Slavko Jovičić -

Jovičić: Slušam, propade Krajina. Zašto u himni nemamo more?

Autor sjovicicslavuj | 28 Februar, 2009 | read_nums (656)

  Foto: Arhiv
   
   28.02.2009.
                                
  Zašto u himni nemamo more?
   
  Baš kao što o zemlji govori himna, tako govori i način na koji je ona nastala...

  Koliko je posao stvaranja himne Bosne i Hercegovine bio težak, govori i to da se Komisija za izbor teksta himne Parlamenta BiH umalo nije raspala.

  Problema i nesuglasica bilo je mnogo, a asocijacije su bile nebrojene. Primjera radi, polemika se vodila zbog riječi "sloga" koja je bila u jednom od tekstova. Izbačena je i zamijenjena jer bi predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda mogla asocirati na krilaticu "Samo sloga Srbina spašava". Tekstovi su bili prilično iskasapljeni, pa je na kraju u pojedinim strofama ostalo vrlo malo autorskog.

  Koliko je izbor težak posao, požalio se i Slavko Jovičić Slavuj, član Komisije. Kaže kako više nikada ne bi prihvatio sličan angažman.

  - Stvarno ne znam hoće li ovo proći, hoće li se neko buniti. Svi komentarišu: Što Krajina, kakva Hercegovina, što nije zajedno BiH. Pitaju što nema mora: ne mogu ja 18 kilometara mora proširiti na 300, volio bih ja da imamo toliko obale - žali se Jovičić.

  Sve će zvučati malo drugačije, poziva Jovičić na strpljenje, kada se tekst snimi uz muziku.

  - To će biti još bolje. Ova se članica Komisije (Dragica Panjić Kačanski, op. aut.), koja je otpjevala na konferenciji, izgubila, malo distonirala u trećoj strofi, tamo oko Krajine, slušam, propade Krajina - kaže Jovičić.  

  Baš kao što o zemlji govori himna, tako govori i način na koji je ona nastala. Nepravedno je u ovom trenutku tražiti mane predloženom tekstu, a vjerovatno nije najvažnije.

  Autor: Global

  My picture!

Kategorije

Arhiva