Slavko Jovičić -

JOVIČIĆ: Tužiću one koji su mudžahedinima dodijelili državljanstvo BiH

Autor sjovicicslavuj | 22 Februar, 2009 | read_nums (581)

                                             

  БИЈЕЉИНА, 22. ФЕБРУАРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је да ће, ако муџахедини туже БиХ, поднијети тужбу против оних који су муџахедине овдје довели.

  Он је Срни рекао да посједује списак на којем је поред сваког имена муџахедина и име лица које је издало држављанство.

  Јовичић сматра да је апсурд да муџахедини туже БиХ, која им је дала држављанства и да опет остану овдје.

  "То је невиђена лакрдија која се може десити", истакао је Јовичић коментаришући најаве да би муџахедини могли да туже БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру због незаконитог одузимања држављанства.

  Јовичић је навео да је од Тужилаштва БиХ тражио да се процесуирају лица која су муџахединима нелегално додјељивала држављанства и да је добио одговор да су сва та кривична дјела застарјела.

  "Тражио сам да стране држављане, којима је одузето нелегално стечено држављанство, прво прцесуира Тужилаштво БиХ и да, ако постоји одговорност, издрже казну, па онда буду протјерани. Много важније од тога је и да се процесуирају домицилни муслимани који су им нелегално додјељивали држављанства", истакао је Јовичић.

  Јовичић напомиње да муџахедини нису дошли у БиХ због држављанства него да се боре за исламску БиХ, истакавши да је ријеч о најгорим терористима и криминалцима који су на овим просторима нашли уточиште.

  Он је нагласио да је доста пута покретао питање да Тужилаштво БиХ узме у разматрање предмете који се односе на злочине муџахедина и да на бази достављених доказа и чињеница подигне оптужнице против њих. Међутим, како каже, то никоме није било у интересу да уради.

  "То показује да реформа у правосуђу није успјела. У више од 90 одсто предмета оптужени су Срби, нема предмета гдје су оптужени Бошњаци, а имамо евидентне доказе и предмети се већ налазе у Тужилаштву, али их нико не отвара", истакао је Јовичић.


  Шеф Клуба Срба у Вијећу народа РС Сташа Кошарац рекао је Срни да је долазак муџахедина на просторе БиХ био дио званичне политике деструктивних пробошњачких политичких организација и њихових лидера из Сарајева.

  Он сматра да ће они тужити БиХ, јер "имају адекватне савјетнике да то учине", али, како је рекао, прво на нивоу БиХ.

  Према ријечима Кошарца, сасвим је јасно да је присуство муџахедина у протеклом рату изазвало одређене обавезе ратних политичких лидера бошњачког народа према њима и сасвим је логично да имају проблем.

  "Очигледно је да су у вријеме рата, када су жељели да имплементирају своју замисао исламске БиХ, веома пуно обећавали тим истим борцима за исламску БиХ и данас се испостављају фактуре према њима", оцијенио је Кошарац.

  Кошарац је истакао да грађани БиХ немају право да испаштају због ретроградних политика које су доминирале деведесетих година, те додао да су и у 21. вијеку у БиХ исти лидери који су заговарали довођење муџахедина.

  Он је изразио незадовољство процесима који би требало да докажу да је српски народ страдао у БиХ, и истакао да се допринос Тужилаштва БиХ у том смислу манифестује на тајној вези са политичким руководством бошњачког народа, нарочито онима који су и данас на политичкој сцени.

  "Ми у српском народу имамо аргументе који указују да су муџахедини дошли у БиХ да би остварили одређене пробошњачке и происламске идеје", напоменуо је Кошарац.

  Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић тврди да муџахедини у БиХ стварају радикални ислам послије рата.

  "Умјесто да им се суди, дају им се држављанства БиХ, што никада нису имали", истакао је Дукић.

  Он каже да је Савез логораша РС тражио да се муџахединима суди, а не да буду протјерани, те да се међу 300 предмета који су предати налазе и муџахедини.

  Дукић је истакао да нема правде и да је зато истрага о злочинима муџахедина које су починили над српским војницима и цивилима спора.

  Комисија за ревизију држављанстава БиХ почела је да ради у марту 2006. године и, према неким процјенама, до сада је без држављанства остало око 1 000 страних држављана. Без пасоша је и неформални вођа муџахедина Абу Хамза, који још није протјеран. Он се тренутно налази у Имиграционом центру у Сарајеву.

  Недавно су се у БиХ вратила и тројица Алжираца који су били у затвору Гвантанамо након терористичких напада на САД.

  Према писању "Преса РС", који се позвао на добро обавијештене изворе из Министарства безбједности БиХ, бивши муџахедини, којима је Комисија за ревизију држављанства БиХ одузела пасоше намјеравају да туже БиХ пред Европским судом за људска права и траже вишемилионске одштете.


  My picture!

Kategorije

Arhiva