Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 24 Mart, 2009 | read_nums (456)

Bosna i Hercegovina   Radio "SLOBODNA EVROPA"

Zastupnici u Parlamentu BiH

24.03.2009

Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta Beriz Belkić izrazio je uvjerenje da tokom sjednice doma, u srijedu, na kojoj se očekuje usvajanje amandmana 1 na Ustav BiH za Brčko Distrikt, neće doći do bilo kakvih ekscesa, incidentnih situacija ili neugodnosti za bilo koga. Belkić je ovo izjavio nakon što su poslanici iz Republike Srpske zatražili od nadležnih sigurnosnih službi da preduzmu sve radnje i omoguće normalno održavanje sjednice. Entitetski poslanici, naime, na taj način su izrazili negodovanje zbog prošlosedmičnih incidenata u Parlamentarnoj skupštini BiH kada su u holu postavljeni plakati aktivista nekoliko bošnjačkih organizacija.

Poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zatražili su dodatne mjere sigurnosti tokom rada Parlamenta. Inicijativu je pokrenuo poslanik SNSD Slavko Jovičić. Povod za ovakav zahtjev je incident koji se dogodio tokom javne rasprave o amandmanu na Ustav BiH koji se odnosi na rješavanje statusa Brčko Distrikta. Tada se nekolicina predstavnika nevladinih organizacija za govornicom žustro usprotivila ovakvom rješenju statusa Brčkog, te u skupštinskoj zgradi lijepila plakate uvredljive sadržine.

 U državnoj Agenciji za istrage i zaštitu danas nismo uspjeli saznati da li će parlamentarcima pružiti zatražene dodatne mjere sigurnosti, a poslanici iz RS ipak će u srijedu prisustvovati sjednici. Nesporazumi koji su postojali riješeni su, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić:

 „I da će se nastaviti praksa kakva je i do sada bila, dakle apsolutna sigurnost i apsolutni uslovi za rad u Parlamentu za sve, ne samo za poslanike iz RS. Istina je da je na neki način zloupotrijebljen e-mail koji je uspostavljen u funkciji javne rasprave kao mogućnost što većem broju građana da iskažu svoja mišljenja o amandmanu, da iznesu svoje sugestije, prijedloge, i da je jedan broj ljudi to iskoristio da šalje uvredljive tekstove.“

 Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić navodi da je cilj bio spriječiti eventualne proteste pred zgradom Skupštine. Jovičić takođe kaže da se na internet stranicama i forumima svakodnevno poziva na linč srpskih poslanika zbog podrške amandmanu jedan, kojim se riješava pitanje Brčko Distrikta:

Mi srpski poslanici nećemo da dozvolimo da nam bilo ko šalje bilo kakve prijetnje, ucjene ili bilo šta drugo i da radimo pod pritiskom u Sarajevu.

„Mi srpski poslanici nećemo da dozvolimo da nam bilo ko šalje bilo kakve prijetnje, ucjene ili bilo šta drugo i da radimo pod pritiskom u Sarajevu. Neka oni protestuju gdje god hoće, neka izražavaju demokratsku volju na koji god žele način, ali da zloupotrebljavaju govornicu kao što su to uradili prije nekoliko dana na javnoj raspravi u velikoj sali Skupštine BiH, to više nikada nećemo dozvoliti.“

 Predsjednik udruženja Patriotska liga Avdo Hebib, čiji aktivisti su se, između ostalih, tokom javne rasprave usprotivili predloženom amandmanu za Brčko, navodi da je to uradila sarajevska kantonalna organizacija, i to bez konsultacija sa Predsjedništvom:

 „Oni mogu da se slažu ili da se ne slažu, ali da oni nekoga ugrožavaju, slobodu građanina da dođe da raspravlja o tome, to ne dolazi u obzir. Ja idem u Banju Luku kad god hoću kao slobodan građanin, nikad mi niko ružne riječi rekao nije. Nema ni ovdje razloga ni potrebe, niti ima iko moralne mogućnosti da to uradi. Ne treba da radi.“

 Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović smatra da su svi poslanici u državnom Parlamentu sigurni, te da niko nije bio ugrožen ni na javnoj raspravi koja je bila povod da se zatraže dodatne mjere obezbjeđenja:

 „Ničija sigurnost nije bila ugrožena. Ja sam vodio tu javnu raspravu. Da li se i šta dešavalo poslije toga, ja ne znam. Tokom javne rasprave, dakle, sigurnost je svih bila potpuno obezbijeđena.“

 S ovom ocjenom slaže se i Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke, mada dodaje da se na javnoj raspravi nije osjećao prijatno, pa je zbog toga i napustio:

 „Niti mi je ko prijetio, niti sam tražio bilo kakve mjere obezbjeđenja. Ja mislim da je dio aktivnosti o kojima je govorio gospodin Jovičić instruisan iz jednog centra i smatram da se prihvatanjem Stranke za BiH da podrži ovaj amandman stvar promijenila i ne vjerujem da će bilo ko na bilo koji način ugrožavati bezbjednost poslanika.“

 Podsjećamo: prije javne rasprave o amandmanu za rješavanje statusa Brčko Distrikta u zgradi državnog Parlamenta pojavio se plakat na kojem je, između ostalog, pisalo:„Bosna umire, dok mi nestajemo“, „Četnički fašizam opet raste“, „Dignimo svoj glas“, „Dodik završava ono što je počeo Karadžić“. Plakat kojim je izraženo protivljenje amandmanskom djelovanju na Ustav BiH, dogovorenom u Prudu, potpisale su „patriotske snage“, među kojima su navedeni i Patriotska liga BiH, udruženje Zlatni ljiljani i Bošnjački kongres Sjeverne Amerike.

Autor sjovicicslavuj | 24 Mart, 2009 | read_nums (563)
                  


БАЊАЛУКА,  МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да сви оптужени за ратне злочине морају одговарати за то, без обзира ком народу припадали.

                    НЕБОЈША РАДМАНОВИЋ    

"Непотребно се ствара клима о заштити чланова ратног Предсједништва у БиХ који су осумњичени за ратне злочине", рекао је Радмановић реагујући на јучерашњи састанак чланова Предсједништва Жељка Комшића и Хариса Силајџића са члановима ратног  Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да нема ништа против овог састанка, али да би због дигнитета функције коју обављају морали бити опрезнији.

"Могу само да претпоставим какву би лавину коментара изазвао мој сусрет са неким ко је био близак ратној власти РС", рекао је Радмановић за "Глас Српске".

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да тај састанак представља слијед срамних догађаја у Сарајеву.

  ДУШАНКА МАЈКИЋ

"Ако се зна да сви припадају или лажним социјалдемократама из СДП-а или заговорницима ‘100 одсто Босне' из 1991. године ово је само једна од порука која се свакодневно из Сарајева шаље Србима и Хрватима", рекла је Мајкићева.

 Посланик у парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да су Силајџић и Комшић, примајући чланове ратног Предсједништва, показали какву БиХ желе.

"То је доказ да се бошњачка и сарајевска политичка елита никада није одрекла идеја стварања унитарне БиХ", рекао је Јовичић.

  СЛАВКО ЈОВИЧИЋ

 

У име ХДЗ БиХ, Иво Миро Јовић каже да су учесници састанка забринутији за тужбе покренуте против њих него за стање БиХ.

 ИВО МИРО ЈОВИЋ  

"Они су имали шансу да не буде тако крвавог рата и да се договори будућност БиХ. Видимо да и сада постоје снаге са којима БиХ нема будућности. Хашки трибунал је пристрасан, домаће судство такође", рекао је Јовић и додао да је једини пут за БиХ Прудски процес.

Комшић и Силајџић разговарали су јуче у Сарајеву са члановима ратног Предсједништва РБиХ Татјаном Љујић-Мијатовић, Ивом Комшићем, Миром Лазовићем и Ејупом Ганићем...

 

Татјана Љујић-Мијатовић,Иво Комшић,Миро Лазовић,Ејуп Ганић

У саопштењу Предсједништва БиХ је наведено да је повод за овај сусрет писмо које су чланови ратног Предсједништва РБиХ упутили члановима Предсједништва БиХ, у вези са Одлуком правосудних органа Србије о провођењу истраге против лица из БиХ, а на основу одлуке Тужилаштва за ратне злочине Србије и расписивања потјерница од МУП-а Србије за лицима због ратних злочина почињених над припадницима ЈНА у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (524)

           Puls-kolumna
  23.03.2009  

Već više od dvadesetak dana od strane mnogih bošnjačkih udruženja i takozvanih nevladinih organizacija u Sarajevu, potpomognutih od istih ili sličnih iz bošnjačke dijaspore, vodi se neviđeni pritisak na poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da se ne usvoji Amandman I na Ustav BiH, koji se odnosi na definitivno rješenje statusa distrikta Brčko.

Nedavni incidenti na javnoj raspravi u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, koje je izazvala nekolicina bošnjačkih govornika, pa i uvredljivi plakati, koje su u zgradu unijeli aktivisti udruženih bošnjačkih organizacija - "Patriotske lige", "Zlatnih ljiljana", te nekih bošnjačkih vanparlamentarnih stranaka, kao i NVO "Dječji pokret mira, ljubavi, prijateljstva" (n.p. kakve li ironije u samom nazivu) - "Djeca Sarajeva", te "Vijeća mladih", "Bosne prkosne" - samo su opomena i najava da se stvara nepodnošljiva klima pred sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 25. marta ove godine.

Takođe, na brojnim bošnjačkim i muslimanskim portalima, između ostalih, na sajtovima: plbih.org, Bosnjaci.net, KBSA (Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike), Ljiljan.org, Bosnaprkosna, mine.nu, Sarajevu-x,... vodi se ratnohuškačka i bjesomučna polemika i istovremeno se upućuju pozivi "građanima" Sarajeva da protestima ispred parlamenta u toku održavanja sjednice spriječe izglasavanje pomenutog amandmana u normalnoj i demokratskoj proceduri u jedino nadležnoj i najvećoj zakonodavnoj instituciji ove zemlje, u parlamentu BiH.

Sve ovo jasno ukazuje da mi, srpski poslanici, želimo da upoznamo nadležne bezbjednosne institucije ove zemlje, prevashodno SIPA i OBA, da na vrijeme preduzmu sve potrebne operativne aktivnosti i da spriječe moguće i eventualne proteste u blizini parlamenta kako bi poslanicima bila obezbijeđena potpuna bezbjednost i nesmetan rad na sjednici bez bilo kakvih pritisaka i prijetnji.

Srpski poslanici ne žele da rade u tako naelektrisanoj atmosferi, niti pod bilo čijim pritiscima! Zato, na vrijeme tražimo od nadležnih bezbjednosnih službi da preduzmu sve operativne i fizičke mjere i radnje za normalno održavanje sjednice. Samo pod tim uslovima i pod punom garancijom za bezbjednost poslanika mi ćemo prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovim putem želimo da upoznamo i predstavike međunarodne zajednice o aktivnostima pomenutih takozvanih nevladinih organizacija koje pozivaju "građane" i koje huškaju na demonstracije, proteste i pobunu.

Želim da naglasim da ne znam da gledam u tarot-karte, niti imam namjeru da se bavim nagađanjem, pa da predviđam da li se radi samo o orkestriranoj medijskoj halabuci i podizanju tenzija do najvišeg nivoa koje dolaze iz sarajevske kuhinje ili se radi o ozbiljnim prijetnjama o izazivanju nemira pred parlamentom BiH. Takođe, ne želim da prejudiciram stvari i da unaprijed optužujem one sarajevske političke snage koje stoje iza ovakvih bošnjačkih aktivnosti. Samo želim da upozorim nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje kako bi preduprijedili eventualne nemire izazvane od onih destruktivnih snaga koje ne misle dobro ovoj zemlji. Ponavljam, eventualni nekontrolisani protesti mogli bi imati nesagledive posljedice po budućnost opstanka Bosne i Hercegovine!                   

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (424)
                         MOSTAR


Ponedjeljak, 23 Ožujak 2009

 - SARAJEVO - Na idućoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta na dnevnom redu bi se trebao naći prijedlog odluke o pokretanju ustavne reforme koju je pripremio Klub SDA. Zastupnik ove stranke Šefik Džaferović za naš je list potvrdio kako je prijedlog odluke o pokretanju procesa ustavne reforme već u proceduri, no prije očitovanja Parlamenta po tom pitanju, prijedlog treba proći na Ustavno-pravnom povjerenstvu. Ipak, procedura bi trebala biti gotova do iduće sjednice.

Sadržaj je definiran

“Praksa je da Parlament donese odluku o ulasku u proces te formira povjerenstva koja će raditi na ustavnim reformama, a treba reći da se sve to nalazi u spomenutom prijedlogu”, pojasnio je Džaferović.
Međutim, u samom prijedlogu se ne prejudicira sadržaj ustavne reforme, a Džaferović tvrdi kako je sadržaj već definiran u izjavi čelnika HDZ- BiH, SNSD-a i SDA. Ipak, ključno je pitanje u ovom trenutku, za koje Džaferović tvrdi da ovisi od odluke Parlamenta, hoće li se tek amandmanski djelovati na postojeći ustav, ili će se pak raditi na donošenju potpuno novog ustava. Za predstavnike srpskog naroda, stvar je potpuno jasna; ustavna reforma treba ići u smjeru nadogradnje postojećeg daytonskog uređenja zemlje.

Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a tvrdi kako je u ovom trenutku nemoguće raditi na novom Ustavu BiH, jer je u sadašnjoj političkoj situaciji zaista teško postići kompromis. Stoga je inicijativa SDA samo djelomično prihvatljiva za SNSD, ali samo ukoliko bi se krenulo u amandmanske promjene čiji bi cilj bio prilagođavanje ustava i olakšavanje pozicije za pristup Europskoj uniji.

Različita očekivanja

Kažimo kako je za srijedu u državnom Parlamentu planiran sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, međutim, i sami čelnici su prilično neujednačeni kada su u pitanju teme. Dok Sulejman Tihić kaže kako tek treba vidjeti koje će se teme nametnuti te na koji način  nastaviti Prudski proces, Milorad Dodik je uvjeren kako se priča o ustavnim promjenama treba odvijati mimo razgovora trojke te u proces uključiti više stranaka i institucija. No, iz HDZ-a BiH i dalje ponavljaju da će na sastanku biti razgovora o ustavu te nadležnostima na državnoj razini.

Piše: Dario Pušić    

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (506)

                                            

Посланици Представничког дома из Републике Српске (РС) у парламенту БиХ траже од надлежних безбједносних служби да предузму све оперативне и физичке мјере и радње и омогуће нормално одржавање сједница парламента, заказане за 25. март, јер ће само под тим условима и пуном гаранцијом за безбједност присуствовати сједници, изјавио је данас посланик СНСД-а у Представничком дому Славко Јовичић.

 

 - Инфо


|23/03/2009

Извор: СРНА


"Већ више од двадесетак дана многа бошњачка удружења и такозване невладине организације у Сарајеву, потпомогнуте од истих или сличних из бошњачке дијаспоре, врше невиђени притисак на посланике у Парламентарној скупштини БиХ да се не усвоји Амандман на Устав БиХ, који се односи на дефинитивно рјешење статуса дистрикта Брчко. Српски посланици не желе да раде у тако наелектрисаној атмосфери, нити под било чијим притисцима", истакао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да су недавни инциденти на јавној расправи у згради Парламентарне скупштине БиХ, које је изазвала неколицина бошњачких говорника, и увредљиве плакате које су у зграду унијели активисти удружених бошњачких организација - "Патриотске лиге", "Златних љиљана", те неких бошњачких ванпарламентарних странака, као и НВО "Дјечији покрет мира, љубави, пријатељства", те "Вијећа младих", "Босне пркосне", само опомена и најава да се ствара неподношљива клима пред сједницу Представничког дома парламента БиХ.

Он је додао да српски посланици желе да упознају надлежне безбједносне институције БиХ, првенствено Сипу и ОБА, да на вријеме предузму све потребне оперативне активности и спријече евентуалне протесте у близини парламента, како би посланици били безбједни и да би им био омогућен несметан рад на сједници без било каквих притисака и пријетњи.

"Овим путем желимо да упознамо и представике међународне заједнице о активностима ових такозваних невладиних организација, које позивају `грађане` и хушкају их на демонстрације, протесте и побуну. Желим да нагласим да немам намјеру да се бавим нагађањем и да предвиђам да ли се ради само о оркестрираној медијској халабуци и подизању тензија до највишег нивоа које долазе из сарајевске кухиње или се ради о озбиљним пријетњама о изазивању немира пред парламентом БиХ", рекао је Јовичић.

Он је додао да не жели да прејудицира ствари и унапријед оптужује оне сарајевске политичке снаге које стоје иза оваквих бошњачких активности, већ да жели да упозори надлежне институције да предузму све неопходне мјере и радње како би предуприједили евентуалне немире изазване од оних деструктивних снага које не мисле добро овој земљи.

"Евентуални неконтролисани протести могли би имати несагледиве посљедице по будућност опстанка БиХ. Никакве пријетње, уцјене, па ни увреде, које се ових дана у таласима упућују на рачун и адресу српских посланика и РС, неће нас уплашити, нити ћемо подлећи било каквим притисцима. Ми само тражимо нормалне услове за рад", поручио је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

Пред почетак јавне расправе у згради Парламентарне скупштине прошле седмице појавило се неколико плаката са текстом "четнички фашизам опет расте" и "Додик завршава што је Караџић почео".

Плакат, којим је изражено и противљење амандманском дјеловању на Устав БиХ, договорено у Пруду, потписале су "патриотске снаге" међу којима су наведени и Патриотска лига БиХ, Златни љиљан и Бошњачки конгрес Сјеверне Америке.

З.Ш.

    LINK -  http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=1094   

Autor sjovicicslavuj | 23 Mart, 2009 | read_nums (449)

                                             

САРАЈЕВО, 23. МАРТА (СРНА) - Посланици Представничког дома из Републике Српске (РС) у парламенту БиХ траже од надлежних безбједносних служби да предузму све оперативне и физичке мјере и радње и омогуће нормално одржавање сједницe парламента, заказане за 25. март, јер ће само под тим условима и пуном гаранцијом за безбједност присуствовати сједници, изјавио је данас Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Славко Јовичић.

"Већ више од двадесетак дана многа бошњачка удружења и такозване невладине организације у Сарајеву, потпомогнуте од истих или сличних из бошњачке дијаспоре, врше невиђени притисак на посланике у Парламентарној скупштини БиХ да се не усвоји Амандман на Устав БиХ, који се односи на дефинитивно рјешење статуса дистрикта Брчко. Српски посланици не желе да раде у тако наелектрисаној атмосфери, нити под било чијим притисцима", истакао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да су недавни инциденти на јавној расправи у згради Парламентарне скупштине БиХ, које је изазвала неколицина бошњачких говорника, и увредљиве плакате које су у зграду унијели активисти удружених бошњачких организација - "Патриотске лиге", "Златних љиљана", те неких бошњачких ванпарламентарних странака, као и НВО "Дјечији покрет мира, љубави, пријатељства", те "Вијећа младих", "Босне пркосне", само опомена и најава да се ствара неподношљива клима пред сједницу Представничког дома парламента БиХ.

"Такође, на бројним бошњачким и муслиманским порталима, између осталих, на сајтовима: plbih.org, Bosnjaci.net, KBSA /Конгрес Бошњака Сјеверне Америке/, Ljiljan.org, Bosnaprkosna, mine.nu, Sarajevо-x… - води се ратнохушкачка и бесомучна полемика и истовремено се упућују позиви `грађанима` Сарајева да протестима испред парламента у току одржавања сједнице спријече изгласавање амандмана у нормалној и демократској процедури у једино надлежној и највећој законодавној институцији ове земље - парламенту БиХ", нагласио је Јовичић.

Он је додао да српски посланици желе да упознају надлежне безбједносне институције БиХ, првенствено Сипу и ОБА, да на вријеме предузму све потребне оперативне активности и спријече евентуалне протесте у близини парламента, како би посланици били безбједни и да би им био омогућен несметан рад на сједници без било каквих притисака и пријетњи.

"Овим путем желимо да упознамо и представике међународне заједнице о активностима ових такозваних невладиних организација, које позивају `грађане` и хушкају их на демонстрације, протесте и побуну. Желим да нагласим да немам намјеру да се бавим нагађањем и да предвиђам да ли се ради само о оркестрираној медијској халабуци и подизању тензија до највишег нивоа које долазе из сарајевске кухиње или се ради о озбиљним пријетњама о изазивању немира пред парламентом БиХ", рекао је Јовичић.

Он је додао да не жели да прејудицира ствари и унапријед оптужује оне сарајевске политичке снаге које стоје иза оваквих бошњачких активности, већ да жели да упозори надлежне институције да предузму све неопходне мјере и радње како би предуприједили евентуалне немире изазване од оних деструктивних снага које не мисле добро овој земљи.

"Евентуални неконтролисани протести могли би имати несагледиве посљедице по будућност опстанка БиХ. Никакве пријетње, уцјене, па ни увреде, које се ових дана у таласима упућују на рачун и адресу српских посланика и РС, неће нас уплашити, нити ћемо подлећи било каквим притисцима. Ми само тражимо нормалне услове за рад", поручио је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

Пред почетак јавне расправе у згради Парламентарне скупштине прошле седмице појавило се неколико плаката са текстом "четнички фашизам опет расте" и "Додик завршава што је Караџић почео".

Плакат, којим је изражено и противљење амандманском дјеловању на Устав БиХ, договорено у Пруду, потписале су "патриотске снаге" међу којима су наведени и Патриотска лига БиХ, Златни љиљан и Бошњачки конгрес Сјеверне Америке.

________________________________________

PORTAL - VESTI.RS PRENOSI TEKST NA LINKU:

         http://www.vesti.rs/Blog/-53.html

Autor sjovicicslavuj | 21 Mart, 2009 | read_nums (422)
ОСВРТ: Славко Јовичић Славуј

Еххх...што ти је та демократија? Мора се признати да је то заиста једно од највећих достигнућа цивилизације. Но, опасне су тезе ако демократија пређе у деструкцију и фалсификовање и препарирање историјских чињеница. Још опасније је када се под плаштом демократије, оном другом и различитом, намеће своја лична аутократија.

Али, и од тога има још опасније, а то  је када се говором и другим  чињењима руши постојећи Устав Босне и Херцеговине! Зато се поставља и логично питање - до којих граница се може ићи у јавним иступима и који су то узуси толеранције, уважавања, прагматичности итд., а да се при том не злоупотребљава слобода јавног мишљења и говора?

 Најбољи пример за то је иступ извесне госпође или госпођице - Иване Мостарац, која је злоупотребом говорнице у највишем законодавном органу ове земље "распалила" научену лекцију из само њој знаних књига и то поводом Јавне расправе о Амандману I на Устав БиХ, којим се дефинише статус Дистрикта Брчко...

Понесена тренутком "славе" и могућношћу да говори у згради Парламента БиХ, ето, чак је написала и лични извештај и своје импресије на свој "историјски" наступ....

Острашћена "дама" чак није ни приметила да смо ми, како она каже, из првих редова, у потпуности игнорисали њен иступ. Ово поготово важи за српске посланике. У једном момемту сам само помислио - о боже, да ли бих ја овде данас седео да се дотична за било шта пита или, не дај боже, да ето, она и њени истомишљеници о било чему одлучују?! Пристојност и култура ми не дозвољавају да се користим њеним вокабуларом и да коментаришем било шта из говора надобудне "хероине", хероине у очима њених истомишљеника, који су јој похрлили у загрљај и у изливу усхићења, ето, сви су је љубили?! Ко је пољубио? Три четири антисрпски расположена говорника, који су као и она наступали по истој матрици - само укинути Републику Српску и за све недаће у БиХ окривити српски народ . Али, то је већ виђено и по милионити пута изговорено, не само од Иване, већ од свих антисрпски расположених "ивана" и иних...

Само за изговорену реченицу, коју је казала замјенику високог представника у БиХ Рафи Грегоријану да је - "Република Српска геноцидна селендра" - Ивана Мостарац заслужује  презир сваког Србина из Републике Српске. Али, нисам за тако нешто, јер ево и ја грешим што дотичној придајем било какав значај...Било, не поновило се! Не верујем да ће икада више бити у прилици да се појави за говорницом у парламенту у било каквој функцији. А, кад би се и то чудо десило, сигуран сам да је не би ниједан Србин слушао, као што је ни тај дан, ми присутни српски посланици, нисмо слушали, већ смо у току њеног говора збијали шале и онако иронично смо је само жалили...

Прилог најбоље све говори!?

                                    

 

 Ivana Mostarac:

PODNOSIM IZVJESTAJ SA JADNE JAVNE RASPRAVE!


Napisacu Vam, vrlo kratak , izvjestaj sa Javne rasprave iz sale Skupstine BiH. Kazem, vrlo kratak iz slijedecih razloga":

1. Dosla sam u salu u 11h i 04min. U prvi mah mi se ucinilo da sam pogrijesila, ali me brzo razuvjerio portir koji je potvrdio da je to ta sala.

2. " Nasi ", predstavnici sjede iza velikog stola, kao i obicno, i kao vec govore da se prijavilo oko sto ljudi tj. da je prisutno toliko.?

3. U prvom redu sjedi dr. Gregorijan, a iznad dalje, pojedinci iz Parlamenta koji skoro uvijek cute!

4. OBUZELA ME TUGA, BIJES, MUCNINA I NEVJERICA....Pitam se - JE LI MOGUCE OVO STO VIDIM?

5. Ono sto mi je posebno paralo usi a i oci, je nekakvo glupo i odvratno smijanje Ive Mire Jovica! On i Dzaferovic se ono kao igraju tj dobacuju, na razglas, da ce ipak Ivo voditi ovu JADNU JAVNU RASPRAVU u kojoj je ovaj, izgleda, vec vidio potpisivanje Amandmana i otcjepljenje tzv" herceg bosne" od Federacije...

6. U jednom momentu mi se smucilo pa sam pomislila da cu povratiti...

7. Ispunim onaj listic za Raspravu i dignem ga da oni vide da zelim za govornicu.

8. U medjuvremenu, najave Gregorijana i on prica skoro 40 min. bez prevodioca, dok su nasa gospoda iza stola" nabacili" slusalice da cuju prevod.... Ni jedan ne zna engleski, ne znaju sa narodom komunicirati, ali su povecali plate koje im mi placamo, da bi iza bine ponavljali kao papagaji da se treba usvojiti ovaj Amandman...


Da covjek ne povjeruje!!!
9. Na red sam dosla cetvrta: Odmah sam sa obratila dr. Gregorijanu s pitanjem tj konstatacijom: Dr. Gregorijan, nije mi jasno da Vi, kao strucnjak, niste, na ovako praznu salu u kojoj se nalazi oko 70-et gradjana, 20-et novinara i ostalo "nasi" parlamentarci, rekli, kao sto bi to uradili u Vasoj zemlji, da nemate KVORUM za JAVNU RASPRAVU, te da se ista nece odrzati, i onda biste napustili prostor...Drugo, Republika BiH je stara hiljadu ipo god. i kao takva je imala i imace svoj USTAV i jednog Predsjednika! Trece, samo u Sarajevu je monstruozno ubijeno 1620-toro djece, pa u Tuzli, Srebrenici i to je GENOCID U CIJELOJ Drzavi BiH.!!!!! Narod u sali je poceo aplaudirati, da bi Dzaferovic ODMAH POVISENIM tonom rekao da nismo na utakmici i da budemo mirni????

10. Obratila sam se Gregorijanu ali i njima sa konstatacijom da taj isti, malobrojni, narod niko nije platio da cute, kao sto je njih platio mozda i OHR i jos neki da razvale DRZAVU.

11. Ponovo su me upozorili da se ne obracam Gregorijanu nego da kazem svoje misljenje sto sam i uradila. Naime, ja sam im procitala onaj tekst pod naslovom POSLJEDNJI KRIK NARODA REPUBLIKE BIH!!!

12. Kad sam zavrsila, ustali su ljudi i poljubili me i opet aplauz. ISTOG MOMENTA JE USTAO GREGORIJAN I IZASAO NA PRESS!! Izasla sam za njim i rekla mu da je samo i uvijek Drzava BiH- DRZAVA, a tzv."rs" vjestacka, genocidna selendra!
On me pita zasto sam tako ljuta i da nije on nista lose mislio????
Odgovorih da nista nije u redu u svemu ovome i da je sve ovo FARSA MEDJUNARODNE ZAJEDNICE!!!!!

13. Mnogi su me zvali i cestitali pa smo zajedno konstatovali da IZDAJA nece proci dok je i jedan BOSANAC ZIV!!!!

Poruka Dijaspori:

Bez obzira na Vasu daljinu, mi moramo zajedno, organizovano i hrabro cuvati i stajati iza ledja nase jedine, UTEMELJENE, NESALOMLJIVE, DRZAVE BiH!!! Nije ovo prvi put da je pokusavaju slomiti i " poderati"!
ZNAM, SIGURNO, DA CEMO, ZAJEDNO, DOBITI I OVU BITKU! Bolje receno, MORAMO, jer je ovo, u ovom losem vremenu mracnih sila, posljednja prilika! SRETNO NAM SVIMA, A VAMA, TAMO DALEKO, VELIKO HVALA NA PODRSCI I CESTITKAMA. Voli Vas mali narod tj. mala raja iz Pokreta za MIR-iz lijepog, glavnog grada Drzave BiH, grada Sarajeva!!!!!

НАПОМЕНА: А,онда је са говорнице издекламовала следећи текст. Надахнута, усхићена и понесена "пуном салом" присутних и из расправе потпуно одсутних... Ивана креће....

POSLJEDNJI KRIK NARODA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!!‏
POZIV I APEL ZA SOPSTVENI SPAS!!!!

Narode RBiH!
Ustanite sutra i recite NE I NE, UNISTENJU NASE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!!!!

1. DOSTOJANSTVENI LJUDI NE DOZVOLiITE DA VAM SE USTAV PRAVI NOZEM !
 
2. PRVO MORATE PITATI GRADJANE BiH DA LI PRISTAJU NA UKIDANJE REPUBLIKE BiH I OSNIVANJE tzv "rs" !

3. CLANOVI 154 i 155 USTAVA RBiH NAS OPUNOMOCUJU DA SE NIKADA NE POMIRIMO SA DAYTONSKOM (SPORAZUMNOM) IZDAJOM !!

4. Dr. Gregorijan, "NASI", KAKO VI KAZETE, PREDSTAVNICI, NEMAJU I NISU DOBILI MANDAT DA UNISTE DRZAVU BiH I NAROD KOJI U NJOJ ZIVI. VI , TAKODJE, NEMATE TO PRAVO, BEZ OBZIRA STO IMATE BONSKE OVLASTI!
Prijedlog: POTPISITE VI, ISPRED OHR DA PRIHVATATE TE AMANDMANE I PREUZMITE SVU ODGOVORNOST ISPRED
MEDJUNARODNE ZAJEDNICE, JER CETE U BUDUCNOSTI( OPASNOJ), JEDINO VI MOCI ISPRAVLJATI SVOJE GRESKE!!

5. Vasom registracijom( INTERNET) smisljeno ODVRACATE GRADJANE OD UCESCA U JAVNOJ RASPRAVI!!

6. U TOKU RADNOG VREMENA JE ZAKAZANA JAVNA RASPRAVA- SMISLJENO U CILJU STO MANJE POSJETE GRADJANA!!

7. Neprikosnoveno je i neotudivo pravo i dužnost gradana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrdeno uredenje Republike !!

8. NE PRIZNAJEMO KAPITULACIJU A NI OKUPACIJU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!

9. Legalizacija "RS" znaci nagradu za genocid!!

10. Prijedlog da se pristupi promjeni Ustava Republike Bosne i Hercegovine mogu podnijeti: svako vijece Skupštine Republike, Predsjedništvo Republike, Vlada Republike i najmanje 30 poslanika u Skupštini!!

11. Dakle, potpuno je jasno da ni jedna odrednica clana 268. Ustava RBiH nije ispunjena, pa je, prema tome, inicijativa i pokrenuta javna rasprava o promjeni Dayton-Ustava BiH, podnošenjem amandmana koji tretira Distrikt Brcko - potpuno nelegitimna i nezakonita!!

12.• Zbog ugradenih kršenja ljudskih prava u Ustav, RBiH može postati samo kandidat za clana EU, ali nikad nece moci uci u Evropsku uniju. Znaci, usvajanje Amandmana 1 na Ustav, radi ubacivanja statusa Brckog, postat ce brana ulaska RBiH u Evropsku uniju!!

13. Pokažite se, DR. GREGORIJAN, na ovom primjeru, da ste prijatelj svih gradana RBiH, i na strani zaštite ljudskih prva, na strani mira, kandidujte se djelom za NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

14. Slobodni ljudi i ljudi sa dostojanstvom nikada ne smiju pristati da im se sloboda i suverenitet oduzmu kamom i agresijom.
NIKADA, NE, NE I NE!!!!


NVO" Djeciji pokret mira, ljubavi, prijateljstva"- Djeca Sarajeva- Koordin. IVANA MOSTARAC
Predsjednik VIJECA MLADIH- MALIK GARIBIJA
Sarajevo, RBiH

   
НАПОМЕНА: Славко Јовичић Славуј
  

Да напоменем само једну ствар, која је очито неукој Ивани Мостарац непозната.

На било којој јавној трибини - не утврђује се кворум присутних, нити се ради по пословнику званичних државних институција...Али, авај...

 Све друго што је рекла дотична дама - не завређује никакав коментар!
Шта  након свега речи? Нико од Срба неће срушити Босну и Херцеговину. БиХ ће главе доћи разне Иване и "иванчићи"...

Морам са поносом да кажем да су присутни Срби, али и Хрвати, /НАПОМЕНА: Четири српска посланика у Парламенту БиХ и чини ми се исто толико колега Хрвата/ на достојанствен начин издржали невиђену харангу дотичне зајапурене и запенушане "даме" ....Која је сама себе прогладсила за славопобедника на скупу са једва педесетак присутних, што политичара, што новинара и наравно туце пробошњачких представника тзв. невладиних организација...

МОЈ ЛИЧНИ ЗАКЉУЧАК: ЈАД! БЕДА! ЧЕМЕР! ТУГА...И ПИТАЊЕ: ИМА ЛИ БИХ БУДУЋНОСТ?

 

ПОРТАЛ - "VESTI.RS"      ОБЈАВЉУЈЕ ТЕКСТ НА ЛИНКУ:

http://www.vesti.rs/Blog/-45.html

Autor sjovicicslavuj | 20 Mart, 2009 | read_nums (491)
               Puls-kolumna
| 20.03.2009  

Najblaže rečeno, incident s plakatima koji su bili postavljeni na nekim mjestima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine autorsko je djelo Svena Rustempašića, koji je prethodno danima okupirao medijski prostor i sve bošnjačke i islamske portale, s kojih je autorskim tekstovima i pamfletima javno pozivao na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

 Zaista je nepotrebno komentarisati mnoge teze kojima se bavi samozvani poznavalac istorijskih činjenica. Bolje je reći da je autor nevjerovatni falsifikator činjenica i to može da se zaključi iz svake rečenice njegovih tekstova koji slijede u nastavku. Niko Rustempašiću ne osporava da govori i piše šta god hoće o svom narodu, naravno, ako to njegov narod prihvata!

No, moram reći da, sa aspekta srpskih nacionalnih interesa i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, nijedna riječ pomenutog autora nije prihvatljiva za nas Srbe!

I novinari koji su bili prisutni samo na početku javne rasprave u kasnijim pisanijama zamjenjivali su teze. Naime, plakati su sporni, ali još više od njih sporni su bili javni istupi mnogih diskutanata koji su zloupotrijebili slobodu javnog mišljenja i govora i koji su na taj način vrijeđali mnoge narode, entitet Republiku Srpsku, pojedine političare, diplomate, itd. O tome se ovdje radi. 

Začuđuje i to da skoro niko od novinara nije ni riječ objavio, a upravo se Sven Rustempašić prije početka javne rasprave u velikoj sali obratio predstavnicima medija i rekao sve ono što je kasnije i ponovio na zvaničnom dijelu sjednice. Najblaže rečeno, njegov govor neprimjeren je i zlonamjeran, a u nekim dijelovima bio je i prijeteći. 

Nakon završetka javne rasprave o Amandmanu na ustavnu poziciju distrikta Brčko, ispred sale sam prisustvovao verbalnom napadu zapjenušanog Svena Rustempašića na kolegu, delegata u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine, Ivu Miru Jovića.  

Ostrašćeni fundamentalista samo je ponavljao - Bosna i Hercegovina Republika ili rat! Šokiran, pratio sam žestoke napade i rekao sam: Nikada se neće ostvariti vaše želje, gospodine Svene! Dok posljednji Srbin živi u Republici Srpskoj, vaše ideje nikada se neće ostvariti!

 PORTAL - VESTI.RS PREUZIMA NA LINKU  

  http://www.vesti.rs/Blog/Slavko-Jovicic-Slavuj-Udar-na-BiH.

Autor sjovicicslavuj | 20 Mart, 2009 | read_nums (1213)
D. MAJSTOROVIĆ | 20.03.2009 

Šef diplomatije BiH, Sven Alkalaj, Ministarstvo spoljnih poslova pretvorio je u privatno preduzeće, u kojem ljude zapošljava mimo svih zakonskih procedura, a najsvežiji primjer jeste angažman pijaniste Saše Toperića u Misiji BiH pri UN u Njujorku.

       Saša Toperić

Upozorila je na to i zamjenica ministra spoljnih poslova, Ana Trišić-Babić, koja je "Fokusu" rekla da je za Toperićevo imenovanje na mjesto savjetnika u Misiji saznala iz medija. Alkalaj je Toperića, navodno, objasnila je ona, zaposlio na osnovu ugovora o angažmanu, iako diplomatija ne poznaje takav način zasnivanja radnog odnosa.

- Ne ulazim u to ko je i čime se do sada bavio Saša Toperić, ali zna se kakva je procedura za zapošljavanje službenika u diplomatiji. Nevjerovatno je da sam iz medija saznala i za redizajn internet stranice Misije, koju je sponzorisala Američko-bosanska fondacija za kulturu, čiji je predsjednik upravo novoimenovani savjetnik Toperić - upozorila je Ana Trišić-Babić.

                  Ana Trišić-Babić.

U sklopu kampanje za prijem BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN, Američko-bosanska fondacija za kulturu sponzorisala je i uradila novu internet stranicu Misije BiH pri UN. Veb stranica, osim osnovnih informacija Misije BiH pri UN, ima i linkove za nekoliko važnih ustanova, privrednih, turističkih i kulturnih organizacija. Na jednom od linkova predstavljena je turistička ponuda BiH, kojom dominira karta na kojoj je BiH podijeljena u pet regiona i to Bosnu, Hercegovinu, Sarajevo, sjeverozapadni i sjeveroistočni region, bez pomena Republike Srpske. I ne samo to! Na stranici je postavljen i link navodnog vrhovnog suda, koji uopšte i ne postoji, ali se posjetiocima otvori internet stranica Suda BiH.

Ana Trišić-Babić napomenula je da je o svemu ovom obavijestila parlament BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, navodeći da ovakvo ponašanje ministra Alaklaja ruši ugled cijele BiH. Republika Srpska sa 40 odsto učestvuje u finansiranju zajedničkih organa i ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog toga građani zaslužuju da znaju koga plaćaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.

Na istu činjenicu ukazao je i poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, i dodao da građani Srpske, u stvari, plaćaju ljude, koji rade protiv njih.

           Slavko Jovičić Slavuj        

Prema njegovim riječima, Saša Toperić jedan je od najžešćih bošnjačkih lobista u SAD, a zahvaljujući njemu u Kongresu su usvojene dvije rezolucije nepovoljne za srpski narod u BiH.

- Ovim imenovanjem nastavljena je praksa zapošljavanja sumnjivih osoba u Misiji BiH pri UN. Sjetimo se samo da je na platnom spisku te iste misije svojevremeno bio i tajanstveni ministar savjetnik Safet Ćatović, koga su zapadni obavještajni krugovi doveli u direktnu vezu s Al Kaidom - podsjetio je Jovičić.

Safet Ćatović, podsjetimo, u isto vrijeme dok je obavljao dužnost ministra savjetnika u Misiji BiH pri UN u Njujorku, predstavljao se i kao portparol navodne humanitarne organizacije "Benevolenca internacional foundation", čiji je direktor Enam Arnaut u Americi osuđen zbog finansiranja međunarodnog terorizma. Ćatović, utvrdili su zapadni istražni organi, mjesec dana prije napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, vodio je ljetni džihad kamp u Pensilvaniji. Bezbjednosne i obavještajne službe čak tvrde da je Ćatović, u stvari, lažno ime zloglasnog Abu al-Malija, komandanta odreda "El Mudžahedin" i jednog od najtraženijih terorista današnjice

 Dukić: Toperić falsifikovao biografiju

                  Branislav Dukić

Predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić  , rekao je da postoje čvrsti dokazi za to da je Saša Toperić falsifikovao biografiju kako bi dobio izraelsko državljanstvo. Inače, navodi Dukić, riječ je o čovjeku slijepo odanom Harisu Silajdžiću i njegovoj ideji unitarne BiH, koji već godinama na sve moguće načine lobira u ime Bošnjaka.

Trifunović: Otkaz zbog Safeta Ćatovića

                      Darko Trifunović   

Imenovanje Saše Toperića za savjetnika u Misiji BiH pri UN prvorazredni je diplomatski skandal, smatra profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu dr Darko Trifunović, koji je svojevremeno obavljao funkciju prvog sekretara u ovoj misiji. Upravo je on, podsjetio je, na platnom spisku otkrio Safeta Ćatovića, kao i to da je na adresi Misije registrovana navodna humanitarna organzacija "Global medikal relif", kojoj je takođe zabranjeno djelovanje, zbog veza s međunarodnim terorizmom.

- Umjesthttp://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-22-03-2009/pijanista-na-mestu-savetnika-u-uno istrage o ovim navodima, dobio sam otkaz - rekao je Trifunović.

Autor sjovicicslavuj | 20 Mart, 2009 | read_nums (560)

 BEOGRADSKE NOVINE "GLAS JAVNOSTI"

Ratni pokliči 

       


Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je da je plakat koji se utorak pojavio u zgradi Skupštine pred početak javne debate o ustavnom amandmanu o Brčkom uvredljivog sadržaja usmeren protiv Republike Srpske s ciljem centralizacije BiH, ukidanja entiteta i reinkarnaciji Republike BiH.

Jovičić smatra da su plakati sa sadržajem u kojem se poziva na rat klasična zloupotreba institucija BiH i da su pojedinci na arogantan, necivilizovan i drzak način iskoristili domaćinstvo parlamenta da izazovu nerede.

                       Slavko Jovičić Slavuj   

- U lecima su pozivi i pokliči na rat, ratne parole, slike krvi... Na raspravi je bilo ratnih govora i pretnji ljudi iz udruženja, koji krajnje drsko žele da ostvare svoj cilj - unitarnu BiH. Oni razgrađuju BiH i teraju nas iz BiH, ali nas neće isterati - rekao je Jovičić, pišu Nezavisne novine.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine RS Petar Đokić izjavio je da Ministarstvo bezbednosti BiH mora preduzeti mere radi zaštite bezbednosti građana i stabilnosti zemlje, jer su poruke udruženih bošnjačkih „Patriotskih snaga“ veoma opasne i radikalne, piše Glas Srpske, a prenosi Srna.

                      Petar Djokić

Đokić je ocenio da svakog normalnog čoveka treba da zabrinu plakati „Patriotske lige BiH“, koja je, kako je naveo, bila nosilac aktivnosti oružane pobune u BiH i delovala od juna 1991. godine. On je naglasio da Savet ministara BiH mora hitno reagovati i sprečiti delovanje radikalnih bošnjačkih organizacija.

    Ivo Miro Jović 

Predsedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović ocenio je da ratni pokliči iz devedesetih predstavljaju jednonacionalno ludilo i euforičnost, orkestrirane iz određenih političkih centara „čiji se rukopis prepoznaje“.

            _____________________________________________________________

OPASNE PORUKE

U utorak u Sarajevu i u zgradi parlamenta BiH, u kojem se razgovaralo o amandmanu o Brčkom, polepljene su plakate sa porukama: „Patriotske snage zovu“, „BiH umire“, „Četnički fašizam opet raste“, „Dodik završava ono što je Karadžić počeo“, „Džamije se opet za Bajram ruše“,
„Ne dozvoli da nam izdajnici i fašisti komadaju domovinu“, „Agresija, genocid, silovanje...“.
Udružene bošnjačke „Patriotske snage“, „Patriotska liga BiH“ i radikalni bošnjački internet portali pokrenuli su akciju postavljanja ovih plakata u svim većim gradovima FBiH, kako bi ukazali na pogubnost Prudskog sporazuma i sprečili „zakucavanje zadnjeg eksera u ‘sanduk’ zvani BiH“.
Glas Srpske nezvanično saznaje da je plakate u zgradu parlamenta BiH uneo Sven Rustempašić.

_____________________________________________________________________________

- Ovakvu euforičnost nismo sreli ni u Banjaluci, ni u Brčkom, Mostaru, Tuzli, osim na javnoj raspravi u Sarajevu, gde se nije govorilo o amandmanu nego o ratu u BiH - rekao je Jović i naveo da je predstavnik „jednog od ratnih udruženja agresivno poručio da očekuje vrlo skoro rat Hrvata i Bošnjaka, da se s Hrvatima mora raščistiti“.

Funkcioner HDZ-a BiH Niko Lozančić je rekao da je nedopustivo da se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH pojave ovakvi plakati, navodeći da ničemu ne doprinosi blaćenje i iritiranje
 bilo koga.
 
                 Niko Lozančić     

Predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH i visoki funkcioner SBiH Beriz Belkić rekao je da ne zna ko stoji iza plakata i poručio da je lepljenje letaka i izražavanje ličnog mišljenja uobičajena praksa i da tome ne treba pridavati poseban značaj.
                              Beriz Belkić

U službi obezbeđenja parlamenta BiH naveli su da nemaju ovlašćenja da sankcionišu takve stvari i da je verovatno neko u torbi plakate, kao skupštinski materijal, uneo u zgradu.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima u Banjaluci da su plakati koji su izlepljeni u parlamentu BiH i kojima se poziva na rat samo potvrda i poruka Republici Srpskoj na koji način se razmišlja u Sarajevu.
Kada takvi plakati uđu u parlament BiH, gde treba da budemo ravnopravni, da vlada tolerantna atmosfera i gde se donose najvažniji zakoni za sve, jasna je poruka mnogima ovde, rekao
 je Dodik.
                     Milorad Dodik
 
On je naveo da bi Srpska bila tema svih svetskih medija da su slični plakati osvanuli u Narodnoj skupštini RS.
On je ocenio da su neki mediji u FBiH koji koriste jezik mržnje i ratnohuškačku retoriku napravili netolerantnu atmosferu i podlogu za takve plakate.

Jovičić je izjavio i da Harisu Silajdžiću, članu Predsedništva BiH, smeta sve što asocira na saradnju s drugim državama, naročito kada se ta saradnja ostvaruje između srpskih zemalja. Reagujući na najavu Silajdžića da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer smatra pogubnim ugovor između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu, Jovičić je rekao da se Silajdžić nije rukovodio logičnim parametrima, ističući da se radi o političaru koji ispoljava veliki animozitet kada je reč o saradnji u regionu.
- Građani Republike Srpske po svim pretpostavkama nemaju izražene interese za sticanje državljanstva Crne Gore u situaciji kada bi mnogi Bošnjaci iz te zemlje poželeli dokumente BiH, pa je blokiranje ugovora o dvojnom državljanstvu ove dve države potpuno nelogično - rekao je Jovičić za Fokus, a prenela Srna.
 

   LINK - http://www.vesti.rs/exit/Ratni-poklici.html

Autor sjovicicslavuj | 19 Mart, 2009 | read_nums (479)

   ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

   - кратак осврт -

Најблаже речено, инцидент са плакатима које су биле постављене на неким местима у згради Парламентарне скупштине БиХ - ауторско је дело Свена Рустемпашића, који је, претходно, данима окупирао медијски простор и све бошњачке и исламске портале, са којих је својим ауторским текстовима и памфлетима јавно позивао на рушење уставног поретка Босне и Херцеговине...

 Заиста је непотребно коментарисати многе тезе којима се бави самозвани познавалац историјских чињеница. Боље је речи да је аутор невероватни фалсификатор чињеница и то се да закључити из сваке реченице његових текстова који следе у наставку... Нико Рустемпашићу не оспорава да говори и да пише шта год хоће о свом народу, наравно ако то његов народ прихвата?!

Но, морам речи да с аспекта српских националних интереса и уставног уређења БиХ - ниједна реч поменутог аутора није прихватљива за нас Србе!!!

И  новинари који су били присутни само на почетку јавне расправе су у каснијим својим писанијама замењивали тезе. Наиме, наравно да су и плакате спорне, али спорнији од тога су били јавни иступи многих дискутаната који су злоупотребили слободу јавног мишљења и говора и који су на тај начин вређали многе...народе, ентитет Републику Српску, поједине политичаре, дипломате итд. О томе се овде ради!!!

 Зачуђује и то да скоро нико од новинара није ни реч објавио, а управо се Свен Рустемпашић пре самог почетка јавне расправе у самој великој сали обратио представницима медија и рекао све оно што је касније и поновио на званичном делу седнице?!?Најблаже речено - његов говор је непримерен и злонамеран, у неким деловима је био и претећи!

Након завршетка Јавне расправе о Амандману на уставну позицију Дистрикта Брчко, испред саме сале, лично сам присуствовао вербалном нападу запенушаног Свена Рустемпашића на колегу, делегата у Дому народа Парламента БиХ Иву Миру Јовића. Острашћени фундаменталиста је само понављао: "БиХ Република - или рат"!  Шокиран - пратио сам жестоке нападе и сам сам рекао: Никада се неће остварити ваше жеље, господине Свене! Док последњи Србин живи у Републици Српској, ваше идеје се никада неће остварити!!!

 У прилогу - само један од таквих памфлета, који сам лично добио на службени скупштински меил.  Ево само једног од бројних текстова - аутора, вође  рушења Устава БиХ.

____________________________________________________________

PRIJEDLOG: KAKO UZETI UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O AMENDIRANJU ANEKSA 4

Ovaj prijedlog je nastao kao plod razmjene mišljenja (internetom i telefonom) desetak aktivista iz raznih organizacaji građana BiH iz zemlje i cijeloga svijeta. Svi smo jedinstveni u tome da je jedini ispravan slijedeći prijedlog

Prilog pripremio Sven Rustempasic            

PRIJEDLOG:

Predlažemo da se u ovom trenutku NE izglasa Anmandman I. na ustav BiH. Amandman o Brčkom treba biti dio sveobuhvatnog paketa ustavnih rješenja.


OBRAZLOŽENJE ZAŠTO SMO PROTIV AMANDMANA I.

Mnogobrojni su razlozi, nabrojimo samo neke:

- Amandanom se legalizuje RS i tako zatvara mogućnost novih ustavnih promjena, tj. (u optimističkoj varijanti) ostaje satus qvo. Jedina realna perspektiva koja se otvara je legalno otcjepljenje RS, što bi izazvalo nesagledivu tragediju naroda koji danas živi na tertoriji BiH.

- Legalizacija RS znači nagradu za genocid, praktično provođenje Tihićevog prudskog “obračuna sa politkom žrtve”, praktrično onemogućavanje svake konkretne pravde koju bi mogli dobiti iz presuda ze genocid u Srebrenici.

- Ustav Republike BiH je naš Ustav sa svim Evropskim standardima i funkcionalnim regijama i sa njime je BiH priznata kao clanica UN. Taj ustav je još uvijek legalan, za razliku od daytonskog. Agresija i genocid nisu razlozi da se odričemo našeg Ustava i naših granica. Ustav RBiH pogledajte na slijedećem linku, iza grba sa ljiljanima, da se podsjetite šta gubimo radi legalizacije Daytona i genocidne RS

http://www.republic-bosnia-herzegovina.com/

- Usvajanjem amandmana za Brčko ispunjava se jedan od uslova za odlazak OHR iz BiH, što sigurno nije sada u interesu BiH, jer OHR u postojećoj situaciji predstavlja nezamjenljiv faktor stabilnosti BiH. Ovo je direktna Tihićava i Silajdžićeva usluga Dodiku i još jedno njihovo spašavanje Dodika, ovaj put od odgovornosti za pronevjeru, umjesto da njegove probleme sa zakonom iskoristimo da spašavamo Bosnu i Hercegovinu.

Ako smo svjesni situacije u kojoj se nalazi naša domovina, onda nam ne ostaje ništa drugo nego da iskoristimo preostalo kratko vrijeme (do 20. marta) da mobilišemo naše građane u dijaspori i BiH da uzmu učešće u raspravi i da daju svoje opravdane primjedbe i prijedloge ili da pišu na adrese navedene u prilogu.

Radna grupa građana BiH iz zemlje i svijeta


NEOSTVARENO BOSANSTVO,
NEOSTVARENO BOSNJASTVO -
I ZADNJI VOZ

                      
Sarajevo, Javlja se Sven Rustempašić

  Bismillahirrahmanirrahim,

Ovo su note o tome kako su oni koji bi trebali biti Bosnjaci, pripadnici bosnjackog naroda, i ovaj puta, kao vec preko stotinu godina, propustili da postanu politicki narod, a pri tome pod znak pitanja stavili i to da li su uopce i narod. Izgleda da su se neki sveli na vjersku skupinu, po onoj zapovijedi koju je jos 1980-tih godina izdao cetnik Vuk Draskovic ¨Muslimane u dzamije!¨. Drugim rijecima
-- nista od drzave, Republike Bosne i Hercegovine,
-- nista od nacije, Bosanci i Hercegovci - gradjani RBiH,
-- nista od naroda, Bosnjaci, definirani i branjeni svojom jedinstvenom kulturom

Drzava je u proteklih 12 godina unistena. Po Daytonu, BiH je samo geografski pojam, a u najboljem slucaju, prinudna unija jedne drzave, Republike Srpske, i jednog procesa, Federacije BiH. Fizicku prinudu cine SFOR, IPTF, UN, OHR, i ostali strani faktori. Prinuda je prihvacena dobrovoljno od strane Republike Srpske, sve dok Bosnjaci u dajtonskim parlamentima u Sarajevu ne predaju do i posljednji dokument koji ukida RBiH i ujedno dovrsava proces de jure solidificiranja Republike Srpske, srpske drzave zapadno od Drine na pola teritorije BiH.

Nacija je skup svih gradjana jedne republike. Dakle, nacija je drzava. Tako je u Italiji, Austriji, Madjarskoj, i svim ostalim republikama u Evropi i po svijetu. To sto u svim tim zemljama ima raznih naroda, u nekim i vise nego u BiH (i po broju naroda i po broju pripadnika istih), ne ugrozava drzavnost ovih republika, niti rusi gradjanski koncept. Uostalom, i u Republici Srbiji zive mnogi narodi, cak vise i cak mnogobrojniji nego u BiH (Srbi, Madjari, Romi, Albanci, Bosnjaci, Crnogorci, itd.). Neki podatci govore da u Republici Srbiji ima skoro onoliko Roma koliko Srba u RBiH. Ako Srbija zadrzi Kosovo, isto se moze reci i za Albance. Ali, udar na gradjanski koncept i podjela na narode-teritorije je vec u RBiH otpocela 1990. godine, a zatim je taj proces akcelerirao, znamo na koji nacin. Po Daytonu, nema gradjana BiH. Postoje samo narodi, i to u RS narod je ujedno i monolitna nacija Srba, dok je Federacija BiH federacija dva naroda. Ostali su manjine u obje ove tvorevine. Bosnjaci cine manjinu od otprilike par procenata na pola BiH, u Republici Srpskoj.

Slicno je tu i sa Hrvatima. Bosnjaci su u gornje dvije kategorije, drzava i nacija, propustili postati politicki narod na nivou obrane maticne drzave RBiH, te postojanja i kao nacija, to jest, na nivou postojanja kao gradjani, Bosanci i Hercegovci, na cijelom teritoriju svoje maticne drzave, Republike BiH. Propustili su biti i politicki narod po nizoj kategoriji od drzavoopstojne, jer su kao narod jos 1990. godine od strane svojih takozvanih lidera podijeljeni na ¨prave muslimane¨ (SDA) i ¨komunjare¨.

Bosnjak je arhaicna forma rijeci Bosanac. Termin potice iz feudalnog doba, to jest, prije stvaranja nacija. Iz tog doba oni su feudalnom terminologijom bili regionalno opisani kao stanovnici Bosne - Bosnjaci -- pa su tu za Otomanski imperij spadali pripadnici svih vjera. Medjutim, u 19. vijeku se katolici i pravoslavci nacionalno formiraju kao Hrvati i Srbi, tako da je termin Bosnjak sasvim prigodno ostao pocetkom 20. vijeka ime naroda koji se karakterizira kako bioloski tako i duhovno oko skupine koju cine muslimani. Iako ce poneki fratri, sasvim ispravno, reci da su Bosnjaci, nacionalni pokreti su postali toliko dominantni i agresivni, da su Bosnjaci ostali samo muslimani. Do drugog svjetskog rata je taj proces zavrsen. Iako su mnogi Bosnjaci prije, tokom, a posebno poslije Drugog svjetskog rata postali ateisti, uglavnom komunisti -- napustajuci tako vjersko opredjeljenje svojih roditelja -- oni su trebali zadrzati svoju kulturnu matricu, koja je sira od vjerske, a u ukupnosti profilacije naroda moze sadrzavati mnogo toga, uz vjeru kao jednu od svojih osobina. Naime, Bosnjakom su se 1990. godine trebali smatrati i ateisti i tako ucvrstiti front naroda protiv agresora. Medjutim, to se nije desilo. Cak bosnjastvo SDA nije prihvatila do 1993. godine. Period 1990-1993. je prokockan, na stetu Bosnjaka. Krivica je i do ateista i do vjernika sto se taj proces nije pospjesio i cim prije uskladio, solidificirao. I dok su se Hrvati, od najveceg komuniste do onog emigranta koji je od komunizma pobjegao, ujedinili kao jedan 1990. godine - i dok su se Srbi, od najveceg komuniste do onog zadnjeg cetnika sa bradom do trbuha, ujedinili kao jedan - Bosnjake su njihovi takozvani lideri kao sjekirom panj, raspolovili i zavadili kao ¨prave muslimane¨ sa jedne, i ¨komunjare¨ sa druge strane. Po vjerskoj je osnovi podijeljen narod u doba najvece krize po opstanak. Uz tu podjelu, ¨pravi muslimani¨ su odstupili i od koncepta gradjanstva, Bosanac i Hercegovac, cime je ucinjena dodatna steta. Lansiran je pokusaj, krajem ljeta 1993. godine, da se formira bosnjacka drzava - kao pandan Herceg-Bosni i Republici Srpskoj -- sto je tada ipak propalo i dalo nade u opstanak RBiH.

Erozija se dogodila i po tome sto su mnogi i medju muslimanima, kao i medju ateistima (kod ateista vise, ali ne zanemariti muslimane!), svjesno ili nesvjesno kulturoloski, ideoloski, epistemoloski ustvari i dalje bili i ostali Jugoslaveni-Srboslaveni. Dakle, najveci problem je u tome sto su u procesima u proteklih 50 godina, pa i 80 godina, moze se reci, oni koji su trebali biti kao narod Bosnjaci, a kao nacija Bosanci (i Hercegovci) postali jugoslavizirani, pa i srbizirani, tj. Jugoslaveni odn. Srboslaveni. Projekt Velike Srbije je ostvario svoj cilj 1919. godine, kada je stvorena Kraljevina SHS, samo nesto kasnije Kraljevina Jugoslavija. Srbi nikada, apsolutno nikada, u proteklih 80 godina taj dobitak nisu smatrali nista drugo do Srboslavijom.

Srpski bijes je jacao, potaknut procesima zapocetim u Drugom svjetskom ratu (AVNOJ), nastavljenim diskretno u svim ustavima, akcelerirajuci 1960-tih godina, a kulminirajuci ustavom iz 1974. godine - te dosezuci svoj zenit internacionalnim priznanjem suverenosti svih republika koje su je zatrazile, 1992. godine. Taj je srpski bijes - ¨kako se usudjujete odbiti Srbe kao gospodare !¨ -- pokrenuo rat i pokolj protiv Republike Hrvatske, Republike BiH i Kosova.

Problem obrane od ove manijakalne razljucenosti (¨kako se smijete opirati svojim gospodarima?!~) nastao je medju onima koji bi trebali biti Bosnjaci. Problem je u tome sto su mnogi od onih koji bi trebali biti Bosnjaci, 1990. godine bili Jugoslaveni, u mnogim slucajevima Srboslaveni. Jer je jugoslavizam bio i ostao srboslavizam - sto mnogi ni danas niti shvacaju i/ili niti prihvacaju. I dok su svoj jugoslavizam oni koji bi trebali biti Bosnjaci otvoreno demonstrirali kroz Socijaldemokraciju, ne treba niposto zanemariti srbizam duboko ubacen u SDA. I tako je 1990. godina bila godina rascjepa, koji jos uvijek traje i razara narod koji izgleda propusta sansu da se solidificira kao politicki narod. Postavlja se opravdano pitanje, sada i u ovoj situaciji, da li je rezultat koban? Oni koji su trebali Bosanci i Hercegovci kao nacija, koji su trebali biti Bosnjaci kao narod - nisu jos u svojoj svijesti i podsvijesti unistili Srbina-gospodara. Mnogi to nece moci do groba. Vodi se bjesomucna borba sa ovim epistemoloskim Srbima, koje ovaj autor zove Srbalije (Srbi-balije) u redovima SDA, i Srboslaveni u redovima SDP i SBiH. Ta nas je unutarnja agonija kostala i kosta na hiljade tijela, unistenih sudbina, unistene drzave, unistene kulture, kosta nas svega, svega, svega, svega ... Do nebesa!

Iako bosnjacki narod vec godinama ceka podatke, liderstvo, upute, strateske smjernice, naloge, naredbe, ponosito i nepotkupljivo rukovodjenje ... od svojih takozvanih lidera - ni do danas ih jos nije dobio. Narod ceka uzalud - erozija se nastavlja, agonija traje.

Anglocionisti, sponzori velikosrpstva vec preko 100 godina, svim se silama bore da one koji bi trebali biti Bosnjaci, posrbe, te stave pod srpsku kontrolu, u svim vremenima - do finalnog unistenja. U tome vec 100 godina uspijevaju! Kljuc anglocionizma, britanske imperije, za Balkan, jeste unistenje Bosnjaka po formuli koju je jos u Drugom svjetskom ratu dao cetnicki vojvoda Moljevic: trecinu muslimana poklati, trecinu protjerati, trecinu posrbiti. I dok nam je sasvim jasno kako, kada, su cetnici ucinili prve dvije trecine - i sami zrtve najnovije epizode tog procesa u proteklih 10 godina - jos nismo sagledali i pojasnili zorno svu dubinu posrbljivanja muslimana u proteklih 80 godina. Odnosno, stvaranja robovskog, poniznog, mazohistickog mentaliteta u njima, koji sebe cak i ne prepoznaje kao srpsko roblje. To je, pjesnicki receno - kada rob zaboravi da pjeva o slobodi, zaboravi i u sebi cak i ubije pojam slobode, vlastitog suvereniteta. Suvereniteta svoje osobe, svoje familije, svog naroda.

Mi, koji nikada nismo u zivotu bili posrbljeni, a ovaj autor nikada nije bio ni komunista - nasem smo narodu ucinili uslugu ulaskom u borbu tako sto smo je predvidjeli, sto smo se organizirali sa svim ostalim koji su nas slijediti htjeli (hvala Bogu, bilo ih je dovoljno, ali ne koliko smo zeljeli i trebali), sto smo je prihvatili i odbacili mnoge udare. Godine 1991. nas su mnogi Muslimani, a pogotovu socijaldemokrati, da bi se Srbinu ulagivali i da bi svoje jugoslovenstvo-srboslavenstvo zadovoljili - nazivali cak i ¨ustasama¨. Kada se jedan srbiziran covjek, koji bi trebao biti Bosnjak, zeli Srbinu dodvoriti, on onog Bosnjaka koji jeste Bosnjak i nije srbiziran - odmah naziva ¨ustasom¨, bez obzira na neprikladnost takve optuzbe u datom slucaju. Ali, prihvatimo tu igru za trenutak, i obazrimo se na Hrvate - kakvi god oni bili - i vidjecemo jednu nit koja se od 1919. godine provlaci. Hrvati su odbili pasti pod Srbe, i nema te cijene koju oni nece platiti da se odbrane od srbizacije i od Srbina-gospodara. Taj im je samozvani gospodar u periodu 1919-1941 dosta zala nanio, pa je i reakcija bila poznata kao ¨Na ljutu ranu, ljuta trava¨. Isto je nastavljeno od 1945 do 1990, ali mnogo lukavije od strane Srba. Medjutim, medju Hrvatime u emigraciji i u domovini ljute trave 1991. godine nije zafalilo - pa su je Srbi dobili punim rafalima. Problem je taj, sto su oni koji su trebali biti Bosnjaci, u cijelom tom periodu od 1919 do 1990 godine, toliko izgubili od svog ponosa, identiteta, liderstva, ... da je 1990. godine mnoge zatekla na gore navedene nacine rascijepane, raspamecene, podijeljene. Ipak, bilo je moguce krenuti i sa time, i na talasu dubokog narodnog ponosa lansirati borbu u kojoj je Armija RBiH pokazala nadnaravno herojstvo, zajedno sa narodom.

Mi, koje su 1991. godine srpski robovi ponekad nazivali ~ustasama~, smo 1991. i 1992. godine mobilizirali hiljade ljudi u borbu. Mi smo 1991-1993 bili potrebni kao nesrbi, ali dogovorom Sarajeva i Beograda, proglaseni smo apsolutno nepozeljnim. Pozeljni su postali i ostali samo oni koje ovaj autor naziva Srbalije - Srbi-balije. Njihova obavjestajna sluzba MOS (muslimanska obavjestajna sluzba) samo je bila ogranak KOS-a, a na vrhu pod kontrolom Britanske obavjestajne sluzbe. Sve se dogodilo pod sponzorstvom Anglocionista, to jest Masona, to jest cionista, to jest Velike Britanije, to jest Izraelskog lobija SAD, to jest - British Israela.

Stoga je problem bio i ostao jedan te isti. Zato se ponovno moramo po posljednji put pokusati oduprijeti svim morbidnim silama u prethodnom paragrafu imenovanim -- bas u inat -- i usmjeriti na jednu i jedinu stratesku soluciju za Bosnjake ukoliko zelimo imati bilo kakvu sansu za opstanak. A to je da opstanak Bosne i Bosnjaka vec 100 godina zavisi od povoljnog dogovora muslimana i katolika, na svakom nivou. Na globalnom nivou, prije svega! Cinjenica da se Bosnjaci, njihova ulema, njihovi akademski obrazovani gradjani, njihovi lideri (kakvi god bili) u proteklih 100 godina nisu znali dogovoriti sa Austro-Ugarskom, pa zatim sa i samom supresiranom i u dva svjetska rata dosta potucenom Katolickom crkvom - u korijenu je njihovog zlog usuda.

Ne, nije rijec o Hrvatima muslimanima, ili slicnim shemama. Rijec je o dogovoru dva naroda, Bosnjaka i Hrvata, te na svjetskom nivou o dogovoru muslimana i katolika - povoljnom za muslimane i katolike. Rijec je o povoljnom dogovoru o katolicanstvu i islamu, o drzavi Bosni i Hercegovini, o Bosancima i Hercegovcima, o Hrvatima i Bosnjacima, o Republici Hrvatskoj i Republic Bosni i Herceogivni. Taj sporazum ce Anglocionisti, Masoni, najmorbidnijim silama rusiti - nastaviti ce Srbalije mega-korumpirati (jer ih novcem kupuju, podmazivaju, ucjenjuju, kvare, provjeravaju, zavadjaju ...), svasta ce im nuditi i davati. Ali, mi moramo naci snage, naci osoba, naci nasih pravih i nepotkupljivih Bosnjaka - da ostvarimo ovaj dogovor izmedju islama i katolicanstva. Od Bosne do Palestine, do Irana, do Malezije, do Indonezije i okolo svijeta do Amerike.

U tom dogovoru ne smijemo ocekivati nikakvu (!) pomoc od Saudijske Arabije ili bilo koje arapske drzave. Zaboraviti moramo na njih. U tom dogovoru ne smijemo mnogo vjerovati Turskoj, iako sa Turskom situacija nije tako losa u pogledu dijaloga muslimana i katolika. Tu ima otvorenih kanala. Mi moramo racunati na pomoc Malezije i Irana u tom dijalogu, jer se oni Anglocionistima odupiru, pogotovo Iran. Mi mozemo traziti i vjerojatno dobiti asistenciju nekih krugova u okviru Republikanske Partije Sjedinjenih Drzava. Na suprot Republikancima, nama ce Demokratska Partija SAD nastojati sve uciniti da dogovor muslimana i katolika propadne. Oni su nam neprijatelji. Mi obavezno moramo pokrenuti akciju u Austriji i Njemackoj; to nisu lose adrese na koje se moze zakucati, pogotovo u Austriji. Treba zakucati na vrata pa cak ocekivati i pomoc od Italije, Poljske, Slovacke, Belgije, Madjarske, ... ali u tim zemljama moramo izbjegavati ljevicu, odn. socijaldemokrate. Trebamo ici ka republikanskim, demokrscanskim, konzervativnim, narodnim i slicnim partijama u tim zemljama. Odbacimo Francusku, Veliku Britaniju. To su nam krvnici. Sa Skandinavcima, veoma oprezno, ali nije nemoguce u nekim segmentima. Ne treba Rusiju demonizirati. Sa Rusima se moze razgovarati, jer Srbi nisu toliko Rusima braca koliko nam se 100 godina trubi iz Beograda i Londona. Rusija ce morati sa muslimanima pregovarati. I, na kraju, sa Amerikancima, obicnim gradjanima, treba na sve nacine i u svakoj prilici razgovarati o Bosni i islamu.

Da li ce Bosnjak jednom shvatiti da ga Srbin i Mason zele samo zaklati, strijeljati, silovati, osakatiti, ... ? Stoga, ako se sa Vatikanom muslimani svijeta ne dogovore da se odrzi drzava Bosna i Hercegovina i u njoj Bosnjaci - onda nemamo sanse. Gotovi smo!

Sven Rustempasic
_________________________________________________________________________________
 
НАПОМЕНА: Овако о себи пише и говори Свн Рустемпашић, а шта говори прочитајте!
 /н.п.Славуј_/
 
MOJ KOLEGA, TI CETE NE BROJI,
FAZLAGICA KULA JOS UVIS STOJI!

Sarajevo,

Bismillahirrahmanirrahim,

Citaocima ovog glasnika, jedne od platformi kontinuiteta mog dugogodisnjeg Internet prisuca jos od 1993. godine, zelim poruciti nesto sto im u proteklim godinama nisam porucio, jer nisam brinuo o sebi, nego o drugima.

Fokus mi je vec godinama usmjeren i na podrsku Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju, ratne zlocine i genocid, pred Internacionalnim sudom prava u Den Haagu (ICJ). Tuzbu je 1993. godine zastupao Prof. Francis Boyle i dva puta velicanstveno pobijedio. Na Internetu smo ocuvali upaljenu sijalicu nade, da ce stotine hiljada nevinih gradjana RBiH, pogotovo iz ciljane grupe, bosnjackog naroda, jednog dana imati svoju satisfakciju, za zivota ili posthumno, na jednom i jedinom validnom sudu i u jednom i jedinom postupku koji je u svemu vrijedan.

Nakon diplomiranja na elektrotehnickom fakultetu, stigao sam u SAD 1980. godine, i stalno se nastanio u Seattle, Washington. Jedini sam (po vlastitim spoznajama) americki drzavljanin, Bosnjak, koji je 1991. godine krenuo iz SAD u Sarajevo i ostao da organizira, pripremi i ucestvuje u obrani Sarajeva i RBiH, na najvisim polozajima tokom 1991-1992. godine, a i nadalje. Dok su drugi bjezali iz Bosne, autor je napustio preko deset godina luksuznog i lagodnog zivota u Americi i dosao da se bori kao sto dolikuje vitezu iz aristokratske familije Rustempasic. Cetnici su me na smrt torturom osudili telefonirajuci mi u stan u Sarajevu, Novembra 1991., sto mi je bila samo dodatna motivacija da - ostanem u boju. Izmedju ostalih duznosti i poslova, u Sarajevu sam tada bio i do danas ostao (takvim se i danas smatram) suosnivac i jedan od nekoliko najvise rangiranih clanova Biroa za istrazivanje ratnih zlocina i zlocina genocida. Prikupljao sam dokaze o genocidu, kao i ostale veoma vazne a slabo vidljive fakte. Kancelarija mi je bila u bombardiranoj zgradi Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine.

Iznio sam kompjuterske diskete iz Sarajeva avionom do Zagreba, a odatle sam elektronskim metodima komunicirao sa SAD. U vremenskom prozoru od mjesec dana sam ucestvovao u iniciranju i koordiniranju -- putem sistema i mreza osmisljenih u Americi mnogo prije ratnih dejstava u RBiH - rapidno formiranje advokatskog tima koji ce lansirati tuzbu RBiH protiv SRJ, za agresiju, ratne zlocine i genocid. Rezultati rada male grupe dobro usmjerenih ljudi, kao i sretna okolnost da je vrhunski lumen u domenu internacionalnog prava, Prof. Dr. Francis Boyle, stao na celo tima - donijeli su nam Marta 1993. godine pobjedu na Internacionalnom sudu prava u Den Haagu (ICJ). Tom pobjedom je izazvan potres na cijeloj internacionalnoj sceni, globalni talas, i otvoreno novo, pobjedonosno poglavlje u de jure domenu (vecini ljudi nedostupna apstrakcija)! Ukratko, briga oko te Tuzbe, oko tog sudskog procesa (RBiH vs. FRY na ICJ) postaje fokus i gotovo svakodnevna sustina moga djelovanja od tada pa do danas.

U Sarajevu prezivljavam sve tegobe od kraja Novembra 1997. sa familijom kao objekt paske, zabrane pojavljivanja u (pogotovo elektronskim) medijima, i totalnog embarga na bilo kakvu zaradu novca. U sklopu je dogovora Beograd-Sarajevo da se Tuzba unisti - cemu je na put stalo nas veoma malo, putem Interneta i pojedinih proboja u sarajevske medije, uz ostale pojedince cije zasluge ne treba podcjenjivati, iako nisu dovoljno poznati. U Sarajevu se hrabro bori jos i Smail Cekic, u okviru ostataka onoga sto je nekada bio Biro, a sto je dogovor Sarajevo-Beograd gotovo ukinuo. Uglavnom sam ono sto ste iz sarajevskih medija procitali o Tuzbi za genocid, na ovaj ili onaj nacin inicirao upornim djelovanjem. Jos je i nas suborac Musadik Borogovac to cinio svojim metodama, kao i Samir Busovaca, jedan od preostalih clanova Biroa koji se drzi zadate zakletve, u okviru BPS. U protekle dvije godine sam konacno uspio velikim naporima izmoliti urednike novina da pod svojim imenom napisem o tom predmetu. Izdvajam fundamentalne intervjue sa Prof. Dr. Francisom Boyleom (hvala "Ljiljanu" i uredniku Seji, hvala "Walteru" i uredniku Leki - pokazali su hrabrost).

Ali, ova borba ima bolne zrtve, te nakon 10 godina brige o opcim zrtvama, ovaj, jedini put, pisem o svojoj. Vec godinama protiv mene u mom rodnom Sarajevu vode radikalnu borbu metodama specijalnog rata. Borci su Srbalije (Srbi-balije) i njihovi internacionalni sponzori. Ali, gotovo da spoljnjeg poticaja Srbalije i ne trebaju, jer su i sami bili dovoljni da protiv mene postignu zeljeni cilj. Prvo su me financijski iscrpili oduzimajuci mi sve izvore prihoda nakon sto mi je vec vise godina ponestalo novca (meni, koji sam od 1991. potrosio stotine hiljada dolara svoje americke zivotne ustedjevine u ovoj borbi). Dali su jedino posao i veliku platu mojoj zeni -- koja se protivila mojoj borbi. Neki dan u kafani na Marijin Dvoru mi je u par sati kolega iz studentskih dana, elektro inzenjer sa ETF u Sarajevu, nesto ispricao. On je direktor (sada i suvlasnik) firme za informaticku tehnologiju (UNIDATA, Sarajevo - prije rata najveca IT firma u BiH). Ispricao mi je da mu je 1998. godine bilo zabranjeno da me stalno angazira na poslu koji sam vec nekoliko mjeseci radio u njegovoj firmi, sa perspektivom da tu stalno radim. Danas priznaje sa rezignacijom, da NIJE SMIO moj angazman produziti u stalni (i tako obezbjediti kruh mojoj familiji), jer je bio strogo ucijenjen od politicke tajne policije da nece moci privatizirati firmu, ako Sven Rustempasic u njoj bude zaposlen! Kasnije sam saznao da je to vazilo za sve ostale firme u Sarajevu. U cemu je dodatni cinizam ove ucjene? Pa, u tome sto mi je bilo zabranjeno da radim u kompjuterskoj firmi od strane onih koji, valjda, znaju da u Predsjednistvu RBiH nije bilo kompjutera, te sam upravo ja pocetkom 1992. godine na rukama desetak kompjutera skupio po Sarajevu i u Predsjednistvo RBiH unjeo pod granatama i vatrom PAM-a sa Trebevica. Sa kolegom Enom sam odrzavao software i hardware koji je ovisio od hirova generatora pogonjenog benzinskim motorom u unutarnjem dvoristu Predsjednistva. Halalio sam kolegi inzenjeru, jer znam da bi i on doista bio unisten da me je ostavio zaposlenog. Slicne su mi ispovijesti stigle od jos nekoliko kolega, koji su takodjer isto tako "morali" postupiti kada sam dobio stalni posao kod njih. U jednom fajlu imam tekst sa 16 detaljno opisanih stalnih ili konsultantskih poslova u periodu 1998-2002 u Sarajevu, sa kojih sam na slican, gore opisan, nacin skinut, eliminiran, a negdje i opljackan za vec do prije eliminacije zaradjeni novac.

Dakle, bilo koji placeni posao mi je bio totalno zabranjen u Sarajevu u toku proteklih pet godina. Strane organizacije su samo paravani za specijalni rat, obavjestajne sluzbe i pranje novca, u 99% slucajeva, tako da tu nikad nisam imao niti teoretske sanse. Tako nisam mogao imati prihode, koji bi mi pomogli da slobodnije disem i radim na Tuzbi RBiH protiv SRJ. I pored toga, nastavio sam raditi na Tuzbi. Moji svakodnevni poslovi su rangirali od prevodjenja svih javnih ili polujavnih publikacija, informacija, do svega ostalog vezanog za Tuzbu (paralegal work, media coverage, mobilizing public pressure, clipping, new judicial appointments in Sarajevo, strategies directed against the Lawsuit, Serbian comments, UN, OHR, OSCE dokuments related to ICJ, Tribunal and such, Parliament votes, statements of political leaders pro and con, etc.). Zatim sam ostvarivao redovne kontakte svake vrste (ovdje nepotrebno spominjati imena, jer se ljudi BOJE da se sazna da pomazu Tuzbu protiv cetnika) u cilju ocuvanja Tuzbe i njenog privodjenja uspjesnom zavrsetku. Srbalije su me sveli na to da ja, Sven Rustempasic, ad hoc suradnik pravog tima u Americi koji DOISTA zeli i moze pobjediti cetnike na Svjetskom sudu -- konacno budem napusten od strane zene nakon pet godina iscrpljivanja i terora nad mojom familijom u Sarajevu (1998-2002). Bilo je svega, od prijetnji (vazna napomena: ne od cetnika, nego od osoba sa tzv. muslimanskim imenima, pa do internacionalnih shema), a sve do banalnih podvala, mahalskih traceva, difamacije, kradje nekih teskom mukom ostvarenih inzenjerskih prihoda, itd. U Aprilu ove godine sam izgubio familiju, zena me je napustila i odvela mi jedinca sina.

Ni jedan mi tzv. Bosnjak, ovdje u Sarajevu ili bilo gdje drugdje, nije ponudio niti dao bilo kakvu pomoc ili bilo sto slicno u mojoj dosta siroko i javno poznatoj borbi da se odrzi i do kraja dovede sudski proces. Izuzetak cini nekoliko pravnika koji su radili u ilegali, kao i Internet Online glasnik koji je podrzavao Tuzbu u svojim prilozima. Tako nisam imao podrsku da mi familija prezivi dok obavljam iscrpljujuci, volumnozni, sofisticirani i riskantni rad. Naprotiv, mnogi su mi tzv. Bosnjaci u Sarajevu namjerno ucinili zlobe, podvale, fascinantan broj i vrste svinjarija.

Kao da teret nije bio dovoljan, u okviru stranke ciji sam bio visoko angazirani suradnik, BPS, Musadik i neki ostali clanovi liderstva BPS smo, zajedno sa Ibranom Mustaficem kao liderom i oficijelnim predstavnikom, 1999. godine potakli formiranje organizacije Majke Srebrenice. Organizacija je tuzila personal UN na Tribunalu u Haagu za njihov vid ucesca u masakru Srebrenicana. Tada smo od Prof. Boylea trazili da bude advokat Srebrenicankama, sto je ovaj nas prijatelj prihvatio. To je podrzalo i nekoliko osoba u Americi, organizaciono i financijski. Prof. Boyle je bio nas gost u Sarajevu dva puta, kojom prigodom je obavio fascinantno vazne stvari, kao i u SAD. Sve ove godine sam putem e-maila u kontaktu sa Profesorom, ponekad izmjenimo i po deset poruka-konsultacija u toku 24 sata, zavisno od urgentnosti, kompleksnosti i vaznosti razvoja situacije. Srbalije godinama vladaju Sarajevom po principu - cetri mala S okrenula ledja, niko ne sme Srbina da vredja. Medju njima ima mnogo "velikih muslimana". U zastiti cetnika su uspjeli unistiti ovom muslimanu familiju. To su cinili ekonomoskom blokadom, lansiranjem difamacija koje su krnjile profil, ugled i image kod vlastite familije, a kamo li po "gradu" (mahali). Metodi su tako opsezni, u sustini vulgarni, da cu se jednom njima pozabaviti u formi pisane prezentacije. Uglavnom, osveta je njihova prava -- cetnicka.

Ovih dana razmisljam o godinama borbe u domenu Internacionalnog prava - na koju sam se zakleo 1992. u Birou u ratnom Sarajevu. Pisem tek danas, jer godinama rijetki medju nama ne mislimo o sebi, nego o drugom. Razaranjem moje familije, banda MOS-KOS kao i uze okruzenje, cetnicima koji su klali, rastrgavali, sakatili, silovali, tukli, izgladjnjivali, ... stotine hiljada gradjana RBiH, ciljano Bosnjaka, ciljano muslimana - ucinili su ogromnu uslugu. Ali, posto su oni srpski jataci, sve ce nam biti jasno kada se sjetimo cetnickih aksioma: "Osvetu, seko, osvetu!" i "Bolje se osvetiti, nego posvetiti!" Sada cetnici mogu likovati, jer su nadamnom Srbalije izvrsile njihovu osvetu - po narudzbi! Dakle, ne samo da su narucili unistenje Tuzbe, nego i onih koji je potpomazu. Cetnici su medju tzv. Bosnjacima, te medju tzv. muslimanima, u toku proteklih 80 godina ostavili veliki broj sluga, Jugoslava-Srboslava, komunjara, profesionalnih muslimana, da ni danas sami nemaju potrebe zadavati udarce Rustempasicu, kada cetnicku osvetu vrse njihovi jataci u Sarajevu.

Ali, glavu gore! Zavihorimo nasu zastavu visoko, zastavu nase Republike Bosne i Hercegovine! Neka cetnicke zrtve, nasi pali borci, sehidi, jetimi, ranjeni, samohrane majke, sirotinja, nase silovane zene, nasi izgnani sirom svijeta ... ne brinu! Stavio sam 1992. godine ruku na mushaf - mali Kur'an kojeg mi je majka moje majke rahmetli Zinete, moja rahmetli nana Habiba Zisko rodjena Delalic, ostavila u amanet kada je preselila - da ce cetnike progoniti i da ga u tome samo Allah vodi, te ga niti jedna fukara, niti bilo koja sila na svijetu nece u tome sprijeciti! Allahu ekber!

Srbalijama, cetnicima i njihovim anglocionistickim sponzorima treba priznati jednu pobjedu - kupili su i ideoloski opoganili dovoljno slugu, koji im i danas vjerno sluze. Ali, mene nisu kupili, ucijenili, preprodali. Ovdje je din Islam -- non negotiable item! Ovdje je genocid non-negotiable item!

Balkanski kasapin Slobodan M. je na sudu za agresiju na RBiH. Naredna velika pobjeda, vec je ostvarena: Biljana Plavsic je priznala genocid. GENOCID JE NON-NEGOTIABLE ITEM! Stoga naprijed, do pobjede! Sto se tice procesuiranja zlocina genocida na ICJ (jedini relevantni sud, Prof. Boyle jedini relevantni advokat), vojni strateg Klausewitz je davno izdao recepturu : «Postoji samo jedna pobjeda -- finalna pobjeda». Ako ne pobijedimo -onda smo totalno izgubili.

Mjesto porijekla ovog javljanja je moje rodno Sarajevo, stan na Alipasinom polju, 1000 metara od RS, tzv. linije razdvajanja - linije koja cetnike i njihove jatake u Sarajevu NE razdvaja, pa stoga i ne postoji. Dakle, de facto iz Velike Srbije.

Ali, zastava zlatnih ljiljana odavde se visoko vihori! Mnogi su pali, ali nas zivih u borbenom poretku, elhamdulillah, ima jos, pa je ovo pjesma koju krvnici i njihovi jataci jedino razumiju:

MOJ KOLEGA, TI CETE NE BROJI, FAZLAGICA KULA JOS UVIS STOJI!

Sven Rustempasic

Autor sjovicicslavuj | 19 Mart, 2009 | read_nums (445)
БиХ - Јовичић
18-03-2009
                             

САРАЈЕВО, 18. МАРТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је да Харису Силајџићу, члану Предсједништва БиХ, смета све што асоцира на сарадњу с другим државама, нарочито када се та сарадња остварује између српских земаља. 

Реагујући на најаву Силајџића да ће покренути питање заштите виталног ентитетског интереса, јер сматра погубним уговор између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству, Јовичић је рекао да се Силајџић није руководио логичним параметрима, истичући да је ријеч о политичару који испољава велики анимозитет када је ријеч о сарадњи у региону.

"Грађани Републике Српске по свим претпоставкама немају изражене интересе за стицање држављанства Црне Горе у ситуацији када би многи Бошњаци из те земље пожељели документе БиХ, па је блокирање уговора о двојном држављанству ове двије државе потпуно нелогично, рекао је Јовичић за сутрашњи "Фокус".

Азра Хаџиахметовић, члан Предсједништва Странке за БиХ, рекла је да је принципијелан став те странке, којим се руководио Силајџић, о да се не склапају билатерални уговори с појединим земљама у вези с двојним држављанством, већ да се то оствари брисањем члана 17 Устава БиХ, који се односи на двојна држављанства.

"Треба водити рачуна о свим грађанима БиХ, па је, руководећи се тим начелима, потребно избрисати члан 17 Устава БиХ на чему инсистирамо већ дуже", рекла је Хаџиахметовићева. 

Предсједништво БиХ усвојило је јуче Уговор између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству. Предсједавајући Небојша Радмановић и члан Предсједништва Жељко Комшић гласали за усвајање уговора, док је члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић био против. 

Силајџић је 25. фебруара на сједници Предсједништва БиХ уложио вето на одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања уговора између БиХ и Црне Горе о двојном држављанству 

Странка за БиХ тражи измјену члана 17 Устава БиХ, зато што добар дио Бошњака који живи у западној Европи и Америци нема могућност да поднесе захтјев за двојно држављанство, прије свега што те земље не дозвољавају двојна држављанства.

Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (561)
                                        Datum: 18.03.2009                                                                                                     

Autor: Vesna Popović

SARAJEVO - Srpski i hrvatski poslanici šokirani su skandaloznim plakatima koji su lijepljeni u Parlamentarnoj skupštini BiH tokom rasprave o amandmanu za Brčko distrikt, a kojima se poziva na rat i poručili da se takvo ponašanje mora hitno sankcionisati.

Iza plakata, kako kažu, stoje samozvane patriotske snage nekih nevladinih organizacija, koje se bore za RBiH.

Ivo Miro Jović, predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda parlamenta BiH, ocijenio je da ratni pokliči iz devedesetih predstavljaju jednonacionalno ludilo i euforičnost, orkestrirane iz određenih političkih centara ''čiji se rukopis prepoznaje''.

''Ovakvu euforičnost nismo sreli ni u Banjaluci, ni u Brčkom, Mostaru, Tuzli, osim na javnoj raspravi u Sarajevu gdje se nije govorilo o amandmanu nego o ratu u BiH'', kaže on i dodaje da je još uznemiren zbog zlokobnih letaka.

''Predstavnik jedne od ratnih udruga agresivno je poručio da očekuje vrlo skoro rat Hrvata i Bošnjaka. Sa Hrvatima se mora raščistiti - poručio je. Zgrozio sam se i rekao mu da rata neće biti i ako ga poželi neka mu bude u kući'', kazao je Jović.

U jednoj od parola sa letka stoji poziv: ''Podigni svoj glas dok nije kasno i pridruži nam se'' i navodi:

''Došlo je vrijeme da pređemo sa čitanja 'prudskih vijesti' i ibrećenja na konkretnu akciju u kojoj pozivamo sve patriote BiH, ma gdje bili, da nam se pridruže, da javnim protestom, pisanjem i slanjem pisama spriječimo izdaju i rasprodaju naše domovine, legalizaciju preseljenja srbočetnika iz Hrvatske u BiH, rasprodaju naše imovine... Svi složno ne dozvolimo da Sulejman, Dragan i Milorad bestidnim dogovorom iz Pruda zakucaju zadnji ekser u ''sanduk BiH''. Na plakatima su potpisani sajtovi plbih.org, bosnjaci.net, armijabih.com, zlatniljiljan.org, bosnaprkosnaodsna.mine.nu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Neke od parola na plakatima poručuju: ''Četnički fašizam opet raste'', "Patriotske snage zovu - Bosna umire", ''Džamije se opet za Bajram ruše - Hoćemo li to dalje trpjeti?", ''Dok mi nestajemo, ti samo gledaš'', ''BiH se ponovo dijeli - Tihić nas izdao četnicima'', ''Dodik završava što je Karadžić počeo''...

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da su plakati sa sadržajem u kojem se poziva na rat klasična zloupotreba institucija BiH i da su pojedinci na arogantan, krajnje necivilizovan, nekulturan i drzak način iskoristili domaćinstvo parlamenta da izazovu nerede.

''U lecima su pozivi i pokliči na rat, ratne parole, slike krvi... Na raspravi je bilo ratnih govora i prijetnji ljudi iz udruženja, koji krajnje drsko žele da ostvare njihov cilj - unitarnu BiH. Oni razgrađuju BiH i tjeraju nas iz BiH, ali nas neće istjerati", kaže on.

On kaže da su leci uvredljivog sadržaja usmjereni protiv RS s ciljem centralizacije BiH, ukidanja entiteta i reinkarnaciji Republike BiH.

On je istakao da se niko nije javno izjasnio ko stoji iza tih aktivnosti, ali se moglo vidjeti da su određeni predstavnici nekih nevladinih organizacija imali cilj da izazovu nerede da srpske poslanike natjeraju na povlačenje iz parlamenta.

Drago Kalabić, šef Kluba SNSD-a u bh. parlamentu, tvrdi da iza svega stoji Haris Silajdžić i Stranka za BiH, s ciljem da sruše prudski sporazum i da se ne usvoji amandman za Brčko.

Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH i visoki funkcioner SBiH, kazao je da ne zna ko stoji iza plakata i poručio da je lijepljenje letaka i izražavanje ličnog mišljenja uobičajna praksa i da tome ne treba pridavati poseban značaj.

"Protiv sam poziva na rat i upotrebe uvredljivih riječi, ali se moramo naviknuti da čujemo različita mišljenja. Ljudi imaju pravo da iznesu svoja mišljenja na različite način putem letka, medija, skupova'', kaže Belkić.

Na pitanje da li će neko snositi posljedice zbog tog čina, on je rekao da nema prijava za to i da ne može prejudicirati šta će biti u tom smislu.

U OHR-u nisu komentarisali incident sa lijepljenjem uvredljivih plakata u bh. parlamentu.

''Dok smo mi bili na javnoj raspravi nismo vidjeli sporne plakate'', kazao je Mario Brkić, portparol OHR-a.

Javnoj raspravi u bh. parlamentu prisustvovao je u utorak i Rafi Gregorijan, supervizor za Brčko.

Obezbjeđenje nije primijetilo plakate

U Službi za zajedničke poslove institucija BiH, Sektor obezbjeđenja, smatraju da su odgovorno uradili svoj dio posla i izvršili kontrolu učesnika javne rasprave, ali da nisu pronašli ništa što bi ukazalo da postoji bilo šta što bi ugrozilo sigurnost prisutnih.

Ističu da nisu primijetili ni da su lijepljeni plakati uvredljivog sadržaja.

''Uradili smo svoj dio posla i izvršili kontrolu učesnika, pregledali da li je bilo opasnih materija koje govornici unose. Toga nije bilo i tu prestaju naše kompetencije. Ako ima nekog spornog sadržaja za to su kompetentni drugi organi, a ne služba obezbjeđenja'', ističu u ovoj službi.

Gregorijanu nije dala da koristi mobilni telefon

Slavko Jovičić kaže da je na javnoj raspravi vladala krajnje napeta atmosfera, pa je tako jedna od učesnica ponesena svojim izlaganjem upozorila Rafija Gregorijana, supervizora za Brčko distrikt, da se ne služi mobilnim telefonom dok ona govori.

''Ta učesnica je imala krajnje nekorektan i uvredljiv govor i uz to je uzela sebi za pravo da okolo dijeli lekcije, pa i Gregorijanu. Ne branim OHR, ali to je neprimjereno ponašanje ravno diplomatskom skandalu'', kaže Jovičić i dodaje da je javnu raspravu Gregorijan napustio ranije iritiran ponašanjem određenih govornika, a za njim su krenuli i srpski predstavnici.

  
 
   PORTAL - VESTI.RS RENOSI: 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (266)
                  
M. K. | 18.03.2009 

Građani Republike Srpske po svim pretpostavkama nemaju izražene interese za sticanje državljanstva Crne Gore u situciji kada bi mnogi Bošnjaci iz te zemlje poželjeli dokumente BiH, pa je blokiranje Ugovora o dvojnom državljanstvu ove dvije zemlje potpuno nelogično, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Jovičić je to izjavio reagujući na najavu Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer smatra pogubnim Ugovor između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo s dva glasa "za" i njegovim glasom "protiv".

- Silajdžiću smeta sve što asocira na saradnju s drugim zemljama. To je naročito izraženo kada se ta saradnja ostvaruje između srpskih zemalja. Sada mu je to zasmetalo i sa Crnom Gorom i to kada je više nego jasno da interesovanje Srba iz RS i BiH sasvim izvjesno ne bi bilo izraženo za sticanje državljanstva te zemlje. To pravo je ponuđeno sa Srbijom, pa ni tu nema navale - zaključio je Jovičić.

On kaže da se Silajdžić nije rukovodio logičnim parametrima, zbog čega po ko zna koji put dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose s drugim zemljama.

- Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH smetala bi najvjerovatnije i saradnja folklornih društava Banje Luke i Podgorice. Radi se o političaru koji ispoljava veliki animozitet kada je u pitanju saradnja u regionu. To, naravno, dodatno komplikuje odnose i to na stvarima gdje treba da budemo lišeni ovako isključivih stavova - zaključuje Jovičić.

Azra Hadžiahmetović, član Predsjedništva SBiH, rekla je da je principijelan stav ove stranke, kojim se rukovodio Silajdžić, to da se ne sklapaju bilateralni ugovori s pojedinim zemljama u vezi s dvojnim državljanstvom, već da se to ostvari brisanjem člana 17 Ustava BiH koji se odnosi na dvojna državljanstva.

- Treba voditi računa o svim građanima BiH, pa je rukovodeći se tim načelima potrebno izbrisati član 17 Ustava BiH na čemu insistiramo već duže - rekla je Hadžiahmetovićeva.

 

     PORTAL - VESTI.RS OBJAVLJUJE NA:

 
Autor sjovicicslavuj | 13 Mart, 2009 | read_nums (378)

  14.03.2009

              

 

Muzički autoriteti iz BiH tvrde da je autor himne Dušan Šestić „ukrao" kompoziciju iz filma „Životinjska kuća", koji je snimljen još 1978. godine

 

Muzika za himnu BiH pod nazivom „Intermeco" čiji je autor banjalučki kompozitor Dušan Šestić je plagijat!

U protekla dva dana brojne internet forume u BiH su preplavili snimci muzike iz američkog filma „Animal House" (Životinjska kuća), koji otvara kompozicija „Faber College Theme" autora Elmera Bernštajna! Jedan deo te kompozicije gotovo je istovetan početku himne BiH, što je Pressu RS potvrdilo nekoliko uglednih muzičkih stručnjaka!

Državni skandal

Naši sagovornici kažu da i laik može da utvrdi sličnost između ovih kompozicija. Oni ukazuju i na neka pravila i zakonska rešenja o autorskim pravima koja govore da se plagijatom ne može nazvati muzičko delo koje ima do četiri takta istovetna nekoj drugoj pesmi. Možda je, ističu oni, tako nešto dozvoljeno u komercijalnoj muzici, ali ako je u pitanju himna neke države, onda je reč o potpunom profesionalnom i moralnom skandalu.

Šestiću, vrati pare!

Cela ujdurma oko „Intermeca" izazvala je pravu lavinu komentara na internetu, a većina onih koji učestvuju u diskusiji traži da Šestić vrati pare koje je dobio kao pobednik konkursa za muziku.

- Mislim da je tri ili četiri takta dopušteno uzeti da ne bude plagijat, ali ovaj momčina Šestić pokupio je skoro pola minute, gotovo 100 posto! Sramota! Vrati pare, lopove!

Neki učesnici internet rasprava naveli su da su već kontaktirali sa kućom koja zastupa autorsko delo Elmera Bernštajna, od koje su dobili odgovor da će njihovo pismo biti razmotreno. Neki, međutim, predlažu hitnu suspenziju aktuelne himne, pa i radikalnije mere prema autoru himne Dušanu Šestiću.

- Posle nekoliko preslušavanja mora se reći da se određen broj taktova poklapa, ali to naravno ne mora da znači da se Šestić poslužio tom kompozicijom kada je stvarao himnu BiH. Ipak, previše je sličnosti, a isto tako u određenim delovima himne BiH, koji se ne poklapaju potpuno, primetno je da se autor služio određenim finesama zbog kojih se ti taktovi ipak malo razlikuju - kaže za Press RS jedan ugledni kompozitor iz BiH.

On kaže da to navodi na sumnju da je Šestić, ipak, „ukrao" jedan deo kompozicije, a da je neke delove preoblikovao, kako bi zadovoljio standarde autorskih prava.

- Mora se priznati da je sve to uradio veoma vešto i da ga po zakonu niko ne može krivično goniti - kaže naš sagovornik.

Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić kaže da je u državi BiH mnogo plagijata i da nije isključeno i da je i himna te zemlje ukradena.

- Ako se film iz kojeg je „ukradena" kompozicija za himnu zove „Životinjska kuća", onda zaista verujem da je „Intermeco" plagijat. Sličnosti su očigledne. Ne bi me začudilo da se ispostavi da je i tekst himne koji smo nedavno usvojili plagijat - kaže Jovičić.

Nema druge, dodaje naš sagovornik, nego da autor muzike iz 1978. godine tuži državu BiH. S obzirom na to da je on umro, pretpostavljam da će to uraditi njegovi potomci koji, verovatno, pojma nemaju da se dela njihovog pretka koriste u himni neke tamo Bosne!

- Očekujem da ukidanje sadašnje himne podrži i Haris Silajdžić i da se za celu zbrku optuže Srbi - kaže Jovičić.

 

Zabava za dva dana

 
Nikad nisam čuo za film, ni za kakvu „Životinjsku kuću“, ni za kompozitora, niti me sve to zanima … Dušan Šestić, kompozitor himne BiH


Kompozitor himne BiH Dušan Šestić tvrdi da nikada nije čuo za film, ni za bilo kakvu „Životinjsku kuću". On dodaje da su komentari o tome da li je himna plagijat ili ne suvišni. Na pitanje šta misli o stavovima njegovih kolega koji misle da je je „Intermeco" klasični plagijat, Šestić je uzvratio kontrapitanjem: „A šta vi mislite?".

- Nemam komentar, odnosno neću da to komentarišem. Ne znam za taj film, niti za kompozitora, niti me sve to zanima. To je, valjda, nečije „otkriće" na kojem će jahati nekoliko dana bez ikakvih argumenata - kaže Šetstić.

Film „Životinjska kuća" snimljen je 1978. godine u režiji Džona Lendisa, a kompozicijija „Intermeco" izabrana je za himnu BiH dvadeset godina kasnije. Autor filmske numere koja otvara „Životinjsku kuću" je Elmer Bernštajn, američki kompozitor koji je živeo od 1922. do 2004. godine, a u nekoliko navrata bio je nominovan za Oskara.

                                                                             Ž. MARKOVIĆ

        PORTAL VESTI.RS OBJAVLJUJE:

     LINK - http://www.vesti.rs/Blog/HIMNA-BiH-JE-PLAGIJAT-2.html

                          PORTAL  - "EVROPA NACIJA" PRENOSI:

               LINK - http://evropanacija.com/?read=20706

Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2009 | read_nums (329)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                                 

Na godišnjicu smrti, mnogi kažu i ubistva Slobodana Miloševića u haškom kazamatu smrti za Srbe, šta da se kaže? Bez obzira iz kojeg se ugla gleda, uvek će se na istu istorijsku epohu različito gledati i različiti će se sudovi donositi.

 Medjutim, analizirati ličnost i ulogu Slobodana Miloševića u najtragičnijem istorijskom vremenu za sve – čuj „jugoslovenske“ narode? Kakva zabluda? Koje „jugoslovenstvo“? Izmišljeno i nametnuto po principu „miroljubive bratske koegzistencije“ i afirmacije jedne ideologije i stvaranje jednog kulta ličnosti – „brozizma i titoizma“. To istorija nije zapamtila, mada je sličnih situacija bilo kroz istoriju, ali takvog „brozizma-idiotizma“, nikad nije bilo!

 Trebalo bi zato otići u daljnu istoriju i sagledati sve aspekte formiranja Prve Jugoslavije. No, kome je danas do takvih analiza i istorijskih opservacija, kad su istoriju uvek pisali pobednici i kreatori sile i motke, pa izvolite – prihvatite to kao istinu? Kakvu? Prepariranu i modifikovanu u raznim svetskim izvorima zla i u laboratorijima svakojakih ljudskih destrukcija i konstrukcija.

 Sa ove distance posmatrati epohu vladavine Miloševića je teško objektivizirati. Bio je i dobar i loš!? Bio je i demokrata i diktator!? Bio je i ovo i ono!? Ali, najmanje je on lično odlučivao o sudbini i budućnosti bivše države, a pogotovo naroda kojem je i sam pripadao.

 Ko je razbio bivšu SFR Jugoslaviju? Prvo separatisti iz „bratskih“ republika i naravno svetske sile zla. Bilo ih je malo, ali su, nažalost imale sve – moć, silu, oružje, jer za drugo nisu ni marile. I još gore je bilo to - što im se nije imao ko suprostaviti u harangi na male zemlje i još manje narode...

 Kriviti samo i isključivo Slobodana Miloševića – bila bi istorijska greška. Ali, i večina istorijskih „istina“ je greška, pa i laž! Jer „istorija“ i kvazi istoričari i naručeni analitičari su već osudili samo jednog čovjeka za sve jugoslovenske nedaće. No, gde su drugi akteri krvave jugoslovenske „šesterologije“!? Svi su se izvukli na račun Slobodana Miloševića. Zato će ostati mnogo misterije oko i u vezi sa Slobodanom Miloševićem. Jedina je istina da je godišnjica njegove smrti! Prirodne ili ubistva? Ne zna se! Do kada će ta misterija trajati? Pa, valjda dok se to ne obelodani u "Pešćaniku"? Nažalost, te mi emisije nisu dostupne, no, nadam se da ću to saznati putem alternativnih izvora...

Možda će "istinu" napisati Srdja Popović, ali ja je neću znati, jer bih sam sebe osudio na moždanu kastraciju kad bih bilo šta pročitao što je do sad napisao taj "umni" hroničar. Bliže sam ideji da "istinu" saznam  od dramaturga, komediografa i tragikomičara Čedomira Jovanovića, ako u medjuvremenu ne izadju tomovi sabranih (ne)dela Nataše Kandić, Sonje Biserko, Biljane Kovačević-Vučo, Staše Zajović, Vesne Pešić...and company...

Dakle, prošle su tri godine od smrti Slobodana Miloševića...Proći će i 30. i 300. godina od odlaska Slobodana Miloševića sa ovog sveta... Otići ćemo i mi, njegovi savremenici i mnoge naredne generacije...Sve je prolazno! Samo život pak nema reprizu, ma kako god da ga svi mi obični smrtnici živimo i proživimo!

              PORTAL VESTI.RSPRENOSE:

 LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Kontraverze, lazi, istine,poluistine i intrige zvane-Slobodan-Milosevic.

Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2009 | read_nums (365)

Bahtić: Teška godina
   
 
 
Foto: Arhiv
 
Treba smanjiti primanja na svim razinama, smatra Bahtić...
09.03.2009.

Dok domaći ekonomski eksperti i političari teško priznaju da ekonomska kriza potresa i našu zemlju, BiH svakim danom bilježi sve više nezaposlenih.

Zbog neimaštine, prezaduženosti i nemogućnost da vrate dugove, građani BiH sve su češći konzumenti antidepresiva, a izlaz iz ove situacije na koncu su neki potražili i u samoubistvu.

Uslijed ovakve situacije, reagirali su i neki državni poslanici. Naime, Sadik Bahtić iz Stranke za BiH i Slavko Jovičić iz SNSD-a zatražili su da Predstavnički ili oba doma Parlamenta BiH, u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Fiskalnim vijećem, održe tematsku sjednicu na kojoj će donijeti mjere za prevazilaženje globalne ekonomske krize.

- Ova godina će biti izuzetno teška. Stoga, država, entiteti, ali i ostali nivoi što prije trebaju donijeti odluku o smanjenju javne potrošnje. Osim toga, treba smanjiti primanja na svim razinama, pogotovo jer su u proteklom periodu plaće drastično povećane - kaže nam Bahtić.

Poslanik Adem Huskić izlaz iz ekonomske krize također vidi u smanjenju javne potrošnje, ali i pridobivanju stranih investitora, smanjenju opterećenja na plaće, redefiniranju porezne politike odnosno smanjenju poreza, pojednostavljivanju procedure za registraciju firmi...

- U BiH na hiljadu stanovnika ima sedam firmi, dok je u susjednoj Hrvatskoj 14 firmi na hiljadu stanovnika. Zbog čega je tako malo firmi registrirano? Kod nas je rad nacrno javna tajna. Lično poznajem osobe koje zarađuju dvije do tri hiljade mjesečno, a vode se na birou kao nezaposlene - ističe Huskić.

Slavko Jovičić navodi da već tri mjeseca insistira da poslanici iznađu mjere za prevazilaženje globalne ekonomske krize, ali da, očigledno, nema dovoljno zainteresiranih.

Autor: S. R.
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2009 | read_nums (343)

                       

Autor: Vesna Popović

SARAJEVO - Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH, "rekorder" je po visini potrošenih sredstava na put u inostranstvo prošle godine, jer je na 12 putovanja van granica BiH potrošila više od 34.000 maraka, kazao je izvor "Nezavisnih".

Rekorder Azra Hadžiahmetović

Poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH samo u protekloj godini potrošli su na putovanja na međunarodne skupove (seminare, konferencije, raznorazne skupštine, okrugle stolove) na stotine hiljada maraka, ali neki od njih su trošili daleko više od ostalih.

Kako saznajemo, u grupu "rekordera" po broju putovanja i naplaćenim troškovima spada i Halid Genjac, poslanik SDA u Predstavničkom domu, koji je za 10 putovanja u svijet inkasirao više od 21.000 maraka.

Tu je i Bakir Izetbegović iz SDA koji je za šest odlazaka van granica BiH naplatio putne i druge troškove više od 18.000 KM.

Vinko Zorić, poslanik HDZ 1990, je prošle godine čak 12 puta bio u inostranstvu i naplatio je troškove putovanja i dnevnice u iznosu od tačno 22.356 KM.

Njegov stranački kolega, delegat u Domu naroda BiH, Ivo Miro Jović je za 11 putovanja naplatio skoro 20.000 maraka (pet maraka manje), dok je Branko Zrno takođe, iz HDZ BiH, prošle godine boravio u inostranstvu čak 15 puta i potrošio više od 23.000 maraka.

Ništa štedljiviji nisu bili ni članovi kolegijuma Predstavničkog doma, pa je tako predsjedavajući Beriz Belkić iz SBiH za 10 putovanja naplatio 18.727 KM.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković iz SNSD-a je za osam putovanja u svijet naplatio skoro 20.000 maraka.

Nešto "štedljiviji" je bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić iz HDZ BiH koji je za šest putovanja naplatio 11.288 KM.

Kada je riječ o kolegijumu Doma naroda, Ilija Filipović, član kolegijuma iz HDZ-a, za 11 putovanja potrošio je 27.193 marke.

Slijedi ga Mladen Ivanić iz PDP-a koji je za 15 putovanja naplatio 15.744 KM, dok je Sulejman Tihić iz SDA za tri putovanja van zemlje naplatio blizu 10.000 maraka.

Osim gore navedenih, Alma Čolo iz SDA je za osam putovanja potrošila 12.500 KM, dok je Branko Dokić iz PDP-a za sedam putovanja naplatio 11.455 KM.

Savo Erić iz SDS-a osam putovanja je naplatio 15.526 KM, dok je Mirjana Malić iz SDP-a tokom sedam putovanja potrošila 11.088 KM.

Drago Ljubičić iz SNSD-a za šest putovanja naplatio je 12.380 KM, dok je Mehmed Suljkanović SBiH za samo tri putovanja naplatio više od 8.600 maraka.

Prostor nam ne dozvoljava da objavimo ko je i gdje sve putovao i koliko je to koštalo poreske obveznike, ali oni koji su putovali smatraju da ''nije bilo rasipništva u trošenju sredstva''.

Azra Hadžiahmetović smatra da ''rekordna'' sredstva koja je potrošila i nisu velika s obzirom na opis poslova koje obavlja kao član delegacije bh. parlamentu u Savjetu Evrope, a uz to i je i na mjestu operativnog guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu.

''To povlači veće troškove koji su daleko od rasipništva'', smatra ona.

Ivo Miro Jović užasava se, kaže, negativnih kritika da se troše basnoslovne sume na putovanja, jer on pokušava da ''nešto napravi u svom poslu, a da to ne mora plaćati iz svog džepa''.

''Ne putujem svojom voljom već po programu parlamenta i to su kontakti sa parlamentima zemalja koje mogu svojim iskustvima pomoći BiH na njenom putu ka EU. Niko ne može reći da sam iskoristio put, da sam imao provod, tu nema plaćenog ručka ili dodatnih primanja, ne putujem biznis klasom i slično'', kaže on.

Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da ima onih koji putuju previše, a rezultati su nikakvi, ali da ima i onih koji manje putuju, a imaju rezultate.

Drago Kalabić kaže da je šef Kluba poslanika SNSD-a i član tri komisije i svugdje je, navodi, išao po odluci kolegijuma parlamenta, a za najveći dio putovanja su neki drugi plaćali troškove.

''Veliki dio putovanja sam odbio, dok neki ne odbijaju ništa. Ne znam kako neki ljudi koji su stalno na putu stižu na posao'', kaže on.

"Troškovi nisu veliki, niti rasipnički ako su putovanja ciljana i osmišljena", ocijenio je Branko Dokić. 

Na putovanja potrošili blizu dva miliona

Za vrijeme ovog mandata poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH u samo dvije godine i dva mjeseca potrošili su blizu dva miliona maraka na putovanja i probili budžet, a da niko ne zna kakvu je korist od tih silnih putovanja imala BiH, navodi naš izvor iz bh. parlamenta.

"Potrošeni novac bio bi i mnogo veći da za mnoga putovanja troškove nisu snosili organizatori tih posjeta. Putovalo se od Kube, SAD, Moldavije, Litvanije, arapskih zemalja, svih evropskih zemalja, teško je nabrojati sve zemlje gdje su putovali'', kaže on i dodaje da se s obzirom na destinacije koje su obišli teško može zaključiti kada su poslanici bili na poslu.

Ko nije puno trošio

Najmanje na račun države u inostranstvo su putovali Ekrem Ajanović, poslanik SDA u bh. parlamentu, Slavko Jovičić iz SNSD-a i Denis Bećirović iz SDP BiH koji su potrošili po 500 maraka u ove svrhe.

Nikako do sada na račun države u inostranstvo nisu putovali poslanici Sefer Halilović iz BPS, Selim Bešlagić iz SDP BiH, Jovan Hadži Mitrović iz DNS, Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, Bajazit Jašarević iz SDA, te Salko Sokolović iz SDA.

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2009 | read_nums (360)

                             PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

Prošlo je već nekoliko mjeseci od kada sam prvi put na sjednici Predstavničkog doma tražio zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se raspravljalo o samo jednoj tačci dnevnog reda:

Привредна и економска ситуација у БиХ,  односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања  на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи.

Da budem sasvim konkretan: svoju incijativu sam podnio na sjednici Predstavničkog doma 03. 11. 2008., a u pismenoj formi istu sam obnovio na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH – 19. 11. 2008. godine.

 Na sjednici Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj oba doma Parlamenta BiH, dobio sam jednoglasnu podršku za održavanje zajedničke sjednice oba doma i tu se, nažalost, stalo. Na narednim sjednicama Predstavničkog doma, u više navrata, ponovo sam inicirao ovu temu i insistirao da se Parlamentarna skupština uozbilji i da na dnevni red dodju i ekonomska – nasušna pitanja.

 I šta se u medjuvremenu desilo? Prošla su skoro četiri mjeseca od tada... Mnogi ekonomisti, samozvani eksperti, pa i političari, čija je sudbina ove zemlje u njihovim rukama su, uglavnom, nesuvislim izjavama, a pogotovo inertnim ponašanjem, uvjeravali domaću javnost da svjetska ekonomska kriza neće ostaviti teže posljedice po ekonomiju i privredu BiH?! I tad sam, a sad pogotovo, izražavao svoje razočarenje takvim neodgovornim odnosom i to, baš onih, koji su prvi bili dužni da preduzmu sve neophodne mjere i da donesu strategiju, barem za ublažavanje teške ekonomske krize, koja se kao plima širi na sve zemlje svijeta. Naravno, da su prve na udaru galopirajuće recesije bile najrazvijenije i najjače svjetske sile, jer moramo biti pošteni pa reči da su, upravo, te zemlje i glavni produkti haotičnog ekonomskog stanja u svijetu, u kojem prvi stradaju oni najbrojniji - radnici. Stradaju oni od čijeg rada opstaje i živi politički i svaki drugi  neproizvodni establišment i to je tako u svakom društvu, bez obzira na ekonomska dostignuća i blagostanje, kako nam je decenijama prezentirano, kao najveće dostignuće današnje civilizacije...

 Nikada u ovoj zemlji nije manjkalo zabluda, neodlučnosti, samozadovoljstva i inih optimističkih ludorija. Davno je Anštajn rekao: "Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni"!

 Sama riječ kriza, koju na početku ovog teksta, evo, i ja koristim, bi trebala imati prolazni karakter. Zapravo, kriza je prolazna i ona se odnosi na odredjeno vrijeme, no, ovdje kod nas, a izgleda i u cijelom svijetu -  niko ne zna  koliki je njen rok trajanja!? Nije onda teško konstatovati da je ekonomska recesija bez roka i da niko, ama baš niko, ne može da predvidi koliko i do kada će ona trajati? Sigurno je da neće trajati samo  godinu dvije, a sve drugo je u domenu nagadjanja, spekulacija i predvidjanja.

 Od svih onih koji su nas ovih mjeseci uljuljkivali i optimizmom hrabrili i "hranili" da će BiH vrlo malo osjetiti teško svetsko ekonomsko stanje, bili su čisti avanturisti i smutljivci. Često se zapitam – šta je bilo sa tolikim analitičarima? Zašto se u ovom vremenu skoro i nije čula njihova riječ? Ali, deceniju i po ponavljam i upozoravam na činjenicu - da su svi ti tzv. analitičari, pogotovo politički,  samo ljudi koji se služe naknadnom pameću i tek kad se nešto desi, eto, tek tada, svi oni pohrle i naprosto zaokupiraju medijski prostor svojim spasonosnim rješenjima - šta je i kako je trebalo raditi? A, jedino je trebalo da šute i da u javnost ne plasiraju svoje lične percepcije i samo svoja mišljenja, od kojih niko nema nikakve koristi. Evo, sve njih pitam – da li su uopšte i čuli kada sam upozoravao da će za cijelo bosansko-hercegovačko društvo nastupiti teški dani, dani preživljavanja, dani propasti na stotine preduzeća, banaka, kada će bez posla ostati na hiljade  radnika.

 Za divno čudo, ali to nije nikakvo iznenadjenje, od mojih vapaja da se trznemo iz letargije i da se zabrinemo, jer nas čeka, ovo što je tek počelo, a počeo je ekonomski kolaps i privredni slom u našoj zemlji, eto, nijedan elektronski medij  nije objavio ni riječ o tome. Od svih printanih medija u BiH, samo je hrvatski Dnevni list objavio tekst o mojoj inicijativi i  naravno, Agencija SRNA. Takodje, želim da podsjetim da sam u više navrata u svojim kolumnama objavljenim u dnevnim novinama Fokus o tome pisao. To su prenijeli i neki ekonomski portali. Da govorim istinu, dovoljno je izlistati stranice i stranice na mom blogu i uvjeriti se o cijeloj genezi dogadjaja od inicijative, pa sve do potpune defanzive.

 Sad se, pak, kao svi bude, zaboravljajući pri tom da su prespavali zimski san? Ovdje je sve, izgleda, preče od toga – hoćemo li opstati kao društvo uopšte. Evo, i ovih dana se vodi glavna medijska bitka za informaciju – ko će biti visoki predstavnik u BiH? A, to što su „mali“ ljudi već na dnu dna ekonomske egzistencije, pa i samog biloškog opstanka, ma koga to još interesuje u ovoj zemlji čuda i svakojakih čudesa.

 Istini za volju, Vlada Republike Srpske je medju prvima prepoznala ovo teško ekonomsko stanje i već je počela da preduzima odredjene korake na ublažavanju i spašavanju privrede i to tamo gdje se nešto može i da spasiti. No, ne treba zaboraviti da je BiH jedinstven ekonomski prostor i da nazadak bilo kojeg dijela BiH, neminovno za sobom vuče i naprednije dijelove ove zemlje u provaliju.

 Da podsjetim da je i Savjet ministara BiH  prije nekoliko dana donio stradegiju i mjere koje će barem za koji mjesec odložiti potpuni finansijski i ekonomski kolaps ove zemlje. Ipak, mislim da se sa tim zakasnilo, jer bijeda i neimaština se uvukla u mnoge kuće i porodice, koje su i bez recesije jedva sastavljale kraj s krajem...

 Šta će dalje biti? To niko ne zna, niti može predvidjeti...Zato ni meni na um ne pada da se upuštam u avanturu prognozerskih opcija. Riječnikom sportskih kladioničara, samo znam da će rezultat biti iz „jedan u dva“, a to znači da smo iz ionako teške ekonomske situacije zapali u još goru - kolaps i slom! Mnogi će mi zamjeriti kako širim defetizam i pesimizam, ali volio bih da sve takve pitam – šta je sa njihovim nerealnim optimizmom. Jer, optimizam je potpuno ignorisanje realnog pesimizma. Danas su optimisti samo oni koji će u ovoj vjetrometini neizvijesnosti - poslednji propasti...

I da zaključim. Sve ovo o čemu stalno upozoravam, sasvim je sigurno da će prouzrokovati socijalne nemire, pa i opravdani bunt gladnog naroda, a to će onda usložniti ukupnu bezbjedonosnu situaciju čije nesagledive posljedice ne smijem ni da naslučujem!!!

                                

      Na ovom linku i na portalu VESTI.RS na jednom mestu pročitati na blogu - SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ

LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Juce danas sutra milioniti put o slomu svjetske ekonomije i recesiji.               

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2009 | read_nums (2144)

    PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

       Kolumna                                  

Mesecima, pa i godinama na istom prodajnom mestu svako jutro kupujem mnogo štampe, najmanje pet šest dnevnih novina. Naravno da u taj kontigent ne ulaze i sedmični listovi, jer njih kupujem danom izlaska i pojavljivanjem  na kioscima. Sasvim je nebitno koje novine kupujem i koje čitam? Ipak ću istaći da redovno čitam - Press, Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, hrvatski Dnevni list, te Jutarnji list, zatim Oslobodjenje, SAN, Blic, As, Kurir, Večernje novosti i naravno Fokus...Pratim i mnoga novinska internet izdanja..

Sigurno je da sam jedan od retkih političara koji ima i  svoja dva bloga na internetu, te se mnogi od tih tekstova koji se dotiču politike i ekonomije nadju i na nekom od njih...Takodje, saradnik sam i nekih internet novina u kojima objavljujem svoje autorske priloge i komentare.

  Ovde ne želim da  protežiram nijedne novine, niti da ih reklamiram. Mnogi bi mogli pomisliti da ja ništa drugo ne radim, osim što čitam novine? No, medjtim, to nije tačno! Radim mnogo, ali da  i to kažem - malo spavam.

Ipak, ovde želim nešto drugo da naglasim. U poslednjih desetak dana  na Palama se dešava čudna, rekao bih misteriozna i još neobjašnjiva stvar?!

 Naime, sa budjenjem jutra i sa distribucijom štampe, zasada još uvek misteriozni mladić u poslednjih destak dana, kao po pravilu, stiže prvi na prodajna mesta novina i odmah pokupuje sav pristigli tiraž Fokusa!? Pitao sam ljubaznu devojku koja prodaje štampu na, meni najbližoj lokaciji, u distributivnom trgovačkom  centru u centru Pala – zašto ne mogu da kupim Fokus? U prvi mah sam pomislio da distributivni operater štampe ne dostavlja te novine? Zatim sam mislio da se radi o malom tiražu koji stiže na Pale?

 No, radi se o sasvim drugim razlozima? Kojim? Još ne znam!

 Ali, kao što sam već rekao, nepoznati mladić svakog jutra pokupuje sav tiraž Fokusa!? Pitao sam devojku koja mi prodaje novine da onako diskretno upita neznanca zašto kupuje samo Fokus i o čemu se zapravo radi? Naravno da nije dobila odgovor, izuzev što svako jutro misteriozni kupac i „ljubitelj“ Fokusa sve uredno plati i odlazi, što bi narod rekao, svojim putem!?

Molio sam prodavačicu da mi ostavlja Fokus, ali dežurni kupac čeka  prvi u redu i dok se štampa još raspakuje, on ne ostavlja nikakvu mogućnost da se njegova kupovina „umanji“ ni za taj jedan jedini primerak!?

 Naravno, da nije razlog da neznanac kupuje samo i isključivo Fokus i da nema potrebe da čita (???) sav tiraž jednih te istih novina, ako uopšte i čita Fokus? Medjutim, očito je da su razlozi sasvim drukčije prirode? Koje? Zaista ne znam! No, evo, ako čita Fokus, onda je tom mladiću poznato da sam besplatni kolumnista Fokusa, i to skoro od njegovog prvog pojavljivanja na medijskom prostoru BiH i zamoliću ga da bar meni ostavi jedan primerak, ako već druge čitaoce - kupovinom celog paljanskog kontigenta uskraćuje za to zadovoljstvo.

 Dakle, nadam se da će moja zamolnica imati efekta i da ću narednih dana moći kupiti Fokus bar na nekom od desetina prodajnih mesta štampe...

 Ponavljam, stvarno mi nije jasno zbog čega se to dešava? Ko stoji iza masovne i „jednodimenzionalne“ kupovine Fokusa, oličene u samo jednom kupcu, mladiću koji sve to redovno plaća?! Kome je u interesu takav „komercijalni“ atak na samo jedne novine? Nisam ubedjen da je u pitanju ekonomska kampanja, a još manje logika – „kupujmo domaće“!

 Neću da bilo šta pretpostavljam, niti da hipotetički nagadjam o čemu se radi, mada bi prva „sumnja“ mogla biti da Fokus objavljuje neke tekstove i da obradjuje teme, koje ne odgovaraju nekome i zato taj neko želi da kupovinom celog tiraža sakrije te informacije od onih drugih čitalaca, koji redovno kupuju te novine?! Ne verujem da savesni kupac Fokusa, kupovinom svakog primerka koji dodje na Pale, želi da poveća tiraž Fokusa, jer bi to bilo besmisleno.

 Šta god da je u pitanju i dalje će ostati misterija o nepoznatom kupcu, kao i razlozima takvog „interesovanja“ za Fokus!

 Iako Fokus ima odlično internet izdanje  koje mi je dostupno, ipak sam godinama naučio da uz jutarnju kafu barem prelistam skoro sve dnevne novine do kojih mogu da dodjem, jer je to postao uobičajeni ritual bez kojeg jednostavno ne mogu! Navika je baš čudna stvar!

    My picture!

Kategorije

Arhiva