Slavko Jovičić -

BiH konačno dobiva himnu

Autor sjovicicslavuj | 26 Februar, 2009 | read_nums (602)
                                         


  Subota, 21 Veljača 2009 

  SARAJEVO - Članovi Povjerenstva za izbor teksta himne BiH odabrali su djelo Dušana Šestića i Benjamina Isovića i predstavili ga javnosti. Prijedlog teksta himne bit će upućen Vijeću ministara BiH, a poslije će tekst razmatrati Parlament BiH. “Mislim da sam s glazbom i djelom teksta za himnu BiH dovoljno rekao. Osjećam veliku profesionalnu satisfakciju. Naša generacija treba biti zadovoljna, a ako generacije koje slijede prihvate ovu našu himnu kao svoju, to će biti veliki razlog da budem veoma sretan”, kazao je Šestić.

  Akcent je na ljepoti BiH

  Predsjedatelj povjerenstva Hilmo Neimarlija je kazao da je tekst rezultat kreativnog stapanja dvaju tekstova koji su bili na natječaju za tekst himne BiH. “Za osam mjeseci rada povjerenstva trebalo je uskladiti politički sadržaj teksta himne i dobiti estetski uvjerljiv njezin oblik. Uspjeli smo doći do rješenja zahvaljujući činjenici da su svi članovi povjerenstva dijelili vjeru u uspješan rezultat našega rada”, istaknuo je Neimarlija. Dodao je da je ovo veliki uspjeh, jer za predloženi tekst glasovali su svi članovi povjerenstva. Član povjerenstva i književnik Mile Stojić kazao je da ovaj trenutak ulazi u povijest. “Kao pisac nisam se mogao ponašati kao član žirija, jer ovo nije žiri, ovo je državno povjerenstvo. Neke himne govore o povijesti, a neke o ljepotama, i mi smo bacili akcent na ljepote BiH”, kaže Stojić.

  Jovičić bio pesimističan

  Član povjerenstva Slavko Jovičić poželio je da je on autor himne, jer ovo je povijesni trenutak za našu zemlju. “Na početku sam izražavao pesimizam i mislio sam da je nemoguće napisati tekst u kojem bi se prepoznala sva tri konstitutivna naroda i ostali građani”, pojasnio je Jovičić.

  Dodao je da je ovo za njega bio najteži posao koji je radio u politici. Naime, sa zakašnjenjem od 50 dana povjerenstvo je došlo do prijedloga teksta himne, jer se na natječaj prijavilo 339 tekstova. Dvojica autora podijelit će nagradu od 30.000 maraka.


  My picture!

Kategorije

Arhiva