Slavko Jovičić -

Amnestirani saučesnici

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (409)
                             
  D. MAJSTOROVIĆ | 01.03.2009 

  Zastara i opšta amnestija spasili su desetine službenika federalnog i kantonalnih MUP-ova od krivičnog gonjenja zbog nezakonite naturalizacije lica iz islamskih zemalja.

   Ovo je "Fokusu" rekao portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, navodeći da je to jedini razlog zbog kojeg do sada niko od onih čiji su potpisi na spornim rješenjima o prijemu u državljanstvo BiH nije procesuiran.

     Boris Grubešić

  - Ako je neko mislio da ih pozove na odgovornost, trebalo je to da uradi od 1996. do 2000. godine. Da su se u tom periodu pravosudni organi RS i FBiH odlučili na taj korak, službenici čiji su potpisi na spornim rješenjima mogli su da odgovaraju zbog zloupotrebe službenog položaja ili nekog drugog krivičnog djela - dodao je Grubešić, napominjući da je većina spornih rješenja izdata od 1992. do kraja 1995. godine.

  Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine, pored izvještaja o oduzetim državljanstvima, Tužilaštvu BiH je dostavila i izvještaj o licima koja su zloupotrijebila službeni položaj i izdala rješenja o naturalizaciji velikog broja islamskih "svetih ratnika", među kojima su i neki od najmračnijih terorista današnjice.

  Ismet Dahić sa ratnim saradnicima             Bakir Alispahić              Boriša Arnaut
   
                                        
              Mirsad Srebreniković             Muderiz Nezim Halilović
   

  Na rješenjima o prijemu u državljanstvo, tvrdi "Fokusov" izvor, nalaze se potpisi Mirsade Žutić-Beganović, Ismeta Dahića, Bakira Alispahića, Boriše Arnauta, Mirsada Srebrenikovića, Nezima Halilovića, Alije Delimustafića i drugih.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, takođe je nedavno rekao da posjeduje spisak lica koja su na nezakonit način omogućila prijem u državljanstvo BiH. On je istakao da bi ta lica trebalo da odgovaraju ukoliko mudžahedini zaista tuže BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako su i najavili.

  - Zar treba RS da plaća odštetu tim mudžahedinima, jer im je, kako oni tvrde, državljanstvo nezakonito oduzeto? Pa, ti ljudi su došli u BiH da nas ubijaju. Jesmo li to mi sad obavezni da platimo sopstveno ubistvo - zapitao je Jovičić.

  Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala dr Darko Trifunović naveo je da su i danas na vrlo visokim položajima mnogi od tih koji su devedesetih godina učestvovali u dovođenju i naturalizacji mudžahedina. On je upozorio da u ovoj priči nikako ne smije da se zaboravi uloga i današnjeg ministra spoljnih poslova BiH, Svena Alkalaja, bivšeg pomoćnika ministra spoljnih poslova Ivice Mišića, nekadašnjeg ambasadora BiH u SAD Muhameda Šaćirbegovića...

    Muhamed Šačirbegović  

  - Kao prvi sekretar Misije BiH pri UN u Njujorku, svojim očima sam vidio naređenje bošnjačkog ratnog vođe Alije Izetbegovića da se "izvornim Bošnjacima iz Sandžaka, Plava i Gusinja" dodijeli državljanstvo BiH. Takvih uputstava o prijemu u državljanstvo BiH lica iz islamskih zemalja bilo je u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta - dodao je Trifunović.

              Darko Trifunović    

  On je istakao da je većina tih lica u međuvremenu zaista i stekla pravo na državljanstvo BiH, a da se i ne govori o tome da su ovdje stekli porodicu, tako da bi njihovo protjerivanje bilo kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. Svega su toga, navodi on, svjesni nadležni u Sarajevu. Pitanje je samo, rekao je on, kome će račun biti ispostavljen.

  Komisija obmanjena

  Dr Darko Trifunović navodi da je Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji od početka bila obmanjena, jer im je podmetnuto kukavičje jaje, odnosno njima je ostavljeno da utvrde koliko je mudžahedina na nelagalan način došlo do državljanstva, samo da bi se pažnja skrenula s nalogodavaca. A zahvaljujući njima državljanstvo BiH i danas ima jedan od glavnih organizatora napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, šeik Halid Muhamed. 

    NEKAD I SAD, NAKON ŠTO JE UHAPŠEN

   

                                                Halid Šeik Muhamed


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva