdulah Sidran, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, kao i etnomuzikolog Dragica Panić-Kašanski. Prema njihovom mišljenju, jučerašnje prezentovanje teksta je „čas koji ulazi u istoriju BiH”.

- Mi smo bacili akcenat na lepote naše zemlje i na sve njene krajeve i tekst je plod kompromisa, koji bi trebalo biti model i za lakše rešavanje brojnih drugih stvari u ovoj zemlji”, rekao je član Komisije i književnik Mile Stojić.

Član Komisije Slavko Jovičić nije skrivao zadovoljstvo postignutim rezultatom jer je na početku bio pesimista da je nemoguće doći do jedinstva oko ovako delikatne stvari, rekavši kako bi voleo „da je sam autor ove himne”.
- Na konkursu je bilo i neozbiljnih tekstova i plagijata poput prepisa teksta „Ostajte ovdje” Alekse Šantića. Vodili smo računa o svemu, o svakoj reči, da tekst bude prihvatljiv za sve građane i narode BiH i uveren sam da će naići na njihovu podršku, ako ne odmah, za mesec, za godinu sigurno hoće - rekao je Jovičić.

Prvu javnu interpretaciju izvela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragica Panić-Kašanski, nakon čega se novinarima obratio i jedan od autora teksta i autor muzike „intermeco” Banjalučanin Dušan Šestić.
- Mislim da sam s muzikom i tekstom himne dovoljno rekao, a lično osećam preveliku profesionalnu satisfakciju. Naša generacija treba biti zadovoljna, a ako tekst prihvate i mlade generacije biću veoma sretan - izjavio je Šestić. Autori Šestić i Benjamin Isović, inače sin pokojnog kralja sevdaha Safeta Isovića, podeliće predviđenu nagradu od 30.000 KM.

Usvojeni predlog teksta himne BiH u sveopštoj konfrontaciji i podeljenosti na političkoj sceni, ali i među građanima, nakon dugo vremena prva je stvar oko koje je postignut sveukupni međunacionalni, međustranački i stručni konsenzus u jedanaestočlanoj Komisiji za izbor teksta himne države BIH. Očekuje se sada podrška i Saveta ministara i Parlamenta BiH.

Autor sjovicicslavuj | 21 Februar, 2009 | read_nums (519)

                    

Datum: 20.02.2009

Autor: Mirza Čubro

SARAJEVO - Posebna komisija predlaže da tekst himne BiH bude kombinacija autorskih radova Dušana Šestića i Benjamina Isovića.

Prvi put otpjevana himna BiH

Saopštio je ovo juče predsjedavajući komisije za izbor teksta himne BiH Hilmo Neimarlija ujedno i predstavljajući javnosti izabrani tekst.

Predloženi tekst himne jučer je prvi put javno otpjevala etnomuzikolog Dragica Panić-Kašanski.

 "Dva teksta prispjela na konkurs sjedinjeni su u jedan koji je jednoglasno usvojen u komisiji. Uvjerni smo da će ovaj prijedlog prihvatiti Vijeće ministara BiH i parlament BiH, te da će naša svečana državna pjesma nakon više od desetljeća uz muziku dobiti i tekst", kazao je Neimarlija.

Dušan Šestić, koji je i autor muzike za himnu BiH, istakao je kako je izborom njegovog djela dobio najveću profesionalnu statisfakciju.

"Nadam se da će mlađi naraštaji ovaj tekst prihvatiti kao zajedničku himnu, a to će biti razlog da budem veoma srećan", rekao je Šestić koji će sa Benjaminom Isovićem podijeliti nagradu od 30.000 KM za najbolji autorski tekst himne.

Komisija za izbor teksta himne izabrala je dva prijedloga koji govore o prirodnim ljepotama zemlje. Mile Stojić, član komisije, naglasio je kako većina tekstova himni u svijetu govori o historiji ili prirodnim ljepotama.

"Istina je i da tekstovi himni nisu neka velika umjetnička djela. Mi smo odabrali prijedloge koji govore o našim prirodnim ljepotama. Mislim da je prijedlog teksta himne vrlo lijep i da će vrlo brzo biti prihvaćen od svih građana BiH", naglasio je Stojić.

Slavko Jovičić, takođe član komisije, rekao je da je od 339 pristiglih prijedloga bilo veoma teško izabrati politički korektan i estetiski dopadljiv prijedlog.

Jovičić je pojasnio kako su među prijedlozima bili i plagijati pjesama Alekse Šantića.

"Na početku ovog procesa bio sam pesimista. Bojao sam se da ćemo mi političari zakomplikovati stvari, ali odlučili smo da glavninu posla prepustimo stručnjacima koji su izabrali veoma dobar prijedlog. Uvjeren sam da će biti usvojen i da će ga građani prihvatiti kao svoj", dodao je Jovičić.

Prijedlog teksta himne BiH birala je komisija od 11 članova, koju je imenovao parlament BiH. U komisiji je šest poslanika i delegata Adem Huskić, Slavko Jovičić i Martin Raguž, Drago Ljubičić, Hilmo Neimarlija i Branko Zrno, te pet istaknutih kulturnih radnika Abdulah Sidran, Mile Stojić, Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Dragica Panić-Kašanski.

Hitna procedura

Komisija za izbor teksta himne usglašeni prijedlog dostavit će Vijeću ministara i parlamentu BiH na usvajanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Beriz Belkić potvrdio je da će tekst himne biti razmatran po hitnoj proceduri.

"Učinit ćemo sve da u najkraćem mogućem roku usvojimo tekst himne BiH, jer nema potrebe za odugovlačenjem tog posla", rekao je Belkić.

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2009 | read_nums (404)

                          

D. MAJSTOROVIĆ | 20.02.2009  

Spajanjem tekstova autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića nastao je prijedlog himne BiH, koji je u petak zvanično predstavljen javnosti.

O prijedlogu teksta prvo bi trebalo da se izjasni Savjet ministara BiH, a zatim i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Komisije za izbor teksta himne BiH, Hilmo Neimarlija, pojasnio je da put do ovog prijedloga nije bio nimalo lak, ali da su riječi svečane pjesme BiH, na kraju, rezultat zajedničkog rada i angažmana svih članova Komisije.

U prve tri strofe himne pominju se Bosna, Hercegovina i Krajina, dok je četvrta strofa svojevrsna poruka budućim pokoljenjima BiH.

Književnik i član Komisije Mile Stojić rekao je da je prijedlog teksta rezultat kompromisa i da je akcenat stavljen na ljepote BiH, uz uvažavanje svih sadržaja bitnih za BiH.

Član Komisije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić rekao je da je ovo bio jedan od najtežih poslova, jer je od samog početka bilo jasno da je gotovo nemoguća misija napisati nešto što će biti prhvatljivo za sve tri strane u BiH.

- Od 339 pristiglih prijedloga na konkurs za izbor teksta himne, tekstovi ove dvojice autora bili su jedino prihvatljivo rješenje, jer se u ostalima spominjalo sve ono čemu nije mjesto u jednoj svečanoj pjesmi. Ne treba ni govoriti da je tu bilo tekstova o navodnoj agresiji, Kulinu Banu, Stjepanu Kosači i ostalima - rekao je Jovičić.

Na pitanje da li je će nekog ovakav prijedlog teksta asocirati na tri entiteta, Jovičić je rekao da je to sada stvar parlamenta. Komisija je, prema njegovim riječima, uradila sve što je bilo u njenoj moći, a kako će to neko shvatiti, to je već pitanje za nekog drugog. Jovičić je istakao da će sigurno biti onih koji će pominjanje Krajine pogrešno protumačiti.

- Alternativa ovom jeste to da BiH uopšte nema tekst himne, jer zaista ne znam šta bi to moglo biti napisano po volji svih građana ove zemlje - zaključio je Jovičić.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da je i pri izboru teksta himne BiH pokazala da je u njoj sve naopako.

Tačnije, pojasnio je Popović, predloženi tekst najviše odgovara saveznoj državi, sastavljenoj upravo od tri republike, entiteta ili regije.

- Ta, nekakva buduća BiH već je dobila himnu, a sad ostaje samo to da se njeni zvaničnici dogovore oko unutrašnjeg uređenja. Ne bi bilo loše da politički establišment u Sarajevu posluša prijedlog predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika, pa da BiH uredi onako kako hoće njeni narodi, kao savez federalnih država - zaključio je Popović.

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2009 | read_nums (397)

                                 

САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић најавио је да ће затражити одржавање посебне сједнице Представничког дома на којој би било расправљано о функционисању институција БиХ.

Према његовим ријечима, чињеница да челне људе Сипе Мирка Лујића и Тужилаштва БиХ Милорада Барашина њихови подређени нису обавијестили о подношењу пријаве против предсједника Владе Републике Српске (РС) Милорада Додика и групе лица говори да проблема у функционисању ових институција система има.

"Неоспорно је да је једна група из Сипе подносећи Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против премијера РС без знања директора Сипе радила незаконито", рекао је Јовичић Срни.

Према његовим ријечима, ако директор Сипе не зна за шта раде његови подређени, онда се треба забринути каква је безбједност у БиХ.

"Такође, ако главни тужилац БиХ не зна ко је и на који начин примио предмет у Тужилаштву, питање је шта се ради и у овој институцији", додао је Јовичић.

Он истиче да Парламентарна скупштина БиХ преко ових проблема не смије да пређе.

"Моја је одговорност као посланика да видимо како функционишу институције БиХ" , рекао је Јовичић додавши да ће затражити да надлежни за стање у наведеним институцијама на сједници посланицима поднесу комплетан извјештај.

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2009 | read_nums (425)
                                         
САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА (СРНА) - Душан Шестић и Бењамин Исовић аутори су приједлога текста химне БиХ који је данас у Сарајеву јавности представила Комисија за избор текста химне.
 
Приједлог текста химне биће упућен на изјашњавање Савјету министара БиХ, а потом и Парламентарној скупштини БиХ.

Према ријечима предсједавајућег Комисије и делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Хилма Неимарлије, пут до избора и утврђивања приједлога текста химне није био ни лак ни једноставан.

Похваливши ангажман свих чланова Комисије коју су уз представника Парламентарне скупштине БиХ чинили и књижевници и један музиколог, Неимарлија је на конференцији за новинаре објаснио да је при избору вођено рачуна о политичком садржају текстова, али и естетским критеријумима.

"Успјех је, јер је приједлог текста химне који ће преко Савјета министара бити упућен Парламентарној скупштини заједнички приједлог свих чланова комисије", истакао је Неимарлија.

Књижевник и члан Комисије Миле Стојић рекао је да је приједлог текста резултат компромиса и да је акценат стављен на љепоте БиХ, уз уважавање свих садржаја битних за БиХ.

"Ниједна химна није велика умјетност", закључио је Стојић и изразио наду да ће овај приједлог текста прихватити сви грађани БиХ.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић рекао је да на почетку рада комисије није гајио оптимизам да ће између 339 пристиглих текстова бити могуће одабрати онај у коме се могу препознати сви конститутивни народи, али да се компромисом и великим трудом свих чланова дошло до рјешења.

Према његовим ријечима, у Комисији је вођена толерантна, конструктивна и људска расправа, а политичари су људима из струке препустили главну ријеч.

Члан Комисије и музиколог Драгица Панић-Кашански отпјевала је приједлог текста химне који представља комбинацију два најбоља текста чији су аутори Шестић и Исовић.

Бањалучки композитор Душан Шестић, аутор је музике химне коју је БиХ добила прије 11 година, истакао је да је за њега ово велика професионална сатисфакција.

"Ако младе генерације прихвате ову химну као своју, бићу лично веома срећан", рекао је Шестић.

Коаутори приједлога текста химне подијелиће награду од 30.000 КМ.

Комисију су чинили представници Парламентарне скупштине БиХ Адем Хускић, Славко Јовичић, Мартин Рагуж, Хилмо Неимарлија, Бранко Зрно и Драго Љубичић, представници Министарства културе и спорта Федерације БиХ Абдулах Сидран и Миле Стојић, представници Министарства просвјете и културе Републике Српске Ранко Рисојевић и Предраг Бјелошевић, те Драгица Панић-Кашански као представник Брчко Дистрикта БиХ. 
Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2009 | read_nums (435)

                                        

САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА (СРНА) - Душан Шестић и Бењамин Исовић аутори су приједлога текста химне БиХ, који је данас у Сарајеву представила Комисија за избор текста химне.

Срна преноси приједлог текста химне у цјелости:

ХИМНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Ти си свјетлост душе
Вјечне ватре плам,
Мајко наша земљо Босно
Теби припадам.

Дивно плаво небо
Херцеговине,
У срцу су твоје ријеке
Твоје планине.

Поносна и славна
Крајина предака,
Живјећеш у срцу нашем
Дов`јека.

Покољења твоја
Казују једно:
Ми идемо у будућност
Заједно!
Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2009 | read_nums (532)

SARAJEVO, 19.02.2009.

                 

Savet ministara i Predsedništvo ne znaju šta radi ministar spoljnih poslova, koji je otkazao sve ranije zakazane sastanke i „ispario" u SAD

NIKO NE ZNA GDE JE... Sven Alkalaj
 

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj iznenada je otkazao sve već ranije dogovorene sastanke i pre nekoliko dana bukvalno „ispario" iz BiH, a njegov „nestanak" se u zapadnim diplomatskim krugovima tumači kao skandalozan!

Prema informacijama kojima raspolaže Press RS, Alkalaj je naprasno otputovao u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, i to na poziv svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića, kako bi mu pomogao u lobiranju za novu rezoluciju američkog Kongresa, koja predviđa čvršće angažovanje SAD i ostanak OHR-a u BiH.

Špirić neobavešten

U kabinetima predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića ističu da oni nemaju informaciju gde se nalazi Alkalaj

- Ne znamo gde je ministar Alkalaj, niti šta on trenutno radi - rečeno je Pressu RS u ovim institucijama.

Odlično obavešteni izvor Pressa RS tvrdi da i Radmanoviću i Špiriću živci odavno „igraju" na spomen imena Svena Alkalaja, jer je šef diplomatije BiH svojom samovoljom već odavno pokazao da zastupa samo interese svog partijskog šefa Harisa Silajdžića.

- Posle službenog boravka u Zagrebu, gde je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o problemima Hrvatske i Slovenije (gotovo i ne dotičući se odnosa BiH i Hrvatske), Alkalaj je bez najave otputovao u SAD! Pored toga, već drugi put u kratkom vremenskom periodu otkazao je put u Mađarsku, što je izazvalo negodovanje zvanične Budimpešte - kaže sagovornik Pressa RS.

Jovičić: Ko će to da plati?

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić kaže da Alkalaj odavno ne obaveštava institucije BiH o svojim putovanjima.

- Parlamentarcima ne preostaje ništa drugo nego da prate sve američke TV stanice da bi dobili informacije o tome gde se Alkalaj nalazi. Ključno je pitanje gde je sada Alkalaj i da li je njegovo putovanje privatno ili službeno. Najvažnije je ko će to putovanje da plati. Čini se da će i u jednom i u drugom slučaju to biti građani BiH - kaže Jovičić.

Mađarska je, objašnjava naš izvor, jedna od zemalja koja potpuno podržava evroatlantske integracije BiH. Mađari podržavaju i kandidaturu BiH za nestalnu članicu Saveta bezbednosti, a osim toga, jedni su od prvih koji su ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU!

- To Alkalaju nije dovoljno, pa je otkazao put u Mađarsku i otišao u Ameriku da se bavi ko zna kakvim poslovima - kaže naš izvor.

Niko od naših sagovornika, međutim, nije mogao da potvrdi da li je Alkalaj na službenom putu. Postavlja se pitanje i ko će snositi troškove ministrovog putovanja u SAD.

Lobira protiv RS

Bahatost ministra Alkalaja je, kako saznajemo, poznata i najuticajnijim ambasadorima u BiH, koji su svesni da je taj čovek doneo više štete nego koristi ionako skromnim dometima bh. diplomatije. Zbog toga se sastaju s njim samo kada to ni na koji način ne mogu izbeći bez diplomatskog skandala. Alkalaj je, s druge strane, majstor za skandale. U proteklih mesec dana na sve moguće načine pokušavao je da onemogući odlazak u Vašington novoimenovanog ambasadora BiH u Americi Mitra Kujundžića.

- Kujundžić je dobio nalog da pre deset dana otputuje u SAD. Sve je bilo spremno, imao je avionsku kartu, a onda mu je iz Ministarstva spoljnih poslova stiglo obaveštenje da se njegov odlazak odlaže. Intervenisao je i predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Kujundžić je ipak na kraju otišao u Vašington, ali je ministar Alkalaj doneo odluku da će sve troškove u Americi ambasador lično snositi - kaže izvor Pressa RS!

On dodaje da Kujundžić, iz nekog razloga, smeta Alkalaju, koji je jedno vreme i sam bio ambasador u Vašingtonu.

- Zato se iz petnih žila upeo da spreči odlazak Kujundžića. Sadašnji ministar spoljnih poslova BiH, zajedno sa svojim partijskim šefom Harisom Silajdžićem, već godinama lobira po Americi, a cilj im je da što više rovare protiv Srpske i njenih nadležnosti - kaže izvor Pressa RS.

Ž. MARKOVIĆ

    My picture!

Kategorije

Arhiva