Slavko Jovičić -

Galbrajt, ipak, srbomrzac

Autor sjovicicslavuj | 14 Oktobar, 2008 | read_nums (759)
  M. KREMENOVIĆ | 14.10.2008
                                                                                                                                          
                                             

  Piter Galbrajt, bivši ambasador SAD u Zagrebu, snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj, u ljeto 1995. godine, kao i za agresiju Hrvatske na BiH te ulazak mudžahedina u BiH, i ne sluteći da će nekoliko godina kasnije izvesti teroristički napad na Njujork i Vašington, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, reagujući na Galbrajtovu izjavu da su Srbi u BiH genocidni fašisti

  - Galbrajt i njemu slični nikada neće prežaliti što hrvatska vojska nije ušla u Banju Luku. Izvjesno je da ovakve poruke ne predstavljaju naknadnu pamet, već su projekat osmišljen sa ciljem dodatnog pritiska i poraza srpske politike - rekao je Jovičić te napomenuo da Galbrajtu ne bi trebalo pridavati veliki značaj, s obzirom na to da se radi o diplomati nižerazrednog ranga.

  - On je sada niko i ništa. Izabrao je varijantu retorike, u kojoj se osjeti jedino žal zbog neuspjeha. Trenutno mu preostaje jedino da sa Stjepanom Mesićem, predsjednikom Hrvatske, razmjenjuje ordene za stvaranje haosa na Balkanu - naveo je Jovičić.

  Predrag Lazarević, politički analitičar, rekao je da, ukoliko se slijedi logika Galbrajta, koji kompletan narod proglašava fašističkim, isti epitet može da bude dodijeljen Amerikancima, zbog njihove neslavne prošlosti.

  - Epicentar njegovog ponašanja leži u činjenici da je on mali sin velikog oca. Njegov otac bio je jedan od vodećih ekonomista u SAD i lako je zaključiti da Galbrajt pravi greške zbog sjene oca u kojoj je živio - kaže Lazarević.

                                                 

  Zapitao se i kako je moguće da Galbrajt krivca vidi u narodu koji se branio, a da istovremeno ne prepoznaje vlastitu odgovornost, jer je odobrio napad.

  - Po njegovom mišljenju, nije kriva čak ni hrvatska vojska, koja je napadala. Ovakva izjava jeste potvrda da se radi o malom čovjeku. Njegov stav nije mišljenje zvanične politike SAD, kao ni javnosti u toj zemlji. To je samo stav nižerazrednog diplomate, koji bi, da je ozbiljan političar, sjedio u Ambasadi SAD u Kini, ili u Rusiji - zaključio je Lazarević.

  Galbrajt je, iz nekog razloga, zaključio da su Srbi u BiH fašisti, tačnije genocidni fašisti. On je u reportaži "Kako se ratovi završavaju", emitovanoj na Nacional pablik radiju rekao da se 1995. godine založio za zaustavljanje hrvatsko-muslimanske ofanzive na RS, prije nego što su Srbi potpuno poraženi, ali da je pogriješio.

  - Bosanskim snagama trebalo je dozvoliti da do kraja završe posao, jer su Srbi u BiH fašisti, genocidni fašisti. Možda bi bilo bolje da smo tada dozvolili da budu u potpunosti pokoreni, da bi se njihov nacionalizam zaustavio - kazao je Galbrajt.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva