Slavko Jovičić -

SAD SMENJUJU SADOVIĆA?!

Autor sjovicicslavuj | 3 Novembar, 2008 | read_nums (1351)

  SARAJEVO, 03.11.2008

  PRESS RS           

  LINK - http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=50452&sectionId=51

   Američka administracija naložila SDA da ukloni Tarika Sadovića sa mesta ministra bezbednosti BiH zbog njegovih veza sa teroristima ili će u protivnom prekinuti sve kontakte sa ovom strankom


  AMERI ŽELE DA MU VIDE LEĐA... Tarik Sadović, ministar bezbednosti BiH

  Američka administracija uputila je ultimatum vrhu Stranke demokratske akcije (SDA) da hitno smeni svog čoveka na mestu ministra bezbednosti BiH zbog njegovih veza sa islamskim terorističkim organizacijama i na to mesto postavi neku umereniju osobu ili će u protivnom prekinuti sve kontakte sa tom strankom, otkriva za Press RS odlično obavešten izvor blizak američkoj ambasadi u BiH.


  POD POLITIČKOM ZAŠTITOM SDA... Abu Hamza

  Naš izvor tvrdi da je, iako Sadović to ne želi da prizna, takav zahtev već ispostavljen najužem rukovodstvu SDA, koje se sada našlo u veoma nezgodnoj poziciji jer na mesto ministra bezbednosti mora da postavi čoveka za kojim se ne vuku repovi, ali osobu od poverenja, koja istovremeno nema hipoteku da je povezana sa teroristima, danas je u SDA veoma teško naći.

  - Nije nemoguće čak ni da najuže rukovodstvo SDA od Sadovića krije američki zahtev za njegovu smenu. Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović su u veoma teškoj situaciji i na sve moguće načine pokušavaju da nađu izlaz iz ove situacije. Kako god se to završilo, Sadović će vrlo teško moći da ostane na svojoj poziciji jer Amerikanci ne žele više ni da čuju za njega! Problem je što je teško naći njegovu zamenu, a jedno od rešenja je i da se SDA čak potpuno odrekne pozicije ministra bezbednosti! - tvrdi naš izvor.

  Jovičić: Tek sad sam nesiguran!

  Kritike koje su poslanici iz RS u Parlamentu BiH uputili na njegov račun Tarik Sadović je nazvao „odvratnim manipulacijama". Poslanik Slavko Jovičić kaže da je prosto neverovatno da ministar daje izjave koje su usmerene protiv predstavnika Srba.

  - To je smešno! Terorizam je problem na čijem rešavanju se radi jedinstveno! Međutim, pitanje je koliko se to može sa Sadovićem, jer kada on kaže da je u BiH trenutno samo jedan terorista, tek onda se osećam nesigurno! - kaže Jovičić.

  Amerikanci su, kaže naš izvor, posebno bili zgroženi nedavnim Sadovićevim izjavama u kojima je omalovažavao izveštaj Saveta bezbednosti UN kojim je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija. Pored toga, Sadovićev odnos prema Abu Hamzi i odlaganje proterivanja neformalnog vođe mudžahedinske zajednice iz BiH takođe su im žestoko zasmetali, zbog čega žele da mu što pre „vide leđa".

  Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, s druge strane, odbacio je tvrdnje da je američka administracija uslovila dalje kontakte sa SDA njegovom smenom sa ove funkcije.

  - Pošto sam član Predsedništva SDA, tvrdim da takva informacija nikad nije izneta ili prezentovana pred stranačkim organima. Lično ne verujem da je bilo takvih ultimatuma. Možda je bilo određenih razgovora iz oblasti bezbednosti, ali se na sastancima zvaničnih organa SDA nikad nije razmatralo to pitanje - tvrdi Sadović.

  ______________________________________________________________________________

  fakti

   - Tarik Sadović imenovan je na mesto ministra bezbednosti BiH u februaru 2007. godine

   - Sredinom ove godine Sadoviću nije dozvoljeno da o strategijama borbe protiv terorizma govori na Kongresu evropske policije u Berlinu

   - Savet bezbednosti UN pre mesec dana obelodanio izveštaj u kojem je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija

  ______________________________________________________________________________

  Vojnopolitički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović procenjuje da SDA ipak ima spremno novo lice koje će da uskoči u Sadovićevu ministarsku fotelju.

  - Ne verujem da se, po tom pitanju, bilo šta prepušta slučaju! S druge strane, potez Amerikanaca je i veoma interesantan, jer je notorna činjenica da su oni podržavali izbor Sadovića na ministarsku poziciju. Sada su promenili ploču i za to može da postoji nekoliko razloga. Najverovatnije je da se on, na neki način, oteo kontroli i počeo da deluje kao slobodni strelac, a nije isključena ni mogućnost svojevrsnog kratkog spoja, jer se često dešava da nižerazredni američki činovnici odavde u centralu šalju pogrešne i nepotpune izveštaje koji mogu da dovedu do velikih grešaka u krajnjim procenama - zaključuje Popović.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva