Slavko Jovičić -

ПРЕДСТАВЉЕН ПРИЈЕДЛОГ ТЕКСТА ХИМНЕ БиХ

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2009 | read_nums (559)
                                           
  САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА (СРНА) - Душан Шестић и Бењамин Исовић аутори су приједлога текста химне БиХ који је данас у Сарајеву јавности представила Комисија за избор текста химне.
   
  Приједлог текста химне биће упућен на изјашњавање Савјету министара БиХ, а потом и Парламентарној скупштини БиХ.

  Према ријечима предсједавајућег Комисије и делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Хилма Неимарлије, пут до избора и утврђивања приједлога текста химне није био ни лак ни једноставан.

  Похваливши ангажман свих чланова Комисије коју су уз представника Парламентарне скупштине БиХ чинили и књижевници и један музиколог, Неимарлија је на конференцији за новинаре објаснио да је при избору вођено рачуна о политичком садржају текстова, али и естетским критеријумима.

  "Успјех је, јер је приједлог текста химне који ће преко Савјета министара бити упућен Парламентарној скупштини заједнички приједлог свих чланова комисије", истакао је Неимарлија.

  Књижевник и члан Комисије Миле Стојић рекао је да је приједлог текста резултат компромиса и да је акценат стављен на љепоте БиХ, уз уважавање свих садржаја битних за БиХ.

  "Ниједна химна није велика умјетност", закључио је Стојић и изразио наду да ће овај приједлог текста прихватити сви грађани БиХ.

  Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић рекао је да на почетку рада комисије није гајио оптимизам да ће између 339 пристиглих текстова бити могуће одабрати онај у коме се могу препознати сви конститутивни народи, али да се компромисом и великим трудом свих чланова дошло до рјешења.

  Према његовим ријечима, у Комисији је вођена толерантна, конструктивна и људска расправа, а политичари су људима из струке препустили главну ријеч.

  Члан Комисије и музиколог Драгица Панић-Кашански отпјевала је приједлог текста химне који представља комбинацију два најбоља текста чији су аутори Шестић и Исовић.

  Бањалучки композитор Душан Шестић, аутор је музике химне коју је БиХ добила прије 11 година, истакао је да је за њега ово велика професионална сатисфакција.

  "Ако младе генерације прихвате ову химну као своју, бићу лично веома срећан", рекао је Шестић.

  Коаутори приједлога текста химне подијелиће награду од 30.000 КМ.

  Комисију су чинили представници Парламентарне скупштине БиХ Адем Хускић, Славко Јовичић, Мартин Рагуж, Хилмо Неимарлија, Бранко Зрно и Драго Љубичић, представници Министарства културе и спорта Федерације БиХ Абдулах Сидран и Миле Стојић, представници Министарства просвјете и културе Републике Српске Ранко Рисојевић и Предраг Бјелошевић, те Драгица Панић-Кашански као представник Брчко Дистрикта БиХ. 

  My picture!

Kategorije

Arhiva