Slavko Jovičić -

Kuzmanović: BiH ne može biti po mjeri jednog naroda

Autor sjovicicslavuj | 28 Februar, 2009 | read_nums (548)

                           

  Datum: 27.02.2009
  Autor: Vesna Popović

  BANJALUKA - Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, rekao je da je zabrinjavajuće da se u zahtjevima za promjenu Ustava BiH već duže vrijeme javljaju "sve glasniji, utopijski i nerealni zahtjevi" da se uspostavi model građanske države po mjeri samo jednog većinskog naroda.

  "To bi značilo prevlast većine nad manjinom, diskriminaciju i potiskivanje kredibiliteta drugih", istakao je Kuzmanović u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS predstavljajući svoju deklaraciju o eventualnim ustavnim promjenama i o zaštiti interesa RS.

  Kuzmanović, na čiju je inicijativu zakazana posebna sjednica, predstavio je u uvodnoj riječi sadržaj deklaracije u kojoj se, između ostalog, navodi da je osnovni princip bilo kakvih promjena ustavnopravnog uređenja BiH da se polazi od sadašnjeg stanja složenog državnog uređenja, da BiH bude uređena kao složena država, u kojoj je jedna jedinica RS.

  "Neupitni su naziv, postojanje, teritorija i puni kapacitet ustavnih nadležnosti RS kao pravne, političke i ekonomske kategorije zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Kuzmanović.

  On je istakao da BiH može biti samo složena država i da takav oblik državnog uređenja nigdje i nikada nije označen kao slabost i nestabilnost, jer više od 100 država u svijetu ima složenu strukturu i uspješne su zemlje.

  On je podsjetio da je veći dio sarajevskog političkog kruga nezadovoljan dejtonskim rješenjima sa entitetskom strukturom BiH sve do danas nastojao da se na razne načine mijenja Ustav i da se transformiše uređenje BiH, od složene i decentralizovane u unitarnu državu koja bi podrazumijevala nestanak entiteta.

  "Takvi zahtjevi u osnovi znače rušenje dejtonskih ustavnih rješenja i ovakvi pokušaji osuđeni su na propast, jer je RS odlučna da odbrani konstitutivni, nacionalni i kulturni identitet", rekao je on.

  On je istakao da međunarodna zajednica podržava dejtonska rješenja i sugeriše mogućnost promjene Ustava BiH, koje se isključivo odnose na efikasnije funkcionisanje institucija vlasti BiH, standarde i zaštitu ljudskih prava i sloboda, a ne na promjenu unutrašnje entitetske strukture.

  Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Đerić upozorio je da razgovore o ustavnim promjenama treba vratiti u institucije RS i BiH, ističući da u BiH nema promjena Ustava bez konsenzusa i dvotrećinske podrške poslanika u parlamentu BiH.

  Poslanik SNSD-a Ilija Vujičić rekao je da nije problem Dejtonski sporazum, već "tvorevina zvana Federacija BiH".

  "Svima je jasno, posebno sa ove vremenske distance, da je FBiH formirana da bi se ujedinili Hrvati i Muslimani u borbi protiv Srba", istakao je Vujičić, dodajući da BiH danas ne funkcioniše zato što je FBiH tada isključivo formirana radi vojnih potreba.

  Poslanik SDS-a Božidar Vasić rekao je da je za ovu stranku neprihvatljiva promjena člana 1 stava 3 Ustava BiH, koji definiše da je BiH sastavljena od RS i FBiH, ističući da bi svaka izmjena ovog člana stavila van snage Dejtonski mirovni sporazum na štetu RS.

  Vasić je rekao da će SDS zatražiti da se u Ustav RS ugradi odredba prema kojoj bi se prije svake promjene Ustava građani RS o tome izjašnjavali na referendumu.

  Poslanik SP-a Petar Đokić izrazio je zabrinutost zbog izjave lidera SDA Sulejmana Tihića, nakon neuspjelog sastanka trojice stranačkih lidera u Mostaru, koju su prenijeli pojedini mediji, a u kojoj se navodi da "ukoliko u BiH ne bude bilo dogovora preostaje nam rat".

  "Niko nema pravo da zagovara sukob u BiH ukoliko se ne može postići dogovor o ustavnim promjenama u BiH", zaključio je Đokić.

  Poslanik SDA Zinajda Hošić replicirala je Đokiću, navodeći da je nepotrebno prenositi bilo čije izjave u parlamentu RS "koje su mediji, vjerovatno, izvukli iz konteksta".

  Poslanik SNSD-a Siniša Dodik smatra da bi formiranje distrikta na teritoriji grada Sarajeva bilo prihvatljivo rješenje, ali da u njegov sastav ne bi ulazio grad Istočno Sarajevo koji je integralni dio RS.

  Na 18. posebnoj sjednici parlamenta bili su brojni gosti, među kojima su predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić, član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, te poslanici Slavko Jovičić i Drago Kalabić, kao i predstavnici pravosudnih organa i boračkih organizacija. Do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" poslanici nisu glasali o predloženoj deklaraciji predsjednika RS.

  Ne spominje se distrikt Sarajevo

  Rajko Kuzmanović je kazao da se u platformi nigdje ne spominje četvrta teritorijalna jedinica.

  "Tu mislim na distrikt Sarajevo, niti dolazi u obzir bilo kakva regionalizacija na bazi ekonomskih regija'', kaže on i dodaje da distrikt Sarajevo ne može biti četvrta teritorijalna jedinica.

  On je kazao da banjalučki dogovor političara ne obavezuje Narodnu skupštinu RS, ali da je sigurno da se četvrta teritorijalna jedinica, odnosno distrikt nigdje ne spominje u platformi.


  My picture!

Kategorije

Arhiva