Slavko Jovičić -

Biraju himnu telefonom

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2008 | read_nums (609)

  D. STOJAKOVIĆ

                                        SARAJEVO
  OD STALNOG DOPISNIKA

  BOSNA i Hercegovina do Nove godine bi trebalo da dobije reči nacionalne himne i tako prestane da bude jedina zamlja čija svečana pesma nema tekst. Za ovaj posao je zadužena parlamentarna komisija koja ima jedanaest članova i koja je ovih dana otvorila koverte sa predlozima.

  Član Komisije za izbor teksta himne Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da su građani na konkurs koji je raspisao Parlament BiH poslali 339 predloga.

  Autori su bukvalo iz celog sveta od Australije, SAD, Luksemburga, a najviše je predloga iz BiH.

  - Dogovorili smo se da svaki član komisije odabere deset najboljih tekstova, koje će da oceni od jedan do deset - otkriva Jovičić. - Kada se saberu svi glasovi, tri pesme koje dobiju najbolje ocene biće predložene Parlamentu BiH na usvajanje.

  Našsagovornik kaže da će biti veoma teško izabrati tekst koji će zadovoljiti sve građane, ali i konstitutivne narode:
   
  - Kod nas se sve lako ispolitizuje, pa ako u tekstu se pomene trava, odmah će se sumnjati da se time favorizuju Bošnjaci, zbog zelene boje. Zato mi se najrealnijim čini predlog da se tri najbolje pesme ponude javnom redio-televizijskom servisu da ih objavi i da građani odluče putem telefona i SMS.

  Jovičić tvrdi da rok do nove godine možda nije najrealniji, ali se nada da će bar ovo obeležje države biti doneto dogovorom tri konstitutivna naroda.

  Da podsetimo, melodiju sadašnje himne, koju je napisao banjalučki kompozitor Dušan Šestić, izabrala je protektorska Kancelarija visokog predstavnika u BiH, kao i izgled zastave, grba i automobilskih tablica.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva