Slavko Jovičić -

Evropa ima grižu savjesti

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2008 | read_nums (794)
  Dan & noć
  S. GAJIĆ | 23.10.2008 

  Izjave Rišarda Čarneckog, poljskog poslanika u parlamentu Evropske unije da EU mnogo toga duguje BiH kako bi ona brže išla prema Evropskoj uniji, pokazuje grižu savjesti koju novi lideri u parlamentu EU imaju zbog toga što su nekadašnji lideri EU imali za cilj satanizaciju srpskog naroda, kaže za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

                                        

  - Želim da se oni ne miješaju u unutrašnje stvari jedne zemlje. Evropa treba biti naš partner a ne da usložnjava situaciju. Mi svakoga poštujemo, ali tražimo da i oni nas poštuju, a ne da nas ponižavaju - kazao je Jovičić.

  Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH, Momčilo Novaković, kaže da je za vrijeme ratnih dešavanja na ovim prostorima EU uradila malo ili ništa, a neke od članica EU vjerovatno su imale interes da dođe do toga do čega je došlo.

                                         

  - Ni danas nije jasna pozicija svih zemalja EU prema BiH i to je jedan od razloga zbog čega stvari u BiH idu sporije nego što bi neki htjeli ili nego što je potrebno EU, pa i BiH ako želimo EU, a svi smo se izjasnili da želimo - istakao je Novaković.

  Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije ističe da je EU u vrijeme sukoba u BiH imala potpuno pogrešan i konfuzan pristup, što je omogućilo da se produži rat i dogode sukobi.

                                           

  - Jedino rješenje jeste da EU snažnije stane na stranu BiH i pogura je naprijed bez postavljanja teških uslova koje BiH zbog svojih specifičnosti ne može da ispuni. Zato BiH treba olakšati put ka Evropskoj uniji, a ona će kao zemlja članica Unije biti u prilici da kvalitetnije modelira svoju unutrašnju politiku i strukturu i poboljšava je u skladu s evropskim standardima i vrijednostima - poručio je Đokić.

  Potpredsjenik PDP-a, Branislav Borenović, slaže se da EU treba da pomogne BiH, ali na način da bosanskohercegovačkim političarima prepustiti donošenje odluka unutar BiH.

                                            

  - EU nam prije svega treba pomoći savjetodavno i s određenim stvarima koje se tiču samog razvoja zemlje a nikako da pomaže donoseći odluke umjesto nas - kazao je Borenović.

  Ševket Hafizović, član SDA, kaže da ovakve izjave potvrđuju da su pojedinci iz EU shvatili da je Unija trebalo i da treba mnogo više da se uključi i pomogne domaćim političarima kako bi se BiH brže kretala prema evroatlanskom putu i kako bi se standardi i principi EU što prije uspostavili u BiH.

                                           

  S druge strane, član HDZ BiH, Ivo Miro Jović, naglašava da je indolentnost EU doprinijela razvoju rata u BiH koji se mogao izbjeći da se više involvirala međunarodna zajednica i pomogla predstavnicima triju naroda da pronađu mirnodopska a ne ratna rješenja.

                                             

  - U izgradnji mira EU je išla sasvim suprotom logikom od onih načela koja vrijede u Evropi. Mi koji ovdje živimo najbolje znamo kako treba organizovati ovu zemlju, koja treba da bude demokratska a njeno unutrašnje uređenje treba da bude temelj dogovora predstavnika triju naroda - istakao je Jović.

  Poljski poslanik u parlamentu EU Rišard Čarnecki tokom raspravljanja o situaciji u BiH u parlamentu je kritikovao politiku EU prema BiH, zahtijevajući mnogo više pažnje prema BiH.

                                             

  - Mnogo toga dugujemo BiH kako bi ona brže išla prema EU. Treba nas biti sramota zbog rata i zločina koji su počinjeni. A šta je EU uradila u to vrijeme? Ćutjela. BiH je bila prepuštena sama sebi. Sada joj moramo pomoći da brže uđe u EU, a ne vidim da je mnogo ohrabrujemo - istakao je Čarnecki.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva