Slavko Jovičić -

JOVIČIĆ: Tužiću one koji su mudžahedinima dodijelili državljanstvo BiH

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2009 | read_nums (540)

                   

  Srna | 22.02.2009 

  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić izjavio je da će, ako mudžahedini tuže BiH, podnijeti tužbu protiv onih koji su mudžahedine ovdje doveli.

  On je rekao da posjeduje spisak na kojem je pored svakog imena mudžahedina i ime lica koje je izdalo državljanstvo. Jovičić smatra da je apsurd da mudžahedini tuže BiH, koja im je dala državljanstva, i da opet ostanu ovdje.

  - To je neviđena lakrdija koja se može desiti - istakao je Jovičić komentarišući najave da bi mudžahedini mogli tužiti BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog oduzimanja državljanstva. Jovičić je naveo da je od Tužilaštva BiH tražio da se procesuiraju lica koja su mudžahedinima nelegalno dodijelila državljanstvo i da je dobio odgovor da su sva ta krivična djela zastarjela.

  - Tražio sam da strane državljane, kojima je oduzeto nelegalno stečeno državljanstvo, prvo procesuira Tužilaštvo BiH i da, ako postoji odgovornost, izdrže kaznu, pa onda budu protjerani. Mnogo važnije od toga jeste i da se procesuiraju domicilni muslimani koji su im nelegalno dodijelili državljanstvo - istakao je Jovičić. On je naglasio da je često pokretao pitanje da Tužilaštvo BiH uzme u razmatranje predmete koji se odnose na zločine mudžahedina i da na bazi dostavljenih dokaza i činjenica podigne optužnice protiv njih. Međutim, kako kaže, nikome nije bilo u interesu da to uradi.

  - Sve ovo pokazuje da reforma u pravosuđu nije uspjela. U više od 90 odsto predmeta optuženi su Srbi, nema predmeta gdje su optuženi Bošnjaci, a imamo evidentne dokaze i predmeti se već nalaze u Tužilaštvu, ali ih niko ne otvara - istakao je Jovičić.


  My picture!

Kategorije

Arhiva