Slavko Jovičić -

ЈОВИЧИЋ: Сарајевски политичари не прихватају Републику Српску у саставу БиХ

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2008 | read_nums (665)

                                     

  БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА (СРНА) - Посланик Савеза независних социјадемократа (СНСД) у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић истакао је, реагујући на иступ високог представника у БиХ Мирослава Лајчака, да је главни проблем што политичари из Сарајева не желе да прихватају чињеницу да је Република Српска (РС) ентитет у саставу БиХ.

                                         

  "И сада, 13 година након рата бошњачки лидери не желе да ратификују Дејтонски споразум, што говори о томе ко поштује, а ко не Устав ове земље", рекао је Јовичић Срни, реагујући на Лајчаков став који се тиче информације која ће се у понедјељак наћи на посебној сјединци Народне скупштине РС.

  Јовичић је нагласио да "РС поштује БиХ, ако је она у њеном саставу, и да нико ништа више и не тражи, али да не могу дозволити сталне притиске из Сарајева који негирају постојање РС".

  Јовичић је поручио међународној заједници да је требало да реагује и послије говора /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Хариса Силајџића у УН.

  Он је запитао "зашто је међународна заједница пасивна на неуставне иступе боњшачких политичара".

  Високи представник у БиХ Мирослав Лајчак изјавио је данас да владајући политичари у БиХ коначно и једном заувијек морају престати са оспоравањем и пријетњама једностраним промјенама Дејтонског споразума и окренути се европским приоритетима.

                                                      

  "Проглашавање нечега попут `суверенитета Републике Српске`, или `БиХ као државне заједнице`, неприхватљиво је и никад неће ни бити. Суверенитет је атрибут држава, односно, БиХ, а Република Српска је саставни дио њене унутрашње структуре. Другим ријечима, према Уставу, РС је ентитет, а не држава у држави и тачка", наводи Лајчак у реаговању на Информацију припремљену за посебну сједницу Народне скупштине РС 13. октобра, која је доступна на сајту Скупштине.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva