Slavko Jovičić -

1. mart za srpski narod i Republiku Srpsku ne znači ama baš ništa...

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2009 | read_nums (481)

   PIŠE: Dženana Karabegović,novinar Radia "Slobodna Evropa"

  U Federaciji Bosne i Hercegovine 1.mart se obilježava kao Dan nezavisnosti. Na taj dan prije sedamnaest godina održan je referendum na kojem je nezavisnost podržalo oko 64% građana. U Republici Srpskoj 1.mart nije praznik. Država još uvijek nema zakon o zajedničkim praznicima

   Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su u nedjelju vijence i odali počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položio i počast odao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić, kao i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske opštine, predstavnici boračkih organizacija i udruženja.

  Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao novinarima da je Dan nezavisnosti u svakoj normalnoj državi jedan od najvažnijih praznika „pa tako i za nas”. Po njegovim riječima, sada je na redu gradnja BiH, jer je „nezavisnost neupitna”.

  Silajdžić je rekao kako se nada da će sljedeće dvije godine biti period u kome će se, napokon, početi s pravom izgradnjom demokratske BiH.

  Inače, 1.marta 1992.godine, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum. Tog dana 64 odsto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste za to da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

  Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a i optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom Radovan Karadžić sa govornice skupštine otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: „Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”.

  Vijeće ministara Evropske unije, 6. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo je odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

  Nakon rata, nekadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja.

  „1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.

  Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje Evropske zajednice.  Iako je od tog dana prošlo sedamnaest godina, Dan nezavisnosti se obilježava samo u Federaciji BiH. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH trebalo bi da bude riješeno donošenjem Zakona o praznicima na nivou države. Prema nekim inicijativama, kao mogući datum za obilježavanje Dana nezavisnosti pominje se i 22 maj, dan kada je BiH primljena u Organizaciju Ujedinjenih naroda.

  _______________________________________________________________________

  PIŠE: SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

                                     

   REAKCIJA NA GORNJI TEKST

   Dan tzv. nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što se tiče Srba, pogotovo Srba iz Republike Srpske - nije nikakav praznik BiH! Zapravo, taj datum za srpski narod ne znači ama baš ništa!

  Prvo, BiH još nema Zakon o državnim praznicima. A, ako se ikada i donese i izglasa takav zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH – sa stopostotnom sigurnošću mogu potvrditi da srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH - nikada neće glasati da 1. mart bude i praznik za sve narode u BiH, odnosno da to postane praznik koji će obeležavati i Srbi u Republici Srpskoj!!!

   Dakle, samo je tačno da to može biti praznik u jednom delu BiH, odnosno u Federaciji BiH  i ništa više! Apsulutno, nas, srpske političare, ne interesuje šta i ko slavi u Federaciji BiH!

   Što se tiče samog famoznog referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, moram da kažem da je to bio nelegalni čin muslimanskog i hrvatskog političkog rukovodstva BiH, koji su bez saglasnosti Srba u BiH, protivustavno i secesionističkim aktom srušili tada legalno i jedino priznati Ustav tadašnje SFR Jugoslavije, a samim tim su srušili i tadašnju Jugosaviju, članicu UN!. Tadašnje muslimansko i hrvatsko tukovodstvo u BiH je počinilo najteža krivična dela separatizma i državnog udara i da je bila normalna država, svi oni bi  odgovarali za najteža krivična dela!

   Sami procenti izlaznosti na referendum su potpuno lažni i nepouzdani, jer su u biračkim odborima sedeli samo Muslimani i Hrvati, a to jasno govori da su rezultati referenduma falsifikovani i da su prilagodjeni volji Alije Izetbegovića i ministrima inostranih poslova Njemačke Ditrihu Genšeru i austrijskom ministru inostranih poslova – Alojzu Moku, najvećim srbomrscima tog vremena.

   Pa, čak i u tim uslovima za legalnost i validnost referenduma bila je potrebna dvotrečinska večina od 66,6 odsto od broja upisanih birača, a to se nije desilo, jer je izlaznost bila nešto veća od 64 odsto?! Sve je dakle falsifikovano i preparirano sa jednim ciljem – neustavnim potezima politički i teritorijalno izdvojiti BiH iz legalno priznate države SFR Jugoslavije!

   Prije samog održavanja fererenduma, tadašnji predsedavajuči sedmočlanog Predsedništva BiH i lider muslimanskog naroda i predsednik SDA  Alija Izetbegović je 14. oktobra 1991. godine u Skupštini BiH rekao: “Za suverenu BiH – ja sam spreman žrtvovati mir”! Tom rečenicom - Alija Izetbegović je započeo krvavi četverogodišnji gradjanski  rat u BiH. Sve drugo su samo tragične posledice koje su nastale nakon ratne kataklizme koja je unesrećila sve narode u BiH.

  I da zaključim – 1. mart za srpski narod i za Republiku Srpsku ne znači ništa i nikada neće biti državni praznik! 1. mart je samo Dan Civilne zaštite u Republici Srpskoj i on se tako i obeležava!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva