Slavko Jovičić -

POTRAGA ZA ALKALAJEM!

Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2009 | read_nums (680)

  SARAJEVO, 19.02.2009.

                   

  Savet ministara i Predsedništvo ne znaju šta radi ministar spoljnih poslova, koji je otkazao sve ranije zakazane sastanke i „ispario" u SAD

  NIKO NE ZNA GDE JE... Sven Alkalaj
   

  Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj iznenada je otkazao sve već ranije dogovorene sastanke i pre nekoliko dana bukvalno „ispario" iz BiH, a njegov „nestanak" se u zapadnim diplomatskim krugovima tumači kao skandalozan!

  Prema informacijama kojima raspolaže Press RS, Alkalaj je naprasno otputovao u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, i to na poziv svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića, kako bi mu pomogao u lobiranju za novu rezoluciju američkog Kongresa, koja predviđa čvršće angažovanje SAD i ostanak OHR-a u BiH.

  Špirić neobavešten

  U kabinetima predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića ističu da oni nemaju informaciju gde se nalazi Alkalaj

  - Ne znamo gde je ministar Alkalaj, niti šta on trenutno radi - rečeno je Pressu RS u ovim institucijama.

  Odlično obavešteni izvor Pressa RS tvrdi da i Radmanoviću i Špiriću živci odavno „igraju" na spomen imena Svena Alkalaja, jer je šef diplomatije BiH svojom samovoljom već odavno pokazao da zastupa samo interese svog partijskog šefa Harisa Silajdžića.

  - Posle službenog boravka u Zagrebu, gde je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o problemima Hrvatske i Slovenije (gotovo i ne dotičući se odnosa BiH i Hrvatske), Alkalaj je bez najave otputovao u SAD! Pored toga, već drugi put u kratkom vremenskom periodu otkazao je put u Mađarsku, što je izazvalo negodovanje zvanične Budimpešte - kaže sagovornik Pressa RS.

  Jovičić: Ko će to da plati?

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić kaže da Alkalaj odavno ne obaveštava institucije BiH o svojim putovanjima.

  - Parlamentarcima ne preostaje ništa drugo nego da prate sve američke TV stanice da bi dobili informacije o tome gde se Alkalaj nalazi. Ključno je pitanje gde je sada Alkalaj i da li je njegovo putovanje privatno ili službeno. Najvažnije je ko će to putovanje da plati. Čini se da će i u jednom i u drugom slučaju to biti građani BiH - kaže Jovičić.

  Mađarska je, objašnjava naš izvor, jedna od zemalja koja potpuno podržava evroatlantske integracije BiH. Mađari podržavaju i kandidaturu BiH za nestalnu članicu Saveta bezbednosti, a osim toga, jedni su od prvih koji su ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU!

  - To Alkalaju nije dovoljno, pa je otkazao put u Mađarsku i otišao u Ameriku da se bavi ko zna kakvim poslovima - kaže naš izvor.

  Niko od naših sagovornika, međutim, nije mogao da potvrdi da li je Alkalaj na službenom putu. Postavlja se pitanje i ko će snositi troškove ministrovog putovanja u SAD.

  Lobira protiv RS

  Bahatost ministra Alkalaja je, kako saznajemo, poznata i najuticajnijim ambasadorima u BiH, koji su svesni da je taj čovek doneo više štete nego koristi ionako skromnim dometima bh. diplomatije. Zbog toga se sastaju s njim samo kada to ni na koji način ne mogu izbeći bez diplomatskog skandala. Alkalaj je, s druge strane, majstor za skandale. U proteklih mesec dana na sve moguće načine pokušavao je da onemogući odlazak u Vašington novoimenovanog ambasadora BiH u Americi Mitra Kujundžića.

  - Kujundžić je dobio nalog da pre deset dana otputuje u SAD. Sve je bilo spremno, imao je avionsku kartu, a onda mu je iz Ministarstva spoljnih poslova stiglo obaveštenje da se njegov odlazak odlaže. Intervenisao je i predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Kujundžić je ipak na kraju otišao u Vašington, ali je ministar Alkalaj doneo odluku da će sve troškove u Americi ambasador lično snositi - kaže izvor Pressa RS!

  On dodaje da Kujundžić, iz nekog razloga, smeta Alkalaju, koji je jedno vreme i sam bio ambasador u Vašingtonu.

  - Zato se iz petnih žila upeo da spreči odlazak Kujundžića. Sadašnji ministar spoljnih poslova BiH, zajedno sa svojim partijskim šefom Harisom Silajdžićem, već godinama lobira po Americi, a cilj im je da što više rovare protiv Srpske i njenih nadležnosti - kaže izvor Pressa RS.

  Ž. MARKOVIĆ


  My picture!

Kategorije

Arhiva